ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Μάρτη 1997
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αιματοκύλισμα στο κέντρο του Τελ Αβίβ
  • Τέσσερις νεκροί, δεκάδες τραυματίες από την επίθεση αυτοκτονίας κομάντο της "Χαμάς", που κήρυξε "Ιερό πόλεμο" στο Ισραήλ
  • Οργή Νετανιάχου, καταδίκη Αραφάτ, καμία αναφορά στο μέλλον
  • Συγκρούσεις στη Δυτική Οχθη, αποκλεισμός των αυτόνομων, σε επιφυλακή ο ισραηλινός στρατός

Ολοι το απεύχονταν αλλά το περίμεναν. Η χθεσινή βομβιστική επίθεση στο κέντρο του Τελ Αβίβ σκόρπισε το θάνατο και απέδειξε, με τον σαφέστερο πλην αιματοβαμμένο τρόπο, ότι η "ειρηνευτική διαδικασία" κρέμεται από μια λεπτή κλωστή. Αλληλοκατηγορίες εκτοξεύτηκαν ανάμεσα σε Παλαιστινίους και Ισραηλινούς, τα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη τέθηκαν υπό αποκλεισμό, τα μέτρα ασφαλείας αυξήθηκαν και η ένταση στις σχέσεις των δύο πλευρών είναι οξυμένη όσο ποτέ, τουλάχιστον, από τότε που υπογράφτηκε η συνθήκη του Οσλο.

Σκηνές αλλοφροσύνης στο κέντρο του Τελ Αβίβ

Ηταν δύο παρά τέταρτο το μεσημέρι, τοπική ώρα, όταν ο 28χρονος Παλαιστίνιος κομάντο αυτοκτονίας πυροδότησε τα εκρηκτικά, που μετέφερε στο σώμα του, βρισκόμενος στο μέσο του καφέ "Απροπό", στο κέντρο του Τελ Αβίβ. Τέσσερα άτομα έχασαν τη ζωή τους και, τουλάχιστον, 47 τραυματίστηκαν από την ισχυρότατη έκρηξη που διέλυσε τη γιορτή του εβραϊκού "Πουρίμ". Ακολούθησαν λεπτά χάους, καθώς δεκάδες ασθενοφόρα και αστυνομικά αυτοκίνητα έσπευσαν στην περιοχή. Λίγη ώρα αργότερα, οι ισραηλινές αστυνομικές αρχές ανακοίνωσαν ότι πρόκειται για επίθεση αυτοκτονίας που πραγματοποίησε νεαρός Παλαιστίνιος από το χωριό Ζουρίφ, κοντά στη Χεβρώνα, του οποίου το όνομα δε δημοσιοποιήθηκε. Αγνωστος, με τηλεφώνημά του στην ισραηλινή τηλεόραση, ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης εκ μέρους της ισλαμικής εξτρεμιστικής οργάνωσης "Χαμάς".

Οργή Νετανιάχου, διχασμός των Ισραηλινών

Εμφανώς οργισμένος, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου εξέφρασε τη λύπη του στους συγγενείς των θυμάτων και κατηγόρησε τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ ότι "όπλισε" τους εξτρεμιστές. Ο Νετανιάχου επανέλαβε ότι είχε πληροφορίες από τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες περί βομβιστικής επίθεσης και κατηγόρησε τον Γιάσερ Αραφάτ ότι δεν έλαβε υπόψη του τις προειδοποιήσεις αυτές και έδωσε "πράσινο φως" στους εξτρεμιστές, να δράσουν με στόχο να "ανακληθούν οι αποφάσεις της ισραηλινής κυβέρνησης". Μάλιστα, υπογράμμισε ότι η εντολή οικοδόμησης του νέου εβραϊκού οικισμού στον αραβικό τομέα της Ιερουσαλήμ αποτελεί "επίφαση" και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί αιτία τέτοιας ενέργειας. "Στην αρχή του εκτροχιασμού της ειρηνευτικής διαδικασίας" αναφέρθηκε, στις δηλώσεις του, ο Μοσέ Φογκέλ, κυβερνητικός εκπρόσωπος του Ισραήλ, ο οποίος απέφυγε να προβεί σε εκτιμήσεις για το μέλλον.

Μουδιασμένη η ισραηλινή κοινή γνώμη εμφανίστηκε βαθιά διχασμένη σχετικά με τις αιτίες του νέου αιματοκυλίσματος. Ακροδεξιοί Ισραηλινοί πραγματοποίησαν πικετοφορίες ζητώντας από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να διακόψει κάθε επαφή με τους Παλαιστινίους. Ταυτόχρονα, πολλοί Ισραηλινοί καταδίκασαν την επίθεση, τόνιζαν, όμως, ότι η ευθύνη βαρύνει τον πρωθυπουργό τους, ο οποίος προκάλεσε, με τις ενέργειες και τις αποφάσεις του, τη δίκαιη οργή και απόγνωση του παλαιστινιακού λαού.

Καταδίκη Αραφάτ, αλλά και ευθύνη στην ισραηλινή κυβέρνηση

Τον αποτροπιασμό του για την αιματηρή επίθεση εξέφρασε, από την πλευρά του, και ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ σε τηλεφώνημά του στον Ισραηλινό Πρόεδρο Εζέρ Βάιζμαν. Ο ίδιος ο Αραφάτ απέφυγε να κάνει σχετικές δηλώσεις, όμως, ο Αχμέντ Τίμπι, στενός σύμβουλός του, επέρριψε τις ευθύνες στην ισραηλινή κυβέρνηση και στην "προκλητική πολιτική της απέναντι στον παλαιστινιακό λαό" και κατέληξε ότι "η βία του εποικισμού έφερε τη βία των εκρηκτικών". Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο γραμματέας του παλαιστινιακού Υπουργικού Συμβουλίου Αχμέντ Αμπντέλ Ραχμάν, ο οποίος, αφού καταδίκασε την επίθεση, κατηγόρησε ως υπεύθυνη την ισραηλινή πολιτική.

Απειλεί η "Χαμάς", συγκρούσεις, αποκλεισμός

Με πανηγυρισμούς υποδέχτηκαν την είδηση της βομβιστικής επίθεσης οι οπαδοί της "Χαμάς". Μιλώντας σε συγκέντρωση 50.000 υποστηρικτών του στη Γάζα, ο ηγέτης της οργάνωσης Ιμπραήμ αλ Μακάντμπε (ο οποίος έχει περάσει 10 χρόνια στις ισραηλινές φυλακές και αποφυλακίστηκε, την περασμένη εβδομάδα, από τις παλαιστινιακές φυλακές όπου κρατούνταν με την κατηγορία της εξύφανσης συνωμοσίας κατά του Παλαιστινίου ηγέτη) τόνισε ότι "μόνο οι βόμβες και ο ιερός πόλεμος μπορούν να σταματήσουν την οικοδόμηση εβραϊκών οικισμών στην Ιερουσαλήμ, όποιες και αν είναι οι συνέπειες του πολέμου αυτού". Ο Μακάντμπε προειδοποίησε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό ότι οι επιθέσεις θα συνεχιστούν και κατέληξε λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο "Νετανιάχου θα καταραστεί την ώρα που γεννήθηκε". Ανάλογη συγκέντρωση πραγματοποίησαν 10.000 οπαδοί της "Χαμάς" και στη Ναμπλούς.

Παράλληλα, συγκρούσεις Παλαιστινίων διαδηλωτών και Ισραηλινών στρατιωτών σημειώθηκαν στη Χεβρώνα, όπου ο ισραηλινός στρατός απάντησε με δακρυγόνα και λαστιχένιες σφαίρες στις μολότοφ και στις πέτρες των συγκεντρωμένων. Από τα επεισόδια, που διήρκησαν αρκετές ώρες, τραυματίστηκαν 2 Παλαιστίνιοι και ένας Ισραηλινός στρατιώτης.

Λίγες, μόνο, ώρες μετά τη βομβιστική επίθεση επιβλήθηκε επ' αόριστον αποκλεισμός στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη, ενώ σε επιφυλακή τέθηκαν όλες οι στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις του Ισραήλ. Στην Ιερουσαλήμ αναπτύχθηκαν 2.500 άνδρες των ειδικών δυνάμεων, ενόψει των διαδηλώσεων που οι Παλαιστίνιοι είχαν προγραμματίσει για αργά χτες το βράδυ τόσο στην Ιερή Πόλη όσο και σε πολλές πόλεις της Δυτικής Οχθης.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΥΓΕΙΑΣ
30.000.000 τα παιδιά που ζουν στο δρόμο...

ΓΕΝΕΥΗ.-

Επιδεινώνεται συνεχώς το πρόβλημα των παιδιών που ζουν στους δρόμους, τα περισσότερα από τα οποία κάνουν χρήση ναρκωτικών, ανακοίνωσε χτες στη Γενεύη η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ).

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΠΟΥ, 10 με 30 εκατομμύρια παιδιά ζουν σήμερα στους δρόμους σε ολόκληρο τον κόσμο, ένα φαινόμενο που παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις, εξαιτίας των οικονομικών κρίσεων και των συρράξεων.

Στη Λατινική Αμερική το πρόβλημα είναι οξύτερο, χωρίς να σημαίνει ότι η κατάσταση είναι καλύτερη στην Ασία, όπου μόνο στη Μανίλα τα παιδιά που ζουν στους δρόμους είναι περίπου 60.000.

Οσον αφορά την αφρικανική ήπειρο, δεν υπάρχουν αξιόπιστες στατιστικές, αλλά η αστυφιλία, οι μετακινήσεις προσφύγων και οι επιδημίες συντέλεσαν στην όξυνση του προβλήματος τα τελευταία πέντε χρόνια.

Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας επισημαίνει εξάλλου ότι πέντε εκατομμύρια παιδιά στην Αφρική θα μείνουν ορφανά πριν από το 2000, γιατί οι γονείς τους θα πεθάνουν από AIDS.

Το φαινόμενο των παιδιών που ζουν στους δρόμους έχει αρχίσει να κάνει την εμφάνισή του και στην Ανατολική Ευρώπη, όπου μέχρι τώρα ήταν άγνωστο, με περίπου 50.000 παιδιά να ζουν στους δρόμους της Μόσχας.

Το φαινόμενο πλήττει και τις πλούσιες χώρες, τονίζει η ΠΟΥ, αναφέροντας την περίπτωση του Τορόντο, στους δρόμους του οποίου ζουν περίπου 3.000 παιδιά...

Στον κόσμο των ναρκωτικών από τα πέντε τους χρόνια!

Σε ένα περιβάλλον δύσκολο, τα παιδιά αυτά κάνουν χρήση ναρκωτικών ουσιών για να μένουν ξύπνια και για να ξεχνούν την πείνα και την αθλιότητα. Οι ουσίες αυτές βρίσκονται σε προϊόντα που είναι εύκολο να βρουν. Κόλλες που κυκλοφορούν στο εμπόριο, διαλυτικά που βρίσκουν σε βιομηχανικές περιοχές και προϊόντα κόκας στην περιοχή των Ανδεων. Συχνά η χρήση τους αρχίζει από την ηλικία των πέντε ετών.

Τα ποσοστά των εξαρτημένων από τις ουσίες αυτές παιδιών ποικίλλουν ανάλογα με τη χώρα.

Στη Νότια Αφρική τα 9 στα 10 παιδιά είναι εξαρτημένα από την κόλλα. Στην Κολομβία και τη Βολιβία παιδιά οκτώ ετών πωλούν και καπνίζουν τα "μπαζούκος", τσιγάρα με βάση υποπροϊόντα της κοκαϊνης, τα οποία περιέχουν πετρέλαιο και θειικό οξύ.

Η ΠΟΥ, που το 1992 εκπόνησε ένα ειδικό πρόγραμμα για τα παιδιά που ζουν στους δρόμους, αποφάσισε να πάρει μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου, σε συνεργασία με την ΟΥΝΕΣΚΟ, τη ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ, τις Επιτροπές του Ερυθρού Σταυρού, το Αραβικό Συμβούλιο για τα Παιδιά και την Ανάπτυξη και με μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Ενα απο τα θύματα της βομβιστικής επίθεσης

Ενα από τα θύματα της βομβιστικής επίθεσης

Απο τον χώρο της έκρηξης

Από το χώρο της έκρηξης

ΠΑΠΟΥΑ ΝΕΑ ΓΟΥΙΝΕΑ
Οξύνεται η κρίση μεταξύ στρατού και κυβέρνησης

ΠΟΡΤ ΜΟΡΕΣΜΠΙ.-

Μπροστά στην έκρυθμη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Παπούα Νέα Γουινέα, μονάδες του στρατού της Αυστραλίας τέθηκαν σε ετοιμότητα, για να αντιμετωπιστεί ενδεχόμενη επιδείνωση της κρίσης. Οπως δήλωσε Αυστραλός κυβερνητικός αξιωματούχος, πρόκειται για "προληπτικό μέτρο" και προς το παρόν δεν υπάρχει απόφαση για την ανάπτυξη στρατιωτών.

Στο μεταξύ, παρά την εσπευσμένη υποχώρηση του πρωθυπουργού, σερ Τζούλιους Τσαν, να παγώσει για 2 βδομάδες το συμβόλαιο με τους μισθοφόρους, η κρίση δεν υποχώρησε. Χτες, ο έκπτωτος στρατηγός Σινγκιρόκ, ζήτησε ξανά την άμεση παραίτηση του σερ Τσαν. Δε διευκρίνισε όμως τις ενέργειες που πρόκειται να κάνει σε περίπτωση που ο Τσαν δεν παραιτηθεί. Η πρωτεύουσα παρέμεινε σχετικά ήρεμη, αφού αστυνομία είχε αναπτυχθεί σ' όλη την πόλη μην επιτρέποντας συναθροίσεις πολλών ατόμων. Στο Πανεπιστήμιο, φοιτητές πραγματοποίησαν συγκέντρωση όπου εξέφρασαν την υποστήριξή τους στο στρατό και τον Σινγκιρόκ. Βίαια όμως επεισόδια σημειώθηκαν στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη Λάε, όπου χιλιάδες διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ