ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Μάρτη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Με το μάτι στο δεύτερο γύρο

Οι διεκδικητές της προεδρίας της ΝΔ απέφυγαν την όξυνση στις ομιλίες τους, για να μην πολώσουν συνέδρους που πιθανόν θα χρειάζονταν στο δεύτερο γύρο

Σε ήπιους τόνους κινήθηκαν οι ομιλίες των υποψήφιων προέδρων κατά τη χτεσινή πρώτη μέρα του συνεδρίου της ΝΔ η οποία ήταν αφιερωμένη αποκλειστικά και μόνο στην εκλογή του αρχηγού. Οι ήπιοι τόνοι δεν οφείλονταν μόνο σε κάποιους λόγους αβρότητας αλλά επιβλήθηκαν από τον φόβο του δεύτερου γύρου της ψηφοφορίας καθώς κανένας δεν ήθελε να προκαλέσει ή να πολώσει συνέδρους άλλου υποψηφίου οι οποίοι θα είναι πολύτιμοι για τον δεύτερο γύρο.

Η έναρξη των εργασιών έγινε με μία ώρα καθυστέρηση και στις 11 π.μ. ο απερχόμενος πρόεδρος, Μ. Εβερτ, κήρυξε την έναρξη των διαδικασιών του συνεδρίου. Στη συνέχεια συζητήθηκαν και εγκρίθηκαν μία σειρά από διαδικαστικά προβλήματα όπως η μετατροπή του συνεδρίου από έκτακτο σε τακτικό και η νομιμοποίηση των συνέδρων που προήλθαν από τη διεύρυνση που αποφάσισαν τα ηγετικά στελέχη με συμφωνία κορυφής.

Ενώπιον των 3.500 συνέδρων μίλησαν οι υποψήφιοι πρόεδροι με αλφαβητική σειρά.

Ο Μ. Εβερτ

Οπως άλλωστε αναμενόταν ο Μ. Εβερτ στην ομιλία του έδωσε το στίγμα του "κοινωνικά ευαίσθητου" κατηγορώντας έμμεσα τον Γ. Σουφλιά για στήριξη στην κυβέρνηση του Κ. Σημίτη.

Ο απερχόμενος πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε ενότητα όλων των στελεχών και κάλεσε και τους τέσσερις υποψηφίους να δεσμευτούν ότι θα στηρίξουν τον νέο πρόεδρο. Απαντώντας στα περί διάσπασης που ακούστηκαν τις προηγούμενες μέρες, είπε με έμφαση ότι "τα διλήμματα για διάσπαση δεν μπορούν να περάσουν στη ΝΔ". Είπε ότι πρέπει να μπει τέρμα στις "προσωπικές στρατηγικές", να σταθεί η ΝΔ στο πλευρό "των λαϊκών στρωμάτων" και να σταματήσουν οι αντιδικίες από τα παράθυρα των τηλεοράσεων. Μάλιστα είπε ότι τα "διαπλεκόμενα" θέλουν τη ΝΔ διαιρημένη. Δίνοντας το στίγμα των προθέσεών του εάν επανεκλεγεί, είπε ότι απαιτείται σεβασμός στις αποφάσεις της πλειοψηφίας και χρειάζεται όλα τα στελέχη να έχουν ενιαίο πολιτικό λόγο. Προσδιόρισε τη ΝΔ ως το "κόμμα της λαϊκής κεντροδεξιάς" και κάλεσε τα στελέχη να μην πέσουν στην παγίδα του ΠΑΣΟΚ το οποίο όπως είπε έχει βαφτίσει "εκσυγχρονισμό την κοινωνική αναλγησία". Αν και αναγνώρισε στο κεφάλαιο τον κύριο ρόλο στην οικονομική ζωή, είπε ότι αυτό δεν πρέπει να έχει πολιτική δύναμη γιατί έτσι "ανατρέπεται η λαϊκή κυριαρχία".

Αναφερόμενος στον Γ. Σουφλιά χωρίς όμως να τον κατονομάσει, είπε ότι η ΝΔ στο όνομα της υπευθυνότητας δεν πρέπει να πλειοδοτεί στην κοινωνική αναλγησία της κυβέρνησης και ούτε να στηρίζει την ανάλγητη πολιτική του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, είπε φωτογραφίζοντας πάλι τον Γ. Σουφλιά και τον Κ. Μητσοτάκη ότι "η ΝΔ δε θα γίνει δεκανίκι του ΠΑΣΟΚ". Η ομιλία του τέλειωσε με τα χειροκροτήματα των οπαδών του και με το σύνθημα "Εβερτ - Εβερτ".

Ο Κ. Καραμανλής

Με την ιαχή των οπαδών του που φώναζαν ρυθμικά το όνομά του, ο Κ. Καραμανλής ξεκίνησε την ομιλία του η οποία ήταν περισσότερο ακαδημαϊκού χαρακτήρα με αποτέλεσμα να παγώσει ο αρχικός ενθουσιασμός των υποστηρικτών του. Ο ανιψιός του ιδρυτή της ΝΔ είπε ότι "χέρι χέρι θα βαδίσουμε στο αύριο κλείνοντας τη σελίδα του χτες" και αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του σε κριτική του ΠΑΣΟΚ στο οποίο καταλόγισε "την παρακμιακή τροχιά της χώρας".

Δίνοντας τη δική του εξήγηση για τη λεηλασία της πολιτικής του κόμματος από το ΠΑΣΟΚ, είπε ότι "το ότι μας παίρνει τις ιδέες μας το ΠΑΣΟΚ αποδεικνύει την πολιτική χρεοκοπία του". Περιγράφοντας τη γραμμή πλεύσης εάν εκλεγεί, είπε ότι αυτός δε θα ακολουθήσει την τακτική των ημετέρων και θα χτυπήσει οποιαδήποτε προσπάθεια βεντέτας και φατριασμού. Αναφερόμενος στις επικρίσεις που δέχτηκε για το νεαρό της ηλικίας και την εκμετάλλευση του επωνύμου του, είπε ότι ούτε απάντησε ούτε θα απαντάει σε επικρίσεις. Θέλοντας να δείξει την κρισιμότητα του συνεδρίου είπε ότι "ή όλοι μαζί θα κάνουμε το χρέος μας στην παράταξη ή αλλιώς θα πάει χαμένη και η ευκαιρία του σημερινού συνεδρίου".

Ο Β. Πολύδωρας

Θυμίζοντας ότι η χτεσινή μέρα ήταν η παγκόσμια μέρα κατά του ρατσισμού, ο Β. Πολύδωρας κατήγγειλε ότι σε όλη την προσυνεδριακή διαδικασία έζησε μέσα σε ένα καθεστώς "πολιτικού ρατσισμού" καθώς οι 50 υπογραφές για την υποψηφιότητά του μαζεύτηκαν "μετ' εμποδίων". Δήλωσε ότι τάσσεται κατά της παντοδυναμίας των μηχανισμών ενώ αναφερόμενος στην Ευρωπαϊκή Ενωση είπε ότι "η απόλυτη συμμόρφωση στις ντιρεκτίβες του Μάαστριχτ μπορεί να μας οδηγήσει σε εθνικό αφανισμό". Κάνοντας αρκετές επικλήσεις στο "ένδοξο παρελθόν" της χώρας, ζήτησε να προτάξει το κόμμα "πρώτα την Ελλάδα και μετά την Ευρώπη".

Αναφερόμενος στην υποψηφιότητά του είπε ότι πέταξε το γάντι στα τζάκια, στους βαρόνους και την οικογενειοκρατία και για τον εαυτό του είπε ότι "αποτελεί τη συνείδηση της παράταξης". Κλείνοντας την ομιλία του και αναφερόμενος στα όσα λέγονται για εκλογική νίκη στις επόμενες εκλογές, τόνισε: "να μην είμαστε κόμμα αυταπάτης".

Ο Γ. Σουφλιάς

Τελευταίος ομιλητής στις 12.30, ήταν ο Γ. Σουφλιάς που με μία συναισθηματική ομιλία ανέπτυξε το βασικό προεκλογικό του χαρτί ότι δηλαδή μόνο αυτός μπορεί να κερδίσει στις εκλογές τον Κ. Σημίτη. Ο Γ. Σουφλιάς είπε ότι η ΝΔ "χρειάζεται έναν αρχηγό που μπορεί να διεισδύσει σε άλλους πολιτικούς χώρους και να έχει απήχηση στην κοινωνία". Τόνισε ότι τον αρχηγό που θα εκλέξει το συνέδριο, τον προτείνει στους Ελληνες για αυριανό πρωθυπουργό και φωτογραφίζοντας τον εαυτό του είπε: "Ποιος έχει τη γνώση, την πείρα και το κύρος για να κυβερνήσει την Ελλάδα; ".

Εκανε αναφορά στις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν τονίζοντας ότι "σε όλες ανεξαιρέτως, η λύση Σουφλιά έρχεται πρώτη στο σύνολο της κοινής γνώμης",προσθέτοντας ότι "όλοι αναγνωρίζουν ότι με τον Σουφλιά η ΝΔ θα κερδίσει τις εκλογές και θα γίνει μία καλή κυβέρνηση".

Χαρακτήρισε την υποψηφιότητά του ως απαίτηση της κοινωνίας και κάλεσε όλους τους συνέδρους ανεξάρτητα από φιλίες και προσωπικές συμπάθειες να μην έρθουν "σε αντίθεση με την κοινωνία". Επίσης ως προσόν της υποψηφιότητάς του ανέφερε τη δυνατότητά του να ενώσει το κόμμα γιατί μόνο αυτός έχει το απαραίτητο "κύρος".

Με το τέλος της ομιλίας του, οι οπαδοί του δεν αρκέστηκαν μόνο στα χειροκροτήματα αλλά έφτασαν και στο σημείο να φωνάζουν ρυθμικά "Νάτος, νάτος ο πρωθυπουργός".

Λίγο μετά τη μία το μεσημέρι, το συνέδριο διέκοψε τις εργασίες του και αμέσως άρχισε η ψηφοφορία στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του σταδίου Ειρήνης και Φιλίας.

Συνέβησαν και αυτά
  • Νικητές ακόμα και λίγο πριν την έναρξη της ψηφοφορίας δήλωναν όλοι οι υποψήφιοι, μηδέ του Β. Πολύδωρα εξαιρουμένου. Οι προβλέψεις των επιτελείων έδιναν ποσοστά της τάξης του 40% στον δικό τους υποψήφιο και όταν κάποιος τους επισήμαινε ότι το άθροισμα είναι 120%, με περισσή ευκολία έλεγαν ότι οι αντίπαλοί τους φουσκώνουν τα νούμερα. Την ώρα που θα διαβάζονται αυτές οι γραμμές, το αποτέλεσμα θα είναι γνωστό, οπότε θα έχει αποκαλυφθεί το ποιος έλεγε ψέματα και ποιος όχι.
  • Η ώρα περνούσε χτες στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, αλλά οι σύνεδροι δεν έλεγαν να μπουν στην αίθουσα για να αρχίσουν οι εργασίες, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις του προεδρεύοντα Γ. Ράλλη. Ξαφνικά στις 10.30 πμ αντήχησε ο εκκωφαντικός θόρυβος μιας σειρήνας, επικράτησε ένας μικροπανικός, οπότε ακούστηκε από τα μεγάφωνα η φωνή του Γ. Ράλλη: "Μη φοβάστε, δεν είναι τίποτα. Εγώ έβαλα τη σειρήνα για να μαζευτείτε επιτέλους".
  • Ο φόβος φυλάει τα έρμα. Ετσι για να αποφευχθούν φαινόμενα αντικανονικής συμμετοχής, η οργανωτική επιτροπή απαίτησε από τους συνέδρους να δείχνουν στους "σεκιουριτάδες", που ανέλαβαν την περιφρούρηση, όχι μόνο την κάρτα της διαπίστευσής τους, αλλά και την αστυνομική ταυτότητα. Μιλάμε για μεγάλη εμπιστοσύνη στη "λαϊκή βάση", που κατά τα άλλα όλοι την επικαλούνται.
  • Αν μη τι άλλο ήταν πετυχημένη η επιλογή ενός γηπέδου για την πραγματοποίηση του συνεδρίου της ΝΔ. Με την εμφάνιση του κάθε υποψηφίου οι οπαδοί του, ως άλλοι χούλιγκαν, ξεσπούσαν σε χειροκροτήματα και σε συνθήματα, όπως ακριβώς κάνουν οι φίλαθλοι στους αγώνες μπάσκετ που γίνονται στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Ορισμένοι μάλιστα - λίγοι είναι η αλήθεια - μιμήθηκαν τους χούλιγκαν στην αποδοκιμασία του αντιπάλου και έτσι κάποια στιγμή μέσα στην αίθουσα ακούστηκαν και κάποια σφυρίγματα αποδοκιμασίας σε βάρος υποψηφίου.
  • Διαδικασία πασαρέλας θύμιζε η είσοδος των υποψηφίων προέδρων στην αίθουσα του συνεδρίου. Μόνο ο Β. Πολύδωρας εισήλθε αθόρυβα στον αγωνιστικό χώρο. Τον Κ. Καραμανλή τον υποδέχτηκαν με το σύνθημα "Ηρθε η ώρα του Καραμανλή", τον νυν πρόεδρο με την ιαχή "Εβερτ - Εβερτ", ενώ και ο Γ. Σουφλιάς μόλις έκανε την εμφάνισή του, άκουσε τους οπαδούς του να φωνάζουν ρυθμικά το όνομά του. Μάλιστα μόλις τέλειωσε την ομιλία του ο Γ. Σουφλιάς, οι οπαδοί του τον επευφήμησαν με το σύνθημα "Νάτος, νάτος ο πρωθυπουργός". Εντάξει, είπαμε να πιστεύουν ότι είναι ο μόνος που μπορεί να οδηγήσει το κόμμα στην εκλογική νίκη, αλλά δε νομίζουν ότι βιάστηκαν λιγάκι;

Γ. Φωτ.

Ο ένας κοιράζει μπροστά, οι άλλοι... τρέχα γύρευε!

Πράγματι ήταν πικρό το καφεδάκι...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ