ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Μάρτη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στη μνήμη του

Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ (ΠΕΑΦΕ) "εκφράζει τη βαθιά της θλίψη για το θάνατο του σ. Γιώργη Τρικαλινού, που υπήρξε ένας από τους πρωταγωνιστές του νεολαιίστικου κινήματος της πατρίδας μας στη δεκαετία του '30, σαν ανώτερο στέλεχος της ΟΚΝΕ (μέλος του Γραφείου της ΚΕ της ΟΚΝΕ) και στα χρόνια της Εθνικής Αντίστασης ένα από τα ιδρυτικά μέλη της ΕΠΟΝ, που πήρε μέρος στην ιστορική σύσκεψη της 23ης Φλεβάρη 1943 στο σπίτι της οδού Δουκίσσης Πλακεντίας, μέλος του προεδρείου του ΚΣ της ΕΠΟΝ και γραμματέας της ΕΠΟΝ Αθήνας".

Η ΠΕΑΦΕ τονίζει ακόμα: "Ο σ. Γιώργης Τρικαλινός ήταν ένας από τους οργανωτές των επικών αγώνων της νεολαίας τα χρόνια της κατοχής και της Εθνικής Αντίστασης, ένας από τους οργανωτές των μεγάλων συλλαλητηρίων στην Αθήνα ενάντια στην επιστράτευση και την επέκταση της βουλγαρικής φασιστικής κατοχής τον Ιούνιο - Ιούλιο του 1943, των αγώνων για το ψωμί, τη λευτεριά και την ανεξαρτησία της πατρίδας μας.

Το ΔΣ της ΠΕΑΦΕ συμμετέχει στο βαρύ πένθος για το θάνατο του σ. Γιώργη και εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στη συντρόφισσα της ζωής του Γιάννα και στα παιδιά του".

  • Το ΔΣ της ΠΕΑΦΕ στην αξέχαστη μνήμη του σ. Γιώργη Τρικαλινού προσφέρει στο ΚΣ της ΚΝΕ για το 7ο Συνέδριό της 50.000 δραχμές.
  • Το ΚΣ της ΠΕΕΠΠ,εκφράζοντας τα συναισθήματα των επαναπατρισθέντων πολιτικών προσφύγων, στέλνει τα θερμά του συλλυπητήρια και συμπαραστέκεται στην σ. Γιάννα Τρικαλινού και την οικογένειά της σ' αυτή τη δύσκολη στιγμή για το χαμό του συντρόφου μας Γιώργη Τρικαλινού.
  • Στη μνήμη του αξέχαστου συντρόφου Γιώργη Τρικαλινού (του ΛΕΩΝΙΔΑ της ΕΠΟΝ) ο δημοσιογράφος Νίκος Καραντηνός προσφέρει, μέσω της ΚΟΒ του "Ρ", 25.000 δραχμές για το ΚΚΕ.
ΓΙΩΡΓΗΣ ΤΡΙΚΑΛΙΝΟΣ
Πρωτοπόρος μαχητής επί 65 ολόκληρα χρόνια

Τη Δευτέρα, στις 5 μ.μ., κηδεύεται στο Νεκροταφείο Καισαριανής

Τη Δευτέρα, στις 5 μ.μ., στο Νεκροταφείο Καισαριανής θα απευθύνουμε το στερνό αντίο στο βετεράνο κομμουνιστή, τον Γιώργη Τρικαλινό, που άφησε την τελευταία του πνοή την Πέμπτη το βράδυ. Θα χαιρετήσουμε τον άνθρωπο που αφήνει πίσω του υποθήκη το ζωντανό αγωνιστικό του παράδειγμα. Την αταλάντευτη, μέχρι τέλους της ζωής του, και με πνεύμα αυτοθυσίας στάση του μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ.

Η ΚΕ του ΚΚΕ σε ανακοίνωση που εξέδωσε για τον θάνατο του Γ. Τρικαλινού, τονίζει τα παρακάτω:

"Πέθανε χτες (σ.σ. προχτές) βράδυ, σε ηλικία 83 χρόνων, ο βετεράνος κομμουνιστής Γιώργης Τρικαλινός.

Η ΚΕ του ΚΚΕ με βαθιά θλίψη ανακοινώνει το χαμό του παλαίμαχου αγωνιστή, πρωτοπόρου μαχητή της πάλης για την ειρήνη και το σοσιαλισμό.

Ο Γ. Τρικαλινός γεννήθηκε στον Αλμυρό Μαγνησίας το Σεπτέμβρη του 1914. Από τα χρόνια που ήταν ακόμα μαθητής Γυμνασίου δέχτηκε την επίδραση της μαρξιστικής ιδεολογίας και του ανερχόμενου εργατικού κινήματος. Σε ηλικία 18 χρόνων οργανώθηκε στην ΟΚΝΕ, όντας πρωτοετής φοιτητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Επί 65 ολόκληρα χρόνια έδρασε από τις γραμμές του ΚΚΕ. Το 1951 εκλέχτηκε αναπληρωματικό μέλος της ΚΕ και αργότερα τακτικό μέλος της. Παρέμεινε στην ΚΕ μέχρι το 1987 (12ο Συνέδριο), δουλεύοντας σε πολλούς υπεύθυνους τομείς που του ανατέθηκαν.

Ασχολήθηκε επίσης με τη συγγραφή βιβλίων. Εγραψε τα "292 μέρες μετά τον Γράμμο - Βίτσι", "Αλμυρός, στιγμές από την ιστορία του", "Δρόμος μακρύς και δύσκολος" και άλλα. Επί πολλά χρόνια ήταν εκδότης του μεταδικτατορικού "Ριζοσπάστη".

Ο Γ. Τρικαλινός ανήκει σ' αυτή τη γενιά που με το ηρωικό της παράδειγμα, εδώ και πάνω από 60 χρόνια, γαλούχησε πολλές νεότερες γενιές με το πνεύμα της αυτοθυσίας, της αφοσίωσης στα ιδανικά της εργατικής τάξης και της εμπιστοσύνης στις λαϊκές δυνάμεις.

Σε ένα από τα βιβλία του έγραψε: "Οταν αγωνίζεσαι για ανώτερα ιδανικά και η ζωή σου βρίσκεται σε κίνδυνο, τόσο πιο λιγότερο τη σκέφτεσαι, τόσο πιο πολύ νιώθεις λυτρωμένος, λεύτερος".

Ο Γ. Τρικαλινός έφυγε πλήρης ημερών αφήνοντας ζωντανό το παράδειγμα του αγωνιστή, που μέχρι τέλους της ζωής του διατηρεί ακλόνητη την πεποίθηση, πως ο σοσιαλισμός θα νικήσει, παρά τα πισωγυρίσματα των τελευταίων χρόνων. Σ' αυτή τη βάση αντιμετώπισε μαζί με τους άλλος κομμουνιστές, την τελευταία κρίση που πέρασε το ΚΚΕ μετά το 1989, αντιπαλεύοντας την απόπειρα διάλυσής του, την οργανωμένη προσπάθεια διάχυσής του στον τότε Συνασπισμό.

Η ΚΕ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένειά του".

ΒΙΒΛΙΟ ΛΥΜΠΕΡΗ ΓΙΑ ΤΑ ΙΜΙΑ
Υπήρχε πολιτική δέσμευση προς τις ΗΠΑ;

Το κλίμα σύγχυσης που επικρατούσε στην κυβέρνηση, οι ανεύθυνοι χειρισμοί της και η υποταγή της στις εντολές των Αμερικανών, κατά τη διάρκεια της κρίσης των Ιμια, καταγράφονται στο βιβλίο του ναυάρχου ε.α. Χρήστου Λυμπέρη,πρώην αρχηγού ΓΕΕΘΑ, κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης κρίσης. Το όσα περιέχονται στο βιβλίο, ιδιαίτερα τις ευθύνες που καταλογίζει στην πολιτική ηγεσία ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ, κλήθηκε χτες να τα σχολιάσει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Τύπου, Ν. Αθανασάκης, ο οποίος εκτελεί χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου. "Η ανακύκλωση αυτής της συζήτησης, είπε χωρίς να μπει στην ουσία, δεν εξυπηρετεί οτιδήποτε και θα πρόσθετα πως δε νομίζω ότι εξυπηρετεί και τον ίδιο τον ναύαρχο Λυμπέρη".

"Η κρίση, αναφέρεται στο βιβλίο του Χρ. Λυμπέρη, αποκάλυψε εσωτερικούς πολιτικούς ανταγωνισμούς και προβλήματα πολιτικού συντονισμού, τα οποία λειτούργησαν αρνητικά στο χειρισμό της". Στο συγκεκριμένο βιβλίο, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις "ΠΟΙΟΤΗΤΑ", γίνεται προσέγγιση του θέματος "Εθνική Στρατηγική και Χειρισμός Κρίσεων", που είναι και ο ομώνυμος τίτλος του βιβλίου, μέσα από χαρακτηριστικά παραδείγματα, που ο συγγραφέας έπαιξε ρόλο, με προεξέχουσα την περίπτωση των Ιμια.

Με τα όσα περιγράφει ο Χρ. Λυμπέρης, η αίσθηση που δίνει είναι ότι η κυβέρνηση Σημίτη, ιδιαίτερα ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών, Θ. Πάγκαλος, αντιμετώπισαν με προχειρότητα και ερασιτεχνισμό το όλο θέμα. Δεν παραλείπει, όμως, να αφήσει και σαφείς αιχμές περί ύπαρξης μυστικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, σημειώνοντας, με αφορμή τη μη αποδέσμευση των κανόνων εμπλοκής από το ΚΥΣΕΑ, ότι μπορεί να "υπήρχε πολιτική δέσμευση της κυβέρνησης προς την πλευρά των ΗΠΑ για αποφυγή δυναμικής ενέργειας με πρωτοβουλία της Ελλάδας".Ενώ σε άλλο σημείο υπογραμμίζει: "Ας μην ακούμε τοις μετρητοίς τους Αμερικάνους, ότι μας έσωσαν από καταστροφές εκείνη τη βραδιά. Κάποιους άλλους έσωσαν".

Οσον αφορά την απόβαση των Τούρκων καταδρομέων στη μικρή Ιμια, εκείνο το βράδυ της 30ής προς 31η Γενάρη 1996, ο Χρ. Λυμπέρης απομακρύνει από πάνω του τις ευθύνες και την κατηγορία περί μη εκτέλεσης εντολής, που προεκλογικά εκτόξευσε σε βάρος του ο Κ. Σημίτης, γράφοντας πως "ουδέποτε μού εδόθη πολιτική εντολή από οιονδήποτε για εγκατάσταση αγήματος - φρουράς στα Δ. Ιμια".Επίσης, υποβαθμίζει τη σημασία της τουρκικής ενέργειας, αναφέροντας ότι ο βομβαρδισμός ή η ανακατάληψη της βραχονησίδας ήταν θέμα πολιτικής εντολής και ότι σε κάθε περίπτωση από το συγκεκριμένο συμβάν δεν μπορεί να εξαχθεί κανένα ουσιαστικό συμπέρασμα για την αξιοπιστία των στρατιωτικών μονάδων που δρούσαν στην περιοχή, γιατί απλούστατα δε δοκιμάστηκαν.

Η όλη εμφάνιση του πρώην αρχηγού ΓΕΕΘΑ και οι εκεί παρουσίες, με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου, που έγινε σε ένα κατάμεστο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου, είχε χαρακτήρα πολιτικής εκδήλωσης που έδινε την εντύπωση ότι ο Χρ. Λυμπέρης, ο οποίος κατά το παρελθόν είχε διατελέσει μέλος της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, αναζητεί να παίξει ρόλο στο λεγόμενο "πατριωτικό ΠΑΣΟΚ".

ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ
Οι χώροι για τις ανάγκες των κατοίκων

Το θέμα της απομάκρυνσης των στρατοπέδων από την περιοχή του Ελληνικού και της αξιοποίησης των χώρων υπέρ των αναγκών των κατοίκων της περιοχής του, θέτουν με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή προς τους υπουργούς Αμυνας και Εθνικής Οικονομίας οι βουλευτές του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ και Μ. Κωστόπουλος.

"Ο Δήμος Ελληνικού, τονίζουν στην Ερώτηση, έχει επανειλημμένα ζητήσει να του παραχωρηθούν διάφορες εκτάσεις, τις οποίες θα αξιοποιήσει για την ανέγερση σχολικών κτιρίων, παιδικών σταθμών και άλλων εγκαταστάσεων κοινής ωφέλειας και οι οποίες εξακολουθούν να παραμένουν αναξιοποίητες.

Από χρόνια το αίτημα του δήμου είναι η απομάκρυνση της στρατιωτικής μονάδας 129 ΠΥ, η οποία βρίσκεται δίπλα στην πρώην αμερικανική βάση, προκειμένου να αξιοποιήσει το χώρο για να καλύψει μέρος από τις τεράστιες ανάγκες των κατοίκων, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς και τον προγραμματισμό του δήμου.

Η απομάκρυνση όλων των στρατοπέδων που λειτουργούν σε κατοικημένες περιοχές αποτελούσε εξαγγελία του ΠΑΣΟΚ, όμως μέχρι σήμερα καμία κυβέρνησή του δεν έχει κάνει τίποτα για την υλοποίηση του συγκεκριμένου αιτήματος του δήμου. Επίσης, εκτός των άλλων, δεν έχει ικανοποιηθεί το αίτημα της δημοτικής αρχής και των κατοίκων της συνοικίας Αγίας Παρασκευής για την ίδρυση ομώνυμης ενορίας, μιας και ο ναός βρίσκεται εντός του στρατοπέδου και ο χώρος δεν έχει ακόμα παραχωρηθεί κατά πλήρη κυριότητα".

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν τους αρμόδιους υπουργούς: Εάν θα ικανοποιηθεί και πότε το αίτημα του Δήμου Ελληνικού για απομάκρυνση της στρατιωτικής μονάδας 129 ΠΥ. Πότε θα παραχωρηθεί κατά πλήρη κυριότητα από την Κτηματική Εταιρία Δημοσίου (ΚΕΔ) ο χώρος του συγκεκριμένου στρατοπέδου, στον οποίο βρίσκεται η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής.

ΚΝΕ
Ζωντανό παράδειγμα για τη νεολαία

Το ΚΣ της ΚΝΕ, με ανακοίνωσή του, εκφράζει "τη βαθιά θλίψη του για το θάνατο του παλαίμαχου κομμουνιστή, συντρόφου Γιώργη Τρικαλινού, που ως στέλεχος της ΟΚΝΕ, ιδρυτικό μέλος της ΕΠΟΝ, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, του Δημοκρατικού Στρατού ταύτισε τη ζωή και τη δράση του με την ιστορία του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας".

Το ΚΣ της ΚΝΕ τονίζει: "Η προσφορά του συντρόφου Γιώργη Τρικαλινού, που σε δύσκολες συνθήκες στρατεύτηκε με τα ιδανικά της ειρήνης, της ελευθερίας, του σοσιαλισμού, αποτελεί για τους ΚΝίτες και τις ΚΝίτισσες, που σήμερα δίνουν τη μάχη να κερδίσουν τη νεολαία στον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό, με το ΚΚΕ για το σοσιαλισμό, ζωντανό παράδειγμα για τη δράση τους.

Οι νέοι κομμουνιστές για να εκπληρώσουν το καθήκον τους στις νέες συνθήκες, έχουν υποχρέωση να μάθουν, να διαδώσουν, να συνεχίσουν την ιστορία του ΚΚΕ που σήμερα διαστρεβλώνονται. Η παραδειγματική αγωνιστική στάση του συντρόφου, η ζωή του αποτελεί πολύτιμη βοήθεια γι' αυτό το καθήκον. Αποχαιρετούμε τον σύντροφο Τρικαλινό με την υπόσχεση να υπηρετήσουμε τις ίδιες αξίες που και ο ίδιος υπηρέτησε ως το τέλος της ζωής του".

Ο Γιώργης Τρικαλινός εξόριστος στη Φολέγανδρο το 1938



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ