ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Μάρτη 1997
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ ΙΣΟΖΥΓΙΟΥ
Μεγαλώνουν επικίνδυνα οι "μαύρες τρύπες"

Στο 11μηνο Γενάρης - Νοέμβρης 1996, το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε κατά 5,7% και άγγιξε τα 16,7 δισ. δολάρια. Οσο για το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, έφτασε στο ύψος - ρεκόρ των 4.759,7 εκατ. δολαρίων και είναι περίπου 6.000 φορές μεγαλύτερο απ' ό,τι το 1995!

Εκρηκτικές διαστάσεις έχουν πάρει τα ελλείμματα του ισοζυγίου (εμπορικό και τρεχουσών συναλλαγών), που στο εντεκάμηνο Γενάρης - Νοέμβρης 1996 σημείωσαν νέα αύξηση. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας Ελλάδας που ανακοινώθηκαν χτες, στο εντεκάμηνο του 1996, το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών (που περιλαμβάνει το σύνολο των συναλλαγών της Ελλάδας με το εξωτερικό), έκλεισε στα 4.759,7 εκατ. δολάρια. Αυξήθηκε, δηλαδή, κατά 57,4%,ή κατά 1.736 εκατ. δολάρια, σε σχέση το εντεκάμηνο Γενάρης - Νοέμβρης 1995, που το έλλειμμα είχε κλείσει στα 3.023,7 εκατ. δολάρια.

Η εκρηκτική αύξηση στα ελλείμματα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών - που αποτελούν ύψος - ρεκόρ για τα ελληνικά χρονικά - οφείλεται σε δύο παράγοντες.

Πρώτον, στην παραπέρα αύξηση των εισαγωγών και τη μείωση των εξαγωγών, που είχαν ως συνέπεια να προκαλέσουν παραπέρα αύξηση στο έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου κατά 5,7% και να επιτείνουν το πρόβλημα της "εισαγωγικής διείσδυσης". Συγκεκριμένα, το συνάλλαγμα που βγήκε από την Ελλάδα για εισαγωγές ξένων προϊόντων στο εντεκάμηνο Γενάρης - Νοέμβρης 1996, έφτασε στο ποσό των 21.881,9 εκατ. δολαρίων, έναντι 21.010,4 εκατ. δολάρια στο αντίστοιχο εντεκάμηνο του 1995 (αύξηση 4,1%). Το συνάλλαγμα που μπήκε στην Ελλάδα, από τις εξαγωγές ελληνικών προϊόντων στο εντεκάμηνο Γενάρης - Νοέμβρης 1996, ήταν 5.231,7 εκατ. δολάρια, έναντι 5.264 εκατ. δολάρια το αντίστοιχο ενδεκάμηνο του 1995 (μείωση 0,6%).

Δεύτερον στη μείωση των άδηλων πόρων και την αύξηση των άδηλων πληρωμών, που προκάλεσαν τη μείωση στο πλεόνασμα του ισοζυγίου αδήλων.Συγκεκριμένα, οι άδηλοι πόροι - δηλαδή το συνάλλαγμα που εισέρευσε στην Ελλάδα από τους τουρίστες, τους μετανάστες, την κοινότητα κλπ. - διαμορφώθηκαν στο εντεκάμηνο στα 17.910,8 εκατ. δολάρια, έναντι 18.723,1 εκατ. δολάρια το 1995 (μείωση 4,3%). Αντίθετα, οι άδηλες πληρωμές - δηλαδή το συνάλλαγμα που βγήκε από την Ελλάδα στο εξωτερικό για την πληρωμή τόκων μερισμάτων και κερδών, τουριστικά ταξίδια, κλπ. - αυξήθηκαν κατά 0,3% και έφτασαν στο ποσό των6.020,3 εκατ. δολαρίων, έναντι 6.000,4 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο εντεκάμηνο του 1995.

Οι δυσμενείς εξελίξεις στο εμπορικό ισοζύγιο και το ισοζύγιο αδήλων, είχαν ως συνέπεια, να τιναχτεί στα ύψη το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο από 76,4 εκατ. δολάρια που ήταν στο εντεκάμηνο Γενάρης - Νοέμβρης 1994, ανέβηκε στα 3.023,7 εκατ. δολάρια το 1995 και έκλεισε στα 4.759,7 εκατ. δολάρια το 1996.Δηλαδή, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στο εντεκάμηνο Γενάρης - Νοέμβρης 1996 ήταν μεγαλύτερο κατά 57,4% συγκριτικά με το 1995 και κατά... 6.130% συγκριτικά με το εντεκάμηνο του 1994!

Οι "μαύρες τρύπες" των ελλειμμάτων στο ισοζύγιο (εμπορικό και τρεχουσών συναλλαγών), που μήνα με το μήνα και χρόνο με το χρόνο μεγαλώνουν, αποκαλύπτουν ανάγλυφα την όξυνση των προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας με πρώτο και κύριο τη συνεχιζόμενη παραγωγική αποδιάρθρωση της χώρας και την ένταση της εξάρτησης από τα χρηματοπιστωτικά κέντρα του εξωτερικού. Η δυσμενής εξέλιξη στα ελλείμματα του εμπορικού ισοζυγίου καταγράφει με τη γλώσσα των αριθμών το γεγονός ότι κάθε χρόνο εισάγουμε περισσότερα και παράγουμε λιγότερα,κάτι που προβάλλεται σαν επιχείρημα από τους πολιτικούς για να δικαιολογούν την εμμονή τους στην πολιτική της μονόπλευρης λιτότητας σε βάρος των εργαζομένων. Αυτό σημαίνει, ότι τα ελληνικά προϊόντα χάνουν αγορές - συχνά και παραδοσιακές - στο εξωτερικό, ενώ αντίθετα τα ξένα προϊόντα κερδίζουν έδαφος στην Ελλάδα και εκτοπίζουν τα ελληνικά.

Οσο για τις θριαμβολογίες των κυβερνώντων, που υποστηρίζουν πως η οικονομία πάει καλά και επικαλούνται σαν στοιχεία "υγείας" την αύξηση των συναλλαγματικών διαθεσίμων, που έφτασαν στα 20,228 εκατ. δολάρια από 15.271 εκατ. δολάρια το 1995, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ένα μεγάλος μέρος από τα κεφάλαια αυτά είναι κερδοσκοπικά. Είναι δηλαδή κεφάλαια που "επενδύουν" πολυεθνικές και διάφοροι αεριτζήδες, αξιοποιώντας τις "χρυσές ευκαιρίες για μεγάλα κέρδη" που τους προσφέρει η κυβερνητική πολιτική λιτότητας.

Ικανοποίηση ευρωβουλευτών για τα "επιτεύγματα" της λιτότητας

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Γ. Θεωνάς, επισήμανε τις δραματικές συνέπειες που θα έχει για τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους και τους αγρότες η υλοποίηση του προγράμματος "σύγκλισης"

Την ικανοποίησή της για τα "επιτεύγματα" της πολιτικής λιτότητας στη χώρα μας, σε ό,τι αφορά τους στόχους του Μάαστριχτ, εξέφρασε, σε χτεσινή της συνέντευξη στην Τράπεζα της Ελλάδας η αντιπροσωπεία της Επιτροπής για την Οικονομική, Κοινωνική και Βιομηχανική Πολιτική του Ευρωπαϊκού Κοινουβουλίου, που επισκέφτηκε τη χώρα μας. Πριν διατυπώσουν τη δημόσια ικανοποίησή τους, για την πορεία της ελληνικής οικονομίας στο δρόμο προς το Μάαστριχτ, τα μέλη της Επιτροπής, είχαν ενημερωτικές συναντήσεις με εκπροσώπους του υπουργείου Οικονομικών, την ελληνική Βουλή, καθώς και με τον ΣΕΒ και τη ΓΣΕΕ. Οπως ανέφεραν στη διάρκεια της χτεσινής συνέντευξης, κοινή ήταν η διαπίστωση που αποκόμισαν από τις συναντήσεις αυτές, ότι η Ελλάδα θα πετύχει τους στόχους "συνοχής" το 1999 - 2000 και θα ενταχθεί στην ομάδα της πρώτης ταχύτητας το 2001!

Σε παρέμβασή του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Γ. Θεωνάς,επισήμανε ότι, ενώ θεωρείται σίγουρο ότι η Ελλάδα θα βρεθεί εκτός των χωρών της πρώτης ταχύτητας, δεν αναπτύσσεται κανένας προβληματισμός όχι μόνο από την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και από τους άλλους φορείς (εκπροσώπους της Βουλής, ΓΣΕΕ, ΣΕΒ) για τις συνέπειες που θα εκδηλωθούν στις χώρες που θα βρεθούν εκτός κοινού νομίσματος.Η επισήμανση αυτή του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ έγινε με αφορμή απόψεις που κατά καιρούς έχουν εκφραστεί, σύμφωνα με τις οποίες, οι χώρες που δε θα συμμετέχουν στην ομάδα του κοινού νομίσματος, θα βρεθούν στο έλεος των κερδοσκοπικών επιθέσεων, κατ' αναλογία των φαινομένων που είχαν παρουσιαστεί το 1993 και 1994.

Ενώ ο προβληματισμός - συνέχισε ο Γ. Θεωνάς - πάνω στο θέμα αυτό είναι ανύπαρκτος από ελληνικής πλευράς στις τάξεις της κυβέρνησης, αντίθετα επικρατεί υπεραισιοδοξία για την επιτυχία των στόχων. Μια αισιοδοξία η οποία - όπως τόνισε - οι κυβερνητικοί παράγοντες τη στηρίζουν στη δογματική προσήλωση στους στόχους του Προγράμματος "Σύγκλισης", στην ένταση των ιδιωτικοποιήσεων και τη συνέχιση της πολιτικής λιτότητας, γεγονός που θα επιδεινώσει ακόμα περισσότερο τη θέση των εργαζομένων, των μικρομεσαίων και των αγροτών.

ΚΚΕ
Να σταματήσει η ιδιωτικοποίηση των Βιομηχανικών Περιοχών

Ερώτηση του Κόμματος στη Βουλή για τις ΒΙΠΕ

Παρέμβαση για να μην προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση των Βιομηχανικών Περιοχών (ΒΙΠΕ), την οποία έχει ήδη εξαγγείλει η κυβέρνηση, έκανε χτες στη Βουλή το ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσαν και υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος, Μήτσος Κωστόπουλος και Σταύρος Παναγιώτου. Στην Ερώτηση, η οποία απευθύνεται στην υπουργό Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου, σημειώνονται τα εξής:

"Οπως είναι γνωστό, σύμφωνα με το άρθρο 2 του ν. 742/77 (ΦΕΚ 319/Α/77) περί Βιομηχανικών Περιοχών (ΒΙΠΕ), η οργάνωση και η εκμετάλλευση των ΒΙΠΕ, ανήκει αποκλειστικά στην Εθνική Τράπεζα Βιομηχανικής Ανάπτυξης ΑΕ (ΕΤΒΑ).

Σύμφωνα με πληροφορίες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, με πρωτοβουλία του υπουργείου Ανάπτυξης, αλλάζει το παραπάνω σχετικό θεσμικό πλαίσιο και το δικαίωμα αυτό παραχωρείται και στους ιδιώτες, οδηγώντας ουσιαστικά στην ιδιωτικοποίηση της ΒΙΠΕ.

Οι αλλαγές αυτές προωθούνται προκειμένου να υλοποιηθούν οι σχετικές κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία μάλιστα χρηματοδοτεί και σε ποσοστό που φτάνει μέχρι και το 60% τις σχετικές επενδύσεις.

Με τις αλλαγές αυτές ο κάθε ενδιαφερόμενος επιχειρηματίας που προχωρεί σε μια τέτοια επένδυση παίρνει επιδότηση 90%, αρκεί να εμφανίσει ότι στην "επένδυση" συμμετέχει με το 10% των απαιτούμενων κεφαλαίων, ποσοστό που μόνο το μισό κρίνεται απαραίτητο να καταβληθεί ως χρηματική προκαταβολή. Ουσιαστικά δηλαδή, δίνεται η δυνατότητα σε επιχειρηματίες να κάνουν "επενδύσεις" χωρίς κεφάλαια.

Ερωτάται η κ. υπουργός εάν έχουν βάση τα παραπάνω και αν ναι, τι θα εξυπηρετούσε κάτι τέτοιο, δεδομένου ότι ο μέχρι σήμερα απολογισμός της πολιτικής των κινήτρων, δεν ήταν αναμενόμενος και η παραχώρηση και άλλων προνομίων προς τους μεγαλοβιομηχάνους το μόνο που θα έκανε, θα ήταν να συμβάλει στη δημιουργία ευνοϊκότερων συνθηκών κερδοσκοπίας από μεριάς τους;".

Πολυκαταστήματα και υπερκέρδη πάνε μαζί

Τα μεγαλύτερα κέρδη στο εμπόριο, εκτός του κλάδου τροφίμων, σημείωσε η αλυσίδα πολυκαταστημάτων "ΚΩΤΣΩΒΟΛΟΣ", επιβεβαιώνοντας τα αποτελέσματα της "απελευθερωμένης αγοράς" που αποσπούν όλο και μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς από τα μικρότερα καταστήματα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα διαφημιστικό δελτίο της εταιρίας, το 1996 η επιχείρηση είχε τζίρο 40,2 δισ. δρχ. χωρίς ΦΠΑ, αυξημένα κατά 67,5% σε σχέση με το 1995, ενώ τα καθαρά κέρδη της ανήλθαν σε 1,66 δισ. έναντι 1,48 δισ. το 1995. Παράλληλα, μέσα στο 1996, η επιχείρηση άνοιξε εννέα ακόμα νέα καταστήματα, εκ των οποίων τρία στην Αττική, ένα στη Θεσσαλονίκη και πέντε σε επαρχιακές πόλεις, εξοστρακίζοντας από την αγορά δεκάδες μικρά ομοειδή καταστήματα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ