ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Μάρτη 2023
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΕΡΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

Με τις ψήφους της ΝΔ ψηφίστηκε χτες το βράδυ στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που προχωρά περαιτέρω την πολιτική εμπορευματοποίησης του νερού, με αρνητικές επιπτώσεις για τον λαό.

ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ συνέχισαν την απόπειρα συγκάλυψης της ουσίας του νομοσχεδίου, που είναι η επιτάχυνση της παραχώρησης της κερδοφόρας διαχείρισης του νερού και των αστικών αποβλήτων σε επιχειρηματικούς ομίλους.

Με το νομοσχέδιο προσαρμόζεται το πλαίσιο λειτουργίας της εγχώριας αγοράς με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ για τη «ρύθμιση της υδατικής πολιτικής», σύμφωνα με τα αντίστοιχα πρότυπα για την «απελευθερωμένη» αγορά Ενέργειας. Αυτό γίνεται με το βλέμμα στο ΕΣΠΑ 2021-'27, που προβλέπει τη χρηματοδότηση των ομίλων για εκτέλεση σχετικών έργων υποδομής ύψους έως και 4 δισ. ευρώ.

Στην ονομαστική ψηφοφορία, την οποία ζήτησε το ΚΚΕ, επί της αρχής ψήφισαν συνολικά 211 βουλευτές, εκ των οποίων οι 156 ψήφισαν «ναι», έναντι 55 που καταψήφισαν. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία.


ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ
Να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στην εμπορευματοποίηση του νερού

Από την πρώτη στιγμή το ΚΚΕ ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου για την ιδιωτικοποίηση του νερού, γιατί είναι αντιλαϊκό, φοροεισπρακτικό, αντιπεριβαλλοντικό και κατασταλτικό, επεσήμανε ο Γιώργος Λαμπρούλης, βουλευτής του Κόμματος, μιλώντας χτες στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση επί του σχετικού νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Σημείωσε ότι αυτό το αίτημα για απόσυρση εξέφρασαν τη Δευτέρα χιλιάδες λαού στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της χώρας, καταδικάζοντας την πολιτική παραπέρα εμπορευματοποίησης του νερού, η οποία θα φορτώσει νέα βάρη στους εργαζόμενους, με την αύξηση στα τιμολόγια του νερού, και θα φέρει κέρδη στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Με το νομοσχέδιο η νέα αρχή θα αποφασίζει με βάση το «κόστος - όφελος», προκρίνοντας τη δημιουργία και συντήρηση δικτύων στις περιοχές όπου θα υπάρχει ανάπτυξη και κέρδος, ενώ άλλες περιοχές θα φτάσουν στο σημείο να λένε «το νερό νεράκι».

Σοβαρές συνέπειες με τις αυξήσεις στα τιμολόγια θα προκύψουν και για τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους, που ήδη στενάζουν κάτω από το βάρος του υψηλού κόστους παραγωγής.

Επιπλέον, ο Γ. Λαμπρούλης προειδοποίησε ότι θα ενταθεί ο εργασιακός μεσαίωνας στις υπηρεσίες νερού, με τη γενίκευση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, της εργασίας με μπλοκάκι κ.λπ., με δεδομένη την απαγόρευση στους δήμους να προχωρούν σε προσλήψεις στις ΔΕΥΑ.

Υπογράμμισε ότι με το νομοσχέδιο συνεχίζεται η πολιτική της εμπορευματοποίησης του νερού την οποία εφάρμοσαν εδώ και χρόνια όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, γι' αυτό και σήμερα περισσεύει η υποκρισία τους. Υπενθύμισε ότι όλα τα κόμματα, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, έχουν ψηφίσει και προωθήσει τις σχετικές ευρωπαϊκές Οδηγίες, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ αθωώνει την αντιλαϊκή στρατηγική της ΕΕ λέγοντας ότι η ιδιωτικοποίηση του νερού έρχεται ως «ιδεοληψία» της κυβέρνησης της ΝΔ.

Καταλήγοντας ο Γ. Λαμπρούλης τόνισε ότι για το ΚΚΕ πρέπει να δυναμώσει ο αγώνας για την ανατροπή της συνολικής πολιτικής εμπορευματοποίησης του νερού, για φτηνό και ποιοτικό νερό, δραστική μείωση των τιμολογίων στα λαϊκά νοικοκυριά, στους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους.


ΜΑΝΩΛΗΣ ΣΥΝΤΥΧΑΚΗΣ
Στρώσατε όλοι μαζί το έδαφος για το σημερινό βήμα παραπέρα ιδιωτικοποίησης

«Η κυβέρνηση, με αδίστακτο τρόπο κι ενώ έχει προηγηθεί το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη, ως αποτέλεσμα της ιδιωτικοποίησης των μεταφορών που βάζει την ανθρώπινη ζωή στο ζύγι κόστους - οφέλους, φέρνει μια ακόμα ιδιωτικοποίηση, αυτή της ολοκληρωτικής παράδοσης της ύδρευσης - αποχέτευσης, της Ενέργειας και των αποβλήτων στα χέρια των ιδιωτικών ομίλων. Δείχνει, αν μη τι άλλο, την κυνικότητα με την οποία προωθεί τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων σε βάρος των εργατικών - λαϊκών αναγκών». Αυτό επισήμανε στην ομιλία του ο Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής του ΚΚΕ.

Σημείωσε ότι το νομοσχέδιο δεν προήλθε από παρθενογένεση αλλά πως το έδαφος έχει στρωθεί από τη σχετική ευρωπαϊκή Οδηγία 60 του 2000, ακρογωνιαίο λίθο της εμπορευματοποίησης του νερού, που έχει ψηφιστεί από όλα τα κόμματα και δεν αφήνει κανένα περιθώριο κοινωνικής τιμολογιακής πολιτικής. Η Οδηγία αυτή, η πολιτική διαχρονικά των κυβερνήσεων, το παρόν σχέδιο νόμου, όλα μαζί συντελούν στην αύξηση τις τιμής του νερού για τα λαϊκά νοικοκυριά αλλά και τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους, στο όνομα της εξοικονόμησης νερού, σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Το νερό από κοινωνικό αγαθό μετατρέπεται σε εμπόρευμα και πεδίο κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους, ενεργειακή φτώχεια απ' τη μία και το νερό νεράκι απ' την άλλη για τα λαϊκά νοικοκυριά».

Υπενθύμισε ότι ενώ τώρα αυτά τα κόμματα εμφανίζονται υποστηρικτές των αγώνων των εργαζομένων των ΔΕΥΑ, ήταν τα ίδια που ως κυβερνήσεις άνοιξαν τον δρόμο προς την ιδιωτικοποίηση. Το 1999 η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ ήταν αυτή που διαχώρισε την ΕΥΔΑΠ σε υποδομές και διανομή, το 2001 πάλι με κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μπήκε η ΕΥΔΑΠ στο Χρηματιστήριο, ενώ το 2019 και τα τρία κόμματα την παρέδωσαν στο ΤΑΙΠΕΔ.

Ο Μ. Συντυχάκης σημείωσε ότι ενόψει των εκλογών το πραγματικό δίλημμα είναι «ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας» προσθέτοντας ότι ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ έχουν επανειλημμένα αποδείξει πως υπηρετούν τα κέρδη των λίγων. Κάλεσε τις λαϊκές οικογένειες να σημαδέψουν σωστά, ενισχύοντας με την ψήφο τους το ΚΚΕ για ισχυρή λαϊκή αντιπολίτευση, απέναντι σε όποια αντιλαϊκή κυβέρνηση κι αν προκύψει.


ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
«Οχι» στην πλήρη παράδοση σε ιδιώτες, χωρίς να θίγει την πολιτική της «απελευθέρωσης»

Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο, το Συμβούλιο της Επικρατείας, με αφορμή το νομοσχέδιο της κυβέρνησης ΝΔ για την παραπέρα ιδιωτικοποίηση του νερού υποστηρίζει ότι το νερό δεν επιτρέπεται να μετατραπεί σε αντικείμενο εμπορίου και δεν μπορούν να παραδοθούν σε ιδιώτες οι υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης. Επικαλούμενο δύο αποφάσεις του (7/2023 και 8/2023), το Τριμελές Συμβούλιο Συμμόρφωσης του ΣτΕ καλεί την κυβέρνηση να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις της Ολομέλειας του Δικαστηρίου, που έκριναν αντισυνταγματική τη μεταβίβαση μετοχών της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ από το Δημόσιο στο λεγόμενο Υπερταμείο για την «αξιοποίηση» της δημόσιας περιουσίας, και διατάσσει το υπουργείο Οικονομικών εντός 6 μηνών να μεριμνήσει ώστε να επιστραφούν οι μετοχές των δύο μεγάλων επιχειρήσεων νερού της χώρας στο Δημόσιο.

Επίσης, οι διοικητικοί δικαστές ζητούν να αποσυρθούν οι διατάξεις του νομοσχεδίου και επικαλούνται τη νομολογία του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου της χώρας, που ρητά ορίζει ότι το νερό ως δημόσιο αγαθό θα πρέπει να τελεί υπό την αυστηρή εποπτεία του κράτους και απαγορεύει τη μεταβίβαση του άμεσου ελέγχου των υδάτων σε οποιαδήποτε ανεξάρτητη αρχή.

Βέβαια οι δικαστικοί αναφέρονται μόνο στην επιστροφή των μετοχών, χωρίς να θίγουν την αιτία, την πολιτική της «απελευθέρωσης» και της ιδιωτικοποίησης, που εφαρμόζεται στην ΕΕ και κατ' επέκταση στην Ελλάδα. Αλλωστε η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ και άλλοι οργανισμοί ύδρευσης και εγγείων βελτιώσεων σε δήμους λειτουργούν με βάση αυτήν την πολιτική, με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και σκοπό την κερδοφορία, ενώ ο συγκεκριμένος τομέας αξιοποιείται ως πεδίο κερδοφορίας για το κεφάλαιο, με χαρακτηριστικό τα τρελά κέρδη που βγάζουν επιχειρηματικοί όμιλοι εμφιάλωσης οι οποίοι εκμεταλλεύονται τις υδάτινες πηγές της χώρας.

Αξίζει επίσης να θυμίσουμε ότι η ένταξη των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο έγινε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, παρότι σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται ως δήθεν πολέμιος της ιδιωτικοποίησης. Επιπλέον, η πολιτική της «απελευθέρωσης» και σε αυτό το κοινωνικό αγαθό είναι κοινή στρατηγική όλων των κυβερνήσεων τις τελευταίες δεκαετίες, την οποία εγκαινίασε το ΠΑΣΟΚ το 1992 και τη συνέχισαν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και όλες οι παραλλαγές αστικών κυβερνήσεων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ