ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Μάρτη 2023
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ - ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΝΕΟ ΜΕΓΑΛΟ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
Στο «πόδι» οι εργαζόμενοι σε όλη τη χώρα, ηχηρή απάντηση στην αντιλαϊκή επίθεση

Δυναμικές κινητοποιήσεις και χτες σε μεγάλους χώρους δουλειάς και πόλεις, κόντρα στην καταστολή και τις επιτάξεις απεργών

Από τη μεγάλη συγκέντρωση αλληλεγγύης κατά της επίταξης των απεργών, στην αποθήκη καυσίμων στη Φος-σιρ-Μερ (Μασσαλία)
Από τη μεγάλη συγκέντρωση αλληλεγγύης κατά της επίταξης των απεργών, στην αποθήκη καυσίμων στη Φος-σιρ-Μερ (Μασσαλία)
Με τη δύναμη της ταξικής αλληλεγγύης, οι εργαζόμενοι της Γαλλίας συνεχίζουν και εντείνουν τις μαζικές κινητοποιήσεις που συγκλονίζουν εδώ και μήνες τη χώρα, ενάντια στον αντιασφαλιστικό νόμο που πέρασε με προεδρικό διάταγμα η κυβέρνηση Μακρόν για να υπηρετήσει την «ανταγωνιστικότητα» των γαλλικών μονοπωλίων.

Κόντρα στην επιχείρηση τρομοκράτησης, στις επιτάξεις απεργών αλλά και στην ωμή βία από τις δυνάμεις καταστολής, οι εργαζόμενοι συνεχίζουν πολύμορφες κινητοποιήσεις, με απεργίες σε μεγάλους χώρους δουλειάς και αποκλεισμούς μεταφορικών κόμβων, προετοιμάζοντας το αυριανό νέο μεγάλο απεργιακό ραντεβού σε όλη τη χώρα.

Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες από την περιφρούρηση που οργάνωσαν απεργοί από τη Χημική Βιομηχανία και άλλους κλάδους στην αποθήκη πετρελαίου του ομίλου «Esso» στην κοινότητα Φος-σιρ-Μερ (στην περιοχή της Μασσαλίας), όπου έσπευσαν δυνάμεις της στρατοχωροφυλακής προς εφαρμογή των επιτάξεων που ανακοίνωσε το υπουργείο Ενεργειακής Μετάβασης, «τριών υπαλλήλων ανά βάρδια (...) ενόψει της επιδείνωσης του εφοδιασμού» στην περιφέρεια. Η μαζική κινητοποίηση αλληλεγγύης στους απεργούς, που έγινε μετά από κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Μασσαλίας, ανάγκασε τις δυνάμεις καταστολής σε υποχώρηση.

Οι απεργίες εξάλλου συνεχίζονται εδώ και μέρες σε κλάδους, μετά από κάλεσμα μιας σειράς Ομοσπονδιών. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ομοσπονδία Εργαζομένων σε Λιμάνια και Προβλήτες της CGT πραγματοποιεί 72ωρη απεργία μέχρι και αύριο, με αίτημα την άμεση απόσυρση των αντιασφαλιστικών ανατροπών που πέρασε η κυβέρνηση Μακρόν ενεργοποιώντας το αντιδραστικό άρθρο 49.3 του Συντάγματος, προκειμένου να αποφύγει την ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση. Χτες η συγκεκριμένη Ομοσπονδία ανακοίνωσε νέες κινητοποιήσεις και για την Παρασκευή 24/3, με στάση εργασίας από 11 π.μ. μέχρι 3 μ.μ.

Θυμίζουμε ότι 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες έχουν ξεκινήσει από την περασμένη βδομάδα σε μια σειρά μεγάλους τόπους δουλειάς σε κλάδους όπως η Ενέργεια, οι Μεταφορές, η Χημική Βιομηχανία κ.λπ.

Με στόχο την προετοιμασία της αυριανής απεργίας έγιναν και χτες αγωνιστικές παρεμβάσεις σε πολλές πόλεις, όπως στο Μονπελιέ, όπου πραγματοποιήθηκε μαζική συγκέντρωση έξω από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό Σεν Ροκ.

Αντίστοιχες μάχες δίνονται σε όλες τις μεριές της χώρας, με στόχο η οργή για την αντιλαϊκή πολιτική να μετατραπεί σε παραπέρα ενίσχυση της πάλης:

Χτες το πρωί, απεργοί και εργαζόμενοι διαφόρων κλάδων είχαν αποκλείσει όλους τους περιφερειακούς οδικούς άξονες που οδηγούσαν στη Ναντ, ένα από τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα στη δυτική Γαλλία.

Βορειότερα, στη βιομηχανική περιφέρεια της Ρουέν, μεταξύ άλλων ξεχωρίζει ο αγωνιστικός αναβρασμός στον σταθμό παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στην περιοχή Παλουέλ, όπου σε προχτεσινή Γενική Συνέλευση οι εργαζόμενοι αποφάσισαν τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους. Για σήμερα έχουν ανακοινώσει συντονισμένες δράσεις με εργαζόμενους από τον τομέα του φυσικού αερίου και τα διυλιστήρια της περιοχής.

Επίσης στη Νορμανδία, χτες έγινε μεγάλη συγκέντρωση στο κέντρο της Διέππης, ενάντια στις νέες ανατροπές, με μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στην Υγεία και συγκέντρωση έξω από το κεντρικό νοσοκομείο της πόλης. Σε κάλεσμα με το οποίο καλούσαν σε μαζικοποίηση του αγώνα για να μην αυξηθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, συνδικάτα του κλάδου τους τόνιζαν - όπως μετέδιδε στην ιστοσελίδα της η τοπική εφημερίδα «Paris Normandie» - ότι «οι εργαζόμενοι είναι τσακισμένοι και κουρασμένοι πολύ πριν φτάσουν τα 50 τους χρόνια (...) το τονίζουμε εδώ και 2 μήνες με τις απεργίες στον κλάδο, τις συνελεύσεις και τις συγκεντρώσεις στις οποίες συμμετέχουν εκατοντάδες συνάδελφοι όλων των βαθμίδων και τομέων...».

Ρεσιτάλ καταστολής από τον «δημοκράτη» Μακρόν

Την ίδια στιγμή, η «προοδευτική» κυβέρνηση Μακρόν εντείνει το ρεσιτάλ καταστολής, επιχειρώντας να περάσει διά πυρός και σιδήρου τα αντιλαϊκά μέτρα που απαιτεί το γαλλικό κεφάλαιο.

Μεταξύ άλλων, τη νύχτα της Δευτέρας 20/3 προς Τρίτη 21/3 δυνάμεις καταστολής έκαναν επέμβαση για να σπάσει η απεργία στον τερματικό σταθμό πετρελαίου του Ντονζ (στα βορειοδυτικά). Τον γύρο του κόσμου έκαναν πλάνα από την επίθεση που δέχτηκε διαδηλωτής στο Παρίσι από αστυνομικούς, οι οποίοι μετά τον παράτησαν στο δρόμο...

Ο υπουργός Εσωτερικών Ζ. Νταρμαμέν διαβεβαίωνε χτες ότι τουλάχιστον 12.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες θα είναι σε ετοιμότητα για την «τήρηση της τάξης» αύριο, μέρα 24ωρης απεργίας. Ο δε Λ. Νούνες, διοικητής της αστυνομίας του Παρισιού, ισχυρίστηκε ότι δεν υπήρξε «δυσανάλογη βία» από τους αστυνομικούς και μίλησε για «αντιδράσεις άδικες και αποσυνδεδεμένες από τη πραγματικότητα», παρά τις εκατοντάδες συλλήψεις διαδηλωτών που έχουν γίνει από την περασμένη Πέμπτη.

Ολα αυτά ενώ η κυβέρνηση μελετά πώς θα προσαρμόσει την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης στις νέες συνθήκες, μετά και την οριακή απόρριψη της πρότασης μομφής που κατέθεσαν εναντίον της δυνάμεις της αντιπολίτευσης. Σήμερα ο Πρόεδρος Εμ. Μακρόν αναμένεται να δώσει συνέντευξη, ενώ χτες έγινε σύσκεψη με στελέχη του υπουργικού συμβουλίου, όπου διαμηνύθηκε ότι εντός 2-3 εβδομάδων θα παρουσιαστούν «προτάσεις» για την «αλλαγή της μεθόδου και της ατζέντας των μεταρρυθμίσεων», με στόχο να αποφευχθεί «η επανάληψη της αμφισβήτησης της νομιμότητας ενός νομοθετικού κειμένου».

Η κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη να εστιάσει στην προώθηση αλλαγών «με λιγότερους νόμους και περισσότερες ρυθμίσεις» όταν «δεν εξασφαλίζεται απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση», σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές...


Ο αγώνας των εργατών της Γαλλίας είναι και δικός μας αγώνας

Παράσταση διαμαρτυρίας αύριο στις 6.30 μ.μ. στη γαλλική πρεσβεία

Από τη χτεσινή κινητοποίηση έξω από το γαλλικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη
Από τη χτεσινή κινητοποίηση έξω από το γαλλικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη
Αύριο Πέμπτη, νέα πανεθνική μέρα απεργιών και διαδηλώσεων των εργαζομένων της Γαλλίας, το ΠΑΜΕ οργανώνει παράσταση διαμαρτυρίας στη γαλλική πρεσβεία, στις 6.30 μ.μ., απευθύνοντας κάλεσμα σε όλα τα συνδικάτα, σε κάθε εργαζόμενο, σε κάθε νεολαίο να πάρουν μαζικά μέρος και να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της έμπρακτης διεθνιστικής αλληλεγγύης, αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ θα αναχωρήσει για τη Γαλλία, όπου θα συμμετάσχει στην αυριανή απεργία και στη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Μασσαλίας.

Στην ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ χαιρετίζει τον τεράστιο αγώνα που δίνει η εργατική τάξη της Γαλλίας, με μαζικές διαδηλώσεις, αγωνιστικές δράσεις και απεργίες σε σειρά κλάδων, κόντρα στο τεράστιο όργιο καταστολής και τρομοκρατίας που έχουν εξαπολύσει κυβέρνηση και εργοδοσία.

«Στεκόμαστε με κάθε τρόπο, πολύμορφα στο πλευρό των εργατών της Γαλλίας», τονίζει το ΠΑΜΕ και καλεί σε μαζική συμμετοχή στην παράσταση διαμαρτυρίας, για «να στείλουμε το μήνυμα ότι ο αγώνας των εργατών της Γαλλίας είναι και δικός μας αγώνας».

Κινητοποίηση χτες στο γαλλικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη

Την αλληλεγγύη του στον αγώνα των εργαζομένων της Γαλλίας, που βρίσκονται αντιμέτωποι με την καταστολή και τον αυταρχισμό, εξέφρασαν χτες εργαζόμενοι και σωματεία της Θεσσαλονίκης, συμμετέχοντας στην παράσταση διαμαρτυρίας που οργάνωσε το ΠΑΜΕ έξω από το γαλλικό προξενείο.

Με συνθήματα όπως «Η εργατιά παλεύει και θα νικήσει, από την Ελλάδα μέχρι το Παρίσι» και «Αλληλεγγύη στην πάλη των λαών, νίκη στον αγώνα των Γάλλων εργατών», διαδήλωσαν τη στήριξή τους στον αγώνα που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Αυτό το μήνυμα έστειλαν και με τα πανό τους που έγραφαν: «Από την Ελλάδα στη Γαλλία, Νίκη στον αγώνα των εργαζομένων» και «Νίκη στους εργάτες της Γαλλίας».

Ο Γιάννης Κουρμούλης, στέλεχος του ΠΑΜΕ, μιλώντας στους συγκεντρωμένους σημείωσε ότι ο αγώνας των εργατών της Γαλλίας ενάντια στις αντεργατικές μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό ανάγκασε την κυβέρνηση «να δείξει το πραγματικό της πρόσωπο. Το αυταρχικό, αντεργατικό πρόσωπο που έχει κάθε αστική κυβέρνηση στην υπηρεσία των επιχειρηματιών». Πρόσθεσε πως είναι «η ίδια συνταγή που όλες οι κυβερνήσεις της ΕΕ, είτε έχουν αριστερό μανδύα, είτε έχουν δεξιό μανδύα, την ακολουθούν πιστά».

Αναφέρθηκε στις δύο πολύ μεγάλες απεργίες που έγιναν στη χώρα μας με αφορμή το έγκλημα στα Τέμπη, όπου ο λαός και η εργατική τάξη της χώρας ξεχύθηκαν στους δρόμους διαδηλώνοντας τα αιτήματά τους, και τόνισε: «Σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στα αγωνιστικά συνδικάτα της Γαλλίας που παλεύουν μαζικά, που παλεύουν οργανωμένα, που δείχνουν τον δρόμο και αναδεικνύουν τη βασική αντίθεση: Οτι από τη μια μεριά είναι οι μεγαλοεπιχειρηματίες και το κράτος τους και από την άλλη οι εργαζόμενοι που παλεύουν για την ικανοποίηση των δικών τους αναγκών».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ