ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Μάρτη 2023
Σελ. /32
Καμπάνια

«Προστατεύστε τους Ελληνες επιβάτες. Διατηρήστε ανοιχτό τον εναέριο χώρο της ΕΕ». Με το σύνθημα αυτό, η «Ryanair» οργανώνει καμπάνια συλλογής υπογραφών, βάζοντας στο στόχαστρο τις απεργιακές κινητοποιήσεις στη Γαλλία. Ο αερομεταφορικός όμιλος μάλιστα σκοπεύει να καταθέσει τις υπογραφές στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, απαιτώντας να νομοθετήσει ακόμα πιο αποφασιστικά την απεργοσπασία, όπως με τους νόμους για την «ελάχιστη εξυπηρέτηση», αλλά και για να υποχρεώσει τα σωματεία των Γάλλων ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας «να συμμετέχουν σε δεσμευτική διαιτησία και όχι σε απεργίες»! «Υπογράψτε και προστατέψτε τα ταξιδιωτικά σας πλάνα το καλοκαίρι», είναι το προκλητικό μήνυμα της απεργοσπαστικής καμπάνιας, που επιβεβαιώνει ότι το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του δεν διστάζουν μπροστά σε τίποτα, προκειμένου να αποκρούσουν τις δίκαιες εργατικές διεκδικήσεις και να καταστείλουν τις απεργίες. Προκύπτει όμως κι ένα ακόμα συμπέρασμα: Οτι οι απεργιακοί αγώνες στη Γαλλία και αλλού ασκούν μεγάλη πίεση και προκαλούν ανησυχία στις κυβερνήσεις, στην ΕΕ και τους επιχειρηματικούς ομίλους, επειδή όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι επιλέγουν να απαντήσουν αγωνιστικά στα αδιέξοδα που ανακυκλώνει το σάπιο σύστημα και η πολιτική τους. Το «δεν βγαίνει τίποτα με τις απεργίες» καταρρέει στην πράξη, κρίνοντας κι από την αντίδραση των Βρετανών επιτελείων, που ...μοιρολογούν για τις πάνω από 2 εκατ. μέρες εργασίας που «χάθηκαν» εξαιτίας απεργιακών κινητοποιήσεων. Οσο λοιπόν το κεφάλαιο και τα κράτη του «το φυσάνε και δεν κρυώνει», τόσο οι εργαζόμενοι πρέπει να παίρνουν κουράγιο για πιο αποφασιστική συνέχεια.

«Φίλος»...

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι με το μέρος των ανθρώπων που δουλεύουν και υποφέρουν... Ομως η ΝΔ θέλει να σας διώξει και να φέρνει με αεροπλάνα εργάτες γης και μετά να γυρίζουν στην πατρίδα τους»... Τα παραπάνω έλεγε πριν από λίγες μέρες ο Μ. Μπαλαούρας του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας σε Πακιστανούς εργάτες γης στην Ηλεία. Ο ΣΥΡΙΖΑ πουλάει ελπίδες στους μετανάστες εργάτες που υποφέρουν - ειδικά στα φραουλοχώραφα της Ηλείας - ότι με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα έχουν μια πιο «δίκαιη» τάχα μεταχείριση και αξιοπρεπέστερες συνθήκες παραμονής και δουλειάς. Το πόσο ...φούμαρα είναι αυτά που λέει, δεν είναι δύσκολο να το διαπιστώσει κανείς. Αρκεί να ανατρέξει στα πρακτικά της Βουλής, όταν πριν από δύο μήνες ψηφιζόταν ένας ακόμα νόμος για το «σκλαβοπάζαρο» εργατών γης, αυτήν τη φορά μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, με τον ΣΥΡΙΖΑ να αναγνωρίζει ότι είναι στη «σωστή κατεύθυνση». Ψηφίζοντας «παρών», ζητούσε μάλιστα ακόμα πιο ...τολμηρά μέτρα από την κυβέρνηση για την εκμετάλλευση των μεταναστών εργαζομένων! Για παράδειγμα, η αρμόδια εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Τζάκρη ζητούσε να πληρώνουν οι ίδιοι οι μετανάστες τα έξοδα μετακίνησής τους, να εμπλέκονται «γραφεία ευρέσεως εργασίας», δηλαδή «δουλεμπορικά» και άλλα παρόμοια.

... των δουλεμπορικών

Βέβαια, τα πράγματα τα είχε ξεκαθαρίσει ήδη ο Αλ. Τσίπρας, όταν από το βήμα της ΔΕΘ τόνιζε πως οι εργάτες γης είτε «θα γυρίσουν πίσω στις χώρες τους» είτε «θα ενταχθούν στην παραγωγική διαδικασία» και «δεν θα κάθονται για να παίρνουν επιδόματα». Εκεί λοιπόν το πάει ο ΣΥΡΙΖΑ. Οχι απλά συμφωνεί με τη ΝΔ αλλά «επαυξάνει» και στην εκμετάλλευση των μεταναστών εργαζομένων, ανασύροντας τα πιο σάπια επιχειρήματα. Μαζί μ' αυτά, επιστρατεύει και όσο θράσος του έχει απομείνει για να παριστάνει τον «φίλο» στα πιο ευάλωτα τμήματα των εργαζομένων. Από τέτοιους «φίλους», όμως, έχουν «χορτάσει» οι μετανάστες της Ηλείας. Ξέρουν άλλωστε καλά πως ό,τι απέσπασαν τα τελευταία χρόνια, είναι αποτέλεσμα του δικού τους οργανωμένου αγώνα, ενάντια στην πολιτική της σημερινής και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, που δίνουν στους μεγαλοχωραφάδες το «ελεύθερο» να τους ξεζουμίζουν για ένα κομμάτι ψωμί.

Τούμπανο

Μυστικές συνεννοήσεις περίπου τριών εβδομάδων βρίσκονταν πίσω από τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών με τον Τούρκο ομόλογό του στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με όσα διαρρέει το υπουργείο. Δεν θέλουμε βέβαια να πιστέψουμε ότι τόσες μέρες έψαχναν τα προγράμματά τους για να βρουν κενό στην ατζέντα. Πόσο μάλλον που δεν πρόκειται για την πρώτη τέτοια συνάντηση που γίνεται «εν κρυπτώ», ειδικά μετά τον Δεκέμβρη που πύκνωσαν τέτοιες επαφές, με τις «ευλογίες» των ΗΠΑ και της Γερμανίας. Ακολούθησε η επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ στις δύο χώρες, όπου μίλησε για τις «μεγάλες ευκαιρίες» συνεκμετάλλευσης του ενεργειακού πλούτου. Και αν έχει μείνει κάποια αμφιβολία για το τι πραγματικά συζητιέται πίσω από τις κλειστές πόρτες, σίγουρα η δήλωση Τσαβούσογλου μετά τη συνάντηση, ότι η οριοθέτηση της Ελλάδας με την Αίγυπτο «σεβάστηκε τα σύνορα της υφαλοκρηπίδας μας ακόμα κι όταν οι σχέσεις ήταν ψυχρές», όπως και ότι «η συμφωνία θαλάσσιας δικαιοδοσίας που κάναμε με τη Λιβύη δεν είναι εναντίον της Αιγύπτου», όλο και κάτι λέει, δυο μέρες μετά την πρώτη επίσκεψή του στο Κάιρο μετά από 12 χρόνια. Κοινώς, ο κόσμος το 'χει τούμπανο κι αυτοί κρυφό καμάρι ότι τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια ανοίγουν πολύ επικίνδυνους δρόμους διευθετήσεων, που καμία σχέση δεν έχουν με τα πραγματικά συμφέροντα του ελληνικού και των άλλων λαών της περιοχής.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1594 O Ερρίκος της Ναβάρας μπαίνει στο Παρίσι, ως βασιλιάς Ερρίκος ο Δ', και ξεκινά τη δυναστεία των Βουρβόνων, που από το 1700 επεκτάθηκαν και στην Ισπανία.

1821 Επαναστάτες από τη Μάνη περικυκλώνουν την πόλη της Καλαμάτας και την επόμενη μέρα την απελευθερώνουν. Εκεί, με πρωτοβουλία του Φιλικού κοτζαμπάση Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη συγκροτείται η Μεσσηνιακή Γερουσία, που εκδίδει την «προειδοποίηση εις τας ευρωπαϊκάς αυλάς», με την οποία γνωστοποιεί τους σκοπούς της Επανάστασης.

1832 Πεθαίνει ο Γερμανός φιλόσοφος και συγγραφέας Γιόχαν Βόλφγκανγκ Φον Γκέτε, γνωστός στην Ελλάδα και ως Ιωάννης Γείθιος.

1934 Οι ιδιοκτήτες φορτηγών, ταξί και λεωφορείων της Αθήνας και του Πειραιά κατεβαίνουν σε απεργία με αιτήματα τη μείωση της τιμής της βενζίνης, την κατάργηση της βαριάς φορολογίας κ.ά. Η αστυνομία επιτίθεται στους απεργούς, οι οποίοι με τη σειρά τους στήνουν οδοφράγματα στους δρόμους του Μαραθώνα, των Μεγάρων και της Λιβαδειάς. Η αστυνομία κάνει χρήση όπλων, πυροβολεί και τραυματίζει πολλούς από τους απεργούς. Η Ομοσπονδία, που βρίσκεται στα χέρια των ρεφορμιστών, χαρακτηρίζει αδικαιολόγητες τις κινητοποιήσεις.

1944 Γερμανικά στρατεύματα και τμήματα της αντικομμουνιστικής οργάνωσης ΠΑΟ (Πανελλήνια Αντιστασιακή Οργάνωση) κυκλώνουν και καίνε ολοκληρωτικά το χωριό Ελευθεροχώρι Γιαννιτσών, δολοφονώντας όσους βρήκαν μέσα στο χωριό, γέρους, γυναίκες και παιδιά.

1945 Συγκροτείται στο Κάιρο ο Αραβικός Σύνδεσμος με ιδρυτικά μέλη την Αίγυπτο, το Ιράκ, την Ιορδανία, τον Λίβανο, τη Συρία, την Υεμένη και τη Σαουδική Αραβία.

1946 Η Βρετανία αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της Υπεριορδανίας με την ονομασία Βασίλειο της Ιορδανίας.

1947 Αντάρτες του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας εξοντώνουν στο Γεράκι της Σπάρτης τον δήμιο του λαού της Λακωνίας Κατσαρέα και τον υπαρχηγό του Παπαδάκο. Σε αντίποινα, συμμορίες του Κατσαρέα επέδραμαν στο Γύθειο και με τη συνδρομή των Αρχών άνοιξαν τις φυλακές, πήραν 32 πολιτικούς κρατούμενους και τους έσφαξαν στην πλατεία της πόλης μαζί με άλλους 10 κατοίκους.

1982 Ψηφίζεται στη Βουλή των Ελλήνων το νομοσχέδιο για τον πολιτικό γάμο.

2008 Πεθαίνει ο Κουβανός μουσικός Ισραέλ «Κατσάο» Λόπες, που θεωρείται ο δημιουργός της μουσικής μάμπο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ