ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Μάρτη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ενας αιώνας αγώνας και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία!». Με το σύνθημα αυτό υποδέχτηκαν τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, οι συγκεντρωμένοι στο Δημοτικό Ωδείο της Λάρισας χτες βράδυ, όπου μίλησε σε συγκέντρωση των Τομεακών Οργανώσεων Λάρισας και Υπαίθρου Λάρισας του Κόμματος. Εργάτες, αγρότες, νέοι και συνταξιούχοι, άντρες και γυναίκες έδωσαν το «παρών», γεμίζοντας ασφυκτικά το χώρο και συγκροτώντας μια μαχητική και γεμάτη δυναμισμό συγκέντρωση.

Στη συγκέντρωση χαιρετισμό απηύθυναν ο Τ. Τσιαπλές και ο Π. Κρίκης, υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας και υποψήφιος δήμαρχος Λάρισας, αντίστοιχα, με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Παραβρέθηκαν ο Κ. Αβραμόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και οι βουλευτές Λάρισας και Μαγνησίας του ΚΚΕ, Γ. Λαμπρούλης και Κ. Στεργίου.

Παρόντες οι υποψήφιοι δήμαρχοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στους δήμους του νομού Λάρισας, αγωνιστές που πλαισιώνουν τα ψηφοδέλτια της παράταξης ή που συμπορεύονται στους αγώνες και στις εκλογικές μάχες δίνοντας τον καλύτερό τους εαυτό για τη νικηφόρα τους έκβαση, παλεύοντας σπίτι το σπίτι, σε χωριά και πόλεις, στα χωράφια, στους τόπους δουλειάς, ψήφο την ψήφο για την ισχυροποίηση του ΚΚΕ.

Ανάμεσά τους οι Στ. Χατζηκράχτης, υποψήφιος δήμαρχος Τυρνάβου, Δ. Αβρανάς, υποψήφιος δήμαρχος Ελασσόνας, Απ. Αναγνώστου, υποψήφιος δήμαρχος Φαρσάλων, Γ. Κασίδας, υποψήφιος δήμαρχος Αγιάς, Β. Σταμουλάκης, υποψήφιος δήμαρχος Κιλελέρ, Μαρία Κωστή, υποψήφια δήμαρχος Τεμπών, και οι υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι Γ. Αρζομανίδης, Δήμητρα Παπαστεργίου, Θ. Αθανασιάδης, Μαίρη Χατζητάκη, Ντίνα Τσούβα, Μαρία Ιωάννου. Επίσης, ο Γ. Καΐκης, υποψήφιος δήμαρχος Τρικάλων, ο Απ. Ριζόπουλος, υποψήφιος δήμαρχος Βόλου, ο Β. Κρανιάς, υποψήφιος δήμαρχος Καρδίτσας, κ.ά.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ
Κριτήριο ενίσχυσης του ΚΚΕ η πείρα της αγροτιάς από την πολιτική της ΕΕ και των κομμάτων της

«Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ σε όλες τις κάλπες είναι η απάντηση στα εκβιαστικά διλήμματα. Στις ψεύτικες διαχωριστικές γραμμές που στήνουν τα κόμματα του διπολισμού, ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ, και από κοντά και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα. Για να κρύψουν τη στρατηγική τους σύμπλευση στα κρίσιμα, για τη ζωή του λαού, ζητήματα.

Και στους μηχανισμούς της ΕΕ και στα κυβερνητικά επιτελεία και στα τοπικά κρατικά όργανα, τους δήμους και τις Περιφέρειες, παντού...», σημείωσε εισαγωγικά στην ομιλία του στη χτεσινή συγκέντρωση ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, επισημαίνοντας ότι «η σημαία που κρατούν ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ, ανεξάρτητα αν ο ένας την κρατά με το αριστερό και ο άλλος με το δεξί, γράφει: "Κέρδη για τους λίγους, για το κεφάλαιο, ζωή χωρίς δικαιώματα για τους πολλούς, την εργατική τάξη, τους αγρότες, το λαό"».

Ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε ακόμη πως «ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ρίχνουν τα δίχτυα τους στο λαό, στη νεολαία και όταν λένε ότι οι ευρωεκλογές είναι μια κρίσιμη πολιτική μάχη για την Ελλάδα και την Ευρώπη, ότι έχουν χαρακτήρα δημοψηφίσματος για το λαό.

Ο κ. Τσίπρας μάλιστα, απευθυνόμενος σε νέους και νέες - το συνηθίζει πολύ τελευταία - τους κάλεσε να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές για να υπερασπιστούν τις αξίες, τις αρχές και τις ιδέες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, από τις οποίες, όπως λέει, έχει εκτροχιαστεί σήμερα το "ευρωπαϊκό οικοδόμημα"... Λες κι αυτός ο δόλιος θέλει να το κρατήσει στις ράγες.

Δεν είναι αφελής, ούτε του λείπουν τα μαθήματα Ιστορίας, του Τσίπρα. Ξέρει και ποιοι την ίδρυσαν και γιατί την ίδρυσαν την ΕΕ, με ποιες αρχές. Ξέρει και ποιοι ενώθηκαν και ενάντια σε ποιον ενώθηκαν.

Γιατί η ΕΕ είναι ένωση των ευρωπαϊκών μονοπωλίων και των κυβερνήσεών τους ενάντια στους λαούς της Ευρώπης και όχι μόνο. Κι αυτό αποδεικνύεται κάθε μέρα. Τα μνημόνια διαρκείας, η εμπλοκή και διεξαγωγή ιμπεριαλιστικών πολέμων ήταν και είναι η ταυτότητα της ΕΕ».

Σημείωσε ακόμη πως «όταν ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τους νέους και τις νέες να ψηφίσουν με στόχο να κερδίσουν έδαφος οι ιδρυτικές αξίες της ΕΕ, έχει διπλό στόχο: Από τη μια, θέλει να παρουσιάσει την ΕΕ σαν κάτι άλλο από αυτό που πραγματικά είναι, δηλαδή μια ένωση ληστών, εχθρική για τις ανάγκες της νεολαίας και, από την άλλη, να στεγνώσει εντελώς την οργή και τον θυμό που προκαλεί η πολιτική της ΕΕ, από το ταξικό πολιτικό κριτήριο. Που μπορεί τον θυμό να τον κάνει δύναμη συμμετοχής στον οργανωμένο αγώνα και ψήφο για τα λαϊκά συμφέροντα».

Η νεολαία να δώσει δύναμη στη δύναμή της

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, αφού αναφέρθηκε αναλυτικά στην πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων απέναντι στη νεολαία, που στον πυρήνα της έχει την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα για το μέλλον, την ανεργία, την εκμετάλλευση, την αντικατάσταση δικαιωμάτων με «ευκαιρίες», υπογράμμισε:

«Ναι, η νεολαία έχει μπροστά της μία ευκαιρία. Είναι στο χέρι της να δώσει δύναμη στη δύναμή της στις εκλογές που έχουμε μπροστά μας.

Να στηρίξει το ΚΚΕ. Για να δυναμώσουν η προοπτική και η πραγματική ελπίδα, που βρίσκεται στη σύγκρουση με την ΕΕ και το σύστημα της εκμετάλλευσης και της αδικίας.

Γιατί το ΚΚΕ οι νέοι και οι νέες το έχουν βρει δίπλα τους σε κάθε διεκδίκηση, σε κάθε μάχη. Γιατί το ΚΚΕ έχει πρόταση και σχέδιο για να ζήσει η νεολαία μία ζωή με σύγχρονα δικαιώματα και ελευθερίες και όχι να ζει χειρότερα από τους γονείς και τους παππούδες της. Γιατί το ΚΚΕ παλεύει σήμερα για κάθε μικρό και μεγάλο πρόβλημα, αναδεικνύοντας ότι υπάρχουν όλες οι δυνατότητες για να ζήσουμε καλύτερα. Γιατί, στη δική μας αντίληψη, δεν είναι πολυτέλεια η ικανοποίηση των σύγχρονων κοινωνικών και λαϊκών αναγκών. Αυτός είναι ο πραγματικός ρεαλισμός, που σημαίνει σύγκρουση με το σύστημα, την ΕΕ και τα κόμματα που τους στηρίζουν. Αυτή είναι η πραγματική πρόοδος ενάντια στην πολιτική που συντηρεί και αναπαράγει όλα τα αδιέξοδα που συναντάει η νεολαία.

Οι 500.000 νέοι που ψηφίζουν για πρώτη φορά στις ερχόμενες εκλογές, μπορούν να μην επιλέξουν μία από τα ίδια. Μπορούν να κάνουν τη διαφορά με δυνατό ΚΚΕ παντού. Στους δήμους και τις Περιφέρειες, στην Ευρωβουλή, στη Βουλή, στους φοιτητικούς συλλόγους».

Η φτωχή αγροτιά μπορεί να δει ποιος πραγματικά είναι μαζί της και ποιος απέναντι

Στη συνέχεια της ομιλίας του, ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε:

«Από δω, από τη Λάρισα, από τον θεσσαλικό κάμπο, θέλουμε να απευθύνουμε κάλεσμα στη φτωχή αγροτιά, που και εδώ αλλά και σε όλη τη χώρα δίνει τη μάχη της επιβίωσης. Μπορεί να δει σήμερα ποιος πραγματικά είναι μαζί της και ποιος απέναντι.

Να αποφασίσει με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει. Και έχει πλέον την πείρα να το κάνει. Οι πρόσφατοι αγώνες επιβίωσης της αγροτιάς αποκάλυψαν για άλλη μια φορά τον ταξικό προσανατολισμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Η κυβέρνηση απάντησε με την πρωτοφανή δικαστική δίωξη σε βάρος πρωτοπόρων αγροτοσυνδικαλιστών στη Θεσσαλία, με το ξεκίνημα των μπλόκων. Αρνήθηκε να διαθέσει από τον κρατικό προϋπολογισμό έστω και ένα ευρώ, για μια μικρή έστω μείωση του κόστους παραγωγής στους βιοπαλαιστές αγρότες, ενώ μοιράζει δισεκατομμύρια σε εφοπλιστές και βιομηχάνους για φοροαπαλλαγές, κίνητρα κ.λπ., αλλά και για επιδότηση των καυσίμων τους. Αποκάλυψαν ακόμη τη δημαγωγική, ψηφοθηρική αντιπολίτευση της ΝΔ, που εναντιώθηκε στη μορφή πάλης των μπλόκων, που δεν είπε λέξη για τις δικαστικές διώξεις και δεν παίρνει θέση για τα αιτήματα επιβίωσης των αγροτικών κινητοποιήσεων. Αλλά και τη στάση της εγκληματικής φασιστικής Χρυσής Αυγής, που σταθερά προβοκάρει και συκοφαντεί τους αγροτικούς αγώνες.

Με πρωτόγονο αντικομμουνισμό, γιατί αποδέχεται την ΚΑΠ, εχθρεύεται την οργανωμένη λαϊκή αντίδραση ενάντια στους εκμεταλλευτές, των οποίων τα συμφέροντα υπηρετεί. Δίνει άλλοθι και χέρι βοήθειας στους κυβερνώντες για να περνάνε την αντιλαϊκή, αντιαγροτική τους πολιτική.

Το ενδιαφέρον της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων για την πρωτογενή παραγωγή, την "ανάπτυξη της υπαίθρου με εξωστρέφεια", όπως προπαγανδίζουν σε συνέδρια, ημερίδες, ομιλίες στη Βουλή, στοχεύει στην καπιταλιστική ανάπτυξη και τη γεωργία. Ανάπτυξη που εξασφαλίζει αμύθητα κέρδη σε μονοπώλια και μεσάζοντες, φτώχεια, βάσανα και ανασφάλεια για τις αγροτικές οικογένειες.

Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που στάθηκε μαχητικά στο πλευρό της αγροτιάς, όπως κάνει πάντα με συνέπεια. Διέθεσε τις δυνάμεις του για τη στήριξη των αγροτικών αγώνων, εναντιώθηκε στην ποινικοποίησή τους. Ανέδειξε στη Βουλή, στην Ευρωβουλή, στα Περιφερειακά και Δημοτικά Συμβούλια τα αιτήματα, τις ανάγκες των αγωνιζόμενων αγροτών και τον δρόμο της οριστικής ικανοποίησής τους.

Σήμερα, είναι πιο ορατό ότι οι αγώνες κυρίως των αυτοαπασχολούμενων αγροτών και κτηνοτρόφων, με βάση τα προβλήματα στις τιμές παραγωγής, τα χρέη, την προστασία από τις φυσικές καταστροφές, τα χαράτσια κ.λπ., στρέφονται ενάντια στους επιχειρηματικούς ομίλους, τους μεγαλοαγρότες καπιταλιστές και μεγαλεμπόρους.

Αυτών τα συμφέροντα υλοποιούν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, είναι κοινός στόχος τους στο πλαίσιο της ΚΑΠ και της ΕΕ».

«Το ΚΚΕ είπε την αλήθεια για τον χαρακτήρα της ΕΕ και τις συνέπειες που θα έχει για τον λαό η ένταξη της Ελλάδας», σημείωσε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Δ. Κουτσούμπας, ενώ κάνοντας «φύλλο και φτερό» τα όσα με θράσος ισχυρίζεται ο πρωθυπουργός «για την αποτυχία του αγροτικού μοντέλου», ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ υπογράμμισε μεταξύ πολλών άλλων πως «το μοντέλο στο οποίο αναφέρεται ο κύριος Τσίπρας, δεν είναι άλλο από την κυριαρχία των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής, ιδιαίτερα στη μεταποίηση και την εμπορία αγροτοδιατροφικών προϊόντων, που παρέλαβε από τους προηγούμενους και αυτός ως κυβέρνηση ενίσχυσε».

«Το ΚΚΕ, με τις δυνάμεις του, υποστηρίζει το οργανωμένο κίνημα της μικρομεσαίας αγροτιάς, στο πλαίσιο της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων. Αναδεικνύει τη σημασία της αγωνιστικής συμπόρευσης με την εργατική τάξη, τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης, τη νεολαία και τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών», σημείωσε ο Δ. Κουτσούμπας, προσθέτοντας ότι «το ΚΚΕ δίνει προοπτική για το μέλλον του αγρότη, του κτηνοτρόφου, με την πρότασή του για μια συνολικά και ριζικά διαφορετική οργάνωση της παραγωγής. Απέναντι στον αφανισμό τους από τις μεγάλες καπιταλιστικές αγροτικές επιχειρήσεις, τους βιομήχανους, τις τράπεζες, το κράτος τους, υπάρχει μόνο μία διέξοδος και για τους μικρομεσαίους αγρότες. Η συμπόρευση με το ΚΚΕ!».

«Η αγροτιά χρειάζεται να βγάλει πολιτικά συμπεράσματα. Να διακρίνει εχθρούς και φίλους. Να αποφύγει τις παγίδες που προσπαθούν να στήσουν η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα. Οσοι πίνουν νερό στο όνομα της ΕΕ και της ΚΑΠ και καμώνονται πως δίνουν "μάχη" για να αλλάξουν κάποιους όρους της, προς όφελος τάχα των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων, στο πλαίσιο της αναθεώρησής της, που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Μπροστά στις επερχόμενες εκλογικές μάχες, είναι κριτήριο ψήφου υπέρ του ΚΚΕ η πολύχρονη πείρα, για το ρόλο της ΕΕ, τους στρατηγικούς στόχους της που συναποφασίζουν στα τραπέζια των Βρυξελλών και υλοποιούν οι κυβερνήσεις με την κεντρική πολιτική, οι Περιφέρειες και οι δήμοι σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο», κατέληξε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η ομιλία του Δ. Κουτσούμπα

Η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, στη χτεσινή πολιτική συγκέντρωση των Τομεακών Οργανώσεων Λάρισας και Υπαίθρου Λάρισας του ΚΚΕ θα μεταδοθεί από την ΕΡΤ2, σήμερα Παρασκευή στις 5.30 μ.μ.

Επίσης, αναλυτικά αποσπάσματα θα δημοσιευτούν στο φύλλο του «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ