ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Μάρτη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - «ΘΕΣΜΟΙ» - ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ
«Παγανιά» γύρω από την πρώτη κατοικία

Το αντιλαϊκό της έργο επιταχύνει η κυβέρνηση με φόντο το επόμενο Γιούρογκρουπ

Copyright 2019 The Associated

Το αντιλαϊκό της έργο επιταχύνει η κυβέρνηση με φόντο το επόμενο Γιούρογκρουπ
Νομοθετική ρύθμιση - πρόπλασμα και ορθάνοιχτη για παραπέρα «εμπλουτίσεις» με νέες διατάξεις, εξειδικεύσεις και ερμηνείες σχεδιάζει να καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή αναφορικά με τη διάλυση της προστασίας στην πρώτη κατοικία, ανοίγοντας διάπλατα το δρόμο των πλειστηριασμών και των εκβιασμών για τα «κόκκινα» δάνεια. Σ' αυτό το φόντο και ενώ οι τηλεδιασκέψεις με τους ευρωπαϊκούς «θεσμούς» συνεχίζονται, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η σχετική νομοθετική ρύθμιση θα κατατεθεί σήμερα Παρασκευή στη Βουλή, ενόψει βέβαια και της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ που συνεδριάζει την ερχόμενη Δευτέρα, για την προετοιμασία του Γιούρογκρουπ στις 5 Απρίλη.

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ Π. Μοσκοβισί, εμφανίστηκε βέβαιος για την αντιλαϊκή κατάληξη, λέγοντας ότι «έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο και είμαι βέβαιος ότι θα μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τις συνομιλίες μας τις επόμενες μέρες, ενόψει του Γιούρογκρουπ».

Σε κάθε περίπτωση, με βάση όσα ήδη έχουν γίνει γνωστά, το νέο αντιλαϊκό τερατούργημα προβλέπει μεταξύ άλλων:

-- Προσωρινή «προστασία» με διάρκεια μόλις 12 μήνες και βέβαια με τους λεόντειους όρους και τις προϋποθέσεις που επιβάλλουν κυβέρνηση και τραπεζίτες. Ουσιαστικά, η νέα «δικλίδα ασφαλείας» για τις τράπεζες αφορά την προσθήκη και νέου εκβιασμού με την απόσυρση κάθε προστασίας ακόμη και γι' αυτά τα νοικοκυριά που θα πληρούν τα χαμηλά εισοδηματικά και άλλα κριτήρια, μετά την ολοκλήρωση των 12 μηνών.

-- Στη ρύθμιση - λαιμητόμο εντάσσονται μόνο τα στεγαστικά δάνεια που έχουν «κοκκινίσει» μέχρι 31 Δεκέμβρη 2018, ή ενδεχομένως μέχρι το Σεπτέμβρη 2018. Αυτά δηλαδή που θα «κοκκινίσουν» στη συνέχεια θα βρεθούν έξω και από αυτήν την πρόσκαιρη και υποτυπώδη προστασία, εξέλιξη που επίσης συνδέεται με την κλιμάκωση των εκβιασμών και για τη συγκεκριμένη ομάδα λαϊκών νοικοκυριών, με στόχο την αποτροπή νέας φουρνιάς «κόκκινων» στεγαστικών δανείων.

-- Τα πρόσκαιρα εισοδηματικά κριτήρια «προστασίας» κατά την πρόταση κυβέρνησης - τραπεζιτών κατακρεουργούνται ως εξής: Για μονοπρόσωπο νοικοκυριό: Εως 12.500 ευρώ (σήμερα 13.906 ευρώ). Ζευγάρι: έως 21.000 ευρώ (από 23.659). Προσαύξηση κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί έως το τρίτο, από 5.714 σήμερα, φτάνοντας ακόμα και σε σημείο να κατεβάζουν το εισοδηματικό κριτήριο κατά 714 ευρώ για κάθε προστατευόμενο παιδί της λαϊκής οικογένειας.

-- Τα παραπάνω, βέβαια, έρχονται να συμπληρώσουν τους υπόλοιπους «κόφτες» για την υπαγωγή στο καθεστώς «προστασίας», όπως αυτόν που θα αφορά την εισαγωγή ενός ακόμη κριτηρίου: Του υπόλοιπου του στεγαστικού δανείου για την πρώτη κατοικία, με το πλαφόν να οριοθετείται στην περιοχή των 130.000 ευρώ, ποσό στο οποίο αθροίζονται τόκοι και πανωτόκια από τις καθυστερήσεις κ.ά.

Τα «κόκκινα» δάνεια στην Ευρωζώνη

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χτες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο όγκος των «μη εξυπηρετούμενων δανείων» των σημαντικών τραπεζών της Ευρωζώνης υποχώρησε στα 628 δισ. ευρώ στο τρίτο τρίμηνο του 2018, από περίπου 1 τρισ. που ήταν στις αρχές του 2015.

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, «η μείωση των ΜΕΔ επιταχύνθηκε τα δύο τελευταία έτη (...) ωστόσο το συνολικό επίπεδο των ΜΕΔ στον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα παραμένει υψηλό για τα διεθνή δεδομένα και η εξυγίανση των ισολογισμών θα διαρκέσει αρκετό καιρό ακόμη».

Η ελληνική οικονομία φιγουράρει στην πρώτη θέση της λίστας, με το ποσοστό των «κόκκινων» δανείων να διαμορφώνεται στο 43,4% του συνολικού δανεισμού, ενώ ακολουθούν οι Κύπρος (20,7%) και η Πορτογαλία (14,5%).

Σε απόλυτα μεγέθη, στην πρώτη θέση βρίσκεται η Ιταλία, με μάζα «κόκκινων» δανείων ύψους 153 δισ. ευρώ, και ακολουθούν η Γαλλία με 130 δισ., η Ισπανία με 95 δισ. και η Ελλάδα με 90 δισ.

ΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για τα 20 χρόνια από την επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία

Εκδήλωση, με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την επέμβαση του ΝΑΤΟ στην πρώην Γιουγκοσλαβία, διοργανώνει η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 27 Μάρτη στις 7 μ.μ., στην Αίθουσα Τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί οπτικοακουστικό αφιέρωμα, ενώ θα λειτουργεί και έκθεση φωτογραφικού υλικού.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ