ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Μάρτη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕΝΤΡΟ - ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ
Συνεχίζονται οι διεργασίες ανασύνθεσης

Ανταλλαγή επιστολών και απόψεων για το εγχείρημα δημιουργίας ενός νέου πόλου

Συνεχίζονται οι διεργασίες στην υπόθεση ανασύνθεσης της πέραν του ΣΥΡΙΖΑ σοσιαλδημοκρατίας. Θυμίζουμε ότι την περασμένη Παρασκευή η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (κοινοβουλευτικό σχήμα ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ), Φώφη Γεννηματά, απέστειλε επιστολή στον επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκη, και στον πρόεδρο του ΚΙΔΗΣΟ Γ. Παπανδρέου, ζητώντας συνάντηση για τη συγκρότηση «πολιτικής συμμαχίας όλων των δυνάμεων του ριζοσπαστικού Κέντρου, του δημοκρατικού Σοσιαλισμού, της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής Αριστεράς και της πολιτικής Οικολογίας».

Χτες, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Κ. Σκανδαλίδης, αρθρογραφώντας στα «ΝΕΑ», το πήγε και παραπέρα. Συμφωνώντας με την πρόταση Γεννηματά, επέμεινε: «Χρειάζεται μια γενναία απόφαση καταρχήν. Η Προγραμματική Διάσκεψη που εξήγγειλε για το Μάιο η Δημοκρατική Συμπαράταξη να γίνει με την ισότιμη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού, της ΔΗΜΑΡ, του ΚΙΔΗΣΟ, των κινήσεων και όποιου άλλου ήθελε».

Ωστόσο, ο Στ. Θεοδωράκης απαντά προσώρας αρνητικά βάζοντας θέμα στην απαντητική επιστολή του ότι «το "νέο και μεγάλο" δεν θα προέλθει με τη συνένωση των υπαρχόντων κομμάτων, ακόμη κι αν πούμε ότι συναινούμε και εμείς σε αυτήν τη συνένωση. Το "νέο και μεγάλο" θα προκύψει αν κινητοποιηθούν νέες κοινωνικές δυνάμεις έξω από αυτές που καλύπτουν σήμερα τα κόμματα». Προσθέτει ότι «η ανακύκλωση ξεπερασμένων ιδεών και προσώπων δεν είναι σήμερα - και δεν ήταν ποτέ - η λύση. Ενας νέος φορέας είναι αναγκαίος μόνο αν καταφέρει να συσπειρώσει νέες δυνάμεις». Γι' αυτό επιμένει να εισηγείται τη δημιουργία ενός «Κοινοβουλίου του Κέντρου».

Σε νεότερη τοποθέτησή του, χτες, εξήγησε: «Αυτό που εμείς θέλουμε είναι μία μεγάλη κοινωνική καινούρια συμμαχία. Δεν θέλουμε μία συμμαχία με παλιές δυνάμεις, με παλιές ιδέες, με παλιά πρότυπα». Ο επικεφαλής του Ποταμιού απέκλεισε από αυτήν την προσπάθεια τον ΣΥΡΙΖΑ, τους ΑΝΕΛ και την Ενωση Κεντρώων χαρακτηρίζοντάς τους «αντιμεταρρυθμιστικές δυνάμεις».

Με την απάντηση Στ. Θεοδωράκη στην Φ. Γεννηματά συμφώνησε και ο βουλευτής του Ποταμιού και επικεφαλής της κίνησης των Μεταρρυθμιστών, Σπ. Λυκούδης. «Το Ποτάμι μπαίνει βαθύτατα ενωτικό στην ανασυγκρότηση του χώρου, αλλά παράλληλα ειλικρινής και ρεαλιστική η προσέγγισή του», είπε.

Να καταγραφεί και η τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Ποταμιού Γ. Αμυρά στον «Alhpa»: «Δεν μας απασχολεί να φτιάξουμε την Κεντροαριστερά. Εμείς στο Ποτάμι είμαστε και κεντροδεξιοί. Τι να πάμε να κάνουμε; Το ΠΑΣΟΚ μεγαλύτερο;».

Μιλούν για έναν άλλο πόλο...

Ο δε Γ. Παπανδρέου, στην απαντητική επιστολή του στην Φ. Γεννηματά, την ενημερώνει ότι θα αποστείλει «τις επόμενες ημέρες επιστολές με τις απόψεις και τις προτάσεις μου, για το πλαίσιο με το οποίο μπορούν να τεθούν οι βάσεις για μια προσπάθεια διαλόγου των προοδευτικών δυνάμεων». Συμφωνεί για «σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων». Οπως λέει, «είναι ανάγκη να βρεθούν γύρω από το ίδιο τραπέζι όλοι, χωρίς εξαιρέσεις, όλοι όσοι τουλάχιστον αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικοί, δημοκράτες, είτε θεωρούν ότι ανήκουν στον ευρύτερο χώρο του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Νομοτελειακά, δεν θα πρέπει να αποκλεισθεί από αυτόν τον διάλογο και ο ΣΥΡΙΖΑ».

Κι αυτό ώστε «να συμφωνήσουμε σε μια σειρά ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων, που είχαμε ήδη αρχίσει την περίοδο 2009 - 2011 και ανέκοψε η κυβέρνηση Σαμαρά αρχικά και στη συνέχεια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Για να γίνουν πράξη αυτές οι ριζοσπαστικές αλλαγές, απαιτούνται ευρύτερες συναινέσεις και συνεργασίες, όπως και η ενεργή συμμετοχή των πολιτών».

Σημειωτέον, μιλώντας στο ραδιοσταθμό του ΣΥΡΙΖΑ, «Στο Κόκκινο», ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΔΗΣΟ, Γ. Πεταλωτής, είπε πως «όταν απευθύνεις μια πρόσκληση για ένα μεγάλο προοδευτικό πόλο και όχι συμπληρωματικό, πρέπει να κάνεις υπερβάσεις, να απευθυνθείς στην κοινωνία και να είσαι ανοιχτός (...) Το θέμα είναι αν ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει τον εαυτό του μέσα σε αυτό το πλαίσιο», πρόσθεσε, και διευκρίνισε ότι η πρόταση δεν έγινε για χάρη εντυπωσιασμού.

Τέλος, η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της ΔΗΜΑΡ κατέληξε στην απόφασή της την Κυριακή: «Λέμε ΝΑΙ στον ανοιχτό διάλογο. Σήμερα έχει φθάσει η ώρα για σταθερά βήματα μπροστά από όλους με όρους μέλλοντος και όχι παρελθόντος. Τώρα είναι η ώρα για τολμηρές αποφάσεις. Οσοι κινούνται στον ευρύτερο χώρο πρέπει να συμβάλουν θετικά σε μια τέτοια κοινή προσπάθεια χωρίς μικροκομματικές περιχαρακώσεις και φοβίες. Απευθυνόμαστε σε όλες τις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής αριστεράς, του προοδευτικού κέντρου. Με βάση προγραμματικές θέσεις και μία μεταρρυθμιστική ατζέντα».

ΔΕΞΙΑ - ΚΕΝΤΡΟΔΕΞΙΑ
Κινήσεις για νέο κόμμα στο πλάι της ΝΔ

Επιταχύνονται οι διεργασίες στα δεξιά της ΝΔ για δημιουργία εκεί νέου κομματικού φορέα. Η συγκέντρωση που διοργάνωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης, την Κυριακή, στη Θεσσαλονίκη, έδωσε μια πρώτη γεύση, καθώς εμφανίστηκαν εκεί ο πρώην στενός συνεργάτης του Αντ. Σαμαρά, Τ. Μπαλτάκος, ο Π. Ψωμιάδης, η πρώην βουλευτής των ΑΝΕΛ, Στ. Ξουλίδου κ.ά.

Ο ίδιος ο Γ. Καρατζαφέρης, μιλώντας χτες στο «Βήμα fm», μίλησε για σύσταση ενός «ΣΥΡΙΖΑ της δεξιάς», με κόμματα και κινήσεις ως συνιστώσες, με κατοχυρωμένη την αυτοτέλειά τους. «Ολοι μαζί, χώρια οι χαζοί» επέμεινε, τονίζοντας παράλληλα ότι δεν υπάρχει πολύς χρόνος, κάνοντας σαφές ότι βλέπει και εκλογές μέσα στο 2016.

Επιβεβαίωσε ότι έχει ξεκινήσει ένας κύκλος επαφών με διάφορους παράγοντες του χώρου κι ότι τον «πλέι - μέικερ», όπως είπε, σε αυτή τη διαδικασία τον κάνει ο Τ. Μπαλτάκος. Δίνοντας, ίσως, ένα προφίλ του φορέα που πάνε να στήσουν, ο ίδιος δήλωσε «έντονα ευρωσκεπτικιστής», υπενθυμίζοντας ότι ως ευρωβουλευτής ήταν στην ίδια ευρω-ομάδα με τον Βρετανό Ν. Φάρατζ κι ότι στοχεύουν και στους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής.

Ο δε Μπαλτάκος έλεγε χτες ότι προχωρούν οι διαδικασίες για ένα «αμιγώς δεξιό», «ντεγκολικό κόμμα», «τύπου Σαρκοζί», λέγοντας ότι η ΝΔ δεν καλύπτει πια αυτό το χώρο.

Ηδη έχουν αρχίσει να διαρρέουν και πιθανά ονόματα αυτού του νέου φορέα, όπως το «ΕΘΝ.Ο.Σ.», από το «Εθνικός Ορθόδοξος Συναγερμός», ή και «Συνασπισμός». Η δε δημιουργία του τοποθετείται προς τα τέλη Μάρτη - αρχές Απρίλη και οπωσδήποτε πριν το συνέδριο της ΝΔ, που είναι προγραμματισμένο στα τέλη Απρίλη. Πρόεδρος του νέου κόμματος θα είναι ο Γ. Καρατζαφέρης, με ρόλο γγ να ανατίθεται στον Τ. Μπαλτάκο, ενώ θα εμφανιστούν με έντονη αντιμνημονιακή και ευρωσκεπτικιστική ρητορεία. Λένε ότι προσπαθούν να συστρατεύσουν στελέχη όπως ο Ν. Νικολόπουλος, ο Β. Καπερνάρος, ο Β. Πολύδωρας, ο Χρ. Ζώης, ακόμα κι ο πρόσφατα διαγραφείς από τη ΝΔ Φ. Κρανιδιώτης, ο οποίος μετά τη διαγραφή του έγραφε ότι «ποτέ δεν υπήρχε μεγαλύτερη ανάγκη για ένα αληθινά συντηρητικό κόμμα, μια εθνική φιλελεύθερη Δεξιά».

ΝΔ: Καλύπτουμε όλο το χώρο...

Σημειωτέον, οι ζυμώσεις και οι υπολογισμοί για τη «βιωσιμότητα» και το μέλλον ενός τέτοιου φορέα είχαν ξεκινήσει ήδη από το Νοέμβρη, οπότε ήταν σε πλήρη εξέλιξη οι εσωκομματικές διαδικασίες στη ΝΔ για την εκλογή νέου προέδρου. Οπως λεγόταν ήδη από τότε, ένα τέτοιο κόμμα, ανάμεσα στη ΝΔ και στη Χρυσή Αυγή, εν είδη «σοβαρής ακροδεξιάς» τύπου Λεπέν, μπορεί να πάρει 4 - 8%.

Αλλωστε, η εμφάνιση της ΝΔ υπό τη νέα ηγεσία της, λένε ότι εξελίσσεται σε ένα «κεντρώο» κόμμα και αφήνει χώρο προς στα δεξιά της που θέλουν να καλύψουν με το δικό τους φορέα. Ωστόσο, υπάρχουν και εκτιμήσεις ότι η εμφάνιση ακριβώς ενός τέτοιου κόμματος έρχεται «κουτί» στον Κυρ. Μητσοτάκη, στην προσπάθειά του να εμφανίσει το κόμμα του ως «υπεύθυνη» και «μετριοπαθή» δύναμη, να απευθυνθεί σε ευρύτερα ακροατήρια, που π.χ. ψήφιζαν παλαιότερα το «εκσυγχρονιστικό» ΠΑΣΟΚ ή ψήφιζαν ΝΔ αλλά απομακρύνθηκαν επί ηγεσίας Αντ. Σαμαρά, κρίνοντας ότι μπάταρε το κόμμα πολύ προς τα δεξιά, ακόμα - ακόμα να εξαϋλώσει το Ποτάμι, να αποσπάσει το μεγαλύτερο κομμάτι από τους λεγόμενους αναποφάσιστους κ.ά.

Σε κάθε περίπτωση, στελέχη της ΝΔ σχολιάζουν ότι «δεν μας αφορούν τα όσα λέγονται και γίνονται, η ΝΔ καλύπτει όλο το χώρο από τη δεξιά έως το μεταρρυθμιστικό κέντρο». Οσοι απεργάζονται σχέδια περί νέου κόμματος στα δεξιά τους, να προσχωρήσουν απευθείας στην «άκρα δεξιά», λένε.

Συνάντηση ΣΕΒ με Κυρ. Μητσοτάκη

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΕΒ, χτες, ο πρόεδρός του, Θ. Φέσσας, και η Εκτελεστική Επιτροπή του Συνδέσμου είχαν συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στα γραφεία του ΣΕΒ. Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, αντικείμενο της συνάντησης ήταν η κατάσταση και οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις και οι προτάσεις του ΣΕΒ για τη δημιουργία ενός ανταγωνιστικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος στη χώρα μας.

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ
Σήμερα, Τρίτη

-- Στις 7 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Κέντρου της Γκράβας (Ταϋγέτου 60), σε εκδήλωση των ΚΟ της 5ης Δημοτικής Κοινότητας Αθήνας, με θέμα τις πολιτικές εξελίξεις και τις θέσεις του ΚΚΕ, θα μιλήσει ο Πέτρος Αλέπης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 11 π.μ. στο Νοσοκομείο του Ρίου θα γίνει ομιλία στα τμήματα τραυματιοφορέων και τεχνικών υπηρεσιών, απ' τον Δημήτρη Πελεκούδα, στέλεχος του ΚΚΕ, αντιδήμαρχο Πατρέων.

Αύριο, Τετάρτη

-- Η ΤΕ Βόλου του ΚΚΕ διοργανώνει συγκέντρωση για τις πολιτικές εξελίξεις και τις θέσεις του Κόμματος, στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Βόλου, με ομιλητή τον Γιώργο Χαρίτο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέα της ΕΠ Θεσσαλίας.

-- Στις 6.30 μ.μ. στη Νέα Λάμψακο, στην πλατεία Προσφύγων (καφενείο Σπανόπουλου), θα μιλήσει ο Σοφοκλής Τόγιας, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ.

-- Εκδήλωση - συζήτηση, με θέμα τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις και τις θέσεις του ΚΚΕ, διοργανώνει η ΚΟ Φλώρινας του ΚΚΕ, στις 6 μ.μ., στην «ΟΔΟ ΟΝΕΙΡΩΝ». Θα μιλήσει ο Γιάννης Βήτας, Γραμματέας της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Περιοδεία στην Ικαρία

Στην Ικαρία βρίσκεται ο βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ και πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, Σταύρος Τάσσος. Κατά την επίσκεψη του βουλευτή του ΚΚΕ, θα υπάρξει πρόγραμμα συναντήσεων - επισκέψεων, και θα ολοκληρωθεί με δύο ομιλίες στις πολιτικές συγκεντρώσεις που οργανώνει η ΤΕ Ικαρίας - Φούρνων του ΚΚΕ για τις πολιτικές εξελίξεις και την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Οι συγκεντρώσεις θα γίνουν: Σήμερα, Τρίτη, στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων του παλιού Δημαρχείου στον Αγιο Κήρυκο.

Αύριο, Τετάρτη, στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων στον Χριστό Ραχών.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ