ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Μάρτη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Αντιλαϊκή κλιμάκωση με «σημαντική πρόοδο» σε Ασφαλιστικό και Φορολογικό

Στο τραπέζι των παζαριών έχει ήδη μπει και η επόμενη, «δεύτερη κατηγορία» αντιλαϊκών μέτρων

Τα συγχαρητήρια Σόιμπλε και Σαπέν για την «τωρινή κυβέρνηση που προσπαθεί»... περισσότερο από τις προηγούμενες, προδιαγράφουν το βάθος της αντιλαϊκής επίθεσης...
Τα συγχαρητήρια Σόιμπλε και Σαπέν για την «τωρινή κυβέρνηση που προσπαθεί»... περισσότερο από τις προηγούμενες, προδιαγράφουν το βάθος της αντιλαϊκής επίθεσης...
Τα παζάρια για την παραπέρα απογείωση της φοροληστείας απέναντι στα λαϊκά στρώματα και τη νέα κατακρεούργηση της Κοινωνικής Ασφάλισης σφραγίζουν την πρώτη φάση της διαδικασίας για την πρώτη «αξιολόγηση» του τρίτου μνημονίου. Ταυτόχρονα, άνοιξε η συζήτηση και για την επόμενη «φουρνιά» των «προαπαιτούμενων» μέτρων, με κατεύθυνση την κάλυψη των δημοσιονομικών κενών και την επίτευξη των στόχων για τα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα.

«Συζητήθηκαν τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί ότι κλείνουν το δημοσιονομικό κενό, συζητήθηκαν και τα μέτρα που συμφωνούν όλοι, αλλά υπάρχουν ακόμη διαφορές στις εκτιμήσεις για την απόδοσή τους. Αυτά τα μέτρα είναι μία δεύτερη κατηγορία», επισημαίνουν χαρακτηριστικά πηγές του υπουργείου Οικονομικών. Σε αυτό το πλαίσιο, η συζήτηση για την εν λόγω «δεύτερη κατηγορία», αφορά, ανάμεσα σε άλλα τη διόγκωση του ΕΝΦΙΑ στη λαϊκή στέγη και τη μικρή ιδιοκτησία, τις παραπέρα αυξήσεις στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης για καύσιμα κίνησης (βενζίνες), νέες παρεμβάσεις στα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων και μια σειρά άλλα αντιλαϊκά μέτρα.

Με αυτά τα δεδομένα, τα υψηλόβαθμα κλιμάκια του «κουαρτέτου» αναχώρησαν από την Αθήνα, προχτές Κυριακή, προκειμένου να επανέλθουν, μετά τις αργίες του Πάσχα των Καθολικών, στις 2 Απρίλη, με επόμενους σταθμούς τη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ, την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ (15 - 17/4) και τη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ (22/4).

Εγκώμια για την αντιλαϊκή «πρόοδο» και τις «προσπάθειες» της συγκυβέρνησης...

Χαρακτηριστικές είναι οι σχεδόν ίδιες ανακοινώσεις που εξέδωσαν τόσο η πλευρά του Γιούρογκρουπ, όσο και το ΔΝΤ.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, σε γραπτή δήλωσή του αναφέρει: «Οι συνομιλίες μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών ήταν εποικοδομητικές από το ξεκίνημα της αποστολής. Σημαντική πρόοδος έχει επιτευχθεί στα εκκρεμή ζητήματα, όπως η φορολόγηση του εισοδήματος και η μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού. Οι εργασίες είναι σε εξέλιξη και θα συνεχιστούν κατά τη διάρκεια των διακοπών του Πάσχα. Οι επικεφαλής της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα θα επιστρέψουν στις 2 Απρίλη για να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις με στόχο να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό».

Την ίδια ώρα, οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε και της Γαλλίας, Μ. Σαπέν, σε κοινή συνέντευξη Τύπου, με αφορμή την έκδοση βιβλίου τους για τις γαλλο-γερμανικές σχέσεις και την Ευρώπη, εκφράζουν την εμπιστοσύνη τους στον Αλ. Τσίπρα.

Οπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Μ. Σαπέν,«πριν από την τωρινή κυβέρνηση υπήρξαν άλλες κυβερνήσεις που δεν έκαναν τις απαραίτητες προσπάθειες, ενώ σήμερα έχουμε μια κυβέρνηση που προσπαθεί. Θα πρέπει να προχωρήσει μέχρι τέλους και θα πρέπει να την συνοδεύσουμε και βοηθήσουμε».

Και συνέχισε, λέγοντας ότι το να «διαχειρίζεται κανείς ταυτόχρονα το συνταξιοδοτικό, το φορολογικό και τα μέσα που απαιτούνται για τη φιλοξενία των προσφύγων είναι περίπλοκο, δεν υπάρχουν πολλές κυβερνήσεις που θα αντεπεξέρχονταν σε κάτι τέτοιο», συνέχισε ο Γάλλος υπουργός, ζητώντας «λίγη κατανόηση για την κατάσταση»...

Σε ό,τι αφορά το κρατικό χρέος, πρόσθεσε: «Στο ερώτημα εάν θα πρέπει να καταλήξει στη συνέχεια στην αναδιάρθρωση του χρέους, η απάντηση είναι "ναι", όπως άλλωστε έχει αποφασισθεί στη συμφωνία του Ιουλίου».

Από την πλευρά του, ο Β. Σόιμπλε τόνισε: «Κάνουμε τα πάντα ώστε οι αποφάσεις στις οποίες με δυσκολία καταλήξαμε το περασμένο καλοκαίρι να μπορέσουν να υλοποιηθούν. Δεν είναι εύκολο για τους Ελληνες να υλοποιήσουν όλα αυτά, εργάζονται όμως».

Στο ερώτημα εάν προτίθενται να προχωρήσουν στη «μείωση ή αναδιάρθρωση του ελληνικού κρατικού χρέους», απάντησε: «Η ελληνική κρίση μάς επιβάλλει το ερώτημα τι θα πρέπει να κάνει η Ελλάδα για την ανάκαμψη και αποτελεσματικότητα της οικονομίας της, ώστε να αποκτήσει μακροπρόθεσμα μια βιώσιμη οικονομία. Θα πρέπει η Ελλάδα να προχωρήσει στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, να δημιουργήσει μια αποτελεσματική διοίκηση γιατί με το πέρασμα των χρόνων έχουν συσσωρευτεί πολλά προβλήματα. Για να μπορέσει να φθάσει το ευρωπαϊκό επίπεδο ζωής θα πρέπει να αποκτήσει μια σύγχρονη διοίκηση».

Φορολογική κλίμακα - καρμανιόλα

Σε ό,τι αφορά τη νέα ένταση της αντιλαϊκής φοροληστείας, προλειαίνοντας το έδαφος, παράγοντες του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου χαρακτηρίζουν ως... «επιτυχία» το ενδεχόμενο μείωσης του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς - συνταξιούχους κατά «μερικές εκατοντάδες ευρώ», για παράδειγμα στα 9.000 ευρώ (από 9.550 ευρώ). Την ίδια ώρα, στο αντιλαϊκό τραπέζι βρίσκονται και προτάσεις για δραστική καρατόμηση του αφορολόγητου (λέγεται για 7.000 - 8.000 ευρώ).

Η φοροεπιδρομή στα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά θα συμπληρωθεί σε κάθε περίπτωση και από τις νέες αντιλαϊκές αλλαγές στις κλίμακες των φορολογικών συντελεστών.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του τρίτου μνημονίου, θα «επανασχεδιαστούν» και τα λεγόμενα τεκμαρτά κριτήρια φορολόγησης, στη βάση των οποίων φορτώνουν φόρους ακόμη και για ανύπαρκτα εισοδήματα των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι βρίσκεται και το ενδεχόμενο μείωσης του σημερινού αφορολόγητου ορίου στη λεγόμενη εισφορά αλληλεγγύης (12.000 ευρώ).

Στο αντιλαϊκό τραπέζι και το επόμενο πακέτο

Την ίδια ώρα, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτου, συγκροτήθηκε Ομάδα Εργασίας με αντικείμενο τον εξορθολογισμό της φορολογίας οχημάτων και των τελών κυκλοφορίας οχημάτων. Πρόκειται, για την προετοιμασία των παρεμβάσεων που θα ακολουθήσουν στο επόμενο διάστημα.

Ειδικότερα:

-- Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η συζήτηση για την αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα.

-- Στο τραπέζι βρίσκεται και η πρόταση να διογκωθούν τα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ, με στόχο να αυξηθούν τα κρατικά έσοδα από τον εν λόγω βαθιά αντιλαϊκό φόρο πάνω και από τον προβλεπόμενο στόχο, ύψους 2,65 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.

-- Εξετάζονται σενάρια επιβολής ειδικού τέλους στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα οχήματα, καθώς επίσης και ευρύτερες ανατροπές στη φορολόγηση των αυτοκινήτων και των τελών κυκλοφορίας.

-- Μελετώνται αυξήσεις στα τέλη της κινητής τηλεφωνίας.

-- Παράλληλα, η συγκυβέρνηση προτείνει την επιβολή φόρου 1 τοις χιλίοις στις τραπεζικές συναλλαγές.


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Οχι άλλη λιτότητα... για τους επιχειρηματικούς ομίλους

Με τη συμμετοχή στελεχών διαφόρων σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων της Ευρώπης πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 18 - 20 Μάρτη το διεθνές συνέδριο που διοργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, σε συνεργασία με το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς, με τίτλο: «Συμμαχία Ενάντια στη Λιτότητα, για τη Δημοκρατία στην Ευρώπη».

Ο Αλ. Τσίπρας, έπειτα απ' τη συμμετοχή του στις συνάξεις σοσιαλδημοκρατών σε Παρίσι και Βρυξέλλες, απηύθυνε χαιρετισμό στην ευρωενωσιακή σοσιαλδημοκρατία και από το βήμα του συνεδρίου του κόμματός του. Χαρακτηριστικά, επικρότησε διεργασίες στο αστικό πολιτικό σύστημα άλλων κρατών, με τη σοσιαλδημοκρατία στο τιμόνι, χαιρετίζοντας «την Πορτογαλία (όπου) ήδη έχουμε προοδευτική κυβέρνηση», την «Ισπανία, (όπου) ελπίζουμε ότι μπορούμε να έχουμε και εκεί μία προοδευτική εξέλιξη», τη «Βρετανία (όπου) υπάρχει στροφή του Εργατικού κόμματος προς τα αριστερά»...

Ο πρωθυπουργός, στην ομιλία του το Σάββατο, κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια να υποστηρίξει το αφήγημα του κακού νεοφιλελευθερισμού, στην επέλαση του οποίου απέδωσε την επίθεση σε λαϊκά δικαιώματα. «Ολες αυτές οι κατακτήσεις όμως άρχισαν σιγά - σιγά να αμφισβητούνται από την επέλαση του νεοφιλελευθερισμού, στο τέλος του προηγούμενου αιώνα, και από την καθιέρωση μιας μονόδρομης λογικής στην παγκόσμια οικονομία και στην παγκόσμια διακυβέρνηση» ανέφερε και στηλίτευσε την «παράδοση της πολιτικής ηγεσίας και διακυβέρνησης σε παγκόσμιο επίπεδο στις αγορές».

Ολα αυτά τα είπε προσπερνώντας βολικά το ρόλο που έπαιξε η ευρωενωσιακή σοσιαλδημοκρατία στην προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής, όπως και το γεγονός ότι ο ίδιος και η κυβέρνησή του βαθαίνουν παραπέρα την επίθεση στις εργατικές - λαϊκές κατακτήσεις, ακριβώς με στόχο την ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας και την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των «αγορών». Συσκοτίζοντας ότι δεν είναι «η απόλυτη επικράτηση των νεοφιλελεύθερων μοντέλων» που «δημιουργεί συνθήκες μεγάλων κοινωνικών ανισοτήτων», αλλά ο ίδιος ο καπιταλισμός, όπως και το ότι είναι οι ανάγκες του που υπαγορεύουν τη μορφή της αντιλαϊκής διαχείρισης.

Χρήμα για τα μονοπώλια

Ο Αλ. Τσίπρας υπερασπίστηκε ξανά ξεθωριασμένες αυταπάτες περί αλλαγής στην Ευρώπη, υποστηρίζοντας με σθένος την ΕΕ και τις περιβόητες... ιδρυτικές αρχές και αξίες της λυκοσυμμαχίας του κεφαλαίου.

Αποκαλύπτοντας τι είδους «αλληλεγγύη» εννοεί όταν αναφέρεται στις εν λόγω «αρχές» και με ποια «λιτότητα» τα βάζει το κόμμα του, ανέφερε: «Χρειαζόμαστε ένα ισχυρό, ευρωπαϊκό επενδυτικό πρόγραμμα (...) χρειαζόμαστε έναν ισχυρό ευρωπαϊκό προϋπολογισμό (...) είναι αναγκαίο ένα έκτακτο επενδυτικό πακέτο, για τις χώρες της περιφέρειας και ιδίως για τις χώρες του Νότου. Γιατί δεν γίνεται να υπάρχουν ίδια κριτήρια δημοσιονομικής σταθερότητας, σε ό,τι αφορά πληθωρισμό, χρέος, αλλά να μην συνεκτιμώνται κοινωνικοί δείκτες, όπως για παράδειγμα η υψηλή ανεργία». Δηλαδή χρήμα άφθονο στη διάθεση των μονοπωλιακών ομίλων για να στηριχθεί η κερδοφορία τους και να ανακτήσουν «πόντους» στον ανταγωνισμό τους με κεφάλαια άλλων ισχυρών καπιταλιστικών κέντρων, εντός και εκτός ΕΕ.

Προειδοποίησε, μάλιστα, ότι «ένα νέο σύμφωνο αλληλεγγύης για την ανάπτυξη, την αναδιανομή και την κοινωνική συνοχή» είναι απαραίτητο για τη λαϊκή χειραγώγηση, εκτιμώντας ότι «είναι ένας στόχος που μπορεί να συσπειρώσει ευρύτερες δυνάμεις».

Είχε προηγηθεί την Παρασκευή η παρέμβαση του Γ. Δραγασάκη, «γειωμένη» στην πραγματικότητα της αντιλαϊκής διαχείρισης που ασκεί η κυβέρνηση. Ο αντιπρόεδρός της υπερασπίστηκε την «έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης» σαν εξέλιξη μέσα απ' την οποία «μπορεί να υπάρξει ένα θετικό σοκ για την ελληνική οικονομία».

Εστιάζοντας στις παραμέτρους αυτού του «σοκ», επιβεβαίωσε την προσήλωση της κυβέρνησης στις προτεραιότητες του εγχώριου κεφαλαίου, αναφέροντας μεταξύ άλλων ως τέτοιες την αποκατάσταση της ρευστότητας, τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα «ποσοτικής χαλάρωσης», τη δημιουργία νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, την εξάλειψη των capital controls και την έναρξη της συζήτησης για έξοδο στις αγορές. Επίσης, αναφέρθηκε στις θετικές επιπτώσεις στο τραπεζικό σύστημα, καθώς όπως είπε, θα μπει σε εφαρμογή η ενεργητική διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ