ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Μάρτη 2016
Σελ. /24
Καθόλου αθώα...

Εδώ και μερικούς μήνες, κάμποσες ΜΚΟ «αγνώστου» προέλευσης και ταυτότητας σουλατσάρουν στα νησιά και στα σύνορα, λειτουργώντας υπεράνω οποιασδήποτε κρατικής υπηρεσίας, με τη βούλα της κυβέρνησης, της ΕΕ και του ΟΗΕ. Το περιστατικό με την παρακίνηση των προσφύγων να περάσουν στα Σκόπια παρακάμπτοντας την Ειδομένη, είναι χαρακτηριστικό. Τις αμέσως επόμενες μέρες, αναμένεται να αναπτυχθούν σε κομβικά σημεία της χώρας μερικές εκατοντάδες (αν όχι χιλιάδες) «υπάλληλοι» υπηρεσιών από διάφορα κράτη - μέλη της ΕΕ, για να συνδράμουν στην εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, ενώ γι' αυτό το σκοπό στα ελληνικά νησιά έχουν ήδη αφιχθεί Τούρκοι αξιωματούχοι. Είναι φανερό ότι ο συνωστισμός στελεχών υπηρεσιών και μηχανισμών διάφορων καπιταλιστικών κρατών και ιμπεριαλιστικών οργανισμών με αντιτιθέμενα συμφέροντα και επιδιώξεις στην περιοχή, δεν μπορεί παρά να γεννά ανησυχία. Αν όλα αυτά συνδυαστούν με το γεγονός ότι στο Αιγαίο περιπολεί το ΝΑΤΟ - το οποίο σημειωτέον δεν αναγνωρίζει τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας - εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι η διαχείριση του Προσφυγικού από την ΕΕ και τις άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις μόνο «αθώα» δεν είναι, σε μια περιοχή που μυρίζει μπαρούτι και οι ανταγωνισμοί «χτυπάνε κόκκινο».

ΝΑΤΟική εξοικείωση

Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Αμυνας σχεδόν πανηγυρίζουν για την ανάπτυξη του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Την ίδια ώρα, οι ΝΑΤΟικοί όχι απλά ενισχύσουν την αρμάδα τους εδώ, αλλά έχουν ξεκινήσει κι αλλαγές στη σύνθεσή της, βάζοντας υπό το μανδύα της περιοδικότητας κι άλλες μονάδες σε φάση εξοικείωσης με τον επιχειρησιακό χώρο, στον άξονα που διαπλέουν τα ρωσικά πολεμικά για να κατέβουν έως τη θάλασσα της Συρίας... Π.χ. η τουρκική φρεγάτα «BARBAROS» αντικαταστάθηκε με την τουρκική «GOKOVA», ενώ στη SNMG2 (τη ΝΑΤΟική αρμάδα) έχουν ενταχθεί και επιχειρούν πλοία κι από Ελλάδα, Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Καναδά, την προεδρεύουσα στο Συμβούλιο της ΕΕ Ολλανδία, όπως επίσης αναμένεται και αμερικανική «ενίσχυση». Σαν να λέμε, όλα τα ισχυρά καπιταλιστικά κράτη και κέντρα, συν οι βασικοί παίκτες της περιοχής, σπεύδουν να αναπτύξουν εδώ δυνάμεις τους, εν μέσω εντεινόμενων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών σε όλο το τόξο από Μαύρη Θάλασσα έως Ανατολική Μεσόγειο, ενώ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ εξακολουθεί να παρουσιάζει τη ΝΑΤΟική παρουσία στο αρχιπέλαγος περίπου ως ...ευλογία.

Φανφάρες και προπαγάνδα

Προ ημερών, το υπουργείο Εργασίας μάς πληροφόρησε ότι πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες η δεύτερη τακτική συνεδρίαση της «Επιτροπής παρακολούθησης των διαπραγματεύσεων» της Επιτροπής Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με την παρουσία του Γ. Κατρούγκαλου. Η συγκεκριμένη Επιτροπή είναι αυτή για την οποία θριαμβολογούσε η κυβέρνηση ότι με την εποπτεία της θα διασφάλιζε τη «δικαιοσύνη» στη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού, απέναντι στην αδηφάγα και άδικη τρόικα. Μάλιστα, μιλώντας στην Επιτροπή, ο υπουργός Εργασίας ενημέρωσε ότι «η Ελλάδα θα σεβαστεί τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το μνημόνιο, αλλά στο πλαίσιο μιας εθνικής μεταρρύθμισης η οποία στηρίζεται στις αρχές της ισονομίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης» και ότι «σε καμιά περίπτωση δεν θα δεχθεί πρόσθετες υποχρεώσεις που δεν απορρέουν από συμβατικές δεσμεύσεις ή ανάγονται στην άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής, ιδίως σε ό,τι αφορά τον αναδιανεμητικό χαρακτήρα του συστήματος υπέρ των αδυνάτων και των μεσαίων στρωμάτων». Λίγες μέρες μετά, αποκαλύφθηκε ότι όλες οι εκκρεμότητες στη διαπραγμάτευση για το Ασφαλιστικό κλείνουν με νέα μέτρα σε βάρος ασφαλισμένων και συνταξιούχων, ενώ σημαντικά ζητήματα που μένουν ανοιχτά αναμένεται να κλείσουν με τον ίδιο τρόπο όταν επιστρέψει η τρόικα. Επομένως, από τις ίδιες τις εξελίξεις αποκαλύπτεται πόσο κενές περιεχομένου είναι οι φανφάρες του υπουργού και πόσο βρώμικο ρόλο παίζει με την προπαγάνδα της η κυβέρνηση, εξωραΐζοντας ταυτόχρονα θεσμούς, όπως το Ευρωκοινοβούλιο, που είναι «από χέρι» αντιδραστικοί και αντιλαϊκοί.

Θέλει και ερώτημα;

«Γιατί ακούτε καλά λόγια;» ρώτησαν τον Πάνο Σκουρλέτη χτες στο «MEGA», αναφερόμενοι στις δηλώσεις Σόιμπλε και Σαπέν, που δήλωσαν «μ' ένα στόμα, μια φωνή» ότι εμπιστεύονται την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ γιατί «πριν από την τωρινή κυβέρνηση, υπήρξαν άλλες κυβερνήσεις που δεν έκαναν τις απαραίτητες προσπάθειες, ενώ έχουμε μια κυβέρνηση σήμερα που προσπαθεί». «Μα, αυτό δεν είναι τωρινό» είπε ο υπουργός. «Αυτή η αίσθηση υπάρχει από τον Σεπτέμβρη, γιατί αν λίγο αποστασιοποιηθούμε από τα εσωτερικά, η αίσθηση ενός τρίτου παρατηρητή είναι ότι σταθεροποιούνται τα πράγματα στην Ελλάδα». Εξάλλου, είπε ο υπουργός, μέτρησαν «θα έλεγα και κρίσιμες αποφάσεις που πήραμε, πράγματα που έχουν δρομολογηθεί και που ήταν και σε εκκρεμότητα τα προηγούμενα 2-3 χρόνια», φέρνοντας μάλιστα ως παράδειγμα τον αγωγό ΤΑΡ. Τι είπε δηλαδή ο υπουργός; Οτι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «χαίρει της εκτίμησης» όχι μόνο του ελληνικού κεφαλαίου αλλά και εκπροσώπων ισχυρών καπιταλιστικών κρατών, γιατί ήρθε να ολοκληρώσει τη βρώμικη δουλειά του κεφαλαίου, δουλεύοντας για τη «σταθερότητα» των κερδών του, που προϋποθέτει όλα τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα, όπως το Ασφαλιστικό, τη φοροεπιδρομή κ.ο.κ., «εκκρεμότητες» που άφησαν οι προηγούμενοι. Οι εργαζόμενοι μόνο ζημιές έχουν να γράφουν από τέτοια «σταθερότητα». Γι' αυτό και πρέπει να πάρουν τις δικές τους «κρίσιμες αποφάσεις», ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ - κεφαλαίου.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1594 O Ερρίκος της Ναβάρας μπαίνει στο Παρίσι, ως βασιλιάς Ερρίκος ο Δ' και ξεκινά τη δυναστεία των Βουρβόνων, που από το 1700 επεκτάθηκαν και στην Ισπανία, όπου βασιλεύουν ακόμη (βασιλιάς Χουάν Κάρλος ο Α').

1599 Γεννιέται ο Φλαμανδός ζωγράφος Αντονι Βαν Ντάικ.

1821 Επαναστάτες από τη Μάνη περικυκλώνουν την πόλη της Καλαμάτας και την επόμενη μέρα την απελευθερώνουν. Εκεί, με πρωτοβουλία του Φιλικού κοτζάμπαση Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη συγκροτείται η Μεσσηνιακή Γερουσία, που εκδίδει την «προειδοποίηση εις τας ευρωπαϊκάς αυλάς», με την οποία γνωστοποιεί τους σκοπούς της Επανάστασης.

1832 Πεθαίνει ο Γερμανός φιλόσοφος και συγγραφέας Γιόχαν Βόλφγκανγκ Φον Γκέτε, γνωστός στην Ελλάδα και ως Ιωάννης Γείθιος.

1934 Οι ιδιοκτήτες φορτηγών, ταξί και λεωφορείων της Αθήνας και του Πειραιά κατεβαίνουν σε απεργία με αιτήματα τη μείωση της τιμής της βενζίνης, την κατάργηση της βαριάς φορολογίας, κ.ά. Η αστυνομία επιτίθεται στους απεργούς, οι οποίοι με τη σειρά τους στήνουν οδοφράγματα στους δρόμους του Μαραθώνα, των Μεγάρων και της Λιβαδειάς. Η αστυνομία κάνει χρήση όπλων, πυροβολεί και τραυματίζει πολλούς από τους απεργούς. Η Ομοσπονδία, που βρίσκεται στα χέρια των ρεφορμιστών, χαρακτηρίζει αδικαιολόγητες τις κινητοποιήσεις.

1944 Γερμανικά στρατεύματα και τμήματα της αντικομμουνιστικής οργάνωσης ΠΑΟ (Πανελλήνια Αντιστασιακή Οργάνωση) κυκλώνουν και καίνε ολοκληρωτικά το χωριό Ελευθεροχώρι Γιαννιτσών, δολοφονώντας όσους βρήκαν μέσα στο χωριό, γέρους, γυναίκες και παιδιά.

1945 Συγκροτείται στο Κάιρο ο Αραβικός Σύνδεσμος με ιδρυτικά μέλη την Αίγυπτο, το Ιράκ, την Ιορδανία, τον Λίβανο, τη Συρία, την Υεμένη και τη Σαουδική Αραβία. Σήμερα ο Σύνδεσμος διαθέτει 22 κράτη - μέλη.

1946 Η Βρετανία αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της Υπεριορδανίας με την ονομασία Βασίλειο της Ιορδανίας.

1947 Αντάρτες του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας εξοντώνουν στο Γεράκι της Σπάρτης τον δήμιο του λαού της Λακωνίας Κατσαρέα και τον υπαρχηγό του Παπαδάκο. Σε αντίποινα, συμμορίες του Κατσαρέα επέδραμαν στο Γύθειο και με τη συνδρομή των Αρχών άνοιξαν τις φυλακές, πήραν 32 πολιτικούς κρατούμενους και τους έσφαξαν στην πλατεία της πόλης μαζί με άλλους 10 κατοίκους.

1982 Ψηφίζεται στη Βουλή των Ελλήνων το νομοσχέδιο για τον πολιτικό γάμο.

2008 Πεθαίνει ο Κουβανός μουσικός Ισραέλ «Κατσάο» Λόπες, που θεωρείται ο δημιουργός της μουσικής μάμπο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ