ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 22 Μάρτη 2015
Σελ. /40
ΥΓΕΙΑ
Σφίγγει κι άλλο η οικονομική θηλιά στα νοσοκομεία

Τις 25.000 αγγίζουν οι κενές οργανικές θέσεις, ακόμα και με τα υποβαθμισμένα «μνημονιακά» κριτήρια

Με τους ρυθμούς των προηγούμενων κυβερνήσεων συνεχίζει να σφίγγει την οικονομική θηλιά στα δημόσια νοσοκομεία η νέα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Στον πίνακα που δημοσιεύουμε φαίνεται ότι τα κονδύλια για υγειονομικό υλικό, φάρμακα, ορθοπεδικό υλικό, χημικά αντιδραστήρια και υπηρεσίες από ιδιωτικές εταιρείες (αφορούν την ασφάλεια, την καθαριότητα, τη σίτιση, την εστίαση, τη συντήρηση και κ.λπ.) στα δημόσια νοσοκομεία μειώθηκαν από 2,81 δισ. ευρώ το 2009 σε 1,39 δισ. ευρώ. Πρόκειται για μια μείωση κατά 50,5% μέσα σε μια πενταετία, που μεταφράζεται σε μέσο ετήσιο ρυθμό μείωσης 11% το χρόνο.

Στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, υπήρχε η δέσμευση ότι θα διατεθούν «350 εκ. ευρώ για τη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε ανασφάλιστους και άνεργους». Αν και αυτό το κονδύλι αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό των εκρηκτικών αναγκών για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των λαϊκών στρωμάτων, οι φορείς που συναντήθηκαν - και συναντώνται - με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν απέσπασαν καμιά δέσμευση έστω και για ψίχουλα αυξήσεων στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων.

Οι απαντήσεις που πήραν οι φορείς, είχαν για φόντο τις διαπραγματεύσεις με το ...«Brussels Group», δηλαδή την τρόικα. Στην αρχή, στο αίτημα για αύξηση των δαπανών απ' τον κρατικό προϋπολογισμό για τα δημόσια νοσοκομεία η απάντηση ήταν: «Οποιαδήποτε αύξηση στον προϋπολογισμό για τις δαπάνες Υγείας εξαρτάται απόλυτα από τις διαπραγματεύσεις», παραπέμποντας οποιαδήποτε πιθανή αναθεώρηση του προϋπολογισμού στο δεύτερο εξάμηνο του 2015.

Οταν τελείωσαν οι διαπραγματεύσεις, η απάντηση προσαρμόστηκε: «Δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα για αύξηση του προϋπολογισμού γιατί έχουμε μεταβατικές μνημονιακές δεσμεύσεις».

Δεν είναι τυχαίο - σύμφωνα με δημοσιεύματα στις αρχές του Μάρτη - ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ακολουθώντας την πεπατημένη της προηγούμενης συγκυβέρνησης, ζήτησε - για να ακολουθήσει η συνηθισμένη διάψευση - απ' τα νοσοκομεία να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς τρίτους με τα διαθέσιμα κονδύλια. Δηλαδή με δεσμευμένα κονδύλια για τις λεγόμενες - κυρίως - «εξωσυμβατικές υποχρεώσεις», που για να πληρωθούν χρειάζεται και νομοθετική ρύθμιση.

Αν δηλαδή γίνουν τώρα οι πληρωμές με αυτά τα διαθέσιμα, το πρόβλημα θα εμφανιστεί το επόμενο εξάμηνο. Και θα χρειαστεί πρόσθετη χρηματοδότηση απ' τον κρατικό προϋπολογισμό ή θα στεγνώσουν - όπως γίνεται κάθε χρόνο, αλλά αυτή τη φορά πιο σύντομα - τα δημόσια νοσοκομεία από υλικά.

Ούτε η κοινή απόφαση των συναρμόδιων υπουργών για την κατάργηση του εισιτηρίου των 5 ευρώ στα εξωτερικά ιατρεία δεν υλοποιήθηκε ακόμα, ενώ η κατάργηση του 1 ευρώ ανά συνταγή φαρμάκων παραπέμφθηκε στο δεύτερο εξάμηνο του 2012. Η ελάφρυνση απ' την κατάργηση των 5 ευρώ θα είναι 17-20 εκ. ευρώ το χρόνο, ενώ απ' την κατάργηση του 1 ευρώ θα είναι 60-70 εκ. το χρόνο.

Και στη μια και στην άλλη περίπτωση - αν τελικά υλοποιηθούν οι υποσχέσεις - αποτελούν κόκκους ελαφρύνσεων μπροστά στα χαράτσια που καταβάλλουν οι άρρωστοι στα δημόσια νοσοκομεία, αλλά και για την αγορά φαρμάκων. Κάθε χρόνο (στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2013) οι άρρωστοι πληρώνουν απ' την τσέπη τους στα δημόσια νοσοκομεία περισσότερα από 400 εκ. ευρώ. Δηλαδή, η ελάφρυνση απ' την κατάργηση των 5 ευρώ θα είναι μόλις 5%.

Επίσης, κάθε χρόνο για φάρμακα (γι' αυτά που καλύπτονται απ' τον ΕΟΠΥΥ και γι' αυτά που πληρώνεται ολόκληρη η τιμή τους από τον άρρωστο) τα λαϊκά νοικοκυριά πληρώνουν 1,6 δισ. ευρώ. Δηλαδή, η κατάργηση αντιστοιχεί κοντά στο 5% των ετήσιων ιδιωτικών δαπανών για φάρμακα ή στο 9% των 750 εκ. ευρώ που πλήρωσαν οι άρρωστοι ως συμμετοχή στα φάρμακα που κάλυψε ο ΕΟΠΥΥ το 2014.

«Αδεια» από προσωπικό τα νοσοκομεία ...

Στις 19.7.2014 ο «Ριζοσπάστης» αποκάλυψε ότι την τελευταία δεκαετία το προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας μειώθηκε κατά 17.000 άτομα, εξαιτίας του παγώματος των προσλήψεων και των συνταξιοδοτήσεων (για να φτάσουν να υπηρετούν στο τέλος του 2013 81.821 άτομα).

Τα τρομακτικά κενά καταγράφονται και σε ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), που εκδόθηκε στις 18.3.2015. Οπως αναφέρεται, «αποχώρησαν προς συνταξιοδότηση 15.000 και δεν έχει προσληφθεί ούτε ένας τα τέσσερα τελευταία έτη. Οι συνταξιοδοτήσεις θα αυξηθούν το προσεχές διάστημα από την πρόθεση της κυβέρνησης να θέσει αντικίνητρα στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις (λίστα μεταρρυθμίσεων Βαρουφάκη).

Δεν τηρήθηκε καν η μνημονιακή δέσμευση για κάθε πέντε αποχωρήσεις μία πρόσληψη. Είναι κενές 25.000 οργανικές θέσεις σε οργανισμούς που συστήθηκαν σύμφωνα με τις μνημονιακές δεσμεύσεις με καταργήσεις 880 κλινικών, 10.000 κλινών και 30.000 οργανικών θέσεων, με συντελεστή 2,4 για κάθε κλίνη και όχι 3 όπως προβλέπει το ΠΔ 86/1987 «Ενιαίο Πλαίσιο Οργάνωσης Νοσοκομείων».

Στις συναντήσεις της με φορείς, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας παραδέχεται πως αυτήν τη στιγμή χρειάζονται 20.000 περίπου άτομα για τη στοιχειωδώς εύρυθμη λειτουργία του συστήματος Υγείας. Ομως, οι προσλήψεις που - κατά την ηγεσία του υπουργείου Υγείας - δρομολογούνται για φέτος (χωρίς να είναι σίγουρο ότι θα γίνουν) είναι 1.095 άτομα μη ιατρικό προσωπικό, 300 επικουρικοί (συμβασιούχοι) γιατροί άμεσα και 450 γιατροί μόνιμοι από παλιές προκηρύξεις που εκκρεμούν από το 2010 (!)

Κι όλα αυτά, ενώ προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ έταζε: «Σοβαρή ενίσχυση του ΕΣΥ με ανθρώπινο δυναμικό στη βάση ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης. Αμεσες και στοχευμένες προσλήψεις νοσηλευτών, γιατρών και υγειονομικού προσωπικού για τη στήριξη και αναβάθμιση κρίσιμων τμημάτων και υπηρεσιών προκειμένου να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες» (βλ. δηλώσεις του Γιάννη Μπασκόζου, πρώην υπεύθυνου του ΣΥΡΙΖΑ για την υγεία και το κοινωνικό κράτος και νυν ΓΓ Δημόσιας Υγείας, στην «Εφημερίδα των Συντακτών» στις 20.1.2015).


Γ. Μ.


Πλούσια δράση από σωματεία και φορείς

Από την κινητοποίηση στο Νοσοκομείο Λευκάδας
Από την κινητοποίηση στο Νοσοκομείο Λευκάδας
Κινητοποιήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και σε μια σειρά άλλες πόλεις, με αιχμή τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κρατικές δομές της Υγείας.

  • Χτες το πρωί, στο Περιστέρι, με το κεντρικό συλλαλητήριο, αναμενόταν να κορυφωθεί η πλούσια δραστηριότητα που ξεδιπλώθηκε τον τελευταίο μήνα στη Δυτική Αθήνα, στο Μενίδι και τη Φυλή για την Υγεία. Με πολύμορφες παρεμβάσεις περισσότεροι από 50 φορείς, ανάμεσά τους Λαϊκές Επιτροπές, σωματεία εργαζομένων, επιτροπές ανέργων, υγειονομικοί, σπουδαστικοί σύλλογοι κ.ά. διεκδικούν δημόσια, δωρεάν, υψηλού επιπέδου Υγεία για όλο το λαό, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Σε σύσκεψη φορέων πριν από τρεις βδομάδες αποφασίστηκε το πρόγραμμα δράσης, εκδόθηκε ανακοίνωση και «οργώθηκε» όλη η περιοχή.
  • Την περασμένη Τρίτη, τα συνταξιουχικά σωματεία Νέας Ιωνίας - Νέου Ηρακλείου και Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας - Μεταμόρφωσης διοργάνωσαν κινητοποίηση στο ΙΚΑ της Νέας Ιωνίας, στο τμήμα παροχών, εκφράζοντας τη διαμαρτυρία τους για την υπολειτουργία του παραρτήματος. Οπως καταγγέλλουν, στο ΙΚΑ υπηρετούν μόλις 25 εργαζόμενοι, οι οποίοι καλούνται να εξυπηρετήσουν ασφαλισμένους από 3 δήμους. Η άθλια κατάσταση στο χώρο της Υγείας είναι από τα βασικά ζητήματα που αναδεικνύει και η παναττική πανσυνταξιουχική συγκέντρωση που θα γίνει την Τετάρτη 1 Απρίλη, στις 10 π.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Αντίστοιχες συγκεντρώσεις θα γίνουν την ίδια μέρα στη Θεσσαλονίκη, στη Λάρισα και το Βόλο, όπως αποφασίστηκε στις περιφερειακές συσκέψεις των συνταξιουχικών σωματείων αυτών των περιοχών.
  • Στη Λευκάδα, με απόφαση του Συλλόγου Εργαζομένων στο νοσοκομείο, του Εργατικού Κέντρου, εργατικών σωματείων και άλλων φορέων που συμμετείχαν σε σύσκεψη, έγιναν τις προηγούμενες μέρες μια σειρά από δράσεις (τρίωρη στάση εργασίας, συγκεντρώσεις, κατάληψη στα εκδοτήρια εισιτηρίων του νοσοκομείου, παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση κ.ά.) ενάντια στην περαιτέρω υποβάθμιση του νοσοκομείου και των δημόσιων δομών Υγείας. Οι κινητοποιήσεις αναμενόταν να κορυφωθούν χτες, Σάββατο, με παλλευκαδικό συλλαλητήριο, στις 10 π.μ. στον Αϊ - Μηνά.
  • Στην Πάτρα, η Γραμματεία Αχαΐας του ΠΑΜΕ, συνδικάτα του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα, συνταξιουχικές οργανώσεις έκαναν, την Τρίτη, μαζική παρέμβαση στην 6η ΥΠΕ. Ζήτησαν να επαναλειτουργήσει το Νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας», με τον απαιτούμενο εξοπλισμό και πλήρως στελεχωμένο, να μην κλείσει το Νοσοκομείο Θώρακος και να ενισχυθεί με τις απαιτούμενες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Να καταργηθεί το 5ευρω που δίνουν οι ασφαλισμένοι κατά την είσοδό τους στα νοσοκομεία και το 1 ευρώ σε κάθε συνταγογράφηση.
  • Στο Ηράκλειο, σωματεία και φορείς καλούν σε συγκέντρωση στα ταμεία των εξωτερικών ιατρείων του ΠΑΓΝΗ, την Τετάρτη 1 Απρίλη στις 8 π.μ., για την τραγική κατάσταση που επικρατεί στα δύο νοσοκομεία της πόλης, ΠΑΓΝΗ και Βενιζέλειο. Το κάλεσμα υπογράφουν το Συνδικάτο Οικοδόμων, η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων, το Σωματείο Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών «Γαλάτεια Καζαντζάκη», οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας, οι Λαϊκές Επιτροπές Νοτίων Συνοικιών, Ανατολικών Συνοικιών και Μαλεβιζίου, οι ομάδες της ΟΓΕ στο Ηράκλειο.
  • Στη Νάουσα, το Εργατικό Κέντρο καλεί σε συλλαλητήριο την Τετάρτη 1 Απρίλη, στις 6 μ.μ., στην κεντρική πλατεία. Καταγγέλλει τις τραγικές ελλείψεις του νοσοκομείου, αλλά και του ΠΕΔΥ σε γιατρούς, νοσηλευτές, βοηθητικό και διοικητικό προσωπικό, που καθιστούν αδύνατη τη λειτουργία τους. Επίσης, καταγγέλλει ότι οι εργολαβικές εργαζόμενες στη σίτιση - καθαριότητα του νοσοκομείου, που αμείβονται με 200 - 400 ευρώ το μήνα, είναι απλήρωτες για 2 μήνες το 2014.Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org