ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 22 Μάρτη 2015
Σελ. /40
ΥΓΕΙΑ
Σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού» νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας

Το ένα μετά το άλλο τα νοσοκομεία σε όλη τη χώρα και τα Κέντρα Υγείας μπαίνουν σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού», εξαιτίας της πολιτικής υποχρηματοδότησης και της δραματικής έλλειψης προσωπικού. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι ασθενείς να στερούνται βασικές υπηρεσίες Υγείας και οι εργαζόμενοι να δουλεύουν καθημερινά πάνω από τα όρια της ανθρώπινης αντοχής. Ο «Ριζοσπάστης» παρουσιάζει σήμερα την κατάσταση στο Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας στο Νομό Δράμας, τα οποία επισκέφτηκε και συζήτησε με τους εργαζόμενους. Παρουσιάζει επίσης αποκαλυπτικά στοιχεία για την υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση των νοσοκομείων, που συνεχίζει και η νέα συγκυβέρνηση. Ενθαρρυντικό στοιχείο είναι οι κινητοποιήσεις που ξεσπούν σε τοπικό επίπεδο, με καθοριστική συμβολή των ταξικών και άλλων αγωνιστικών δυνάμεων, για τα οξυμένα προβλήματα της Υγείας. Ο «Ριζοσπάστης» κάνει μια σύντομη παρουσίαση των κινητοποιήσεων που έγιναν τις τελευταίες μέρες και άλλων που προγραμματίζονται άμεσα με το παρακάτω πλαίσιο αιτημάτων: Να γίνουν άμεσα οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία και στις άλλες δομές της Υγείας. Να εξασφαλιστεί πλήρης και επαρκής χρηματοδότηση, να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις σε νοσοκομειακά κρεβάτια. Να δημιουργηθούν δημόσια Κέντρα Υγείας αστικού τύπου, που θα παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες, με βασικό προσανατολισμό την Πρόληψη. Κατάργηση κάθε πληρωμής για ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις, φάρμακα, θεραπείες, υγειονομικό υλικό και τεχνικά βοηθήματα. Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με ευθύνη του κράτους, χωρίς καμιά προϋπόθεση, σε όλους τους ανασφάλιστους, ανέργους.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ - ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ ΝΟΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ
Οριακές καταστάσεις για εργαζόμενους και ασθενείς

Το νοσοκομείο χρηματοδοτείται με 6,5 εκατ. ευρώ φέτος, από 14 εκατ. ευρώ το 2009!

Στο Νοσοκομείο και στα Κέντρα Υγείας του Νομού Δράμας απασχολούνται συνολικά 750 εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων και των εργασιακών σχέσεων. Μόνο μέσα στα τελευταία τρία χρόνια αποχώρησαν 190 εργαζόμενοι και δεν αντικαταστάθηκαν, με αποτέλεσμα εργαζόμενοι να μετακινούνται από το ένα τμήμα στο άλλο.

Το προσωπικό υπολείπεται κατά πολύ ακόμα και από τα προβλεπόμενα μεγέθη του τελευταίου οργανισμού λειτουργίας του νοσοκομείου, που ούτως ή άλλως συρρίκνωσε το αναγκαίο προσωπικό. Για παράδειγμα, ο οργανισμός προβλέπει 100 ειδικούς γιατρούς και απασχολούνται μόλις 54 και 5 επικουρικοί. Αντίστοιχα, προβλέπει 72 ειδικευόμενους γιατρούς και απασχολούνται 46. Αντίστοιχα, οι κλίνες του νοσοκομείου με τις συγχωνεύσεις κλινικών μειώθηκαν από 250 σε 213.

Ο προϋπολογισμός για το νοσοκομείο το 2015 είναι μόλις 6,5 εκατ. ευρώ (το 2009 ήταν 14 εκατ.) και αναμένεται να καλύψει τις ανάγκες λειτουργίας του μόνο μέχρι τον Αύγουστο. Σημαντικές είναι οι ελλείψεις σε βασικά φάρμακα - αναλώσιμα και υπάρχουν απλήρωτες εφημερίες.

Στο νοσοκομείο δεν υπάρχουν νευρολόγος, γαστρεντερολόγος, δερματολόγος, ρευματολόγος, οδοντίατρος. Με έναν ειδικό γιατρό λειτουργούν η ΩΡΛ και η Οφθαλμολογική κλινική, με αποτέλεσμα να λειτουργούν 15 μέρες το μήνα. Η Παθολογική κλινική (ήταν δύο και συγχωνεύθηκαν) εφημερεύει με έναν ειδικό και δυο ειδικευόμενους και τη νύχτα μένει με ένα γιατρό που ταυτόχρονα πρέπει να εξυπηρετεί κλινική και επείγοντα.

Κλινικές λειτουργούν το μισό μήνα!

Το Νοσοκομείο της Δράμας επισκέφτηκε την Παρασκευή ο βουλευτής του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής και συζήτησε με τους εργαζόμενους
Το Νοσοκομείο της Δράμας επισκέφτηκε την Παρασκευή ο βουλευτής του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής και συζήτησε με τους εργαζόμενους
Η Χειρουργική κλινική λειτουργεί το μισό μήνα με έναν ειδικό και δύο ειδικευόμενους γιατρούς και τον υπόλοιπο μήνα με έναν ειδικό και έναν ειδικευόμενο. Η Παιδιατρική έχει τρεις ειδικούς γιατρούς από πέντε που προβλέπονται και μόλις πέντε ειδικευόμενους από τους οποίους οι δύο γυναίκες σε άδεια (κύησης και αναρρωτική). Η ΜΕΘ κάθε λίγο είναι έτοιμη να κλείσει, ενώ το Ακτινολογικό λειτουργεί ακόμη χάρη στην αυτοθυσία των εργαζομένων.

Μέχρι πριν από λίγο διάστημα οι ειδικευόμενοι γιατροί έβγαζαν μεγάλο όγκο δουλειάς κάνοντας 11 εφημερίες, όμως με την εξαίρεσή τους από τις πρόσθετες εφημερίες (νόμος Δεκέμβρη 2014) μπορούν να κάνουν μέχρι 7 εφημερίες. Αυτό προκαλεί πρόβλημα στη λειτουργία των κλινικών και δεκάδες κενά στις εφημερίες των τμημάτων.

Ιδια είναι η κατάσταση και στο Μικροβιολογικό, που έχει τρία τμήματα (αιματολογικό με 2 γιατρούς, βιοχημικό χωρίς γιατρό και μικροβιολογικό με έναν γιατρό και 1 επικουρικό). Οπως είπε ο διευθυντής του Μικροβιολογικού, Β. Λαζάρογλου, το προσωπικό δεν επαρκεί. Αντίστοιχα και ο προϋπολογισμός του Τμήματος μειώθηκε από 70.000 ευρώ το μήνα στις 35.000. Τα χρήματα δεν φτάνουν και παίρνουν προκαταβολικά των επόμενων μηνών, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς κονδύλια τον Αύγουστο ή το Σεπτέμβρη και να μην μπορούν να λειτουργήσουν.

Το παραϊατρικό προσωπικό (παρασκευαστές, τεχνολόγοι) διαμαρτύρεται γιατί εξαιτίας της έλλειψης γιατρών αναλαμβάνει ευθύνες που δεν θα έπρεπε (έκδοση αποτελεσμάτων, αιμοληψίες, κ.ά.). Εργάζονται 16 από τους 28 που προβλέπονται και πρέπει να καλύψουν τη λειτουργία 24 ώρες το 24ωρο και όλο το μήνα.

Απασχόληση με προγράμματα και εργολάβους

Τεράστιες είναι οι ανάγκες και σε νοσηλευτικό προσωπικό. Μέρος των αναγκών καλύπτεται από 80 άτομα που απασχολούνται στη νοσηλευτική υπηρεσία μέσα από πρόγραμμα κατάρτισης. Ομοίως, οι διοικητικές ανάγκες του νοσοκομείου επιχειρείται να αντιμετωπιστούν με εργαζόμενους μέσα από τα λεγόμενα «voucher Υγείας». Στο νοσοκομείο απασχολούνται 14 άτομα μέσω αυτών των προγραμμάτων.

«Δεν είμαστε εργαζόμενοι», λένε οι ίδιοι. «Θα δουλέψουμε μερικούς μήνες και θα εισπράξουμε μετά μια επιταγή και ξανά θα βρεθούμε στο δρόμο της αναζήτησης εργασίας. Δεν έχουμε να καλύψουμε ούτε τα οδοιπορικά μας».

Και στα μαγειρεία η κατάσταση είναι άσχημη. Υπάρχουν τέσσερις μάγειρες και τέσσερις τραπεζοκόμοι και απασχολούνται άλλοι εφτά εργαζόμενοι μέσω του εργολάβου που έχει αναλάβει την καθαριότητα του νοσοκομείου. Οι εργαζόμενοι φοβούνται ότι πλησιάζει η ώρα που θα δοθεί στον εργολάβο και η σίτιση και έτσι θα έχουν το μέλλον των συναδέλφων τους στην καθαριότητα, που δουλεύουν τρεις μήνες απλήρωτοι.

Η Τεχνική Υπηρεσία του νοσοκομείου έχει εφτά ενεργούς εργαζόμενους και χρειάζεται τουλάχιστον 17. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να δυσκολεύονται να πάρουν τις άδειες και τα ρεπό τους. Το τηλεφωνικό κέντρο του νοσοκομείου έμεινε με μια τηλεφωνήτρια, οπότε δεν λειτουργεί απογεύματα, αργίες και Σαββατοκύριακα. Αυτό έχει επιπτώσεις και στους ασθενείς, που δεν μπορούν να έχουν τηλεφωνική πρόσβαση για πληροφορίες, αλλά και στο προσωπικό.

Παραπαίουν τα Κέντρα Υγείας

Και στα Κέντρα Υγείας Προσοτσάνης, Νευροκοπίου και Παρανεστίου η κατάσταση είναι δραματική. Στο ΚΥ Παρανεστίου οι ελλείψεις σε προσωπικό αναδεικνύονται με δραματικό τρόπο καθώς πέραν των μόνιμων κατοίκων, το προσωπικό πρέπει να καλύψει και τις ανάγκες των 1.000 μεταναστών που κρατούνται στο Κέντρο Κράτησης που λειτουργεί στην περιοχή.

Ο «Ριζοσπάστης» βρέθηκε στο Κέντρο Υγείας Προσοτσάνης, που καλύπτει τις ανάγκες των κατοίκων όλου του κάμπου της Δράμας (περίπου 30.000 κατοίκων) και συγκεκριμένα οικισμούς τριών δήμων (Προσοτσάνης, Δοξάτου και Δράμας).

Οπως ανέφεραν η διευθύντρια συντονίστρια Μαρία Γιουλούμη και ο επιμελητής γιατρός Γενικής Ιατρικής Κ. Μπαϊρακτάρης, το ΚΥ λειτουργεί με δύο γιατρούς γενικής ιατρικής από έξι που προβλέπονται, έναν οδοντίατρο και έναν μικροβιολόγο. Το ακτινολογικό δουλεύει μόνο με μια χειρίστρια και τις διαγνώσεις τις κάνουν οι γενικοί ιατροί. Δεν υπάρχει διοικητικός υπάλληλος και μια νοσηλεύτρια ασκεί ταυτόχρονα και καθήκοντα διοικητικού υπαλλήλου.

Παλαιότερα, είχε δύο παιδίατρους και τώρα κανέναν, αφού ο ένας που έμεινε, από το Μάη του 2014 στάλθηκε να καλύψει τις ανάγκες της Παιδιατρικής κλινικής στο Νοσοκομείο των Σερρών. Συνολικά έχει έξι νοσηλευτές που εργάζονται σε κυκλικό ωράριο.

Εχει επίσης δύο οδηγούς ασθενοφόρου από πέντε που προβλέπονται, με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται και οι τρεις βάρδιες. Δεν υπάρχει οδηγός και άρα ασθενοφόρο από Παρασκευή απόγευμα μέχρι και Δευτέρα πρωί. Ακόμη και βλάβες που παρουσιάζονται στα οχήματα επιδιορθώνονται με χρήματα των ίδιων των εργαζομένων.

Το ΚΥ καθαρίζεται από μια καθαρίστρια του εργολάβου, που απασχολείται 4ωρο και 5νθήμερο. Ετσι, τα Σαββατοκύριακα μένει χωρίς καθαριότητα.

Το ΚΥ επιχειρεί να καλύψει τις εφημερίες με τους δύο γιατρούς γενικής ιατρικής, δύο ειδικευόμενους και τους εφτά γιατρούς των Περιφερειακών Ιατρείων που καλύπτουν τις ανάγκες δεκάδων χωριών. Στην ευθύνη του ΚΥ Προσοτσάνης είναι τα 8 Περιφερειακά Ιατρεία Μικρόπολης, Καλλιθέας, Σιταγρών, Πετρούσας, Ξηροπόταμου, Δοξάτου, Καλαμπακίου, Καλλίφυτου, όπου απασχολούνται εννιά γιατροί. Από αυτούς, οι δύο (Καλλίφυτο και Καλλιθέα) είναι σε άδεια ανατροφής παιδιού.

Τις άθλιες συνθήκες ολοκληρώνει το γεγονός ότι από τις 3 Φλεβάρη δεν έχουν πετρέλαιο θέρμανσης και προσπαθούν να ζεστάνουν κάποιους χώρους με τα κλιματιστικά. Ομως, χωρίς πετρέλαιο δεν μπορεί να λειτουργήσει η γεννήτρια που υπάρχει για να εξασφαλίσει την τροφοδοσία του ΚΥ με ρεύμα, σε περίπτωση διακοπής της ηλεκτροδότησης. Αυτό σημαίνει ότι σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν μηχανήματα όπως οι απινιδωτές, με ό,τι κίνδυνο θα συνεπάγεται για τη ζωή ασθενών.


Α. Α.

Αγωνιστική πρωτοβουλία από το ΠΑΜΕ

Για τα οξυμένα προβλήματα στο Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας του Νομού Δράμας, η Γραμματεία Υγείας του ΠΑΜΕ διοργανώνει σύσκεψη σωματείων, φορέων και συνδικαλιστών, σήμερα, Κυριακή 22 Μάρτη (6.30 μ.μ., καφέ «Ανώι»), ενώ προγραμματίζει συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Δράμας, στις 2 Απρίλη, στις 6.30 μ.μ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ