ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Μάρτη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Διήμερη απεργία των ηθοποιών

Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, κήρυξε διήμερη απεργία, από 23/3 και ώρα 09.00 π.μ. έως και 24 Μάρτη και ώρα 12 τα μεσάνυχτα, διεκδικώντας την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης.

Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, μέλη της διοίκησης του ΣΕΗ ενημέρωσαν ότι «εδώ και αρκετό καιρό, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών διαπραγματευόταν με τους επιχειρηματίες την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης. Αυτοί, όμως, καλυπτόμενοι πίσω από τις κυβερνητικές επιλογές στον εργασιακό χώρο, μετά από 4 μήνες και πολλές καθυστερήσεις, σήμερα υπαναχωρούν και προτείνουν όρους πιο δυσμενείς και εξευτελιστικούς ακόμα και απ' αυτούς που ανεπίσημα αρχικά είχαν προτείνει, περιφρονώντας έτσι τις προσπάθειές μας για εξεύρεση λύσης. Αντιδρώντας σ' αυτόν τον εμπαιγμό, το ΣΕΗ, μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, ξεκινά κινητοποιήσεις, αρχίζοντας με διήμερη απεργία».

Οι επιχειρηματίες προτείνουν 865 ευρώ μεικτά ως βασικό μισθό και 650 ευρώ μεικτά ως κατώτατο (για τους νέους ηθοποιούς). Θυμίζουμε ότι ο βασικός μισθός της προηγούμενης Συλλογικής Σύμβασης ήταν 1.236 ευρώ μεικτά (αλλά ενιαίος, δεν υπήρχε αυτός ο διαχωρισμός για τον οποίο ο κλάδος είχε παλέψει και κατακτήσει).

Αγωνιστικό κάλεσμα από τη ΔΕΗ

«Η πρόταση απ' την πλευρά των εργοδοτών» - επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Δημοκρατικής Ενότητας Ηθοποιών (ΔΕΗ) - «που ήρθε να στηρίξει ακριβώς όσα προτείνει και περνάει η κυβέρνηση με αφορμή την κρίση και εργαλείο το Μνημόνιο και κάθε αντιδραστικό νομοσχέδιο... Ουσιαστικά ακολουθούν κατά γράμμα τις επιταγές ΕΕ, τρόικας και κυβέρνησης, καταδικάζοντάς μας σε ένα μισθό που δεν καλύπτει πια ούτε τις βασικές μας ανάγκες και εισάγουν την έννοια του «δόκιμου ηθοποιού» ένα παλιό καθεστώς που καταργήσαμε σαν Σωματείο με αγώνες... Είναι για εμάς βασικό, συνάδελφοι, να κάνουμε καθαρό ότι εμείς σαν παράταξη της Δημοκρατικής Ενότητας Ηθοποιών που στηρίζει και στηρίζεται από το ΠΑΜΕ, είχαμε προειδοποιήσει και το ΔΣ αλλά και τον κλάδο γι' αυτήν την έκβαση... Σήμερα, που ο κόμπος έφτασε στο χτένι καλούμε και όλο τον κλάδο να απεργήσει και να στηρίξει με κάθε τρόπο την απεργία. Κάθε ηθοποιός να πάρει μέτρα για την επιτυχία της απεργίας, να μιλήσει με συναδέλφους, να διεκδικήσει το δικαίωμά του να έχει ένα βασικό μισθό που θα του εξασφαλίζει τη δυνατότητα να ζει και να δημιουργεί. Να μην υπάρξει ούτε ένα θέατρο που θα παίξει στη 48ωρη απεργία του ΣΕΗ. Ακόμη κι οι συνάδελφοι που σήμερα δυστυχώς είναι άνεργοι, να έρθουν στο Σωματείο να στηρίξουν αυτόν τον αγώνα με κάθε τρόπο, για να μπορούν αύριο με καλύτερους όρους να διαπραγματευτούν μια θέση εργασίας και όχι να συζητούν αν συμφέρει καλύτερα να δουλεύεις ή να παίρνεις ταμείο ανεργίας. Να διεκδικήσουμε όχι μόνο να υπογράψουμε μια αξιοπρεπή σύμβαση αλλά αυτή να γίνει και υποχρεωτικής ισχύος και να ισχύει για κάθε θέατρο άσχετα με το αν ο εργοδότης ανήκει ή όχι στην ΠΕΕΘ».

Συνεχίζεται το αφιέρωμα στον Ερνστ Τέλμαν

Η δεύτερη ταινία του αφιερώματος της «New Star» στον μεγάλο κομμουνιστή ηγέτη, Ερνστ Τέλμαν, προβάλλεται για άλλη μια βδομάδα (προβολές 5 και 7.30 μ.μ.) στο «Τιτάνια» (Πανεπιστημίου & Θεμιστοκλέους, τηλ.: 210-3811.147, 3841.689). Η ταινία του Γερμανού σκηνοθέτη, Kurt Μaetzig «Ερνστ Τέλμαν, ο γιος της τάξης του» (Γερμανική Λαϊκή Δημοκρατία, 1954), με δύο βραβεία στο Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι (1956), ξεκινάει τις πρώτες μέρες του Νοέμβρη του 1918 στο δυτικό μέτωπο του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Τέλμαν θέλει να πολεμήσει στο Αμβούργο, στο πλευρό των συντρόφων του. Καθώς η επανάσταση απειλείται από την προδοσία των δεξιών σοσιαλδημοκρατών και τον κατακερματισμό της εργατικής τάξης παλεύει να ενώσει τους εργάτες.

Η ταινία αναφέρεται και στην ηρωική εξέγερση του Αμβούργου (Οκτώβρης 1923). Μετά την ταπεινωτική ήττα, η κατάσταση της εργατικής τάξης στη Γερμανία επιδεινώνεται. Το ΚΚ Γερμανίας ταλαντευόταν ανάμεσα στην αναγκαιότητα οργάνωσης της εξέγερσης και στη συμμαχία με τους σοσιαλδημοκράτες. Η απόφαση της ΚΕ που ήταν η οργάνωση εξεγέρσεων σε όλα τα μεγάλα βιομηχανικά κέντρα πάρθηκε πίσω. Οι εργάτες των ναυπηγείων του Αμβούργου είχαν αποφασίσει για ένοπλη εξέγερση αν εισέβαλε στρατός στη Σαξονία. Στις 23 Οκτώβρη με καθοδήγηση της Κομματικής Οργάνωσης Αμβούργου και επικεφαλής τον Ερνστ Τέλμαν η εξέγερση ξεκίνησε. Μόνο στο Αμβούργο προχώρησε η εξέγερση. Ετσι στις 25 Οκτώβρη, απόλυτα συντεταγμένοι οι εξεγερμένοι υποχώρησαν από την ένοπλη πάλη. Παρά την τρομοκρατία που ακολούθησε και την απαγόρευση του ΚΚ Γερμανίας (23 Νοέμβρη 1923), η εργατική τάξη δε λύγισε και ο Τέλμαν έγραψε ότι «η εξέγερση του Αμβούργου ήταν χίλιες φορές πιο καρποφόρα και πολύτιμη για τους ταξικούς αγώνες από μια υποχώρηση χωρίς να πέσει τουφεκιά».

  • Στο «Τιτάνια» συνεχίζεται (έως 27/3, 9.45 μ.μ.) και το αφιέρωμα στον Ούγκο Τσάβες. Προβάλλονται 9 από τα σημαντικότερα ντοκιμαντέρ - ταινίες, που γυρίστηκαν για τον Τσάβες και τη λεγόμενη «Μπολιβαριανή επανάσταση». Συνεχίζεται επίσης (έως 27/3, στις 8.10 μ.μ.), στον κινηματογράφο «Παλλάς» (Υμηττού 109, Παγκράτι, τηλ.: 210 7511.868), ο αριστουργηματικός «Αμλετ» του Γρκιγκόρι Κοζίντσεφ.
Βάναυση παραποίηση της εικόνας της Κούβας

Το ντοκιμαντέρ «Απαγορευμένες φωνές» που προβάλλεται στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης καταγγέλλει ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος

Τη βάναυση παραποίηση της αλήθειας και της εικόνας της Κούβας, μέσα από το 15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και την προβολή της ταινίας «Απαγορευμένες Φωνές» της Μπάρμπαρα Μίλερ, καταγγέλλει ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης.

Το ντοκιμαντέρ αναφέρεται στη ζωή και δράση τριών γυναικών bloggers, της Κουβανής Γιοανί Σάντσες, της Ιρανής Φαρνάζ Σεϊφί και της Κινέζας Ζενγκ Τζινγιάν.

Οπως καταγγέλει ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης, «το συγκεκριμένο φιλμ υπηρετεί την αμερικάνικη εκδοχή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ιμπεριαλιστική προπαγάνδα ενάντια στις χώρες που δεν έχουν την έγκριση των Αερικάνων ιμπεριαλιστών. Ενδεικτικό της αντικειμενικότητας του ντοκιμαντέρ είναι ότι χρησιμοποιεί ομιλίες των Χίλαρι Κλίντον και Μισέλ Ομπάμα ως μέρος της επιχειρηματολογίας του.

Είναι φανερό ότι με την προβολή του ντοκιμαντέρ και τον καταιγισμό της αντισοσιαλιστικής και φίλοϊμπεριαλιστικής προπαγάνδας επιχειρείται να πληγούν τα αισθήματα αλληλεγγύης ανάμεσα στους λαούς της Ελλάδας και της Κούβας, να αμαυρωθεί η πραγματική εικόνα της Κούβας, να δικαιολογηθούν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και οι σχεδιασμοί ενάντια σε χώρες και λαούς που δεν υπακούν στα καλέσματα των ιμπεριαλιστών.

Πληροφορούμε τους διακινητές αυτής της προπαγάνδας ότι ο λαός της Κούβας, σύσσωμος, στηρίζει τη σοσιαλιστική, επαναστατική Κούβα και τις πρωτόγνωρες κατακτήσεις της, ότι όσο και αν είναι καρφί στο μάτι του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, αποτελεί φάρο για τους λαούς της Λατινικής Αμερικής και όλον τον κόσμο.

Την ίδια ώρα οι λαοί της Ελλάδας, της Κύπρου και όλης της περιοχής γνωρίζουν από πρώτο χέρι τι σημαίνει καπιταλιστική βαρβαρότητα και εκμετάλλευση: συντριβή του λαϊκού εισοδήματος και των λαϊκών κατακτήσεων, καταστολή, καταλήστευση λαών και χωρών, στρατιωτικές επεμβάσεις και χιλιάδες αθώα θύματα. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους της Θεσσαλονίκης και όλο τον ελληνικό λαό να καταδικάσει τη μαύρη ιμπεριαλιστική προπαγάνδα, που προετοιμάζει νέα δεινά για τους λαούς και δικαιολογεί ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις».

Η ΟΜΑΔΑ «KOPERTI» παρουσιάζει στο «BIOS» (κάθε Δευτέρα, Τρίτη) το υπέροχο έργο του Γκέοργκ Μπύχνερ «Λεόντιος και Λένα», σε μια καλοδουλεμένη παράσταση και με ατόφιο τον αιχμηρότατα καυστικό λόγο του επαναστάτη ποιητή κατά της φεουδαρχίας και βασιλείας. Μετάφραση: Γιώργος Δεπάστας. Δραματουργία: Νίκος Φλέσσας. Σκηνοθεσία: Μιχάλης Σαράντης. Σκηνικά: Ανδρέας Μαϊμάρης, Tζακ. Κοστούμια: Δάφνη Ηλιοπούλου. Μουσική: Αποστόλης Πρίτσας. Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος. Παίζουν: Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Γιάννης Γιαννούλης, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Γιάννης Μπισμπικόπουλος, Γιώργος Στάμος, Ελίνα Ρίζου.

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ της Διεθνούς Ενωσης Κουκλοθεάτρου «UNIMA» θα γιορτάσει (23-24/3) στην «Τεχνόπολη» την Παγκόσμια Ημέρα Κουκλοθεάτρου. Κουκλοπαίκτες θα προσφέρουν στα παιδιά: παραστάσεις μεγάλης διάρκειας - σε δύο θεατρικές σκηνές, υπαίθριες παραστάσεις δρόμου, εργαστήρια για παιδιά και για ενήλικες (κατασκευή και εμψύχωση κούκλας), υπαίθρια παιχνίδια, εικαστικές παρεμβάσεις, δρώμενα, εκθέσεις, προβολές και συναυλίες.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ απέσπασε η πρώτη ταινία μικρού μήκους της Βενετίας Ευριπιώτου «Counting Happiness» στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καναδά, όπου έλαβε το πρώτο βραβείο των κριτικών, μεταξύ ταινιών από 95 χώρες. Η ταινία γυρίστηκε στην Ινδία και αφηγείται την ιστορία ενός μικρού χαρισματικού αγοριού που ζει στους δρόμους του Δελχί, όπως 130 εκατομμύρια παιδιά της χώρας του.

ΤΟ «BADMINTON» παρουσιάζει το μουσικοχορευτικό υπερθέαμα «Θα σε πάρω να φύγουμε», που αφηγείται την ιστορία της Ελλάδας μέσα από την πορεία της επιθεώρησης. Η «Κυρία Επιθεώρηση», με τον κομπέρ-εγγονό της αναδράμει στις σημαντικότερες στιγμές της επιθεώρησης. Παρελαύνουν μυθικοί πρωταγωνιστές, αμίμητες ατάκες, σπουδαίες φωνές, αθάνατα τραγούδια της επιθεώρησης. Κι από κοντά η επικαιρότητα, οι πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές στην Ελλάδα, με σατιρική διάθεση. Συμμετέχουν 35 ηθοποιοί, τραγουδιστές, μουσικοί, χορευτές. Σκηνοθεσία - χορογραφίες Φωκά Ευαγγελινού. Κείμενα - στίχοι Αγγελου Πυριόχου. Μουσική - νέες συνθέσεις - διεύθυνση ορχήστρας Γιώργος Κατσαρός. Σκηνικό - κοστούμια Εύα Νάθενα. Παίζουν: Αντώνης Λουδάρος, Γιώργος Καπουτζίδης, Τάνια Τρύπη, Μέμος Μπεγνής, Ελισάβετ Μουτάφη, Μιχάλης Μαρίνος, κ.ά.

ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΑΛΟΓΑ ΤΗΣ ΜΟΓΓΟΛΙΑΣ είναι ο καλύτερος σύντροφος του λαού της. Αυτά τα άλογα, σε 36 φωτογραφίες τριών διάσημων φωτογράφων της Μογγολίας, παρουσιάζουν η Διεθνής Ομοσπονδία Φεστιβάλ Φωτογραφίας (International Photography Festival Federation) και ο «Κύκλος Ποιητών» (σήμερα και αύριο, 7μμ) στη Στοά του Βιβλίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Σήμερα θα απαγγελθούν ποιήματα του Μογγόλου φωτογράφου-ποιητή Σι Γιουπίνγκ.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org