ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Μάρτη 2011
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
Πράσινο φως στη συνταγογράφηση υποκατάστατων

Στο όνομα των οικονομικών ατασθαλιών στον ΟΚΑΝΑ, εξήγγειλαν γενίκευση της πολιτικής χορήγησης «νόμιμων» ναρκωτικών

Με τη σκανδαλολογία επιχειρούν να συγκαλύψουν το μεγαλύτερο σκάνδαλο: Την «αντιναρκωτική» πολιτική τους που επιτάσσει νόμιμη κρατική πρέζα σε νόμιμους και μόνιμους χρήστες.

Χτες η πρόεδρος του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) Μένη Μαλλιώρη και ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιντζής χρησιμοποιώντας το πόρισμα της «Εκθεσης Τακτικού Ελέγχου στον ΟΚΑΝΑ», όπου αναφέρονται οικονομικές ατασθαλίες, ανακοίνωσαν τις νέες κυβερνητικές αποφάσεις στο ζήτημα των ναρκωτικών: Η συνταγογράφηση υποκαταστάτων από γιατρούς του ΟΚΑΝΑ και η δημιουργία νέων μονάδων υποκατάστασης στα νοσοκομεία της χώρας, είναι μερικές απ' αυτές. Δηλαδή, στο όνομα των οικονομικών ατασθαλιών στον ΟΚΑΝΑ, εξήγγειλαν τη διόγκωση του Οργανισμού (που σχεδόν αποκλειστικά πια ασχολείται με τη χορήγηση υποκατάστατων, δηλαδή «νόμιμων δόσεων» σε εξαρτημένους) και την επέκταση της χορήγησης υποκατάστατων μέσα στα νοσοκομεία. Και μάλιστα, επέκταση με τη μορφή της συνταγογράφησης, που σημαίνει ότι ο γιατρός πια θα δίνει μόνο μια συνταγή και ο χρήστης θα... «ψωνίζει» τη δόση του, π.χ. από το φαρμακείο.

Συγκεκριμένα, η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ ανακοίνωσε... τη «δυνατότητα στα υποψήφια μέλη μας να επιλέγουν ανάμεσα σε προγράμματα υψηλών και χαμηλότερων απαιτήσεων, αυξάνουμε τη χωρητικότητα των υπαρχουσών και των μελλοντικών μονάδων μας προχωρώντας στη συνταγογράφηση, υπό θεραπευτικές προϋποθέσεις και μόνο από γιατρούς του ΟΚΑΝΑ». Δηλαδή... «το χάπι σου κι έξω από την πόρτα» θα είναι ο πυρήνας της υποτιθέμενης «αντιναρκωτικής» πολιτικής, ενώ η κυβέρνηση ήδη έχει προλειάνει το έδαφος ότι αυτό θα είναι το πρώτο βήμα πριν τη συνταγογράφηση από ιδιώτες γιατρούς.

Η Μ. Μαλλιώρη πρόσθεσε ότι θα ιδρυθούν 17 νέες μονάδες σε νοσοκομεία της χώρας και όπως ανακοινώθηκε ήδη έχει προκηρυχθεί διαγωνισμός για την ανάθεση του έργου «Λειτουργία μονάδας στο Νομό Μεσσηνίας σε χώρο του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας» και ακολουθούν προκηρύξεις για την κατασκευή οικίσκων στα νοσοκομεία ΕΛΠΙΣ και ΚΑΤ στην Αττική.

Πρόκειται για ακόμη μια αντιεπιστημονική επιλογή που στερεί από χιλιάδες νέους ανθρώπους το δικαίωμα στην απεξάρτηση και ήδη στο παρελθόν πλήθος επιστημονικών και κοινωνικών φορέων (ΕΙΝΑΠ κ.ά.) έχουν αντιταχθεί σε μια τέτοια μεθόδευση. Ετσι η πολυδιαφημισμένη «Εκθεση Ελέγχου του ΟΚΑΝΑ», το μνημόνιο για την Υγεία και η διαχρονική λογική του χαμηλότερου κόστους που διέπει τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις και χαράσσει την «αντιναρκωτική» πολιτική, έρχεται να δώσει χαρακτηριστικά της πιο «λογικής» και φτηνής λύσης για την επικράτηση των υποκαταστάτων σε βάρος της πρόληψης και της θεραπείας, την ιδιωτικοποίηση κάθε δημόσιας και δωρεάν παρεχόμενης υπηρεσίας.

Υπενθυμίζεται ότι μόνο σε ένα χρόνο στη Γερμανία σημειώθηκαν 350 θάνατοι από βουπρενορφίνη, ενώ στη Δανία σχεδόν οι μισοί θάνατοι από ναρκωτικά (44%) οφείλονται στη μεθαδόνη. Είναι σαφές ότι καμιά θεραπεία απεξάρτησης δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική αν οδηγεί στο περιθώριο, έστω κι αν αυτό είναι «θεσμοθετημένο», αν αποβλέπει απλώς και μόνο στην «ομαλοποίηση» και τον κοινωνικό έλεγχο της συμπεριφοράς του εξαρτημένου, αν στοχεύει στη νομιμοποίηση του φαινομένου και στο συμβιβασμό με αυτό.

Ετοιμάζουν λουκέτο για την Πρόληψη

Πέρα από το ρόλο του Δούρειου Ιππου, η Εκθεση ήρθε να εκπληρώσει και άλλο ένα ρόλο. Στην προσπάθειά της η κυβέρνηση να σφυγμομετρήσει αντιδράσεις, ανακοίνωσε διά στόματος του πλέον αναρμόδιου, του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λ. Ρακιντζή - ο οποίος εμφανίστηκε να χαράσσει «αντιναρκωτική» πολιτική!!! - την πρόταση για «διάθεση προσωπικού από τα Κέντρα Πρόληψης στην αρχή εφαρμογής του μέτρου για την υλοποίηση της εκτεταμένης δράσης απορρόφησης της λίστας αναμονής, η οποία συνιστά πρόταση επίλυσης εκ των ενόντων ενός προβλήματος χωρίς μεγάλο κόστος». Να σημειωθεί ότι τα Κέντρα ήδη αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα λειτουργίας (ήδη φυτοζωούν, το προσωπικό δεν επαρκεί, οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι, το μέλλον τους είναι αβέβαιο) εξαιτίας του θεσμικού τους πλαισίου, που έγινε επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ.

Να σημειωθεί ότι το πόρισμα της Εκθεσης για οικονομικές ατασθαλίες βρίσκεται ήδη στον εισαγγελέα. Σχετικά με όσα αναφέρονται εναντίον των εργαζομένων του ΟΚΑΝΑ (αυξημένες δαπάνες μισθοδοσίας, υπερωρίας κ.ά.) ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων, Γ. Κακλαμάνης, δήλωσε ότι «πρόκειται για ψεύδη, ανακρίβειες και επιλεκτική αξιολόγηση των στοιχείων» ζητώντας να ανακληθούν.


ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΤΗΣ ΚΝΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
Πετυχημένο τριήμερο εκδηλώσεων στη Λάρισα

Ολοκληρώθηκε και το αθλητικό τουρνουά στις Βορειοδυτικές Συνοικίες της Αθήνας

Με φόντο την αφίσα της ΚΝΕ ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, το τουρνουά των Βορειοδυτικών Συνοικιών της Αθήνας
Με φόντο την αφίσα της ΚΝΕ ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, το τουρνουά των Βορειοδυτικών Συνοικιών της Αθήνας
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το τριήμερο εκδηλώσεων της Τομεακής Οργάνωσης Μαθητών Λάρισας της ΚΝΕ στα πλαίσια της καμπάνιας της Οργάνωσης ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η σύσκεψη - συζήτηση, που έγινε στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας με τη συμμετοχή μαθητών και γονιών, στην οποία, μεταξύ των άλλων, παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Γονέων του νομού, του Συλλόγου Παλαίμαχων Ποδοσφαιριστών της ΑΕΛ και άλλων φορέων.

Χαιρετισμό απηύθυνε η Μαρία Τέλιου, πρόεδρος του ΕΣΥΝ Λάρισας και κεντρική ομιλήτρια ήταν η Μυρτώ Τσιαπλέ, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ, η οποία τόνισε πως «η εξάρτηση από ψυχοδραστικές ουσίες είναι κοινωνικό φαινόμενο και όχι απλά μια μάστιγα της νεολαίας χωρίς αίτια», ότι «κύρια αιτία είναι ο ίδιος ο καπιταλισμός, με τα αδιέξοδα που γεννά στην Παιδεία, στην Εργασία, στον Αθλητισμό - Πολιτισμό, σε όλη τη ζωή του νέου». Και υπογράμμισε την αναγκαιότητα πάλης της νεολαίας μέσα από το εργατικό κίνημα, για λαϊκό αθλητισμό, πολιτισμό, βάζοντας στο επίκεντρο το ζήτημα μιας άλλης κοινωνίας όπου κουμάντο θα κάνει ο ίδιος ο λαός.

Επίσης, στα πλαίσια των εκδηλώσεων έγινε σύσκεψη μαθητικών μουσικών συγκροτημάτων από σχολεία της πόλης, στην οποία τονίστηκε η μεγάλη συμβολή του πολιτισμού στην πάλη κατά των ναρκωτικών.

Από τη σύσκεψη στο Αθλητικό Κέντρο Λάρισας
Από τη σύσκεψη στο Αθλητικό Κέντρο Λάρισας
Το τριήμερο των εκδηλώσεων ολοκληρώθηκε με τουρνουά ποδοσφαίρου, με τη συμμετοχή μαθητικών ομάδων. Στη νικήτρια ομάδα δόθηκε αναμνηστικό κύπελλο, ενώ όλοι αποχώρησαν με ένα αναμνηστικό που αναφερόταν στο επίτευγμα της ΕΣΣΔ στον αθλητισμό, με το παράδειγμα της ομάδας «Ντιναμό Κιέβου» όπου γαλουχημένοι με τις αρχές της σοσιαλιστικής Οχτωβριανής Επανάστασης δεν υπέκυψαν και δεν πρόδωσαν τα ιδανικά τους μπροστά στο θάνατο.

Ο Τ. Παραφέστας

Σε δήλωσή του ο Τ. Παραφέστας, πρόεδρος του Συλλόγου Παλαίμαχων Ποδοσφαιριστών της ΑΕΛ, σχετικά με την πρωτοβουλία της ΚΝΕ να οργανώσει καμπάνια ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, τονίζει: «Ο Σύλλογος Παλαιμάχων Ποδοσφαιριστών της ΑΕΛ χαιρετίζει και στηρίζει την προσπάθεια της ΚΝΕ. Θα μας βρει αρωγούς σε κάθε εκδήλωση, αφού οι παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές έχουν δείξει ότι συμμετέχουν σε κάθε κοινωνική εκδήλωση που τους ζητάται η παρουσία και η βοήθειά τους. Εμείς ως παλαίμαχοι λέμε όχι στα ναρκωτικά, όχι στην εξάρτηση και συμφωνώ με το σύνθημα της αφίσας σας που λέει "Οχι στη ζωή με δόσεις"».

Στις Βορειοδυτικές Συνοικίες της Αθήνας

Ολοκληρώθηκε την περασμένη Κυριακή και το τουρνουά ποδοσφαίρου πέντε επί πέντε που διοργάνωσε η Τομεακή Οργάνωση Βορειοδυτικών Συνοικιών Αθήνας της ΚΝΕ στο πλαίσιο της καμπάνιας ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά.

Κεντρικό σύνθημα της πρωτοβουλίας αυτής, μέσα από την οποία προβάλλεται η πρόταση της ΚΝΕ για ανάπτυξη του λαϊκού αθλητισμού και γνήσιου πολιτισμού κόντρα σε κάθε μορφής εξαρτήσεις, ήταν «Μη μένεις στον πάγκο, έλα στον αγώνα με την ΚΝΕ» - «Κλωτσάμε την μπάλα, όχι τη ζωή μας». Στο τουρνουά συμμετείχαν 10 ομάδες από σχολεία των περιοχών Ν. Ιωνίας, Ν. Φιλαδέλφειας, Ν. Ηρακλείου και στο τέλος του, η ΚΝΕ τους μοίρασε αναμνηστικές πλακέτες και βιβλία.

Στο μεταξύ, η ίδια οργάνωση την περασμένη Παρασκευή πραγματοποίησε με επιτυχία σύσκεψη στη Ν. Ιωνία με τη συμμετοχή μαθητών, γονιών και άλλων εργαζομένων, όπου αναπτύχθηκε πλούσιος προβληματισμός και συζήτηση για την εξάπλωση των ναρκωτικών σε ακόμα μικρότερες ηλικίες και την ανάγκη δράσης για αποτελεσματική λύση στο πρόβλημα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ