ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Μάρτη 2011
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ
Στήριξη στο κεφάλαιο - κλιμάκωση απέναντι στο λαό

Φρέσκα κεφάλαια ύψους 700 δισ. ευρώ για τη στήριξη των καπιταλιστών της ευρωζώνης. Τη διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων συγκαλεί η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Στην κατρακύλα συνεχίζουν τα φορολογικά έσοδα

Για την προετοιμασία των αποφάσεων που έχουν δρομολογήσει για την προσεχή Σύνοδο Κορυφής (24-25 Μάρτη) συνεδρίασε χτες το έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Οικονομίας της ευρωζώνης (Γιούρογκρουπ). Πίσω από τον κουρνιαχτό που επιχειρεί να σηκώσει και η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ σχετικά με τις δήθεν διευκολύνσεις αποπληρωμής του κρατικού χρέους, μαζί με το νέο πακτωλό από φρέσκα κεφάλαια, που θα μοιραστούν μέσω των κοιναγορίτικων «μηχανισμών στήριξης», ξεπροβάλλει η σφοδρή κλιμάκωση απέναντι στο λαό.

Ταυτόχρονα, εκδηλώνονται και νέες αδυσώπητες κόντρες για το ποιος τελικά θα πληρώσει το «μάρμαρο», την ελεγχόμενη καταστροφή μέρους από τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια. Για το «μόνιμο μηχανισμό στήριξης» που θα μπει σε λειτουργία από το 2013 προβλέπονται αρχικά κεφάλαια ύψους 700 δισ. ευρώ. Ο καυγάς ανάμεσα στα κράτη της λυκοσυμμαχίας αφορά και στον επιμερισμό των κεφαλαίων και εγγυήσεων που θα καταβάλει καθένας από αυτούς. Εγγυήσεις από κράτη, όπως η Ελλάδα, με καθεστώς χαμηλής πιστοληπτικής ικανότητας θα σημάνει και την απώλεια αξιολόγησης για το νέο ταμείο και επομένως για τη δέσμευση ακόμη περισσότερων κεφαλαίων. Σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής του Γιούρογκρουπ Ζ. Κ. Γιούνκερ, η συμβολή της Γερμανίας διαμορφώνεται σε 27,1%, της Γαλλίας σε 20,4%, της Ιταλίας σε 17,9%, της Ισπανίας σε 11,9%, ενώ της Ελλάδας σε 2,8% στη βάση των ποσοστώσεων που το κάθε κράτος έχει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Με το «Σύμφωνο για το ευρώ» εκτοξεύουν τον αντιλαϊκό πήχη με την επιβολή μέτρων και ποσοτικών στόχων μέχρις ότου το κρατικό χρέος να υποχωρήσει στο 60% του ΑΕΠ από 160% με 170% που θα φτάσει για την Ελλάδα στα αμέσως επόμενα χρόνια με τη συμβολή και των τοκογλυφικών δανείων που εκταμιεύουν οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί. Ενας ακόμη απροκάλυπτος κυβερνητικός εμπαιγμός είναι η δήθεν μείωση που εξασφάλισε, από τη στιγμή που τα επιτόκια αυτά είναι κυμαινόμενα και προσδιορίζονται από αυτά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ξανά χτες, ο επικεφαλής της Ζ. Κ. Τρισέ επανήλθε στις επισημάνσεις του για πληθωριστικές πιέσεις στην ευρωζώνη, προαναγγέλλοντας και την επικείμενη φάση αύξησης των επιτοκίων.

Αντιλαϊκό μπαράζ

Με τα φορολογικά έσοδα να κινούνται χαμηλότερα και από τον αντιλαϊκό πήχη, να έχουν υποχωρήσει σε επίπεδα χαμηλότερα και από το 2010, η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ ετοιμάζει το πακέτο με τις ιδιωτικοποιήσεις για τα 50 δισ. ευρώ που σκοπεύουν να κλιμακώσουν μέχρι το 2015. Για το σκοπό αυτό προγραμματίζουν τη σύγκληση της «διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων» πιθανόν για αύριο Τετάρτη και προκειμένου να έχουν ένα ακόμη διαπραγματευτικό ατού στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής.

Η Γενική Γραμματεία αποκρατικοποιήσεων του υπουργείου Οικονομικών απέστειλε προσκλήσεις σε μεγάλες ντόπιες τράπεζες, προκειμένου να τους συνδράμουν στην κατάρτιση «χαρτοφυλακίου ακινήτων» που μπορούν άμεσα να εκχωρηθούν σε μεγαλοεπιχειρηματίες. Σε χτεσινή προπαρασκευαστική σύσκεψη αποφάσισαν να προχωρήσουν άμεσα στο διορισμό συμβούλων για την επέκταση της σύμβασης στο «Ελ. Βενιζέλος».

Με στόχο να μπαλώσουν τις «αστοχίες» και προκειμένου να πιάσουν τον αντιλαϊκό πήχη για το μάζεμα των φοροεσόδων, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών κάλεσε χτες σε σύσκεψη τους επικεφαλής των 30 μεγαλύτερων Εφοριών της χώρας. Με βάση και τα στοιχεία για το α' δίμηνο (Γενάρης - Φλεβάρης 2011), μετά και τις αλλεπάλληλες ανατιμήσεις σε ΦΠΑ, ειδικούς φόρους, το μαζικό ξεζούμισμα του λαού, η συνολική μάζα των κρατικών εσόδων όχι μόνο δεν αυγάτισε, αλλά αντίθετα κατέγραψε και πτώση πάνω από 9%, τάση που συνεχίστηκε με πολύ εντονότερους ρυθμούς και το α' 15θήμερο του Μάρτη. Η εξέλιξη έχει να κάνει με τη συρρίκνωση της λαϊκής κατανάλωσης, που με τη σειρά της είναι αποτέλεσμα της βαρβαρότητας απέναντι στο λαό. Εδώ και πολύν καιρό, ισχυρές ιδιωτικές εταιρείες, με το ρόλο συμβούλων της κυβέρνησης έχουν πιάσει «δουλειά» σε νευραλγικές υπηρεσίες του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, έχοντας αναλάβει να καθορίζουν τις διαδικασίες είσπραξης (όπως για τα ληξιπρόθεσμα), τα πλάνα για τη μήνα με το μήνα αφαίμαξη κ.ά. Με βάση και αυτές τις κατευθύνσεις καλούνται να κινηθούν και οι κατά τόπους Εφορίες, προκειμένου να εκπληρωθούν οι αντιλαϊκοί στόχοι. Τα πλάνα αυτά μπήκαν στη σύσκεψη με τον υφυπουργό Δ. Κουσελά και τους προϊσταμένους ΔΟΥ. Ανάμεσα σε άλλα, εξετάστηκε ο απολογισμός του έργου, τι ποσά βεβαιώνονται και πόσα τελικά εισπράττονται, τα ποσοστά υλοποίησης των πλάνων, ο σχεδιασμός για το επόμενο τρίμηνο.


ΜΕΓΑΛΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Ξεσπαθώνουν κατά των εργαζομένων

Αξιώνουν «ζωτικό χώρο» για να... σώσουν τον τόπο και χαρακτηρίζουν «κρατικοδίαιτους» τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους

Η κρίση για τους μεγαλοβιομήχανους δεν είναι μόνο «ευκαιρία» - όπως οι ίδιοι την χαρακτηρίζουν - αλλά, ενίοτε, και ένα «σφουγγάρι» με το οποίο επιχειρούν να σβήσουν από το μαυροπίνακα της Ιστορίας την αντικειμενική αλήθεια και εμπειρία για τον αντιδραστικό, οπισθοδρομικό, βαθιά άδικο και εκμεταλλευτικό ρόλο του μεγάλου κεφαλαίου και του καπιταλιστικού συστήματος. Λεηλατώντας συστηματικά δικαιώματα και κατακτήσεις από την εργατική τάξη, επιχειρούν να της αφαιρέσουν ακόμα και την κρίση, ακριβώς για να πετύχουν την επιβολή του νέου κύκλου εκμετάλλευσης.

Η παρουσίαση, χτες, του Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης από τον ΣΕΒ έδωσε την ευκαιρία στον πρόεδρό του, Δ. Δασκαλόπουλο, να επιδοθεί και πάλι σε αυτό το εγχείρημα, εμφανίζοντας «την ιδιωτική οικονομία ως τον κατ' εξοχήν φορέα της αναγκαίας αλλαγής για να σταθεί ξανά στα πόδια του ο τόπος», παρότι είναι η κατ' εξοχήν αιτία για την οικονομική κρίση και τα δεινά του λαού και του τόπου. Δε δίστασε, μάλιστα, να σημειώσει ότι αυτό αποτελεί «μεγάλη ηθική και κοινωνική ευθύνη του επιχειρηματικού μας κόσμου»!!!

Ο προκλητικός, ανιστόρητος και αυθαίρετος ισχυρισμός του ΣΕΒ απέσπασε ωστόσο την αποδοχή και το θαυμασμό της κυβέρνησης, με τον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Μ. Χρυσοχοΐδη, να δηλώνει στην ίδια εκδήλωση ότι «η επιχειρηματικότητα είναι το κίνημα της εποχής, προκειμένου η χώρα να μπει σε νέο ενάρετο κύκλο δικαιοσύνης και ευημερίας». Ο ίδιος, εγγράφοντας προφανώς υποθήκες για το μέλλον, «μοιράστηκε» με τους μεγαλοβιομήχανους τον προσωπικό του... καημό, λέγοντας ότι όταν πριν από 10 χρόνια πρότεινε αλλαγή πολιτικής και συμβόλων για το ΠΑΣΟΚ, εισέπραξε διαμαρτυρίες, ενώ σήμερα - είπε - όλοι αναγνωρίζουν ότι είχε δίκιο.

Κι όλα αυτά τα είπε ο υπουργός του ΠΑΣΟΚ, παρότι, λίγο πριν, ο Δ. Δασκαλόπουλος σημείωνε για την επιχειρηματικότητα ότι «χρειάζεται και διεκδικεί ζωτικό χώρο για να αντιπαλέψει την κρίση και να φέρει βιώσιμη ανάπτυξη στον τόπο», χωρίς να πτοηθεί από τους συνειρμούς που προκαλεί η φράση «ζωτικός χώρος». Οι φορείς της δυστυχίας του λαού, αυτοί που η εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους γεννά τις κρίσεις και τις ακόμη σκληρότερες «λύσεις» για τις κρίσεις, που ευθύνονται πρώτοι απ' όλους για τη μείωση του εισοδήματος εργαζομένων και συνταξιούχων, για την περιστολή των κοινωνικών δικαιωμάτων, για το αβέβαιο μέλλον των παιδιών της εργατικής τάξης, για την απόγνωση των γονιών τους και για πολλά ακόμη που δε χωρά το χαρτί για να καταγραφούν, διεκδικούν και επιβάλλουν τώρα την «απελευθέρωση» της επιχειρηματικότητας από «τα δεσμά του υδροκέφαλου κράτους», και μιλούν για κρατικοδίαιτη «οικονομία και κοινωνία».

Η «απελευθέρωση» που διεκδικούν οι μεγαλοβιομήχανοι δε σημαίνει, όμως, ότι θα σταματήσουν οι ίδιοι να «βυζαίνουν» το κράτος. Αντίθετα, την ίδια ώρα που προωθούνται ακόμη περισσότερο οι Συμπράξεις Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα και οι πολύπλευρες άμεσες και έμμεσες πριμοδοτήσεις και «διευκολύνσεις» για το μεγάλο κεφάλαιο, θεωρούν ότι κάθε είδους υπηρεσία ή κοινωνική μέριμνα του κράτους, έως και η εγγύηση για τις συντάξεις, καθετί που προσφέρεται στο λαό από τα χρήματα του λαού, καθιστά «κρατικοδίαιτο» τον ίδιο το λαό!

Γι' αυτό και ο Δ. Δασκαλόπουλος σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «το κράτος συνεχίζει να είναι ο πανταχού παρών και τα ελάχιστα πληρών Θεός της Ελλάδος. Ελέγχει ή επηρεάζει άμεσα το 70% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Απασχολεί - άμεσα ή έμμεσα - σχεδόν 2 εκατομμύρια ανθρώπους. Συντηρεί με τους φόρους μας, κυριολεκτικά, χιλιάδες άχρηστους οργανισμούς και φορείς. Εκτρέφει μια θηριώδη γραφειοκρατία που αποτελεί πηγή διαφθοράς και σπατάλης. Καθορίζει τις συνθήκες παραγωγής και τις τιμές στους πιο σημαντικούς τομείς της ζωής μας - από την ενέργεια μέχρι τις μεταφορές και από την υγεία μέχρι τη σύνταξη. Ψηφίζει ή διατηρεί ατέλειωτη σειρά νόμων που καθορίζουν μία στρεβλή, μη ανταποδοτική, κατανομή των πόρων στην οικονομία και ευνοούν έτσι την ανομία».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ