ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 22 Μάρτη 2009
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
10 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΤΟΪΚΟ ΜΑΚΕΛΕΙΟ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
Η στάση των πολιτικών δυνάμεων - Ο αντιιμπεριαλιστικός αγώνας του ΚΚΕ

Διαδήλωση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην Αθήνα, μια μέρα μετά την έναρξη του μακελειού
Διαδήλωση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην Αθήνα, μια μέρα μετά την έναρξη του μακελειού
Η μαύρη επέτειος των 10 χρόνων από το αμερικανοΝΑΤΟικό μακελειό στη Γιουγκοσλαβία (24 προς 25 Μάρτη του 1999) είναι μια ευκαιρία να «φρεσκάρουμε» στη μνήμη μας τόσο το ίδιο το έγκλημα και πώς φτάσαμε σε αυτό (αναλυτικά στις δύο σελίδες που ακολουθούν), όσο και τη στάση των πολιτικών κομμάτων και, ταυτόχρονα, να βγάλουμε συμπεράσματα και για το σήμερα.

Κατ' αρχήν για τη στάση του ΚΚΕ:

Από την πρώτη μέρα του χτυπήματος, το ΚΚΕ με δήλωση της ΓΓ της ΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, ξεκαθάρισε τη θέση του, σημειώνοντας ότι μόνος δρόμος είναι η αντίθεση με τον ιμπεριαλισμό και καλούσε το λαό να ξεσηκωθεί.

Σημείωνε: «Η επίθεση στο Κόσσοβο περιέχει δύο νέα στοιχεία. Το πρώτο είναι η ανοιχτή ένοπλη ανάμειξη χωρών της ΕΕ. Οχι ότι η ΕΕ είχε καλές προθέσεις προηγουμένως, αλλά δεν είχε πάρει ανοιχτά ενεργό μέρος όπως τώρα. Το έκανε κι αυτό. Το δεύτερο στοιχείο είναι ο εκβιασμός των ΗΠΑ προς την ελληνική κυβέρνηση: 'Η συμμορφώνεσαι σε όλα, δηλαδή στέλνεις και στρατό, ή ανακινούμε θέμα στη Θράκη! Αυτό ήταν το νόημα των δηλώσεων Κλίντον και της επίσκεψης του Μπερνς στο Πεντάγωνο.

Είναι ψεύτικη η διάκριση ανάμεσα σε ευρωπαϊστές και Αμερικανούς. Πρόκειται για τη Σκύλλα και τη Χάρυβδη. Τι συμφέρον έχουν οι λαοί, αν το Κόσσοβο περάσει στη γερμανική και όχι στην επιρροή των ΗΠΑ; Ας μην κοροϊδεύουν. Οι ίδιες χώρες που συμμετέχουν στο ΝΑΤΟ είναι και μέλη της ΕΕ. Αμερικανοί και Ευρωπαίοι θέλουν να μοιράσουν τα Βαλκάνια και αδιαφορούν για το πώς θα το πετύχουν.

Οι κομμουνιστές της Βόρειας Ελλάδας, σε μπλόκο ΝΑΤΟικού τρένου, το Μάρτη του 1999
Οι κομμουνιστές της Βόρειας Ελλάδας, σε μπλόκο ΝΑΤΟικού τρένου, το Μάρτη του 1999
Σήμερα και άλλα κόμματα, πέρα από το ΚΚΕ, που έχει καταγγείλει τη "νέα τάξη" από το 1991, τοποθετούνται κατά της παραχώρησης ελληνικού εδάφους στο ΝΑΤΟ από την κυβέρνηση. Δε θα ήταν καλύτερο, αν αυτό το έκαναν εδώ και χρόνια, αντί να ειρωνεύονται, όπως έκαναν, το ΚΚΕ; Θα ήταν πολύ σημαντικό, αν όλα τα κόμματα έλεγαν "Εξω το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια". Δεν το κάνουν και κρίνονται.

Δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την αντίσταση του λαού κατά της ΝΑΤΟικής επέμβασης. Η αντίσταση είναι υποχρεωτική. Οταν, λοιπόν, κάτι είναι αναγκαίο, πρέπει να γίνει. Και εφόσον πρέπει να γίνει, σημαίνει ότι μπορεί και να γίνει. Είναι δυνατό. Διαφορετικά, θα μας πάρουν και τα παντελόνια.

Η κυβέρνηση τα δίνει όλα στους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς. Το σύνθημα που προβάλλει η κυβέρνηση, "Πρώτα η Ελλάδα", είναι επικίνδυνο πολιτικά για τους λαούς και την περιοχή και διάτρητο από την άποψη της άμυνας της χώρας.

Μ' αυτό το σύνθημα, η κυβέρνηση ευνοεί τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας. Για την κυβέρνηση, αυτή είναι η Ελλάδα. Δηλαδή, ας καίγεται ο κόσμος, αρκεί να μείνουν άθικτα το Χρηματιστήριο και τα κέρδη των λίγων».

Πολύμορφη δράση των κομμουνιστών σε όλη την Ελλάδα

Αυτήν την ξεκάθαρη θέση κράτησε το ΚΚΕ και ρίχτηκε στη δράση με κάθε τρόπο, για να βάλει ο λαός εμπόδια στην επίθεση. Τα συλλαλητήρια που διοργάνωσαν το ΚΚΕ και οι φορείς του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος ήταν καθημερινά απ' άκρη σ' άκρη της χώρας, σε όλη τη διάρκεια των βάρβαρων βομβαρδισμών και ανέδειξαν το μεγαλείο της λαϊκής αυτενέργειας και πρωτοβουλίας.

Στη μνήμη όλου του ελληνικού λαού, αλλά και αγωνιστών από όλο τον κόσμο, έχουν χαραχτεί ανεξίτηλα τα καθημερινά μπλόκα των αγωνιστών κομμουνιστών και άλλων φιλειρηνιστών της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας, που με τα κορμιά τους έφραζαν το δρόμο στα ΝΑΤΟικά κομβόι του θανάτου, τρένα και φάλαγγες φορτηγών, που έφταναν με πλοία στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, αφού αυτό όπως και όλες οι εγκαταστάσεις είχαν παραχωρηθεί από την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και μετατραπεί σε ορμητήρια των ιμπεριαλιστών. Το λιμάνι και όλοι οι έξοδοι έβρισκαν μέρα - νύχτα το αποφασισμένο αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, με μπροστάρη το ΚΚΕ, να βρίσκεται εκεί για να εμποδίζει τους φονιάδες να περάσουν στη Γιουγκοσλαβία.

Μέσα σ' αυτόν τον τιτάνιο αγώνα θυμόμαστε το χαρακτηριστικό περιστατικό τον Απρίλη του ίδιου χρόνου (εν μέσω πολέμου), όπου οι αγωνιστές κατάφεραν να μπερδέψουν και να αποπροσανατολίσουν μια φάλαγγα από 113 ΝΑΤΟικά φορτηγά, που, αντί να πάνε στους Ευζώνους, μπήκαν και «έκοβαν βόλτες» στη Λαχαναγορά της Θεσσαλονίκης, δεχόμενα την ...περιποίηση των μανάβηδων με λαχανικά και ζαρζαβατικά. Εξίσου χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι αυτό το τραγελαφικό περιστατικό ενέπνευσε τον λαϊκό ποιητή που το μετέτρεψε σε χιουμοριστικό τραγούδι, που συνοδεύει και σήμερα της αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις στην περιοχή. Να τι έλεγε το λαϊκό άσμα:

Το έτος '99 το ΝΑΤΟ με τη βία

Για πόλεμο ξεκίνησε με τη Γιουγκοσλαβία

Στη Σαλονίκη βγήκανε και μέσα απ' το λιμάνι

Για Σκόπια ξεκινήσανε σβέλτα και μάνι - μάνι

---

Γεια σας παιδιά ΝΑΤΟικά

Γεια σας παλικαράδες

κάτι παιδάκια κόκκινα

σας κάναν δυο παράδες

---

Τα σήματα τού άλλαξαν

και χάσανε το δρόμο

σ' όλα τα ζαρζαβατικά

σκορπίσανε τον τρόμο

---

Μέσα στη λαχαναγορά

μπούκαραν με κανόνια

ντομάτες να σκοτώσουνε,

αγγούρια και πεπόνια

---

Αντε παιδιά μου στο καλό

τραβάτε στη μαμά σας,

εδώ είναι Βαλκάνια

θα βρείτε τον μπελά σας.

Το ΚΚΕ βρέθηκε και εκείνη την εποχή στο πλευρό του γιουγκοσλάβικου λαού, εκφράζοντας τη διεθνιστική του αλληλεγγύη. Ο Πρόεδρος του Κόμματος Χαρίλαος Φλωράκης πήγε στο Βελιγράδι, στις βομβαρδισμένες γέφυρες. Το ΚΚΕ καταδίκασε αργότερα το ΝΑΤΟικό Δικαστήριο της Χάγης, που καταδίκασε τον ηγέτη της χώρας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, παρόλο που είχε βασικές ιδεολογικές διαφορές με αυτόν τον πολιτικό. Εμεινε στο κύριο: Το ιμπεριαλιστικό έγκλημα. Ολα αυτά τα χρόνια δεν υπέστειλε τη σημαία του αγώνα ενάντια σε όλους τους ιμπεριαλιστές και έχει μεγαλώσει η απήχησή του στο κάλεσμα για λαϊκή αντεπίθεση ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό. Είναι το μόνο κόμμα, που είχε και έχει συνέπεια λόγων και έργων.

Συνενοχή και υποταγή στον ιμπεριαλισμό

Να δούμε, όμως, τι έκαναν τα αστικά κόμματα και οι οπορτουνιστές: Η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, του Κώστα Σημίτη με υπουργό Εξωτερικών τον Γιώργο Παπανδρέου, έδινε γην και ύδωρ στους ΝΑΤΟικούς φονιάδες.

Ο υπουργός Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, ήταν απροκάλυπτος. Ιδού τι απάντησε στην ερώτηση σχετικά με το «ποια είναι η θέση της Ελλάδας για την κρίση στο Κόσσοβο και τους σχεδιαζόμενους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ», μιλώντας σαν επίσημος εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ. «Για να δώσουμε, είπε, μια πολιτική λύση, πρέπει να ασκηθεί πίεση, πολιτική πίεση από τη διεθνή κοινότητα, για να πειστεί τόσο η γιουγκοσλαβική ηγεσία, ο κ. Μιλόσεβιτς, όσο και οι Αλβανοί εθνικιστές, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία. Εν πάση περιπτώσει, η δύναμη του ΝΑΤΟ μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν επιχείρημα για να γίνει περισσότερο σεβαστή η πολιτική λύση».

Σε ερώτηση δε από το CNN, αν η Ελλάδα υποστηρίζει τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ, απάντησε επί λέξει: «Εχουμε ήδη συμφωνήσει στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, πριν από μερικούς μήνες, να αποδεχτούμε αυτήν την πρωτοβουλία του ΝΑΤΟ, αλλά την ίδια στιγμή (οι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ) δέχτηκαν ότι η Ελλάδα, ως γειτονική χώρα, δε θα μπορούσε να λάβει μέρος με τις Ενοπλες Δυνάμεις της, σε αυτήν τη στρατιωτική επιχείρηση. Αλλά είμαστε έτοιμοι, φυσικά, να συμμετάσχουμε σε μια ειρηνευτική δύναμη μετά τη σταθερότητα της συμφωνίας στο Κόσσοβο». Αν αυτό δεν είναι συνενοχή, τότε τι είναι; Η ΝΔ, τότε αντιπολίτευση, υποτίθεται ότι τασσόταν υπέρ «διπλωματικής λύσης», αλλά ταυτόχρονα έδειχνε κατανόηση και απαρέγκλιτη συμμόρφωση στις «συμβατικές υποχρεώσεις της χώρας». Ο ΣΥΝ, που υποτίθεται αντιτίθονταν στους βομβαρδισμούς, κινούνταν στη γραμμή «χασάπης το ΝΑΤΟ, αλλά χασάπης και ο Μιλόσεβιτς» και υιοθετούσε ουσιαστικά το ιμπεριαλιστικό πρόσχημα της «εθνοκάθαρσης», ενώ, ταυτόχρονα, καλούσε σε «πρωτοβουλίες» από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, που και αυτές σύσσωμες στήριξαν τον πόλεμο, προεξαρχόντων των κεντροαριστερών κυβερνήσεων, που τότε εξυμνούσε ο ΣΥΝ, Ζοσπέν και Ντ' Αλέμα. Αυτά γιατί όλοι γνωριζόμαστε σε αυτόν τον τόπο. Τα αστικά κόμματα και οι οπορτουνιστές και σήμερα σπέρνουν αυταπάτες για ΕΕ είτε ως ανεξάρτητο ιμπεριαλιστικό κέντρο, είτε ως το δήθεν αντίπαλο δέος της «άλλης Ευρώπης», γι' αυτό και οι λαϊκές δυνάμεις με βάση την πείρα τους πρέπει να δουν ποιος τους κοροϊδεύει. Να στηρίξουν το ΚΚΕ, που με συνέπεια αντιμάχεται τον ιμπεριαλισμό.


Δ. Κ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ