ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 22 Μάρτη 2009
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η Αλέκα Παπαρήγα στο Βελιγράδι

Αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ Αλέκα Παπαρήγα, θα επισκεφτεί το Βελιγράδι αύριο, Δευτέρα 23, και Τρίτη 24 Μάρτη 2009, μετά από πρόσκληση του «Φόρουμ Βελιγραδίου για τον κόσμο των ίσων». Η αντιπροσωπεία θα πάρει μέρος στη Διεθνή Διάσκεψη, που οργανώνουν το Φόρουμ Βελιγραδίου και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης, με αφορμή τα 10 χρόνια από τον εγκληματικό βομβαρδισμό του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία.

Η Αλέκα Παπαρήγα θα μιλήσει στη διάσκεψη, στην οποία έχουν δηλώσει συμμετοχή αντιπρόσωποι από αντιιμπεριαλιστικά κινήματα και φορείς 45 χωρών. Κατά την παραμονή της στο Βελιγράδι, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ θα έχει συνάντηση με την πρόεδρο της Σερβικής Βουλής, το Νέο ΚΚ Γιουγκοσλαβίας, το Κόμμα των Σέρβων Κομμουνιστών, τον Ζιβαντίν Γιοβάνοβιτς, πρώην υπουργό Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας, ενώ θα επισκεφτεί τον τάφο του πρώην ηγέτη της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
Διεθνής Διάσκεψη και διαδηλώσεις

Διεθνή Διάσκεψη οργανώνουν στο Βελιγράδι, για τα 10 χρόνια από τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, το «Φόρουμ Βελιγραδίου για τον κόσμο των ίσων» και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ), αύριο Δευτέρα 23 και μεθαύριο Τρίτη 24 Μάρτη 2009. Η συνάντηση αυτή συμπίπτει και με τα 60 χρόνια από την ίδρυση του ΝΑΤΟ, της πολεμικής μηχανής των ιμπεριαλιστών, που απειλεί τους λαούς και την ειρήνη σε όλο τον κόσμο, μια μηχανή που ετοιμάζεται να γιορτάσει τα 60χρονά της με πανηγυρική Σύνοδο Κορυφής στο Στρασβούργο.

Λαϊκή συγκέντρωση

Στη Διεθνή Διάσκεψη θα πάρουν μέρος αντιιμπεριαλιστικά κινήματα και φορείς από 45 χώρες, ανάμεσά τους και η πρόεδρος του ΠΣΕ Σοκόρο Γκόμες, ο γενικός γραμματέας του Θανάσης Παφίλης και ο εκτελεστικός γραμματέας Ηρακλής Τσαβδαρίδης. Στο Βελιγράδι, επίσης, θα διεξαχθεί σήμερα, Κυριακή 22 Μάρτη, η Περιφερειακή Σύνοδος των μελών του ΠΣΕ από την Ευρώπη, ενώ την Τρίτη, 24 Μάρτη, το βράδυ θα πραγματοποιηθεί λαϊκή συγκέντρωση διαμαρτυρίας και καταγγελίας του ΝΑΤΟ για τα εγκλήματά του το 1999, στην Πλατεία Δημοκρατίας του Βελιγραδίου.

Η ΕΕΔΥΕ και το αντιιμπεριαλιστικό αντιπολεμικό κίνημα της Ελλάδας, που μαζικά αντιστάθηκε στις φονικές επιδρομές του ΝΑΤΟ και στη διέλευση των στρατευμάτων του από την Ελλάδα το 1999, θα συμμετέχει μαζικά με ειδική αντιπροσωπεία με 100 αγωνιστές της ειρήνης από Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας θα είναι η γενική γραμματέας της Επιτροπής Βέρα Νικολαΐδου, μαζί με μέλη της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ. Θα συμμετέχει, επίσης, εκ μέρους της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ) ο Γιάννης Ντουνιαδάκης, αντιναύαρχος ε.α., εκπρόσωποι από το ΠΑΜΕ, την ΟΓΕ και την ΕΕΔΔΑ.

Η ΕΕΔΥΕ, επίσης, εντείνει την προετοιμασία, για να οργανώσει τη μαχητική παρουσία της στην αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Στρασβούργο στις 3 και 4 Απρίλη 2009, με το μπλοκ και το πλαίσιο του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης.

Αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις

-- Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «60 χρόνια ΝΑΤΟ και ο ρόλος του στρατηγείου Ναυτικής Αποτροπής στη Σούδα» θα πραγματοποιήσει η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων, σήμερα Κυριακή 22 του Μάρτη, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Νίκος Παπαναστάσης, αντισυνταγματάρχης ε.α., μέλος της ΚΕΘΑ.

-- Συγκέντρωση - συζήτηση με θέμα «60 χρόνια ΝΑΤΟ - Εχθρός των λαών και της ειρήνης - να διαλυθεί», διοργανώνει η Επιτροπή Ειρήνης Ηρακλείου Κρήτης, αύριο Δευτέρα 23 του Μάρτη και ώρα 5.30 μ.μ., στο Πολύκεντρο Νεολαίας του Δήμου Ηρακλείου (Οδός Ανδρόγεω 2, ισόγειο). Ομιλητής θα είναι ο Νίκος Παπαναστάσης, μέλος της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ) και μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ. Στην εκδήλωση θα συζητηθεί η προετοιμασία της παγκρήτιας κινητοποίησης στην αμερικανοΝΑΤΟική βάση της Σούδας, την Κυριακή 29 του Μάρτη, που έχουν αποφασίσει από κοινού οι Επιτροπές Ειρήνης και των τεσσάρων νομών της Κρήτης.

-- Αντιιμπεριαλιστική εκδήλωση, στο πλαίσιο της καμπάνιας ενάντια στο ΝΑΤΟ, με αφορμή τα 60 χρόνια του, διοργανώνει η Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας, τη Δευτέρα 30 του Μάρτη, στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου. Θα μιλήσει ο Γ. Ντουνιαδάκης, ναύαρχος ε.α.

ΚΚΕ - ΚΝΕ
Περιοδείες σε σχολές

Με το σύνθημα: «Δε θα πληρώσουμε την κρίση τους. Λαϊκή αντεπίθεση για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος - Ο ρόλος της νεολαίας», η Αχτίδα ΑΕΙ - ΤΕΙ - Ερευνας της ΚΟΑ του ΚΚΕ και οι Οργανώσεις της ΚΝΕ σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ συνεχίζουν το πλούσιο πρόγραμμα πολιτικού ανοίγματος στις σχολές.

Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα Κυριακή, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα της ΚΟΑ (Πανεπιστημίου και Θεμιστοκλέους), προγραμματίζεται σύσκεψη εργαζόμενων φοιτητών στον κλάδο των Τηλεπικοινωνιών. Ομιλητής: Αλ. Περάκης, μέλος της Επιτροπής Πόλης της ΚΟΑ του ΚΚΕ.

Ακόμα, τις επόμενες μέρες, προγραμματίζονται περιοδείες στις σχολές. Συγκεκριμένα:

Αύριο Δευτέρα

-- Στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στις 9.30 π.μ., επικεφαλής ο Β. Μεταξάς, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

-- Στα Τμήματα Μηχανολόγων και Ηλεκτρολόγων στη ΣΤΕΦ Πειραιά, στις 11 π.μ., επικεφαλής: Κ. Μυτιληνιού, μέλος της ΕΠ της ΚΟΑ του ΚΚΕ.

-- Στη Νομική, στις 11 π.μ., επικεφαλής: Μ. Σιούλη, στέλεχος του Κόμματος.

Την Τρίτη 24 Μάρτη

-- Στην ΑΣΟΕΕ, στις 9 π.μ., επικεφαλής: Γ. Πρωτούλης, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.

-- Στη ΣΔΟ Πειραιά, στις 9.30 π.μ., επικεφαλής: Β. Μαρούπας, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

-- Στη Φιλοσοφική, στις 9.30 π.μ., επικεφαλής: Κ. Μπορμπότης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

-- Στα Παιδαγωγικά, στις 9.30 π.μ., επικεφαλής: Μ. Τσαγκατάκη, μέλος της ΕΠ της ΚΟΑ του ΚΚΕ.

-- Στη Φυσικομαθηματική, στις 11.30 π.μ., επικεφαλής: Κ. Λαπάτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΦΛΩΡΙΝΑ
Για τα παιδιά του Εμφυλίου

Εκδήλωση με θέμα «1946-1949. Ο Εμφύλιος πόλεμος και η αλήθεια για τα παιδιά του Εμφυλίου» διοργανώνει η Επιτροπή Περιοχής Δ. Μακεδονίας του ΚΚΕ, σήμερα, Κυριακή 22 του Μάρτη, στις 11 το πρωί, στο Πολιτιστικό Κέντρο Φλώρινας. Ομιλητής θα είναι ο Γιώργος Μαργαρίτης, καθηγητής Ιστορίας στο ΑΠΘ, ενώ θα γίνουν παρεμβάσεις από «παιδιά του Εμφυλίου» που έζησαν και σπούδασαν στις Λαϊκές Δημοκρατίες. Μετά το τέλος της εκδήλωσης, θα πραγματοποιηθεί πορεία προς τον ομαδικό τάφο των μαχητών του ΔΣΕ, όπου θα κατατεθούν στεφάνια.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org