ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Μάρτη 1997
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Οργιο ασυδοσίας στο λιμάνι!

Δεκάδες ανασφάλιστοι εντοπίστηκαν μέσα σε δυο μέρες από ελέγχους του κεντρικού Λιμεναρχείου! Και επικίνδυνες εργασίες χωρίς άδεια!

Χρήση φλόγας, επικίνδυνες επισκευαστικές εργασίες χωρίς άδεια και εργασία 60 εργατοτεχνιτών χωρίς ασφάλιση,εντοπίστηκαν σε άλλα 16 πλοία από χτεσινό και προχτεσινό έλεγχο του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά! Ανάλογες παραβάσεις είχαν διαπιστωθεί την περασμένη Τετάρτη και σε άλλα 10 πλοία. Οι έλεγχοι του Κεντρικού Λιμεναρχείου διενεργούνται με αφορμή τη φονική έκρηξη στο πλοίο ΕΥΓΕΝΙΑ.

Οπως αναφέρεται στα στοιχεία του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας: Στο φορτηγό πλοίο SEA WIND ο υπεύθυνος του συνεργείου με την επωνυμία Δεμέναγας ΑΕΒΕ, απασχολούσε δύο εργαζόμενους ανασφάλιστους, ενώ ο πλοίαρχος του πλοίου επέτρεψε σε συνεργείο να ξεκινήσει εργασίες στο πλοίο χωρίς να έχει εφοδιαστεί με σχετική άδεια από τη Λιμενική Αρχή. Στο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΕΞΠΡΕΣ οι υπεύθυνοι του συνεργείου Μ. Κιούκας - Γ. Αποστολάκης ΑΕ απασχολούσαν 3 εργαζόμενους ανασφάλιστους. Στο ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ εργάζονταν 11 εργατοτεχνίτες ανασφάλιστοι από τον υπεύθυνο του συνεργείου με την επωνυμίαΝΑΥΤΕΧΝΙΚΑ.Στο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΕΞΠΡΕΣ 2, ο εφοπλιστής απασχολούσε 19 άτομα για επισκευαστικές εργασίες χωρίς ασφάλιση. Στο AEGEAN GLORY βεβαιώθηκε παράβαση κατά του Τεχνικού Ασφαλείας. Στο ΙΡΙΝΑ ο πλοίαρχος απασχολούσε ανασφάλιστο. Στο LADY DEE ο πλοίαρχος απασχολούσε 5ανασφάλιστους.

Επίσης, στο ΑΧΙΛΛΕΑΣ, ο πλοίαρχος υποχρέωσε το πλήρωμα να εκτελεί επισκευαστικές εργασίες με χρήση φλόγας χωρίς άδεια. Στο ΕΛΕΝΗ 6 ο υπεύθυνος του συνεργείου "Πλοιοψυκτική" απασχολούσε ανασφάλιστους, ενώ η πλοιοκτήτρια εταιρία ΑΤΛΑΝΤΙΚΗ επέτρεψε σε συνεργείο να ανέβει για εργασίες στο πλοίο χωρίς να έχει εφοδιαστεί άδεια από το Λιμεναρχείο. Στο ORGULLO, ο υπεύθυνος του συνεργείου ΜΕΡΛΑΝΤ απασχολούσε 4 άτομα χωρίς ασφάλιση. Παράβαση καταγράφτηκε και εναντίον του πλοιάρχου. Στο COMETTA I ο πλοιοκτήτης υποχρέωσε εργαζόμενο να εκτελέσει επισκευαστικές εργασίες με χρήση φλόγας χωρίς άδεια. Στο ΣΟΥΠΕΡ ΚΑΤ ΧΑΡΟΥΛΑ, ο υπεύθυνος του συνεργείου ΤΕΚΜΑ ΑΦΟΙ ΑΡΒΑΝΙΤΗ ΕΠΕ χρησιμοποιούσε ανασφάλιστους. Στο EMAQ HULI η εταιρία ΓΕΚΑΠ που εκτελεί τις εργασίες δεν είχε καν βιβλίο παρουσίας των εργαζομένων. Στο ΚΑΛΛΙΣΤΗ, ο υπεύθυνος του συνεργείου "Ντένις Γκανασούλης ΟΕ",με ευθύνη του πλοιάρχου, απασχολούσε 4 εργαζόμενους ανασφάλιστους. Στο ΝΑΪΑΣ ΕΞΠΡΕΣ ο υπεύθυνος του συνεργείου "Δεμέναγας ΕΠΕ" με ευθύνη και του πλοιάρχου απασχολούσε 5 εργαζόμενους ανασφάλιστους. Στο SPIRIT E οι υπεύθυνοι των συνεργείων Δεμέναγας και Πολικός δεν τηρούσαν βιβλία κατάστασης προσωπικού!

  • Εγκλημα χαρακτηρίζει με ανακοίνωσή της, η Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών Αττικής το δυστύχημα στον Σκαραμαγκά, που ήρθε να προστεθεί σε αυτό της Ζώνης του Περάματος.

Τονίζει πως "τόσο η Ενωση, όσο και μεμονωμένοι ηλεκτροτεχνίτες του ναυπηγείου, είχαμε επισημάνει τις σοβαρές ελλείψεις που υπάρχουν στον τομέα υγιεινής και ασφάλειας στο χώρο, οι υπεύθυνοι όμως κώφευαν και αδιαφορούσαν".

Τα εργατικά δυστυχήματα σε Πέραμα και Σκαραμαγκά καταγγέλλει με ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας,τονίζοντας ότι "δείχνουν τα δυο δυστυχήματα, το συνεχές έγκλημα εκ προμελέτης που διαπράττεται σε βάρος της εργατικής τάξης από το εγκληματικό δίδυμο κυβέρνησης και εργοδοσίας".

- Προκαταρκτική εξέταση ώστε να διερευνηθεί σε πόσους ελέγχους έχει προβεί η πενταμελής επιτροπή ελέγχων στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος, θα διενεργήσει ο Πταισματοδίκης Πειραιά, ύστερα από τη σχετική εντολή του προϊσταμένου της εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά Ι. Λαμπρόπουλου.Η έρευνα θα καλύψει τα έτη '96 και '97 και θα αναζητήσει τυχόν ευθύνες τόσο για την περίπτωση που δε λειτούργησε η επιτροπή όσο και για την περίπτωση που δεν προέβη σε κυρώσεις.

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΝΗΟΓΝΩΜΟΝΑΣ
Ακρως επικίνδυνος!

Εκπληκτοι, από τη σωρεία παραβάσεων και παραλείψεων, έμειναν επιθεωρητές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που έκαναν σχετικό έλεγχο, ύστερα από αίτημα της ΠΕΜΕΝ!

Πιστοποιητικά αξιοπλοϊας - "μαϊμούδες", καθώς επίσης και σοβαρές παραβάσεις και παραλείψεις στη λειτουργία του Ελληνικού Νηογνώμονα,είναι ορισμένες από τις παρατηρήσεις που σημείωσαν, έκπληκτοι, οι τέσσερις απεσταλμένοι του επιτρόπου Μεταφορών κ. Κίνοκ της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που ήρθαν στην Ελλάδα για να ελέγξουν αν ο Οργανισμός αυτός πληρεί τις προϋποθέσεις που τίθενται από σχετική οδηγία της ΕΕ για την αναγνώριση των Νηογνωμόνων! Οι τέσσερις ήρθαν στην Ελλάδα μετά από τις καταγγελίες της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ) και, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το πόρισμα που ετοιμάζουν θα είναι καταπέλτης.

Οι τέσσερις επιθεωρητές Γκόρντον Τόμσον από την Αγγλία, Αλεσάνδρα Ζαπιέρη από την Ιταλία, Εδουάρδος Κρουζ Ιτουρλεάτα από την Ισπανία και Λ. Βαν Ντε Βελ από το Βέλγιο, συνέλεξαν πληροφορίες και για τις μηνύσεις που έχουν κατατεθεί σε βάρος του Οργανισμού από συγγενείς των πνιγμένων του σαπιοκάραβου πλοίου ΑΪΡΟΝ ΑΝΤΩΝΗΣ,το οποίο, ενώ διέθετε πιστοποιητικά αξιοπλοϊας από τον Ελληνικό Νηογνώμονα, βούλιαξε το 1994 καταμεσής του Ατλαντικού, παρασύροντας μαζί του και 27 ναυτικούς! Ο σχετικός σχολιασμός των επιθεωρητών αναφέρει, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι τα πιστοποιητικά αξιοπλοϊας που εκδίδει ο Οργανισμός έχουν σκοπό το κέρδος και όχι την προστασία της ζωής των ναυτικών.

Να σημειωθεί ότι το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας έχει ήδη αναγνωρίσει τον Οργανισμό! Μάλιστα, στο πρακτικό της συνεδρίασης της σχετικής Επιτροπής του ΥΕΝ για την αναγνώριση του Νηογνώμονα, με ημερομηνία 23 Φλεβάρη, αναγράφονται τα εξής: "... Κατόπιν των ανωτέρω, θεωρούμε ότι ο Ελληνικός Νηογνώμονας πληρεί τα κριτήρια του Παραρτήματος της Οδηγίας 94/57/ΕΚ της ΕΕ και εισηγούμεθα την αναγνώρισή του από τη χώρα μας, σύμφωνα με το άρθρο 4 της ανωτέρω Οδηγίας"! Το πρακτικό υπογράφεται από δύο πλοιάρχους του Λιμενικού Σώματος και έναν μηχανολόγο ηλεκτρολόγο!

ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΔΕΚΟ - ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Αντίθετη η ΓΣΕΕ στις κυβερνητικές παρεμβάσεις

"Κατηγορηματική αντίθεση" στις κυβερνητικές παρεμβάσεις στη διαδικασία υπογραφής των συλλογικών συμβάσεων εργασίας στις ΔΕΚΟ και στις τράπεζες,εκφράζει με ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ.Η Συνομοσπονδία, σε ανακοίνωσή της, αναφερόμενη στις προχτεσινές ανακοινώσεις της κυβερνητικής Επιτροπής, για έλεγχο των διοικήσεων των ΔΕΚΟ στον τρόπο χειρισμού της διαπραγμάτευσης, με την απειλή μάλιστα επιβολής κυρώσεων, σημειώνει: "Μας βρίσκει ριζικά αντίθετους μια τέτοια τακτική, αφού έρχεται να λειτουργήσει ανασταλτικά στην εξέλιξη των διαπραγματεύσεων και ως εκ τούτου συνιστά παραβίαση των σχετικών διατάξεων του νόμου 1876/90".

Η ΓΣΕΕ δηλώνει ότι "θα πάρει όλα εκείνα τα μέτρα, ώστε να εφαρμοστεί στο ακέραιο ο νόμος και να μην ανατραπούν οι όροι της ελεύθερης συλλογικής διαπραγμάτευσης" και συγκαλεί σύσκεψη των ομοσπονδιών των ΔΕΚΟ και της ΟΤΟΕ στις 28 του μήνα, με στόχο "τη συντονισμένη παρέμβαση των συνδικάτων, προκειμένου να υπογράψουν συμβάσεις σύμφωνα με τις προτάσεις τους".

Να σημειωθεί ότι σε σημείο "μηδέν" βρίσκονται αυτή τη στιγμή οι διαπραγματεύσεις για τη συλλογική σύμβαση των τραπεζοϋπαλλήλων,όπου οι εκπρόσωποι των τραπεζών επιμένουν σε σύμβαση που "δε θα δημιουργεί προσδοκίες" σε άλλους κλάδους και "δε θα τροφοδοτεί πληθωριστικές τάσεις"... Νέα συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη, ενώ θα προηγηθεί συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΤΟΕ, η οποία έχει εντολή από το Γενικό Συμβούλιο να κηρύξει απεργιακές κινητοποιήσεις στο βαθμό που η εργοδοσία επιμείνει αδιάλλακτη.

Ανάλογη είναι η κατάσταση και στη ΔΕΗ,στα ΕΛΤΑ,όπου ακόμα δεν έχει γίνει ούτε καν δεύτερη συνάντηση με τους εκπροσώπους της επιχείρησης, καθώς και στον ΟΣΕ...

Από τη φονική έκρηξη στο πλοίο ""Ευγενία""

Από τη φονική έκρηξη στο πλοίο "Ευγενία"

Σοβαρός τραυματισμός ανασφάλιστου Αλβανού

Επικίνδυνο ήταν το μεροκάματο για τον Αλβανό οικοδόμο Σάμπρι Μεχμέτ,ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά προχτές Πέμπτη στις 10.30 το πρωί, καθώς εργαζόταν σε εργασίες επέκτασης του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Λήμνου. Την τεχνική εταιρία "Ι. Κοροτζής" που έχει αναλάβει το έργο, καταγγέλλει ως υπεύθυνη για το εργατικό ατύχημα, με επιστολή του προς τον υπουργό Εργασίας, τον νομάρχη και τους βουλευτές της περιοχής, το Συνδικάτο Οικοδόμων Λήμνου.

Το Συνδικάτο τονίζει ότι "ο εργάτης που τραυματίστηκε δούλευε ανασφάλιστος.Είναι το δεύτερο ατύχημα που συμβαίνει μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα. Θεωρούμε υπεύθυνη την εταιρία για τα ατυχήματα, λόγω εντατικοποίησης της εργασίας και μη ύπαρξης μέτρων προστασίας".

Υπογραμμίζει πως ευθύνες έχει και η πολιτεία, γιατί δεν υπάρχει Επιθεώρηση Εργασίας στη Λήμνο,δίνοντας έτσι το "πράσινο φως" και σε αυτή την εταιρία να απασχολεί παράνομα ανασφάλιστους αλλοδαπούς, να υποχρεώνει τους εργαζόμενους να δουλεύουν υπερωρίες 3-4 ώρες τη μέρα και ταυτόχρονα να κάνει απολύσεις.

ΣΥΜΒΑΣΗ ΡΥΜΟΥΛΚΩΝ
Στο συρτάρι του υπουργού Ναυτιλίας!

Κωλυσιεργεί την επικύρωση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας των ναυτεργατών στα ρυμουλκά ναυαγοσωστικά ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας,την οποία κρατά στο συρτάρι εδώ και ενάμιση μήνα. Τη στάση του υπουργού καταγγέλλει με σχετικό υπόμνημά της η Πανελλήνια Ενωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών.

Η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που προβλέπει για τους ναυτεργάτες αυτών των πλοίων αύξηση των αποδοχών κατά 11%,έχει υπογραφεί από την εργοδοτική Ενωση από τις 6 του περασμένου Φλεβάρη. Την επόμενη μέρα το κείμενο της Συλλογικής Σύμβασης κατατέθηκε στον υπουργό για να την επικυρώσει, όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία, ώστε να τεθεί σε ισχύ. Ο υπουργός δεν την κύρωσε και επιπλέον αρνείται να δώσει εξηγήσεις για τη στάση του αυτή, παρά τις συνεχείς επιστολές διαμαρτυρίας της Ναυτεργατικής Ενωσης! "Είναι ο υπεύθυνος - τονίζει η Ενωση - για τις ανυπολόγιστες συνέπειες σχετικά με τη λειτουργικότητα - ασφάλεια - αξιοπιστία των λιμανιών μας και τις ζημιές που θα υποστεί η δοκιμαζόμενη, όπως λέγεται, εθνική οικονομία, από τη δυναμική των αντιδράσεών μας".

  • Σε Εκτακτη Γενική Συνέλευση με θέμα το ασφαλιστικό και το πρόγραμμα αγωνιστικών κινητοποιήσεων για το επόμενο διάστημα, καλεί τα μέλη του το Σωματείο Οικοδόμων Νάουσας τη Δευτέρα 24 Μάρτη, στις 7 το απόγευμα, στο Εργατικό Κέντρο της πόλης.Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org