ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Μάρτη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Brexit, βιομηχανία και σχέσεις με την Κίνα στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τ. Μέι (στο κέντρο) στη Σύνοδο του Συμβουλίου της ΕΕ

Copyright 2019 The Associated

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τ. Μέι (στο κέντρο) στη Σύνοδο του Συμβουλίου της ΕΕ
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Σε «επείγοντα ζητήματα», όπως το παζάρι για το Brexit, η ενίσχυση της ευρωπαϊκής οικονομικής βάσης, η ευρωπαϊκή στρατηγική για τη βιομηχανία και οι σχέσεις της ΕΕ με την Κίνα επικεντρώνεται η τελευταία Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ πριν τις ευρωεκλογές, που ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται σήμερα Παρασκευή.

Οι ηγέτες της Μεγάλης Βρετανίας και των ισχυρότερων δυνάμεων της ΕΕ εντείνουν τα σκληρά παζάρια, με σημείο αιχμής την ημερομηνία μετάθεσης του Brexit. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι πίεζε για αναβολή έως τις 30 Ιούνη, αντί για την αρχικά προγραμματισμένη ημερομηνία της 29ης Μάρτη. Αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες, ανάμεσά τους ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ. - Κλ. Γιούνκερ και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, ασκούσαν έντονες πιέσεις να μην πάει το Brexit για μετά τις 18 Απρίλη, εκτιμώντας ότι περαιτέρω αναβολή θα δημιουργούσε εύλογα νομικά προβλήματα και θα προκαλούσε αναγκαστικά τη συμμετοχή της Βρετανίας στις ευρωεκλογές, που στις άλλες 27 χώρες - μέλη έχουν προγραμματιστεί να διεξαχθούν από τις 23 έως τις 26 Μάη. Αργότερα χτες το βράδυ, όμως, πληροφορίες από τη Σύνοδο Κορυφής έκαναν λόγο για συμβιβασμό για τις 22 Μάη εφόσον το σχέδιο συμφωνίας ψηφιστεί από το βρετανικό Κοινοβούλιο (πρόταση που φέρεται να υποστήριξε ο Ελληνας πρωθυπουργός), ενώ στη συνέχεια εμφανιζόταν ως καταληκτική ημερομηνία η 7η Μάη. Επιπλέον, η σοσιαλδημοκρατική αντιπολίτευση του Εργατικού Κόμματος εκτιμά ότι η Βρετανία θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές μέσα στον Απρίλη.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι «οκτώ μέρες πριν από την επίσημη έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση (...) δεν έχουμε συγκεκριμένη απάντηση στο ερώτημα που μας απασχολεί εδώ και εβδομάδες: Πώς θα γίνει το Brexit». Η στάση της Μέρκελ δεν είναι δυσεξήγητη. Ερευνα του γερμανικού ιδρύματος «Μπέρτελσμαν» έδειξε ότι το Brexit (και κυρίως σε περίπτωση μη συμφωνίας) επιβαρύνει σημαντικά την καπιταλιστική οικονομία της Μ. Βρετανίας και κυρίως της Γερμανίας, με βασικούς «κερδισμένους» δυνάμεις εκτός ΕΕ, όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ρωσία. Στην έρευνα καταγράφεται ότι τυχόν «άτακτο» Brexit σημαίνει για τη Γερμανία απώλειες εισοδήματος σχεδόν 10 δισ. ευρώ το χρόνο, για τη Μ. Βρετανία ετήσιες απώλειες ύψους 57 δισ. ευρώ, για τη Γαλλία 8 δισ. και για την Ιταλία 4 δισ.

Τέτοιες ενδείξεις αλλά και οι ήδη αισθητές επιπτώσεις της ρευστότητας των εξελίξεων στη βρετανική οικονομία εξηγούν την απόφαση της ένωσης βρετανικών (εργοδοτικών ως επί το πλείστον) συνδικάτων (TUC) να δημοσιεύσουν από κοινού με τη Συνομοσπονδία Βρετανών Βιομηχάνων (CBI) ανοικτή επιστολή στον βρετανικό Τύπο προς την πρωθυπουργό Τ. Μέι. Υποστήριξαν ότι πέρα από τη συμφωνία Μ. Βρετανίας - ΕΕ για την αποχώρηση ή τη μη συμφωνία, θα πρέπει να υπάρξει και ένα άλλο σχέδιο, γιατί η χώρα βρίσκεται σε «έκτακτη ανάγκη» λόγω του Brexit. «Το οικονομικό σοκ θα είναι αισθητό στις γενιές που θα ακολουθήσουν», προειδοποιούν, ζητώντας από την κυβέρνηση τρία βασικά μέτρα: Την αποφυγή της αποχώρησης χωρίς συμφωνία, τη διασφάλιση παράτασης με ικανή διάρκεια ώστε να υπάρξει συμφωνία, και ένα εναλλακτικό σχέδιο που να προστατεύει τους εργαζόμενους, την οικονομία και ανοιχτά ιρλανδικά σύνορα και το οποίο να έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Χτες το βράδυ ξεκίνησε και αναμένεται να συνεχιστεί σήμερα η συζήτηση για τις σχέσεις της ΕΕ με την Κίνα. Η συζήτηση αυτή γίνεται και μπροστά στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Κίνας στις 9 Απρίλη, και αναμενόταν να εγκριθεί ένα «κείμενο 10 σημείων» που εξέδωσε η Κομισιόν αυτόν το μήνα, «στο φόντο της αυξανόμενης οικονομικής δύναμης και πολιτικής επιρροής της Κίνας» και με την επισήμανση ότι «η Κίνα, πέρα από στρατηγικός εταίρος, είναι και σημαντικός ανταγωνιστής».

ΕΕΔΥΕ
Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή!

Ανακοίνωση για τα 20 χρόνια από τους βομβαρδισμούς ΝΑΤΟ - ΕΕ στη Γιουγκοσλαβία

Ανακοίνωση με αφορμή τα 20 χρόνια από την ιμπεριαλιστική επέμβαση των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στη Γιουγκοσλαβία, στις 24 Μάρτη του 1999, εξέδωσε η ΕΕΔΥΕ.

Οπως τονίζει μεταξύ άλλων η ΕΕΔΥΕ: «Η ΕΕ πρωτοστάτησε σε αυτό το ιμπεριαλιστικό έγκλημα. Δεν ξεχνάμε ότι πολλές από τις κυβερνήσεις της ήταν οι λεγόμενες "κεντροαριστερές", όπως στη χώρα μας, όπου η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με την απόλυτη συγκατάθεση της αντιπολίτευσης της ΝΔ, στήριξε την επέμβαση και τον πόλεμο. Εδωσε γη και αέρα, λιμάνια και αεροδρόμια, τους δρόμους και τους σιδηροδρόμους της χώρας για να περάσουν οι ΝΑΤΟικοί δολοφόνοι. Από κοντά και ο προκάτοχος του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ (ο λεγόμενος τότε Συνασπισμός), που με το σύνθημα "Μιλόσεβιτς και Κλίντον σταματήστε τις ανθρωποθυσίες", εξίσωνε τα θύματα με τους θύτες και πρόσφερε κι αυτός άλλοθι στους ΝΑΤΟικούς δολοφόνους».

Θυμίζοντας ότι στη βαρβαρότητα των ιμπεριαλιστών αντιτάχθηκε η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, με πολύμορφες μαζικές λαϊκές διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις, η ΕΕΔΥΕ σημειώνει ότι «σήμερα οξύνονται οι ανταγωνισμοί και κλιμακώνεται η επιθετικότητα ανάμεσα σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ με τη Ρωσία, την Κίνα και με την εμπλοκή μεγάλου αριθμού κρατών στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, της Ανατολικής Μεσογείου, της Αφρικής, των Βαλκανίων και της Λατινικής Αμερικής. Η Συρία, το Ιράκ, η Υεμένη, η Παλαιστίνη, η Ουκρανία, η Μαύρη Θάλασσα, η Βενεζουέλα αποτελούν τις θερμές εστίες αυτής της αντιπαράθεσης. Στα Βαλκάνια ενισχύεται η παρέμβαση των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, πληθαίνουν οι ευρωατλαντικές βάσεις στην περιοχή στον ανταγωνισμό με τη Ρωσία».

Ενώ καταγγέλλει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που με τη στήριξη και των άλλων αστικών κομμάτων, «στο όνομα της λεγόμενης "γεωστρατηγικής αναβάθμισης", συμβάλλει στα ιμπεριαλιστικά σχέδια με τον αναβαθμισμένο ρόλο του "προτιμώμενου εταίρου" του ΝΑΤΟ και την ιδιότητα του "γεωπολιτικού μεντεσέ" του ευρωΝΑΤΟικού ιμπεριαλισμού (...) γεμίζει την Ελλάδα με βάσεις θανάτου, γίνεται "σημαιοφόρος" για τα συμφέροντα ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή αναλαμβάνοντας μια σειρά από επιθετικές πρωτοβουλίες, εμπλέκει το λαό σε θανάσιμες περιπέτειες, ξεπλένει τους μακελάρηδες των λαών».

Καλεί το λαό σε ετοιμότητα και σε επαγρύπνηση, «να δυναμώσει το ρεύμα εναντίωσης στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους, στην εμπλοκή της χώρας μας σε αυτούς, να απαιτήσει την αποδέσμευση της πατρίδας μας από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ». «Με το σύνθημα: "Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί!", ο λαός, οι εργαζόμενοι, η νεολαία της χώρας μας, όπως και τότε την άνοιξη του 1999, έτσι και σήμερα πρέπει να ξεσηκωθούν. Μαζί με όλους τους λαούς των Βαλκανίων μπορούν και πρέπει να βάλουν φραγμό στα άνομα συμφέροντα του ιμπεριαλισμού και στα επικίνδυνα σχέδια των μονοπωλίων και των αστικών τάξεων της περιοχής. Να γίνουν τα Βαλκάνια περιοχή φιλίας, συνεργασίας και συναδέλφωσης, όπου οι λαοί θα είναι οι πραγματικοί αφέντες στον τόπο τους», καταλήγει η ανακοίνωση.

20 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΝΑΤΟΪΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ
Διεθνής αντιιμπεριαλιστική συνάντηση στο Βελιγράδι

Στην επέτειο των 20 χρόνων από την επέμβαση των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην τότε Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας, το «Φόρουμ Βελιγραδίου για τον κόσμο των Ισων» και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης διοργανώνουν διεθνή διάσκεψη μνήμης και καταδίκης των ιμπεριαλιστικών εγκλημάτων, σήμερα και αύριο στο Βελιγράδι, με τη συμμετοχή αντιπροσώπων από 40 χώρες. Από την Ελλάδα θα λάβουν μέρος οι Θανάσης Παφίλης και Ηρακλής Τσαβδαρίδης, γενικός γραμματέας και εκτελεστικός γραμματέας του ΠΣΕ, αντίστοιχα, και ο Νίκος Ζώκας, αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ. Επίσης, ο Μιχάλης Σοφικίτης, μέλος της Γραμματείας της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ), ταξίαρχος ε.α., και η Δέσποινα Μάρκου, πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ). Χτες είχε προγραμματιστεί να γίνει και συνεδρίαση της Γραμματείας του ΠΣΕ.

ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Συνεχή παζάρια με σφραγίδα ΝΑΤΟ

ΤΙΡΑΝΑ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Σταθερά υψηλούς τόνους συνεχίζει να τηρεί η αλβανική αντιπολίτευση, απαιτώντας την άμεση παραίτηση του πρωθυπουργού, Εντι Ράμα, τη συγκρότηση κυβέρνησης τεχνοκρατών και τη διεξαγωγή νέων βουλευτικών εκλογών. Υποστηρικτές του «Δημοκρατικού Κόμματος» του Λουλζίμ Μπασά με νέα συγκέντρωση στο κέντρο των Τιράνων έξω από το αλβανικό Κοινοβούλιο επιχείρησαν ανεπιτυχώς να εισέλθουν στο κτίριο. Νωρίτερα είχε ζητήσει, εμμέσως πλην σαφώς, σαν λύση στην κρίση την έμμεση παραίτηση του Αλβανού πρωθυπουργού, Εντι Ράμα, που φέρεται πως νοσηλεύεται τις τελευταίες λίγες μέρες σε νοσοκομείο του Βερολίνου, και ο Αλβανός Πρόεδρος Ιλίρ Μέτα. Είχε προηγουμένως προσφερθεί να παραιτηθεί και ο ίδιος από το αξίωμά του, προκειμένου να ξεπεραστεί η πολιτική κρίση. Οι συνεχιζόμενες ενδοαστικές κόντρες έχουν το υπόβαθρό τους στον ευρύτερο ανταγωνισμό στην περιοχή, με δεδομένο ότι όλοι οι αστοί θέλουν να συμβάλουν στο προχώρημα της «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης», δηλαδή της ένταξης όλων των χωρών σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, για να ανασχεθεί η επιρροή πρωτίστως της Ρωσίας.

Το ίδιο διάστημα στο Βελιγράδι, ο Σέρβος βουλευτής του «Προοδευτικού Κόμματος» Μίλοβαν Ντρέκουν, που συμμετέχει στην κοινοβουλευτική επιτροπή για το Κοσσυφοπέδιο, κατήγγειλε πως στο προτεκτοράτο βρίσκονται δυνάμεις του αλβανικού στρατού στο πλαίσιο κοινής άσκησης με τις λεγόμενες «Δυνάμεις Ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου». «Στέλνεται ένα πολύ επικίνδυνο μήνυμα στη Σερβία, πως μπορεί να ζήσει ξανά η περιοχή τα δεινά νέου πολέμου, εάν επιχειρήσουμε να υπερασπιστούμε τον σερβικό λαό, εάν εκδηλωθεί βία στο βόρειο τμήμα (του Κοσσυφοπεδίου), τότε η Αλβανία θα στείλει τον στρατό της να μας αντιμετωπίσει και πως μπορούμε να περιμένουμε τον αλβανικό στρατό στο όρος Κοπαόνικ, όπου βρίσκονται τα διοικητικά όρια μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και κεντρικής Σερβίας», είπε χαρακτηριστικά. Κάλεσε ακολούθως τη ΝΑΤΟική δύναμη KFOR να εξηγήσει γιατί επιτρέπει την παρουσία των αλβανικών δυνάμεων στο προτεκτοράτο.

Παράλληλα, στην Πρίστινα ο πρωθυπουργός των Κοσοβάρων Αλβανών, Ράμους Χαραντινάι, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών του Μαυροβουνίου, Σρέντζαν Νταρμάνοβιτς, επανέλαβε ότι τυχόν επίτευξη διμερούς συμφωνίας ανάμεσα σε Βελιγράδι και Πρίστινα προϋποθέτει ως βάση την αμοιβαία αναγνώριση των δύο πλευρών. Ο Μαυροβούνιος υπουργός εμφανίστηκε να υποστηρίζει την είσοδο του Κοσσυφοπεδίου «στο ευρωατλαντικό μονοπάτι και να συνεχιστεί η συνεργασία σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, στα Σκόπια γίνεται αύριο η 2η Συνάντηση της λεγόμενης Μεικτής Διεπιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Ελλάδας - Βόρειας Μακεδονίας για ιστορικά, αρχαιολογικά και εκπαιδευτικά θέματα, που προβλεπόταν από τη συμφωνία των Πρεσπών.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ