ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Μάρτη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Εύθραυστες διαπραγματεύσεις και συμφωνία «παύσης πυρός»...

ΓΕΝΕΥΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Με αντεγκλήσεις μεταξύ των αντιπροσωπειών της συριακής κυβέρνησης και αντιπολίτευσης συνεχίστηκαν, χτες, στη Γενεύη της Ελβετίας οι έμμεσες ενδοσυριακές διαπραγματεύσεις με τον απεσταλμένο του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν Ντε Μιστούρα.

Ο Ντε Μιστούρα χαρακτήρισε «μητέρα όλων των ζητημάτων» το θέμα της «πολιτικής μετάβασης» στη Συρία, ζητώντας από τον επικεφαλής της κυβερνητικής αντιπροσωπείας, Μπασάρ αλ Τζααφάρι, να μην επικεντρώνει τις προτάσεις του σε θέματα αρχών αλλά και σε θέματα που σχετίζονται με τη «μετάβαση».

Ο Τζααφάρι χαρακτήρισε την πρώτη βδομάδα των συνομιλιών «χρήσιμη» αλλά κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι καθυστερεί την απάντησή της στις κυβερνητικές προτάσεις «θεμελιωδών αρχών» για τη διαπραγμάτευση.

Ο εκπρόσωπος της «Υπατης Διαπραγματευτικής Επιτροπής», Σαλίμ αλ Μουσλάτ, προειδοποίησε για αναβολή των συνομιλιών ενόψει των συριακών βουλευτικών εκλογών στις 13 Απρίλη.

Στη Βηρυτό η επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι, εξέφρασε «συγκρατημένη αισιοδοξία» για την πορεία των συνομιλιών, αξιολογώντας ως «σημαντική» την τήρηση της εύθραυστης συμφωνίας παύσης των εχθροπραξιών στη Συρία από τις 27 Φλεβάρη.

Ρωσικές προειδοποιήσεις

Στη Μόσχα, ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού, στρατηγός Σεργκέι Ρουντσκόι, προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι εάν δεν συντονίσουν το μηχανισμό επιτήρησης των παραβιάσεων της συμφωνίας παύσης πυρός στη Συρία τότε οι ρωσικές δυνάμεις θα προχωρήσουν από σήμερα, Τρίτη, «μονομερώς» σε ενέργειες κατά των παραβατών. Ο Ρώσος στρατηγός σημείωσε ότι όσο οι ΗΠΑ καθυστερούν σε αυτό το ζήτημα, χάνονται ζωές αμάχων, αναφέροντας ως παράδειγμα το Χαλέπι, όπου από την έναρξη της παύσης εχθροπραξιών στις 27/2 σκοτώθηκαν τουλάχιστον 67 άμαχοι.

Καταδικάζει ο Αραβικός Σύνδεσμος την κίνηση των Κούρδων

Χτες επίσης, ο Αραβικός Σύνδεσμος καταδίκασε την κίνηση των Κούρδων της Συρίας να κηρύξουν τρία καντόνια στο βόρειο συριακό έδαφος «ομόσπονδη» περιοχή «Ροτζάβα - Βόρεια Συρία», υποστηρίζοντας ότι τέτοιες κινήσεις «έχουν επίπτωση στην ενότητα της Συρίας».

Ο εκπρόσωπος του Γραφείου Συνδέσμου των Κούρδων της Συρίας στη Μόσχα, Ρόντι Οτμαν, είπε ότι η κήρυξη της ομόσπονδης περιοχής είναι «πρόταση» που επιδιώκει την εγκαθίδρυση «ομοσπονδιακού, δημοκρατικού και κοσμικού καθεστώτος, στο οποίο όλες οι συνιστώσες της συριακής κοινωνίας θα μπορούν να ξαναβρεθούν και στο οποίο θα αισθάνονται ότι εκπροσωπούνται».

Αποστολή Αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ

Την Κυριακή, πάντως, άρχισαν να καταφθάνουν στο βόρειο Ιράκ ενισχύσεις των αμερικανικών στρατευμάτων που βρίσκονται στο βόρειο Ιράκ, μετά το θάνατο του Αμερικανού λοχία Λούις Κάρντιν το Σάββατο από ρουκέτα και τον τραυματισμό αρκετών άλλων Αμερικανών κοντά στο Μακχμούρ.

Το Πεντάγωνο απέφυγε στην ανακοίνωσή του να προσδιορίσει αριθμητικά την αποστολή Αμερικανών κομάντος στο βόρειο Ιράκ, ωστόσο αμερικανικές στρατιωτικές πηγές περιόρισαν αυτόν τον αριθμό μεταξύ 100 - 200.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέα επίθεση στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης

Πέντε νεκροί, πάνω από 36 οι τραυματίες, τουλάχιστον 4 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση

Στο σημείο της νέας πολύνεκρης έκρηξης
Στο σημείο της νέας πολύνεκρης έκρηξης
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Μορφή «καταιγίδας» αποκτούν πλέον οι πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις που σκορπούν το θάνατο και τον τρόμο στον τουρκικό λαό, εξυπηρετώντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αντιλαϊκές μεθοδεύσεις, που επιταχύνονται τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο πλαίσιο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που οξύνονται διαρκώς σε όλη τη Μέση Ανατολή.

Το Σάββατο σημειώθηκε νέο μακελειό, ξανά στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, στον πολυσύχναστο εμπορικό δρόμο Ιστικλάλ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν συνολικά 5 άτομα και τουλάχιστον 36 να τραυματιστούν (οι 24 ήταν ξένοι τουρίστες). Μέχρι και χτες, τέσσερις τραυματίες νοσηλεύονταν σε κρίσιμη κατάσταση.

Στα θύματα περιλαμβάνονταν τρεις Ισραηλινοί και ένας Ιρανός, ενώ τη ζωή του έχασε και ο βομβιστής αυτοκτονίας, που σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, λεγόταν Μεχμέτ Οζτούρκ, ήταν γεννημένος το 1992 και μέλος του «Ισλαμικού Κράτους» (ΙΚ). Πάντως, λίγες ώρες μετά την επίθεση, οι αρχές είχαν δείξει ως «υπεύθυνο» το ΡΚΚ.

Εκπρόσωποι των αστυνομικών αρχών και της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι στόχος του βομβιστή ήταν να προκαλέσει ακόμα περισσότερα θύματα, αλλά εντοπίστηκε και ανατίναξε τον εκρηκτικό μηχανισμό «καθώς φοβήθηκε».

Την Κυριακή, αναβλήθηκε ο ποδοσφαιρικός αγώνας Φενερμπαχτσέ - Γαλατασαράι, εξαιτίας ανησυχίας για «πιθανή απειλή». Μέχρι και χτες, είχαν γίνει πέντε συλλήψεις υπόπτων για την επίθεση, ενώ πάνω από 160 άτομα συνελήφθησαν σε εκδηλώσεις για το Νεβρούζ (κουρδική Πρωτοχρονιά) που οι αρχές είχαν απαγορεύσει.

Ο πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, τόνισε ότι «ο αγώνας μας θα συνεχιστεί με την ίδια αποφασιστικότητα έως ότου η τρομοκρατία εξαλειφθεί πλήρως», ενώ ο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σημείωσε ότι αυτός ο αγώνας θα συνεχιστεί «με όλα τα μέσα». Τη νέα επίθεση καταδίκασαν ΝΑΤΟ, ΕΕ, ΗΠΑ κ.τ.λ.

Ειδικό ενδιαφέρον έχουν οι δηλώσεις του γενικού διευθυντή του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, Ντόρε Γκολντ, που την επομένη ακριβώς της επίθεσης έφτασε στην Κωνσταντινούπολη για επαφές με τον υφυπουργό Εξωτερικών, Φεριντούν Σινιρλίογλου. Αφού ευχαρίστησε «πρώτα και κύρια την τουρκική κυβέρνηση που έκανε ό,τι μπορούσε και βοήθησε τις οικογένειες των θυμάτων», επισήμανε πως «σε αυτό τον πόλεμο πρέπει να είμαστε σύμμαχοι, πρέπει να νικήσουμε αυτούς που θέλουν να απειλούν και να βλάπτουν τους λαούς μας».

Την επίθεση καταδίκασε και ο Ιρανός ΥΠΕΞ, Μοχάμεντ Ζαρίφ, που το Σάββατο έκανε επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία. Στις συναντήσεις του συζητήθηκαν η επέκταση των διμερών οικονομικών δεσμών, αλλά και η διμερής συνεργασία σε «περιφερειακά ζητήματα».

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ζητά «ενότητα» για μια ωφέλιμη για όλους «λύση»

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

«Μια λύση στο πλαίσιο στο οποίο γίνεται ο διάλογος θα είναι επιτυχία για όλους μας, ενώ μια ενδεχόμενη αποτυχία θα είναι κάτι αρνητικό για όλους», σημείωσε χτες ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Νίκος Χριστοδουλίδης, από το Λονδίνο, όπου μίλησε σε εκδήλωση για τους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες. «Το κάλεσμα προς όλους, ανέφερε, είναι να εργαστούμε όλοι μαζί, συλλογικά, έτσι ώστε να καταλήξουμε σε ένα θετικό αποτέλεσμα που να τερματίζει επιτέλους την κατοχή της πατρίδας μας». Εκτιμώντας ότι «είναι λανθασμένη η επιλογή να τοποθετούμαστε από τώρα», πρόσθεσε πως «υπάρχουν εκείνα τα κίνητρα με τα οποία μια ορθολογιστικά σκεπτόμενη Τουρκία μπορεί να αντιληφθεί τα οφέλη και για την ίδια από μια ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού».

Οι διεργασίες γύρω από το Κυπριακό θα ενταθούν το επόμενο διάστημα σε συνδυασμό και με την πολιτική αντιπαράθεση που δυναμώνει ενόψει των βουλευτικών εκλογών του επόμενου Μάη. Χτες, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μ. Σιζόπουλος έδωσε στη δημοσιότητα κι άλλο μέρος των πρακτικών από την πορεία των διαπραγματεύσεων που συνεχίζονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Μεταξύ άλλων, ο Σιζόπουλος υποστήριξε ότι το σχέδιο λύσης που συζητά η κυβέρνηση «είναι το ίδιο ακριβώς σχέδιο που απέρριψε ο λαός το 2004».

Στο μεταξύ, αίσθηση έκανε δημοσίευμα της τουρκοκυπριακής εφημερίδας «Χαμπεράλ», σύμφωνα με την οποία στην πρόσφατη επίσκεψη που έκανε ο Ουκρανός Πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο στην Τουρκία, το Κίεβο υποσχέθηκε να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος έναντι της στήριξης που η Αγκυρα πρόσφερε για το θέμα της Κριμαίας.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αλληλεγγύη στον τουρκικό λαό

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Σάββατο το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για τη νέα βομβιστική επίθεση στην Τουρκία:

«Το ΚΚΕ καταδικάζει το νέο δολοφονικό χτύπημα στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης που προκάλεσε το θάνατο 5 ανθρώπων και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων. Εκφράζει την αλληλεγγύη του στον τουρκικό λαό καθώς και στις οικογένειες των θυμάτων της βομβιστικής αυτής ενέργειας.

Η αστική τάξη της Τουρκίας και η κυβέρνηση του ΑΚΡ που την υπηρετεί, φέρουν μεγάλες ευθύνες γιατί με τις πλάτες των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, σε ανταγωνισμό με τη Ρωσία, έχουν αναλάβει ενεργό ρόλο στην προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Αυτοί περιλαμβάνουν το ματοκύλισμα και το διαμελισμό της Συρίας για τα συμφέροντα των μονοπωλίων, ενώ την ίδια στιγμή επικίνδυνα περιπλέκεται το κουρδικό ζήτημα.

Οπως και οι προηγούμενες έτσι κι αυτή η βομβιστική ενέργεια θα αξιοποιηθεί ως πρόσχημα για την ενίσχυση της επιθετικότητας και της προκλητικότητας της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή».

ΓΑΛΛΙΑ - ΒΕΛΓΙΟ
Νέα τροφή στην «αντιτρομοκρατική» υστερία

ΠΑΡΙΣΙ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Μακρά αναμένεται να είναι η διαδικασία έκδοσης του 26χρονου Γάλλου μαροκινής καταγωγής Σαλάχ Αμπντεσλάμ, που την περασμένη Παρασκευή συνελήφθη στη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης στο προάστιο Μόλενμπεκ των Βρυξελλών. Καθώς ο Αμπντεσλάμ, το τελευταίο τετράμηνο ήταν βασικός καταζητούμενος σε όλη την Ευρώπη, επειδή φέρεται να πρωταγωνίστησε στο σχεδιασμό, αλλά και την εκτέλεση της «τρομοκρατικής επίθεσης» που τον περασμένο Νοέμβρη κόστισε τη ζωή 130 ανθρώπων στο Παρίσι, οι γαλλικές αρχές κατέθεσαν αίτημα έκδοσής του από την πρώτη στιγμή. Ωστόσο, σύμφωνα με εκτιμήσεις του εισαγγελέα του Παρισιού, Φρανσουά Μολέν, μπορεί να χρειαστούν μέχρι και 3 μήνες, για να παραδοθεί ο Αμπντεσλάμ στις γαλλικές αρχές. Ο ίδιος ανέφερε πως όπως κατέθεσε ο Αμπντεσλάμ τη νύχτα της 13ης Νοέμβρη, την ώρα της «επίθεσης» στο Σταντ ντε Φρανς, ήθελε να ανατιναχθεί και ο ίδιος, «όμως υποχώρησε».

Χτες, ο Βέλγος υπουργός Εξωτερικών, Ντινιέ Ρεϊντέρ, ισχυρίστηκε ότι ο Αμπντεσλάμ «ήταν έτοιμος να ξανακάνει κάτι» στις Βρυξέλλες, μιλώντας προφανώς για νέο «τρομοκρατικό» χτύπημα. Επίσης, σύμφωνα με την εισαγγελία των Βρυξελλών, ταυτοποιήθηκε ως Ναζίμ Λααχραουί, ένας 24χρονος φυγάς που θεωρείται στενός συνεργάτης του Αμπντεσλάμ.

Πάντως, ο δικηγόρος του Αμπντεσλάμ Σβεν Μέρι δήλωσε ότι ο πελάτης του θα εναντιωθεί στην απέλασή του στη Γαλλία.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ