ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Μάρτη 2016
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Κινητοποιήσεις αύριο στις υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ

Μπλόκα, Αγροτικές Ομοσπονδίες και Σύλλογοι υλοποιούν τις αποφάσεις της σύσκεψης που έγινε την περασμένη Παρασκευή

Από παλιότερη κινητοποίηση στον ΟΠΕΚΕΠΕ των Ιωαννίνων
Από παλιότερη κινητοποίηση στον ΟΠΕΚΕΠΕ των Ιωαννίνων
Σε κινητοποιήσεις στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ κατά νομό προχωρούν αύριο Τετάρτη οι μικρομεσαίοι αγρότες, όπως αποφασίστηκε στη σύσκεψη των μπλόκων στη Λάρισα, την Παρασκευή 18 Μάρτη. Ενδεικτικά:

  • Η Συντονιστική Επιτροπή Μπλόκου Ανθήλης καλεί στις 10 π.μ. στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ στη Λαμία.
  • Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Τρικάλων «Η Ανοιξη» καλεί στην κινητοποίηση στις 11 π.μ. στον ΟΠΕΚΕΠΕ στα Τρίκαλα. Ανάλογες διαμαρτυρίες θα γίνουν και στις πρωτεύουσες των άλλων θεσσαλικών νομών από τις κατά τόπους Ομοσπονδίες των Αγροτικών Συλλόγων.
  • Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων νομού Χανίων, ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος νομού Χανίων και οι Αγροτικοί Σύλλογοι πρώην Δήμου Μύθημνας, πρώην Δήμου Αρμένων, Παλαιών Ρουμάτων, Κολυμβαρίου, Κάινας, Μεσκλών, Κρυονερίδας, Γαβαλοχωρίου, Αμυγδαλοκεφαλίου, καλούν σε παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, στις 11.30 π.μ.
  • Στην Πελοπόννησο, η κινητοποίηση θα γίνει στις 10 π.μ. στην έδρα του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Τρίπολη, στην πλατεία Πετρινού.
Τα βασικά αιτήματα

Τα βασικά αιτήματα που προβάλλουν οι μικρομεσαίοι αγρότες με τις αυριανές κινητοποιήσεις είναι:

  • Να αποπληρωθούν άμεσα όλα τα χρωστούμενα στους αγρότες από επιδοτήσεις - ενισχύσεις, επιστροφές ΦΠΑ και φόρου πετρελαίου κ.ά., καθώς η νέα καλλιεργητική περίοδος ξεκίνησε και δεν έχουν τα χρήματα που χρειάζονται για τα έξοδα καλλιέργειας.
  • Να μη γίνονται παρακρατήσεις από τις επιδοτήσεις - ενισχύσεις και τις επιστροφές για χρέη των αγροτών στην εφορία, στις τράπεζες, τον ΕΛΓΑ, τον ΟΓΑ και να μην εφαρμοστεί η απόφαση της ΕΕ και της κυβέρνησης για επιστροφή από τους αγρότες των αποζημιώσεων που πήραν, μετά από σκληρούς αγώνες στα μπλόκα, το 2008 - 2009, με το λεγόμενο «πακέτο Χατζηγάκη».
Προετοιμασίες στη Θεσσαλία

Οι αγρότες της Θεσσαλίας ετοιμάζονται ταυτόχρονα για την οργανωμένη μετάβασή τους στην Αθήνα, όπου θα διαδηλώσουν μαζί με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα στο πλαίσιο της 48ωρης γενικής απεργίας, όταν η κυβέρνηση φέρει προς ψήφιση στη Βουλή το Ασφαλιστικό.

Το θέμα αυτό, μαζί με τον απολογισμό του 40ήμερου αγώνα στα μπλόκα και τον προγραμματισμό της δράσης για το επόμενο διάστημα, συζητήθηκε στις συσκέψεις Αγροτικών Συλλόγων που οργάνωσαν χτες βράδυ η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας στο Βισιλί Φαρσάλων και η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας στον Παλαμά.

Στο μεταξύ, νέα 9μελής διοίκηση εκλέχτηκε στο τακτικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Τρικάλων «Η Ανοιξη» που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 20 Μάρτη, με την ψήφο των 23 αντιπροσώπων που είχαν εκλεγεί στις αρχαιρεσίες 10 Αγροτικών Συλλόγων του νομού.

Αντίστοιχα, το νέο ΔΣ της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας, στην πρώτη συνεδρίασή του μετά το πρόσφατο συνέδριο της Ομοσπονδίας, συγκροτήθηκε σε σώμα και στη θέση του προέδρου επανεκλέχθηκε ο Ρίζος Μαρούδας.

Συνεχίζονται οι διώξεις

Κι ενώ ένας νέος γύρος κινητοποιήσεων ξεκινάει για τους μικρομεσαίους αγρότες, κυβέρνηση και αστική δικαιοσύνη επιμένουν στις διώξεις για παλιότερους αγώνες, παρά τις υποσχέσεις του πρωθυπουργού από τις 25/2 ότι θα υπάρξει κυβερνητική πρωτοβουλία για το θέμα. Ετσι, στις 16/9/2016 καλούνται σε δίκη στο μονομελές Πρωτοδικείο Καλαμάτας οκτώ αγρότες που συμμετείχαν σε κινητοποίηση στον κόμβο του Ασπροχώματος, στην Εθνική Οδό Καλαμάτας - Τρίπολης, στις 29/1/2012. Ολοι τους κατηγορούνται επειδή «στάθμευσαν τα οχήματά τους επί του οδοστρώματος (...) παρεμποδίζοντας τοιουτοτρόπως την ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων», από τις 10.30 π.μ. έως τις 11.30 π.μ., σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

«Τσίρκο» στο Κιλελέρ

Τέλος, μια κακόγουστη «παράσταση» χωρίς θεατές ήταν και ο φετινός επίσημος γιορτασμός της 106ης επετείου του Κιλελέρ, που οργάνωσαν η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ο Δήμος Κιλελέρ. Οι αγρότες απείχαν παντελώς από τη «φιέστα» και μαζί με τους «επισήμους» της κυβέρνησης, τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων - πλην ΚΚΕ - και της Τοπικής Διοίκησης, παραβρέθηκαν καμιά δεκαριά από το μπλόκο των Τεμπών με δυο τρακτέρ.

Κάποιοι απ' αυτούς, όταν στο βήμα ανέβηκε να μιλήσει, ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, η Αννα Βαγενά, βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ, άρχισαν να μαρσάρουν τα τρακτέρ και να κορνάρουν για να αποδοκιμάσουν την κυβερνητική εκπρόσωπο. Η βουλευτής αντέδρασε και επέμεινε ν' ακουστεί ο χαιρετισμός της. Στις φραστικές αντιπαραθέσεις που ακολούθησαν, ενεπλάκησαν βουλευτές και τοπικοί παράγοντες άλλων κομμάτων.

ΠΟΡΕΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ
Συναντήσεις του δημάρχου Πάτρας με φορείς και συλλόγους

Κορυφώνονται οι προετοιμασίες για τη μεγάλη πρωτοβουλία, που θα ξεκινήσει στις 2 Απρίλη

Η αφίσα της κινητοποίησης
Η αφίσα της κινητοποίησης
Ευρεία σύσκεψη των πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων αθλητικών φορέων της πόλης, στο πλαίσιο των προετοιμασιών της δημοτικής αρχής Πάτρας για τη μεγάλη πορεία ενάντια στην ανεργία (3 με 10 Απρίλη, από την Πάτρα στην Αθήνα) θα γίνει σήμερα, στις 6.30 μ.μ., στην Αίθουσα Τύπου του Παμπελοποννησιακού Σταδίου, μετά από πρόσκληση του Δήμου.

Σκοπός της σύσκεψης είναι η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή της τοπικής αθλητικής κοινότητας στην πορεία για την ανεργία. Νωρίτερα, στις 11 το πρωί, θα υπάρξει συνάντηση του δημάρχου Πάτρας με τα ΔΣ των φοιτητικών και σπουδαστικών Συλλόγων στο Δημαρχείο, με το ίδιο θέμα.

Παράλληλα, στο Δήμο συνεχίζουν να φθάνουν μηνύματα στήριξης και συμμετοχής στη μεγάλη πορεία. Μεταξύ άλλων, έχουν δηλώσει συμμετοχή με αποφάσεις των Διοικητικών τους Συμβουλίων το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Λυκόβρυσης - Πεύκης, το Σωματείο Εργαζομένων 360 CONNECT ΑΕ, το Συνδικάτο ΟΤΑ Αχαΐας, ο Σύλλογος Δρομέων Κορυδαλλού - Νίκαιας - Κερατσινίου, το Συνδικάτο Μετάλλου Ν. Αχαΐας «Η ΕΝΩΣΗ», η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα 5μηνων Αττικής, ο Αθλητικός Σύλλογος Λευκάδας «ΦΙΛΑΝΔΡΟΣ», ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Ν. Αχαΐας «ΕΙΡΗΝΗ», ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών (ΠΣΑΠ) και το Αθλητικό Σωματείο ΑμεΑ «ΗΦΑΙΣΤΟΣ».

Η έναρξη της πορείας θα γίνει στις 2/4 στην πλατεία Γεωργίου, στις 19.30, με συναυλία και ομιλία του δημάρχου. Η εκκίνηση θα δοθεί την Κυριακή 3/4, στις 9 π.μ., από την πλατεία Γεωργίου. Μετά από 220 χιλιόμετρα, η πορεία θα καταλήξει στην πλατεία Συντάγματος στις 10/4, στις 6 μ.μ., όπου θα γίνει εκδήλωση υποδοχής και συναυλία. Την τελευταία μέρα της διαδήλωσης θα ξεκινήσουν πούλμαν από την πλατεία Γεωργίου, για να μεταφέρουν διαδηλωτές στην Αθήνα.

Για πληροφορίες σχετικά με συμμετοχή τους στην πορεία, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 2613.610.334 ή στο email: poreiaanergia@gmail.com. Σημειώνεται ότι όσοι συμμετάσχουν θα συμπληρώνουν ειδική αίτηση συμμετοχής, στην οποία θα δηλώνουν ποια ή ποιες μέρες θέλουν να συμμετάσχουν, ώστε να υπάρχει καλύτερη εξυπηρέτηση (φαγητό, διαμονή κ.λπ.).

Η συμμετοχή μπορεί να είναι για μια ώρα, μια μέρα ή μια βδομάδα. Στους συμμετέχοντες στην πορεία θα παρέχονται φαγητό, νερό, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη εάν χρειαστεί. Η διανυκτέρευση θα γίνεται σε δημοτικά αθλητικά κέντρα, με ντουζιέρες, νιπτήρες, θέρμανση.

Σε ρόλο «λαγού» η ηγεσία του ΔΣΑ

Μετά από 2,5 μήνες αποχής, πραγματοποιείται σήμερα, στη 1 μ.μ. στο Σπόρτιγκ, Γενική Συνέλευση των δικηγόρων της Αθήνας. Η απόφαση πάρθηκε μετά από συνεχείς πιέσεις, ιδιαίτερα από τον εκλεγμένο με το ψηφοδέλτιο της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Δικηγόρων, προς την ηγεσία του ΔΣΑ, η οποία αρνιόταν συστηματικά μέχρι τώρα τη σύγκλησή της. Ακόμα, όμως, και σήμερα ο τρόπος που συγκαλείται η ΓΣ είναι εντελώς εκφυλιστικός. Οι δικηγόροι καλούνται σε μια ΓΣ, κατά την οποία το δικαίωμα λόγου δίνεται με κλήρωση (!) σύμφωνα με τον Κώδικα Δικηγόρων, με «ενημερωτικό» μόνο περιεχόμενο και σε ηλεκτρονική ψηφοφορία για τη λήψη των αποφάσεών τους μετά το τέλος της και έξω από αυτήν! Η ηγεσία του ΔΣΑ γίνεται, έτσι, «λαγός» στην προώθηση των πιο αντιδραστικών μορφών, που επιδιώκεται να επιβληθούν συνολικά στο συνδικαλιστικό κίνημα, με τα γνωστά ιδεολογήματα περί «συμμετοχικής δημοκρατίας» και άλλα παρόμοια. Επιβεβαιώνεται και από αυτό το γεγονός ο εκφυλιστικός και αντιδραστικός ρόλος του ΔΣΑ, που βάζει πλάτη στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής, δεν μπορεί και δεν θέλει να εκφράσει τα συμφέροντα των δικηγόρων με τα πιο χαμηλά εισοδήματα. Αλλωστε, είναι οι ίδιοι που κάθονται στα τραπέζια του διαλόγου και της συνδιαλλαγής με την κυβέρνηση, καλλιεργώντας αυταπάτες ότι το αντι-ασφαλιστικό έκτρωμα επιδέχεται βελτιώσεις, ενώ χρόνια τώρα προωθούσαν την ίδρυση επαγγελματικών Ταμείων και την ιδιωτική ασφάλιση. Οι Επιτροπές Αγώνα Μισθωτών και Αυτοαπασχολούμενων Δικηγόρων καταγγέλλουν αυτές τις πρακτικές και καλούν σε μαζική συμμετοχή στη σημερινή ΓΣ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ