ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Μάρτη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
Καλεί σε αγωνιστική δράση τους χαλυβουργούς του Βόλου

Πρώτος σταθμός η πανελλαδική απεργία στο Μέταλλο την ερχόμενη Πέμπτη

«Ξεσηκωθείτε» λέει το πανό, στην απεργιακή συγκέντρωση που έγινε έξω από τη «Χαλυβουργία», στο Βόλο, στις 12/1/2012
«Ξεσηκωθείτε» λέει το πανό, στην απεργιακή συγκέντρωση που έγινε έξω από τη «Χαλυβουργία», στο Βόλο, στις 12/1/2012
Στην Επιθεώρηση Εργασίας προσέφυγε το Συνδικάτο Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας», καταγγέλλοντας την απόφαση της «Χαλυβουργίας της Ελλάδας» να επιβάλει στα εργοστάσια του Βόλου το μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας στους εργαζόμενους της επιχείρησης. Η Επιθεώρηση Εργασίας, κάνοντας δεκτό το αίτημα του Συνδικάτου, έχει ορίσει τριμερή συνάντηση την 1η Απρίλη.

Αναφερόμενο στους λόγους που το οδήγησαν να καταθέσει την προσφυγή, το Συνδικάτο σημειώνει σε ανακοίνωσή του: «Το ΔΣ του Συνδικάτου όλες αυτές τις μέρες, από την πρώτη στιγμή, βρίσκεται δίπλα στους συναδέλφους μεταλλεργάτες της "Χαλυβουργίας", απέναντι στη νέα επίθεση του βιομήχανου στα δικαιώματά τους.

Απραγο το επιχειρησιακό σωματείο

Ολο αυτό το διάστημα, έχοντας συζητήσει με τη συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων χαλυβουργών, έχουμε γίνει αποδέκτες της δυσφορίας τους σε σχέση με τη στάση του ΔΣ του επιχειρησιακού σωματείου, που ουσιαστικά έχει μείνει άπραγο. Η μονομερής απόφαση του Μάνεση να προχωρήσει σε εκ περιτροπής εργασία, μετά και την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των εργατών που κράτησαν θαρρετή στάση, καταψηφίζοντας την πρόταση της εταιρείας για μείωση μισθών, θα έπρεπε και πρέπει να απαντηθεί.

Εχουμε τονίσει ότι το μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας, όπως οι διαθεσιμότητες και άλλα μέτρα φανερώνουν περίτρανα ότι οι νόμοι είναι κομμένοι και ραμμένοι για τα κέρδη των βιομηχάνων! Είναι άλλη μια απόδειξη ότι η εργατική τάξη δεν έχει άλλο όπλο από τον αγώνα! Ταυτόχρονα, όμως, ακόμα και αυτό το μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας η εταιρεία δεν έχει κανένα επιχείρημα να το εφαρμόσει, μιας και απαιτείται να παρουσιάσει ότι ο κύκλος εργασιών είναι τέτοιος που δεν μπορεί να καλύψει το σύνολο των εργαζομένων, κάτι που δεν έκανε και ούτε μπορεί να κάνει μιας και η δουλειά στο εργοστάσιο είναι στο φουλ. Μόνο οι υπερωρίες των εργατών έχουν χτυπήσει κόκκινο! Οι ισχυρισμοί της εταιρείας αλλού αποβλέπουν».

Και τονίζει: «Ασφαλώς, οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να εναποθέσουν τις ελπίδες τους, παρά μόνο στα δικά τους χέρια, στις δικές τους δυνάμεις! Η πρωτοβουλία του Συνδικάτου θα πρέπει να στηριχθεί από τους ίδιους τους εργάτες της Χαλυβουργίας, με πρώτο βήμα την 24ωρη πανελλαδική απεργία που κήρυξε η Ομοσπονδία Μετάλλου στις 28 Μάρτη κάτω από την πίεση και τη δράση των ταξικών δυνάμεων στον κλάδο. Μαζί να παρθεί απόφαση για κινητοποίηση την 1η Απρίλη, μέρα που θα πραγματοποιηθεί η τριμερής συνάντηση. Μόνο έτσι θα μπορέσει να μπει φρένο στη νέα επίθεση της εταιρείας. Καλούμε όλους τους συναδέλφους χαλυβουργούς να κάνουν δική τους υπόθεση την πάλη για τα δικαιώματά τους!».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΟΜΙΛΟ «ΚΟΛΙΟΣ»
Νέες απεργιακές κινητοποιήσεις

Στην αθλιότητα ότι τα εργοστάσια τα κλείνουν οι αγώνες απαντά η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ

Σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες προχωρούν από σήμερα το απόγευμα, οι εργαζόμενοι της ΑΓΝΟ (ανήκει στον όμιλο ΚΟΛΙΟΣ), με απόφαση της γενικής τους συνέλευσης. Ταυτόχρονα το κλαδικό Σωματείο Τροφίμων Κεντρικής Μακεδονίας προκήρυξε 24ωρες απεργίες και για τους εργαζόμενους της ΜΕΒΓΑΛ. Οι εργαζόμενοι και στις δύο επιχειρήσεις είναι απλήρωτοι για 3 και 4 μήνες.

Την ώρα που οι εργαζόμενοι στις γαλακτοβιομηχανίες κάνουν βήματα συντονισμού του αγώνα τους για να αποκρούσουν την αντεργατική επίθεση των εργοδοτών, δυναμώνει η επιχείρηση συκοφάντησης των δυνάμεων που παλεύουν για την ταξική ενότητα των εργαζομένων και την οργάνωση της ενιαίας και συντονισμένης αντεπίθεσης εργατών και κτηνοτρόφων. Παράλληλα, δυναμώνει η άθλια προπαγάνδα ότι τα εργοστάσια τα κλείνουν οι αγώνες των εργαζομένων.

Στο μεταξύ, την περασμένη Παρασκευή, από το γραφείο του Κολιού διακινήθηκε μια ανακοίνωση κατά του ΠΑΜΕ και των στελεχών του, η οποία παρουσιάσθηκε σαν «ανακοίνωση των εργαζόμενων στην ΚΟΛΙΟΣ ΑΕ, στο Πολύκαστρο Κιλκίς». Η ανακοίνωση τελικά υπογράφηκε από εργαζόμενους, την Τρίτη, κάτω από τις απειλές και την τρομοκρατία της απόλυσης.

Σ' αυτή την ανακοίνωση, λοιπόν, αναφέρεται ότι στις 8 Μάρτη «30 μισθοφόροι του ΠΑΜΕ» «...επιχείρησαν να αποκλείσουν την είσοδο του εργοστασίου» στο Πολύκαστρο «με στόχο την παρακώλυση της λειτουργίας του και τη δυσφήμιση της επιχείρησής μας». Και καταλήγει ότι «μόνο μέσα από την αδιασάλευτη και αδιάκοπη λειτουργία των επιχειρήσεων, αυξάνονται οι πιθανότητες βιωσιμότητάς τους, εξασφαλίζοντας έτσι και την απασχόληση των εργαζομένων τους».

Ανακοίνωση του ΠΑΜΕ

Η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ με ανακοίνωσή της, σημειώνει: «Η ΑΓΝΟ, μεθοδευμένα οδηγείται στην πτώχευση σε όφελος της μητρικής εταιρείας ΚΟΛΙΟΣ. Η ΑΓΝΟ δεν δούλευε για τον εαυτό της, αλλά για την ΚΟΛΙΟΣ.

Το εργοστάσιο της ΑΓΝΟ το κλείνει ο ίδιος ο Κολιός με βάση τα επιχειρηματικά του σχέδια. Εχει εξαφανιστεί απ' αυτό, κατεβάζει διακόπτες, δεν κάνει αναγκαίες προμήθειες πρώτων υλών, πολύ πριν την απεργία των εργαζόμενων».

Ξεκαθαρίζει ότι στις 8 του Μάρτη κανένας εργαζόμενος δεν εμποδίστηκε να πάει στη δουλειά του, στο εργοστάσιο της ΚΟΛΙΟΣ στο Πολύκαστρο Κιλκίς. «Το μόνο που έγινε ήταν να κληθεί η αστυνομία να συλλάβει τον Ν. Κολιό καθώς εκκρεμούσαν εναντίον του μηνύσεις εργαζόμενων για μη καταβολή δεδουλευμένων. Οδηγήθηκε με χειροπέδες στο Αστυνομικό Τμήμα Πολυκάστρου απ' όπου αφέθηκε ελεύθερος με εντολή εισαγγελέα».

Και ξεκαθαρίζει: «Οι εργαζόμενοι αγωνίζονται να ζήσουν και να μην πλουτίζει άλλο ο κάθε Κολιός στην πλάτη τους.

Να πληρωθούν τη δουλειά τους, να μη μειωθούν οι μισθοί τους, να ανακληθούν οι διαθεσιμότητες.

Κι αν δεν μπορεί ή δεν θέλει, το εργοστάσιο να περάσει στο κράτος (χωρίς καμιά αποζημίωση για τον Κολιό) για να δουν άσπρη μέρα εργαζόμενοι, κτηνοτρόφοι και καταναλωτές.

Βέβαια, μ' αυτές τις κυβερνήσεις, με το κράτος και την οικονομία των κάθε είδους Κολιών, με την Ευρωπαϊκή Ενωση που πάει να πνίξει την Ελλάδα με εισαγωγές ξένου γάλακτος μακράς διάρκειας, καταστρέφοντας παραγωγικές δομές και κτηνοτροφία, αυτά δε γίνονται.

Οι εργαζόμενοι ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους.

Το ΠΑΜΕ ήταν, είναι και θα είναι δίπλα στον αγώνα τους».

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Ας ψάξουν αλλού «γαρνιτούρα» για τον αντιμνημονιακό «χυλό»

Ολοι οι... αντιμνημονιακοί χωράνε στην κυβέρνηση αστικής διαχείρισης που έχει κατά νου ο ΣΥΡΙΖΑ, πόσο μάλλον αν η συμμετοχή τους είναι προϋπόθεση για να τη βάλει στο χέρι. Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Π. Σκουρλέτης σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» ρωτάται αν μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «θα απευθυνθεί και προς τα αριστερά και προς τα δεξιά» και απαντά: «Ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνεται σε όλες εκείνες τις δυνάμεις που έχουν πεισθεί για τα αδιέξοδα της μνημονιακής πολιτικής». Στο «καπάκι» δέχεται ερώτηση αν θα έβλεπαν θετικά τη συμμετοχή των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» και απαντά: «Με όσους πράγματι συγκλίνουμε προγραμματικά, είναι πολιτικά φερέγγυοι και δεν έχουν υπηρετήσει από κυβερνητικές θέσεις τη μνημονιακή πολιτική μπορούμε με διαφόρους τρόπους να βρεθούμε μαζί. Η ζωή θα δείξει»... Αμέσως έρχεται και η ερώτηση αν θα υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας και με τη ΔΗΜΑΡ. Και απαντά: «Ισως να υπάρχει ακόμη χρόνος να επανορθώσει με την άμεση αποχώρησή της από την κυβέρνηση, κανένα όμως περιθώριο σύγκλισης δεν μπορεί να υπάρξει όσο η ΔΗΜΑΡ παραμένει στην κυβέρνηση». Οσο για στελέχη προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ, όπως η Λούκα Κατσέλη ή άλλα, σχολιάζει: «Θέλω απλά να σας θυμίσω πως στις εκλογές του περασμένου Ιουνίου η Κοινωνική Συμφωνία είχε υποστηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ (...) Θέλουμε να συγκροτήσουμε τη μεγάλη παράταξη της αριστεράς της εποχής μας με στόχο τον κοινωνικό μετασχηματισμό»...

***

Στο «μίξερ» λοιπόν όλα τα υλικά του παλιού γνωστού αστικού πολιτικού συστήματος και ο «χυλός» που θα προκύψει θα σερβιριστεί στο λαό σαν σπουδαία «λιχουδιά», να ξερογλείφεται να τη δοκιμάσει για να διαπιστώσει τότε την ξινή της γεύση. Μόνο που τότε θα είναι αργά, ο στόχος της αστικής εξουσίας θα έχει επιτευχθεί, η αναμόρφωση του πολιτικού της σκηνικού θα έχει προχωρήσει, χρόνος θα έχει κερδηθεί για να προχωρήσουν οι αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη το κεφάλαιο και κυρίως θα έχει επιτευχθεί ο στόχος για ένα λαό καθηλωμένο από την απογοήτευση και τη διάψευση των προσδοκιών του.

***

Σ' ένα όχημα όμως όπου επιβιβάζεται ο πάσα ένας που φέρει «αντιμνημονιακό» διαβατήριο, στηρίζοντας την καπιταλιστική ιδιοκτησία και ανάπτυξη, την ενσωμάτωση στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη, την εξουσία εκείνη που επιβάλλει τα μνημόνια - τέτοια ή αλλιώτικα - ή και αντεργατικά μέτρα χωρίς μνημόνια, αφού ανάπτυξη μεγαλοεπιχειρηματιών χωρίς αντεργατικά μέτρα δεν μπορεί να γίνει και ιδιαίτερα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, τι δουλειά μπορεί να έχει το ΚΚΕ; Καμία! Αν το έκανε, θα νομιμοποιούσε μια νέα εξαπάτηση σε βάρος του λαού και θα απεμπολούσε την πάλη του για φιλολαϊκή διέξοδο από την κρίση σε αντικαπιταλιστική, αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, με αποδέσμευση από την ΕΕ, μονομερή διαγραφή του χρέους και κοινωνικοποίηση των επιχειρηματικών ομίλων. Αυτή τη διέξοδο θέλουν να απομακρύνουν από τις λαϊκές συνειδήσεις και νομίζουν πως θα το καταφέρουν, καλώντας το ΚΚΕ να γίνει συμμέτοχο στην επιδίωξή τους για χειραγώγηση των εργαζομένων στο σύστημα. Ετσι στη συγκεκριμένη συνέντευξη καταγγέλλει ο Π. Σκουρλέτης το ΚΚΕ ότι διαπράττει «τραγικό λάθος» που δεν συμπορεύεται μαζί τους για τη διαχείριση της εξουσίας των μονοπωλίων και εύχεται «επανατοποθετήσεις στα ζητήματα των συμμαχιών»... Εύχεται δηλαδή να μπει το ΚΚΕ, στο κάδρο των διαχειριστών της αστικής εξουσίας, μαζί με τον Καμμένο, τον Κουβέλη, την Κατσέλη και άλλους πρόθυμους. Θα μείνουν με τις ευχές...


Β. Ν.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ