ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Μάρτη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /40
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
«Κάνε δική σου υπόθεση τις εκλογές»

Ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΜΑΣ

«Κάνε δική σου υπόθεση τις εκλογές του Συλλόγου σου στις 17 Απρίλη», καλεί με ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών.

Στο κάλεσμα σημειώνεται: «Μην ανέχεσαι άλλο τα συνεταιράκια των ΔΑΠ - ΠΑΣΠ - ΕΑΑΚ - ΣΥΡΙΖΑ να καθορίζουν την ημερομηνία των φοιτητικών εκλογών στις διαπαραταξιακές τους μαζώξεις που συνεδριάζουν κρυφά, πίσω από την πλάτη των φοιτητών και των συλλόγων. Καμιά νομιμοποίηση.

Οι φοιτητές και οι σπουδαστές δεν έχουν ανάγκη από τέτοιου είδους παζάρια μεταξύ των παρατάξεων. Πρέπει να κάνουν δική τους υπόθεση την οργάνωση του φοιτητικού κινήματος και τη ζωντάνια των φοιτητικών συλλόγων.

Βγάλε συμπέρασμα από τη στάση τους! Σε κάθε ίδρυμα να αναλάβουν οι φοιτητές και οι σπουδαστές τη διεξαγωγή των εκλογών στις 17 Απρίλη, με στόχο να ζωντανέψουν αγωνιστικά οι Σύλλογοί μας, να αποκτήσουν μαχητικά όργανα, που θα βγαίνουν μπροστά στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των σύγχρονων αναγκών μας! Να απαιτήσουν σε κάθε Σύλλογο να γίνει εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση, όπου κάθε εκλεγμένος θα κάνει απολογισμό μπροστά στους φοιτητές».

ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
Κινητοποιήσεις για τα δικαιώματά τους

Ξεκίνησαν χτες και συνεχίζονται σήμερα

Πανελλαδικό αγωνιστικό ραντεβού για τα ΤΕΙ, στις 28 Μάρτη, ενάντια στο σχέδιο «Αθηνά»
Πανελλαδικό αγωνιστικό ραντεβού για τα ΤΕΙ, στις 28 Μάρτη, ενάντια στο σχέδιο «Αθηνά»
Οι φοιτητές και οι σπουδαστές συνεχίζουν και σήμερα τις κινητοποιήσεις τους, ολοκληρώνοντας το αγωνιστικό διήμερο που ξεκίνησε χτες. Με τις κινητοποιήσεις τους εναντιώνονται στην όλο και στενότερη σύνδεση πανεπιστημίων - επιχειρήσεων, στο αυξημένο κόστος σπουδών, στο σχέδιο «Αθηνά» και στο νόμο - πλαίσιο, απαιτώντας δημόσια και δωρεάν Παιδεία για κάθε σπουδαστή, δωρεάν σίτιση, στέγαση και μετακίνηση.

Στο ΤΕΙ Πειραιά, με απόφαση της Συνέλευσης της ΣΤΕΦ έγινε παράσταση στον πρόεδρο του ιδρύματος και δόθηκε κείμενο υπογραφών για να αξιοποιηθεί η «Μαθητική Εστία Αγ. Αναργύρων», που βρίσκεται δίπλα στο πάρκο «Αντώνης Τρίτσης». Στο ΤΕΙ Αθήνας οι Επιτροπές Αγώνα του ΜΑΣ απέκλεισαν συμβολικά την Ιερά οδό.

Ο Σύλλογος της ΑΣΠΑΙΤΕ, χτες, έκανε πορεία και εξόρμηση στο κέντρο του νέου Ηρακλείου για το κόστος σπουδών, τη διάλυση των ΤΕΙ και ενάντια στο σχέδιο «Αθηνά».

Οι Επιτροπές Αγώνα του Νομικού, του Πολιτικού και του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθήνας έκαναν κινητοποιήσεις στους προέδρους των τμημάτων και την πρυτανεία, για το κόστος σπουδών.

Οι Επιτροπές Αγώνα της Γεωπονικής απέκλεισαν την Ιερά οδό.

Σήμερα οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται:

Οι σπουδαστές του ΤΕΙ Πειραιά και του ΤΕΙ Αθήνας θα κάνουν κινητοποίηση για τη μετακίνηση.

Οι σπουδαστές της ΑΣΠΑΙΤΕ θα προχωρήσουν σε κινητοποίηση Ειδικό Λογαριασμών Κονδυλίων Ερευνας, απαιτώντας να πληρωθούν οι σπουδαστές που κάνουν πρακτική. Για την Τετάρτη 27 Μάρτη, προγραμματίζουν εκδήλωση με θέμα «Οι εξελίξεις στην τεχνική εκπαίδευση», όπου θα μιλήσει ο Ηλίας Πατίδης, μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ.

Σήμερα οι Επιτροπές Αγώνα της Φυσικομαθηματικής και της Φιλοσοφικής θα κάνουν κινητοποίηση στον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Ερευνας του Πανεπιστημίου Αθήνας. Οι Επιτροπές Αγώνα της Νομικής, του Πολιτικού και του Οικονομικού του Πανεπιστημίου Αθήνας θα κάνουν και σήμερα παραστάσεις διαμαρτυρίας στους προέδρους των τμημάτων και την πρυτανεία, για το κόστος σπουδών.

Οι Επιτροπές Αγώνα της Γεωπονικής σήμερα θα προχωρήσουν σε παραστάσεις διαμαρτυρίας στους προέδρους τμημάτων για να δοθούν δωρεάν οι εργαστηριακοί οδηγοί. Την Τρίτη, 26 Μάρτη, θα κάνουν κινητοποίηση στο Γραφείο Διασύνδεσης.

Οι Επιτροπές Αγώνα του ΕΜ Πολυτεχνείου θα προχωρήσουν, σήμερα, σε κινητοποίηση στον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Ερευνας του ιδρύματος.

Πανελλαδικό συλλαλητήριο στις 28 Μάρτη

Οι δυνάμεις του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών σε όλη τη χώρα καλούν τους σπουδαστές των ΤΕΙ και τους Συλλόγους τους, σε συμμετοχή στο πανελλαδικό συλλαλητήριο, ενάντια στο σχέδιο «Αθηνά» και τη διάλυση των ΤΕΙ, που θα γίνει στις 28 Μάρτη, στη 1 το μεσημέρι στην Ομόνοια. Απόφαση συμμετοχής έχουν πάρει μέχρι τώρα οι Σύλλογοι ΑΣΠΑΙΤΕ, ΣΤΕΦ ΤΕΙ Αθήνας, ΣΤΕΦ ΤΕΙ Πειραιά, ΣΤΕΦ ΤΕΙ Πάτρας, ΣΤΕΦ ΤΕΙ Ηρακλείου, ΣΔΟ ΤΕΙ Ηρακλείου, Σύλλογος Σπουδαστών ΤΕΙ Λαμίας, ΣΤΕΦ και ΣΔΟ ΤΕΙ Κοζάνης, ΣΕΥΠ ΤΕΙ Αθήνας.

Συμμετοχή στο συλλαλητήριο στις 28 Μάρτη και εκλογές στις 17 Απρίλη, αποφάσισε ο Σύλλογος Φοιτητών Πολυτεχνείου Ξάνθης, μέσα από Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησε την Τετάρτη. Η Γενική Συνέλευση υιοθέτησε το πλαίσιο των Επιτροπών Αγώνα του Πολυτεχνείου που συσπειρώνονται στο Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών.

Στη Θεσσαλονίκη, χτες οι φοιτητές του ΤΕΙ πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κτίριο του ΤΕΙ μαζί με εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους.

Στην Καστοριά, οι φοιτητές του ΤΕΙ πραγματοποίησαν συμβολική κατάληψη του κτιρίου της αντιπεριφέρειας.

Τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη στους φοιτητές του Τμήματος Αυτοματισμού και στον αγώνα τους ενάντια στο σχέδιο «Αθηνά» που κλείνει σχολές και τμήματα, που διαλύει τις σπουδές τους, εκφράζει με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση FORTHNET - NETMED.

Το ΜΑΣ για τους... «συμπαραστάτες» των σπουδαστών

Με αφορμή το σχέδιο «Αθηνά» έχουν εμφανιστεί στις σχολές διάφοροι ...υπερασπιστές του αγώνα των φοιτητών και των σπουδαστών ενάντια στο σχέδιο «Αθηνά», από τελείως, όμως, διαφορετική λογική. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα που παρουσιάζει το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών για την παράταξη «Ηφαιστος», στη Σχολή Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών (ΣΓΚΤΣ) του ΤΕΙ Αθήνας.

Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΜΑΣ, «τις τελευταίες ημέρες κυκλοφορούν στη σχολή μας ανακοινώσεις με τίτλο ένα "όχι" και υπογράφονται από ένα "Μέτωπο σπουδαστών, καθηγητών και αποφοίτων Τεχνολογίας" ή αλλιώς "Ηφαιστος". Η εμφάνιση αυτής της ομάδας έγινε με αφορμή την ανακοίνωση του σχεδίου "Αθηνά" που προβλέπει τη συγχώνευση του τμήματος της Τεχνολογίας και της Γραφιστικής. Μάλιστα, στην τελευταία Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας (ΣΓΤΚΣ) η ομάδα αυτή κυκλοφόρησε και πρόταση "πάλης" προς το σπουδαστικό σύλλογο.

Το οξύμωρο είναι ότι παρότι τη μοίραζαν κάποιοι σπουδαστές, στο τέλος της ανακοίνωσης υπέγραφαν τη στήριξή τους ο Σύνδεσμος Εκτυπωτικών Μέσων Επικοινωνίας Ελλάδας, Σύνδεσμος Βιομηχανιών Παραγωγής Υλικών Συσκευασίας, Ενωση Ιδιοκτητών Τυπογραφείων Αττικής κ.ά. δηλαδή επιχειρηματίες του κλάδου Τύπου και Χάρτου».

Στην ανακοίνωση του ΜΑΣ σημειώνεται πως «όταν οι συγκεκριμένοι σπουδαστές ρωτήθηκαν απάντησαν πώς έχουν τη στήριξη επιχειρηματιών του κλάδου και καθηγητών της σχολής».

Το ΜΑΣ καλεί ν' αναρωτηθούν οι σπουδαστές γιατί όλοι αυτοί που δεν ήταν στο πλευρό των σπουδαστών, όλο το προηγούμενο διάστημα, για μια σειρά εκρηκτικά προβλήματα, τώρα «ξαφνικά» μετατρέπονται σε «φίλους». Το ΜΑΣ σημειώνει ότι δεν μπορεί να έχουν κοινό στόχο οι σπουδαστές με τους επιχειρηματίες και εξηγεί: «Αυτοί καλούν σε τροποποίηση του σχεδίου "Αθηνά" ενώ συμφωνούν με την ουσία του σχεδίου, που είναι τα πτυχία "σούπα" και η μετατροπή των ΤΕΙ σε ΙΕΚ. Εμείς ζητάμε απόρριψη του Σχεδίου "Αθηνά" και πτυχία με αξία».

Για τα ναρκωτικά

Το Κέντρο Πρόληψης «ΦΑΡΟΣ», η Ενωση Δημοκρατικών Γυναικών Ικαρίας και το Παράρτημα του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) πραγματοποιούν εκδήλωση - συζήτηση για το κοινωνικό πρόβλημα των ναρκωτικών στον Εύδηλο (στο «Κατσούλειο»), σήμερα Παρασκευή, στις 7 το απόγευμα.

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στον ΟΚΑΝΑ

Με δυναμική πορεία και συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας συνέχισαν χτες οι εργαζόμενοι στον ΟΚΑΝΑ τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στην απαξίωση του Οργανισμού λόγω υποχρηματοδότησης και την εργασιακή τους υποβάθμιση, καταγγέλοντας ότι τίθεται σε κίνδυνο το μέλλον των 8.500 θεραπευόμενων. Οι εργαζόμενοι έχουν προχωρήσει σε επ' αόριστον κατάληψη των κεντρικών υπηρεσιών του ΟΚΑΝΑ από την Τρίτη και χτες ξεκίνησαν με πορεία από εκεί και κατέληξαν έξω από το Γενικό Λογιστήριο. Εκεί απαίτησαν και πέτυχαν να συναντηθεί το Σωματείο με τον υφυπουργό Οικονομικών Χ. Σταϊκούρα, ο οποίος όμως εμφανίστηκε αναρμόδιος για το ζήτημα της υποχρηματοδότησης και τους παρέπεμψε στον υπουργό Υγείας. Οσον αφορά το ζήτημα των αναδρομικών περικοπών των μισθών τους που τους ζητάνε μετά την ένταξή τους στο ενιαίο μισθολόγιο, αν και αμείβονταν βάσει συλλογικής σύμβασης, δήλωσε άγνοια και δεσμεύτηκε να απαντήσει μέχρι την ερχόμενη Τρίτη. Οι εργαζόμενοι μετά τη κινητοποίηση προχώρησαν σε Γενική Συνέλευση και επαναβεβαίωσαν την απόφασή τους να συνεχίσουν τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις και προγραμματίζουν συγκέντρωση στις 26 Μαρτίου στο υπουργείο Υγείας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ