ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Μάρτη 2013 - 1η έκδοση
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ 35ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΓΣΕΕ
Το ΠΑΜΕ καλεί σε πάλη για κίνημα - «καρφί στο μάτι» της πλουτοκρατίας

«Ή με το κεφάλαιο ή με τους εργάτες» τονίζει στη διακήρυξή του

Ξεκίνησαν χτες και ολοκληρώνονται την Κυριακή στην Αλεξανδρούπολη οι εργασίες του 35ου Συνεδρίου της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ).

Το συνέδριο πραγματοποιείται σε μια περίοδο που φαίνεται όλο και πιο καθαρά πως οι εργατικοί αγώνες, για να είναι αποτελεσματικοί, χρειάζεται να στραφούν ενάντια σε όλους όσοι ισχυρίζονται πως εργάτες και επιχειρήσεις έχουν (ή μπορεί να έχουν) κοινά συμφέροντα.

Από τη μεριά τους, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, με τη διακήρυξη που έχουν κυκλοφορήσει εδώ και μέρες, απευθύνουν σε ολόκληρη την εργατική τάξη κάλεσμα οργάνωσης και πάλης με άξονα τα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα και όχι τις ανάγκες της πλουτοκρατίας και της «ανταγωνιστικότητας».

Οπως αναφέρει η διακήρυξη, «σήμερα χρειαζόμαστε ένα κίνημα ταξικό, καρφί στο μάτι της πλουτοκρατίας, οργανωμένο και προσανατολισμένο απέναντι στην εργοδοσία, τους νόμους και το κράτος της, μαζικό, οργανωμένο στον τόπο δουλειάς και τον κλάδο. Κίνημα απαλλαγμένο από τους ανθρώπους της εργοδοσίας, που θα στηρίζεται και θα αναπτύσσει την κοινωνική συμμαχία, που δε θα παλεύει μόνο για επιμέρους βελτιώσεις αλλά για το σύνολο των αναγκών της λαϊκής - εργατικής οικογένειας, κίνημα που θα βάζει στην ημερήσια διάταξη το κεντρικό πρόβλημα - ερώτημα που πρέπει να απαντήσει η εργατική τάξη, οι εργαζόμενοι. 'Η εμείς ή τα μονοπώλια! 'Η με το κεφάλαιο ή με το λαό! Ανάπτυξη για το λαό ή για τα κέρδη των μονοπωλίων».

Στον αντίποδα, οι άλλες δυνάμεις καλούν τους εργαζόμενους να επενδύσουν και να κάνουν θυσίες για την «υγιή επιχειρηματικότητα» και «ανταγωνιστικότητα», δηλαδή για την ανάπτυξη που υπηρετεί τα μονοπώλια και συντρίβει και τις κατακτήσεις και τις ανάγκες της εργατικής τάξης.

Συνεχίζεται το πολύμορφο άνοιγμα του ΠΑΜΕ

Στο μεταξύ, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ συνεχίζουν τις εκδηλώσεις και περιοδείες σε χώρους δουλειάς σε πόλεις της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης.

Χτες το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε μαζική σύσκεψη με μαθητές και διοικητικούς υπαλλήλους της σχολής μαθητείας του ΟΑΕΔ στην Καβάλα, σε αίθουσα του Οργανισμού. Την πρωτοβουλία πήρε το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Καβάλας και δυνάμεις του ΠΑΜΕ σε οικοδόμους και ηλεκτροτεχνίτες.

Στη σύσκεψη, εκπροσωπώντας το ΠΑΜΕ, μίλησε ο Νίκος Παπαγεωργίου, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων Αττικής. Κεντρικός πυρήνας της συζήτησης με τους μαθητές (υδραυλικοί, μηχανικοί, ηλεκτρολόγοι, κ.λπ.), η πλειοψηφία των οποίων ήταν έφηβοι, ήταν η ανάγκη της οργάνωσής τους στα συνδικάτα. Στόχος, να μεταφερθεί η εμπειρία από τους χώρους που κάνουν την πρακτική τους, από την εκμετάλλευση που υφίστανται, ώστε και τα σωματεία να σχεδιάσουν και να ανοίξουν τη δουλειά τους γι' αυτό το ζήτημα. Να ενημερωθούν για τα δικαιώματά τους, να δώσουν τη μάχη με τα σωματεία για να μην καταργηθούν - εκτός των άλλων - έστω και αυτές οι ελάχιστες και με σοβαρά προβλήματα δημόσιες σχολές.

Το απόγευμα είχε προγραμματιστεί εκδήλωση στο ξενοδοχείο «Εσπέρια» στην Καβάλα, με θέμα «Ανεργία και Νεολαία».

Σήμερα, Παρασκευή, στις 3 μ.μ., θα γίνει περιοδεία στον ΟΑΕΔ της Αλεξανδρούπολης, από στελέχη του ΠΑΜΕ, και στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα του Εμπορικού Επιμελητηρίου της πόλης διοργανώνεται εκδήλωση με θέμα «Κατάργηση Συλλογικών Συμβάσεων - Ανεργία». Περιοδεία στη φαρμακοβιομηχανία ΦΑΡΜΑΤΕΝ στις Σάπες του Ν. Ροδόπης, στις 11 π.μ. Η Ομοσπονδία Ιματισμού διοργανώνει σύσκεψη με εργαζόμενους του κλάδου από τα εργοστάσια της Ξάνθης, στις 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης. Το κλαδικό Σωματείο επεξεργασίας γάλακτος Ν. Ξάνθης θα πραγματοποιήσει Γενική Συνέλευση με την παρουσία εκπροσώπου της Ομοσπονδίας Τροφίμων - Γάλακτος - Ποτών, στις 7 μ.μ. στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης. Περιοδείες από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ Εμπορίου - Επισιτισμού μαζί με τα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Αλεξανδρούπολης και το Σωματείο Τουριστικών Επαγγελμάτων Εβρου την Παρασκευή 22 και το Σάββατο 23 Μάρτη σε χώρους δουλειάς των κλάδων Εμπορίου - Τουρισμού. Στην Κομοτηνή θα γίνουν περιοδείες στα εργοστάσια του κλάδου Τύπου - Χάρτου από στελέχη της Ομοσπονδίας.


«ΕΙΔΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣ»
Απαίτηση της πλουτοκρατίας για να επιβάλλει καθεστώς γαλέρας

Η επικίνδυνη και αποπροσανατολιστική αντίληψη ότι στα πλαίσια μιας αντιλαϊκής πολιτικής, που υπηρετεί την πλουτοκρατία, μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή τοπική ανάπτυξη προβλήθηκε μέσα από την ημερίδα του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στην Αλεξανδρούπολη, με θέμα «Αναπτυξιακές δυνατότητες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης και Ειδικές Οικονομικές Ζώνες».

Ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ, Σ. Ρομπόλης, αφού παρουσίασε την υψηλή ανεργία που υπάρχει στην περιοχή υπογράμμισε την αναγκαιότητα εφαρμογής ενός ολοκληρωμένου σχεδίου οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης της περιφέρειας.

Για το θέμα των Ειδικών Οικονομικών Ζωνών (ΕΟΖ), είπε ότι το συνδικαλιστικό κίνημα απορρίπτει κάθε μοντέλο ανάπτυξης, που επιφέρει, «εργασιακό μεσαίωνα, εργασιακή εξαθλίωση και κινεζοποίηση των ελληνικών περιφερειών». Και πρόσθεσε πως η ελληνική οικονομία για να κερδίσει τη μάχη των ελλειμμάτων, του χρέους, της ανεργίας και της καθίζησης της παραγωγής και του βιοτικού επιπέδου του λαού «έχει ανάγκη από τη σοβαρή αλλαγή του εσωτερικού ευρωπαϊκού καταμερισμού εργασίας με επενδύσεις (δημόσιες και ιδιωτικές) και με αναπτυξιακές πολιτικές που θα αναβαθμίσουν ισόρροπα τη σημερινή παραγωγική υποβάθμιση, θα αυξήσουν την απασχόληση και την παραγωγικότητα, θα βελτιώσουν με νέους πόρους τη σημερινή και μελλοντική δυσμενή δημοσιονομική κατάσταση, καθώς και την εισοδηματική και κοινωνική κατάσταση των Ελλήνων πολιτών».

Στην τοποθέτησή του ο Χρήστος Τρέλλης, περιφερειακός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και μέλος του ΓΠ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ, χαρακτήρισε πέρα για πέρα λαθεμένη την αντίληψη όσων υποστηρίζουν πως στα πλαίσια μιας γενικής αντιλαϊκής πολιτικής, που ασκείται στο όνομα της πλουτοκρατίας στο επίπεδο της χώρας, μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή τοπική ανάπτυξη. Και μάλιστα σήμερα που η οικονομική κρίση οξύνεται και βαθαίνει. Οπως σημείωσε, «στην ίδια ακριβώς λογική κινείται και η αντίληψη που προβάλει τη δήθεν "υγιή επιχειρηματικότητα" και ανάπτυξη, που επαγγέλλεται ο ΣΥΡΙΖΑ». Και τόνισε ότι το ζήτημα που τίθεται είναι: ανάπτυξη από ποιον και για ποιον. Ανάπτυξη για τα μονοπώλια ή για το λαό;

«Η επίκληση της αειφορίας και της βιώσιμης ανάπτυξης, της κοινωνικής και περιφερειακής συνοχής από πλευράς της αστικής τάξης και των κυβερνήσεων, είναι στάχτη στα μάτια των εργαζόμενων. Τίποτε από αυτά δεν είναι εφικτό στα πλαίσια των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής. Πρόκειται για ιδεολογική προπαγάνδα που στοχεύει στην πιο εύκολη αποδοχή από τα λαϊκά στρώματα, ειδικά στις πιο υποβαθμισμένες περιοχές, όλων αυτών των αντιλαϊκών επιλογών», είπε. Τόνισε ότι η ανισόμετρη ανάπτυξη είναι σύμφυτη με το καπιταλιστικό σύστημα, και είναι αδύνατο στα πλαίσια αυτού του συστήματος να ξεπεραστούν οι όποιες ανισομετρίες υπάρχουν σε επίπεδο χώρας ή Περιφέρειας. Οπως επίσης ότι «καμιά διοικητική αναδιάρθρωση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις αιτίες της καπιταλιστικής κρίσης, τις αντιλαϊκές συνέπειες της, εφόσον το κουμάντο το έχει η εξουσία των μονοπωλίων».

Ειδικότερα για τις ΕΟΖ που προωθεί η κυβέρνηση και στην περιοχή της Θράκης, ο Χρ. Τρέλλης σημείωσε πως είναι απαίτηση της πλουτοκρατίας και θα φέρει εργασιακό καθεστώς γαλέρας για τους εργαζόμενους. Και πρόσθεσε πως «ένα τέτοιο καθεστώς εργασιακού μεσαίωνα επιδιώκει το σύνολο των εργοδοτών στην Ανατολική Μακεδονία - Θράκη, με πρόσχημα την "ίση μεταχείριση" έναντι των πλουτοκρατών, που θα ενταχθούν στο καθεστώς των ΕΟΖ. Οι αρνητικές επιπτώσεις λοιπόν στους εργαζόμενους δεν αφορούν μόνο όσους ελάχιστους προσληφθούν στην ΕΟΖ. Αλλά το σύνολο των εργαζομένων της περιοχής. Οι υποστηρικτές όλων αυτών των σχεδίων προβάλλουν ως "θετικό αντάλλαγμα" ότι θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Τους απαντάμε ότι είναι συνυπεύθυνοι για την ανεργία που ζούμε και βέβαια οι θέσεις, που θα δημιουργηθούν, θα είναι ελάχιστες. Το ξεζούμισμα δε των εργαζομένων τεράστιο».


Για τους αναγνώστες του «Ριζοσπάστη»

Εάν δεν βρίσκετε τον «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» στο περίπτερο τηλεφωνήστε μας στο 210.3320.816



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ