ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Μάρτη 2013 - 1η έκδοση
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΝΕΡΟΥ
Αξιοποίηση του νερού με γνώμονα τη λαϊκή ευημερία

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Η σημερινή Παγκόσμια Μέρα Νερού, όπως έχει καθιερωθεί η 22η Μαρτίου κάθε χρόνο, βρίσκει τη χώρα μας σε πορεία ιδιωτικοποίησης των δύο μεγάλων επιχειρήσεων ύδρευσης - αποχέτευσης (ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ), που υδροδοτούν τα δύο μεγαλύτερα πολεοδομικά συγκροτήματα της χώρας. Ηδη η τρικομματική κυβέρνηση προκήρυξε διαγωνισμό, με τον οποίο βγάζει «στο σφυρί» το 51% των μετοχών της ΕΥΑΘ, ενώ σύντομα θα επακολουθήσει ανάλογη διαδικασία ξεπουλήματος και για την ΕΥΔΑΠ. Ετσι, ένα πολύτιμο φυσικό αγαθό, όπως το νερό, γίνεται αντικείμενο κερδοσκοπίας από το μεγάλο κεφάλαιο.

Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει με αφορμή τη σημερινή μέρα:

«Το νερό, ο πολυτιμότερος φυσικός πόρος, πρέπει να αποτελεί κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Η στρατηγική της άρχουσας τάξης και της ΕΕ, με την οδηγία του 2000 κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση, θυσιάζει τις κοινωνικές ανάγκες στο βωμό της κερδοφορίας των μονοπωλίων.

Στη σημερινή συγκυρία, η τρικομματική κυβέρνηση επιταχύνει την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ, της ΕΥΑΘ και των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης - αποχέτευσης που θα οδηγήσει σε νέα χαράτσια σε βάρος της λαϊκής οικογένειας, επιδείνωση της κατάστασης των εργαζομένων του κλάδου, αύξηση των κινδύνων για την προστασία της δημόσιας Υγείας και του περιβάλλοντος.

Στο πλαίσιο της κοινοτικής πολιτικής της "ανάκτησης του περιβαλλοντικού κόστους", της έμφασης στον περιορισμό της κατανάλωσης, οι φτωχοί αγρότες θα βρεθούν μπροστά στην απειλή των υδρομέτρων. Την ίδια στιγμή, οι βιομήχανοι θα συνεχίζουν ασύδοτοι να δηλητηριάζουν τα υδάτινα αποθέματα για να απομυζήσει το κεφάλαιο μεγαλύτερα κέρδη.

Το ΚΚΕ τονίζει ότι ο αγώνας ενάντια στην πολιτική ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης του νερού έχει μόνο μία νικηφόρα προοπτική, του δρόμου ανάπτυξης της λαϊκής εξουσίας, της κοινωνικοποίησης των μονοπωλίων, ώστε η αξιοποίηση του νερού να σχεδιάζεται, να υλοποιείται και να ελέγχεται με γνώμονα τη λαϊκή ευημερία».

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Αποσπασματικά προγράμματα αγωγής Υγείας

Προγράμματα αγωγής Υγείας για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και τη στοματική υγεία, προωθεί η περιφέρεια Αττικής. Το σχετικό πρόγραμμα απευθύνεται σε σχολεία του Λεκανοπεδίου και διακρίνεται από αποσπασματικότητα και ημιτελή εφαρμογή, όπως τα περισσότερα του είδους. Κι αυτό γιατί αντιμετωπίζουν την Υγεία στη λογική της ατομικής ευθύνης από τη μια μεριά, ενώ διαπιστώνουν ή προχωρούν σε διάγνωση, χωρίς να υπάρχει καμία πρόνοια για θεραπεία από την άλλη. Τη φετινή σχολική χρονιά, το εν λόγω πρόγραμμα θα το λειτουργήσουν γιατροί της Περιφέρειας ενώ από του χρόνου θα προταθεί να γίνει σε συνεργασία με δήμους.

Στην τοποθέτησή του στο πλαίσιο συζήτησης προχτές στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, ο εκλεγμένος του ΚΚΕ Ι. Κοκκινόπουλος, σημείωσε μεν ότι τα προγράμματα Υγείας που προτείνονται είναι χρήσιμα και αναγκαία, τόνισε ωστόσο ότι είναι αποσπασματικά, ειδικά μια περίοδο που το λαϊκό εισόδημα έχει μειωθεί δραματικά και οι γονείς δεν έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν θεραπεία στα παιδιά τους. Υπογράμμισε ότι «οι ανάγκες για αγωγή υγείας θα μπορούσαν και πρέπει να καλύπτονται σταθερά και συστηματικά από το δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας. Μέσα από τα Κέντρα Υγείας, με όλο τον εξοπλισμό και προσωπικό (για παράδειγμα γιατροί, ψυχολόγοι, κοινωνιολόγοι, νοσηλευτές, μαίες, κλπ.), που θα ξεκινά από την ενημέρωση και θα φτάνει ως και τη θεραπεία. Θα έχει συστηματικό χαρακτήρα, θα είναι απολύτως δωρεάν και θα αφορά το σύνολο του πληθυσμού, ανεξάρτητα σχέσης εργασίας, ανεργίας, εθνικότητας. Ακόμη και σήμερα που υπάρχουν ελάχιστα Κέντρα Υγείας στην Αττική, θα μπορούσαν με δημόσιες - δωρεάν κινητές μονάδες και πιο ολοκληρωμένα, να εφαρμόσουν έστω και αυτά τα υποτυπώδη προγράμματα αγωγής υγείας, κεντρικά με την ευθύνη και τη χρηματοδότηση του κράτους».

Επέστησε δε την προσοχή να μην εμπλακούν εταιρείες προκειμένου να διαφημιστούν, όπως έγινε σε αντίστοιχο πρόγραμμα Υγείας σε σχολεία του Πειραιά, όπου προωθούσαν συγκεκριμένες οδοντόκρεμες.

ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Αγώνας για το Νοσοκομείο Πατησίων

Tο μεθοδευόμενο από την κυβέρνηση κλείσιμο του Γενικού Νοσοκομείου Πατησίων, μετά και την άρση πρόσφατα της εφημερίας του Παθολογικού και του Καρδιολογικού Τμήματος, κατήγγειλαν οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ στη συνεδρίαση του χτεσινού Δημοτικού Συμβουλίου Αθήνας.

Ταυτόχρονα, ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓτης ΚΕ του Κόμματος και δημοτικός σύμβουλος, υπογράμμισε τις ευθύνες της δημοτικής αρχής, καθώς, ενώ στα λόγια λέει ότι θα διεκδικήσει την παραπέρα λειτουργία του νοσοκομείου (εξυπηρετεί εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου σε λαϊκές γειτονιές της Αθήνας και όμορων δήμων), στην πράξη δεν κάνει απολύτως τίποτε. Ζήτησε άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, πλήρη λειτουργία και ανάπτυξη του «Πατησίων» αλλά και όλων των νοσοκομείων με δωρεάν υπηρεσίες για όλους.

Κατήγγειλε, επίσης, τη δημοτική αρχή για μια σειρά πρόστιμα που επέβαλε σε ελεύθερους επαγγελματίες για «κατάληψη κοινόχρηστου χώρου». Ποσά δυσβάσταχτα (χιλιάδες ευρώ ανά «παραβάτη») σε καιρούς γενικευμένης ανέχειας. Μεταφέροντας σχετικό αίτημα του Συλλόγου Αυτοαπασχολούμενων Επαγγελματιών και Εμπόρων στο Δήμο Αθήνας, ζήτησε η δημοτική αρχή να σταματήσει αυτό το όργιο επιβολής προστίμων, να μην επιμείνει στην είσπραξή τους, να δώσει μιαν ανάσα στους βιοπαλαιστές που αγωνιούν για την επιβίωσή τους.

Αντιτάχθηκε στην πρόθεση της δημοτικής αρχής να κάνει μεν προσλήψεις στο Κέντρο Υποδοχής Αστέγων του Δήμου, αλλά με «μπλοκάκι» και πενιχρές αμοιβές, ελαστικές εργασιακές σχέσεις δίχως ούτε καν στοιχειώδη δικαιώματα. Παράλληλα, με αφορμή νέο εργατικό ατύχημα πρόσφατα στο Δήμο (βράδυ Καθαράς Δευτέρας εργάτης της καθαριότητας καθώς ήταν για αποκομιδή νοσοκομειακών απορριμμάτων στο «Λαϊκό» περιλούστηκε με οξέα και άλλα υγρά) έθεσε πάλι ζήτημα τήρησης των κανόνων ασφαλείας και υγιεινής για τους εργαζόμενους του Δήμου. Παράλληλα, σε συζήτηση για τη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις που έρχονται με αυτήν, ξεκαθάρισε ότι είναι καθαρή πολιτική απόφαση της κυβέρνησης να αδειάσει το Δημόσιο από χιλιάδες υπαλλήλους, απόφαση που μπορεί να ανατραπεί από τους ίδιους τους εργαζόμενους με όρους κινήματος.

Επίθεση του δημάρχου Βόλου σε συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ

Με επιθέσεις εναντίον συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ και με προσπάθεια να μετακυλίσει τις δικές του ευθύνες σε υπαλλήλους του δήμου, επιχειρεί ο δήμαρχος Βόλου, Π. Σκοτινιώτης, να «απαντήσει» στους εργαζόμενους που διαμαρτύρονται, επειδή δεν έχουν πληρωθεί τις υπερωρίες και δεν τους χορηγούνται, όπως ορίζεται στη Συλλογική Σύμβαση, τα είδη ατομικής προστασίας και το γάλα, καθώς και για το γεγονός ότι, προκειμένου να ανταποκριθούν στις υπηρεσιακές ανάγκες, κυκλοφορούν με αυτοκίνητα τα οποία είναι ανασφάλιστα και δεν έχουν περάσει από ΚΤΕΟ.

Αντί, λοιπόν, να απαντήσει επί της ουσίας και να αναλάβει τις ευθύνες του, μιλώντας για το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, επιτέθηκε στους συνδικαλιστές της ΔΑΣ (ΠΑΜΕ), επειδή εξέδωσαν ανακοίνωση για όλα αυτά τα προβλήματα και τη μοίραζαν στους εργαζόμενους, λέγοντας, χαρακτηριστικά, ότι «κάνουν σουλάτσο μέσα στο δημαρχείο». Ταυτόχρονα, κατά την προσφιλή του τακτική, επιχείρησε να φορτώσει την ευθύνη στους υπηρεσιακούς αρμοδίους, απειλώντας τους, μάλιστα, να τους περάσει από ΕΔΕ!

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Λαϊκή Συσπείρωση Βόλου κάνει λόγο για «εχθρότητα του δημάρχου απέναντι στους αγώνες των εργαζομένων».

Το ΣτΕ υπέρ της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός»

Υπέρ της επένδυσης του χρυσού στη Χαλκιδική τάσσεται το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), δίνοντας την έγκριση στην εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ» να προχωρήσει απρόσκοπτα στα σχέδιά της, καταστρέφοντας το περιβάλλον στην περιοχή. Ειδικότερα, το Τμήμα Αναστολών του ΣτΕ απέρριψε αίτηση αναστολής κατοίκων και μαζικών φορέων της περιοχής, με την οποία ζητούσαν να ανασταλεί η υπουργική απόφαση που ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους της εν λόγω επένδυσης. Μετά από ακύρωση της αίτησης αναστολής εκκρεμεί πλέον η συζήτηση της αίτησης ακύρωσης της υπουργικής απόφασης, ενώ μέχρι τότε η εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» θα μπορεί να συνεχίζει τις δραστηριότητές της στην περιοχή.

Σε δύο φορές ισόβια και επιπλέον 25 χρόνια κάθειρξη καταδικαστήκαν οι Γ. Σαββίδης και Αν. Ποφίδης για τη δολοφονία με «καλάσνικοφ», στην περιοχή του Ρέντη, των δυο αστυνομικών της ομάδας «ΔΙΑΣ» Γ. Ευαγγελινέλη και Γ. Σκυλογιάννη, καθώς και για έξι ακόμη απόπειρες ανθρωποκτονίας και για εγκληματική οργάνωση. Η ίδια ποινή επιβλήθηκε και στον 20χρονο Γ. Εμερζίδη που κρίθηκε ένοχος για απλή συνέργεια στις ίδιες εγκληματικές πράξεις χωρίς ελαφρυντικό. Ενοχοι για εγκληματική οργάνωση κρίθηκαν άλλοι 11 κατηγορούμενοι, οι οποίοι καταδικάστηκαν από 2 έως 9 χρόνια.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ