ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Μάρτη 2013 - 1η έκδοση
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2013
Ρεσιτάλ φορολογίας και σφαγιασμού δαπανών

Παρά την αύξηση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης μειώθηκαν τα σχετικά έσοδα, αφού η κατανάλωση καθηλώθηκε σε πολύ χαμηλά επίπεδα

Η υπερφορολόγηση των λαϊκών στρωμάτων, η νέα καρατόμηση των δαπανών για μισθούς και συντάξεις, η μεγαλύτερη περικοπή δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα και η ωραιοποίηση της συνολικής εικόνας των λογαριασμών, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού το δίμηνο Γενάρης - Φλεβάρης 2013. Ενας προϋπολογισμός ο οποίος είναι σήμα κατατεθέν των βάρβαρων πολιτικών λιτότητας που εφαρμόζονται από τη συγκυβέρνηση, μέσω των μνημονίων.

Τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν το δίμηνο στα 8,63 δισ. ευρώ, έναντι 9,26 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2012. Ειδικότερα, τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν στα 7,75 δισ. ευρώ και τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) στα 0,88 δισ. ευρώ.

Από την περαιτέρω ανάλυση των εσόδων του Τακτικού Προϋπολογισμού, προκύπτει ότι τα έσοδα από άμεσους φόρους διαμορφώθηκαν στα 2,99 δισ. ευρώ, στα ίδια σχεδόν επίπεδα με το 2012, σαν συνέπεια των βίαιων ανατροπών στη φορολογία εισοδήματος Φυσικών Προσώπων (εισπράχθηκαν 1,12 δισ. ευρώ). Αντίθετα από τη φορολογία των Νομικών Προσώπων (επιχειρήσεις) εισπράχθηκαν μόλις 16 εκατ. ευρώ! Από τη φορολογία των ακινήτων (χαράτσι) μπήκαν στα ταμεία 0,5 δισ. ευρώ, ενώ πολύ μεγάλη αύξηση στα 0,84 δισ. ευρώ εμφανίζουν οι εισπράξεις από φόρους προηγούμενων οικονομικών ετών.

Αντίθετα πολύ μεγάλη μείωση εμφανίζουν οι εισπράξεις έμμεσων φόρων, λόγω της συνεχιζόμενης πτώσης της λαϊκής κατανάλωσης. Οι έμμεσοι φόροι ανήλθαν στα 3,97 δισ. ευρώ, έναντι 4,87 δισ. ευρώ το 2012. Πτώση εμφανίζουν οι εισπράξεις και από τους φόρους συναλλαγών με το ΦΠΑ του φόρου πετρελαιοειδών να εμφανίζεται μειωμένος κατά 120 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2012, όπως και οι φόροι κατανάλωσης, οι οποίοι μειώθηκαν περισσότερο από 400 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι. Οι εισπράξεις από τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων «βούλιαξαν» στα 98 εκατ. ευρώ, έναντι 219 εκατ. ευρώ το 2012.

Την υστέρηση των εσόδων από έμμεσους φόρους, επιχείρησαν να την αντισταθμίσουν με την ακόμα μεγαλύτερη συμπίεση των κοινωνικών δαπανών. Ειδικότερα οι δαπάνες του Κρατικού Προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν στα 9,42 δισ. ευρώ ( έναντι 9,75 δισ. ευρώ πέρυσι), με αυτούς του Τακτικού Προϋπολογισμού να διαμορφώνονται στα 9,14 δισ. ευρώ και του ΠΔΕ στα 279 εκατ. ευρώ.

Για αποδοχές και συντάξεις δόθηκαν 3,08 δισ. ευρώ, 150 εκατ. ευρώ λιγότερα από πέρυσι. Η μεγάλη σφαγή έγινε στις δαπάνες για Ασφάλιση, Περίθαλψη, Κοινωνική Προστασία, όπου διατέθηκαν 2,99 δισ. ευρώ, έναντι 3,98 δισ. ευρώ το 2012. Οι περικοπές αφορούν τις επιχορηγήσεις ασφαλιστικών ταμείων, όπου και διατέθηκαν 2,67 δισ. ευρώ, έναντι 3,61 δισ. ευρώ το 2012. Μειωμένη κατά 220 εκατ. ευρώ είναι η επιχορήγηση στον ΟΓΑ και κατά 750 εκατ. ευρώ στο ΙΚΑ! Τα επιδόματα πολυτέκνων συρρικνώθηκαν στα 15 εκατ. ευρώ, έναντι 120 πέρυσι! Τέλος, οι δαπάνες για τόκους ανήλθαν στα 1,28 δισ. ευρώ.

ΝΕ ΕΒΡΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
ΟΧΙ στο ξεπούλημα του ζεόλιθου

Η απόφαση της τρικομματικής κυβέρνησης να παραδώσει τον ορυκτό πλούτο της χώρας μας με διαδικασίες εξπρές στους επιχειρηματικούς ομίλους αναζωπυρώνει και πάλι τις συζητήσεις για την εξόρυξη του ζεόλιθου της περιοχής του Τριγώνου του Εβρου. Φούντωσε και πάλι ο πόλεμος ανάμεσα στις ενδιαφερόμενες εταιρείες που «λιγουρεύονται» να αρπάξουν το πολύτιμο ορυκτό.

Το Μάη του 2011 ο τότε γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης είχε υπογράψει σύμβαση μίσθωσης δημόσιας λατομικής έκτασης 160 στρεμμάτων στα Πετρωτά Ορεστιάδας για την εκμετάλλευση του βιομηχανικού ορυκτού ζεόλιθου, με την εταιρεία «GEO-VET». Αυτό το πολύτιμο ορυκτό παραδιδόταν για εκμετάλλευση με «πάγιο μίσθωμα 10 ευρώ ανά στρέμμα για την πρώτη τριετία και εβδομήντα δύο (72) ευρώ μέχρι τη λήξη της μίσθωσης. Το αναλογικό μίσθωμα ορίζονται σε 7% στην τιμή πώλησης επί μεταφορικού μέσου του εξορυσσομένου βιομηχανικού ορυκτού μέσα στο μίσθιο λατομείο και 8% επί της τιμής των ακατέργαστων υποπροϊόντων και παραπροϊόντων και των πάσης φύσεως απορριμμάτων αυτών».

Τους επόμενους μήνες, πάλι επί ΠΑΣΟΚ, μπλόκαρε η «επένδυση» καθώς, όπως φαίνεται, εμφανίσθηκαν και νέοι μνηστήρες και τότε πρόβαλε η «ανάγκη» διενέργειας διαγωνισμού για την παράδοση των κοιτασμάτων ζεόλιθου του Εβρου στους επιχειρηματικούς ομίλους.

ΚΚΕ: ΟΧΙ στο ξεπούλημα του ζεόλιθου

Με ανακοίνωσή της η ΝΕ Εβρου του ΚΚΕ σημειώνει: «Στον πόλεμο αυτό, πίσω από τις εταιρείες, ανοιχτά πια, στοιχίζονται πρωτοκλασάτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και από κοντά και διάφοροι "ειδικοί", που τους πήρε ο καημός για την ανάπτυξη της περιοχής μας, περιδιαβαίνουν τα τοπικά ΜΜΕ, "σμπρώχνουν" και αυτοί το ζεόλιθο της περιοχής στα σαγόνια πολυεθνικών ομίλων.

Στην παρέα τους πρόσφατα προστέθηκε και ο Αλέξης Τσίπρας, πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, που με δηλώσεις του στην Αλεξανδρούπολη τάχθηκε υπέρ της παράδοσης των κοιτασμάτων ζεόλιθου στις εταιρείες χαρακτηρίζοντας τις επενδύσεις αυτές ήπιας μορφής.

Η εκμετάλλευση του ζεόλιθου της περιοχής Πενταλόφου - Πετρωτών δεν είναι κάτι το καινούριο. Οι συζητήσεις για την αξιοποίησή του ξεκίνησαν το 1980. Το 2000 μισθώθηκαν στην εταιρεία "ΑΕΕ Αργυρομεταλλευμάτων & ΒΑΡΥΤΙΝΗΣ" 272 στρέμματα στην περιοχή Πενταλόφου για εκμετάλλευση και η σύμβαση αυτή τροποποιήθηκε το 2010, ανανεώθηκε μέχρι το 2017 και η εκμετάλλευση πέρασε στην πολυεθνική "S&B Βιομηχανικά Ορυκτά ΑΕ". Εχουμε λοιπόν εμπειρία από τα οφέλη που αφήνουν αυτές οι επενδύσεις στους εργαζόμενους, που ακόμα περιμένουν τις θέσεις εργασίας και την τοπική οικονομία.

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή ήταν και είναι σταθερά αντίθετο στο ξεπούλημα του ζεόλιθου στους διάφορους "επενδυτές". Ο ορυκτός πλούτος είναι λαϊκή περιουσία και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να παραχωρείται σε μεγάλους, ντόπιους ή ξένους, επιχειρηματικούς ομίλους. Η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου πρέπει να γίνεται σε όφελος του λαού, στο πλαίσιο ενός κεντρικού σχεδιασμού, με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο και όχι για την αύξηση των κερδών του κεφαλαίου.

Μια τέτοια αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας μας θα έχει στο κέντρο της προσοχής της τους εργαζόμενους, το λαό της περιοχής και όχι την κερδοφορία της εταιρείας, θα δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας με μόνιμη σταθερή δουλειά, με δικαιώματα.

Οι μαζικοί φορείς της περιοχής μας αλλά και κάθε εργαζόμενος, άνεργος, αυτοαπασχολούμενος και αγρότης πρέπει να μπει στην πρώτη γραμμή ενάντια στην πολιτική που παραδίδει τον ορυκτό πλούτο στα σαγόνια των επιχειρηματικών ομίλων».

ΝΕ ΞΑΝΘΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρέμβαση για τη ΣΕΚΑΠ

Σε αγωνιστική ετοιμότητα για να μη γίνουν απολύσεις, να μη χτυπηθούν οι εργασιακές σχέσεις, καλεί η ΝΕ Ξάνθης του ΚΚΕ τους εργαζόμενους της ΣΕΚΑΠ μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την πώληση των μετοχών που κατείχε η ΣΕΚΕ σε εταιρεία του Ρώσου επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη.

Αναλυτικά, η ΝΕ Ξάνθης του ΚΚΕ αναφέρει: «Η εξαγορά του 34,18% των μετοχών της ΣΕΚΑΠ που κατείχε η ΣΕΚΕ από τη ρωσική εταιρεία Donskoy Tabak JSC, ιδιοκτησίας του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη, δεν εξασφαλίζει τη συνέχιση της λειτουργίας της μοναδικής συνεταιριστικής καπνοβιομηχανίας, πολύ περισσότερο δεν εξασφαλίζει τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων, την ώρα μάλιστα που οξύνεται ο ανταγωνισμός ανάμεσα σε ρωσικά, τουρκικά και αμερικανικά κεφάλαια για το ποιος θα ελέγχει την καπνοβιομηχανία.

Η εμπειρία από τις μέχρι τώρα ιδιωτικοποιήσεις δείχνει ότι αυτές συνοδεύονται από μειώσεις θέσεων εργασίας, περικοπές μισθών και εργασιακών δικαιωμάτων.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους της ΣΕΚΑΠ να είναι σε αγωνιστική ετοιμότητα για να μη γίνουν απολύσεις, να μη χτυπηθούν οι εργασιακές σχέσεις που ισχύουν σήμερα.

Η ΝΕ Ξάνθης του ΚΚΕ είχε προειδοποιήσει έγκαιρα τους εργαζόμενους και τους μικρομεσαίους αγρότες γι' αυτές τις εξελίξεις στα συνεταιριστικά εργοστάσια, σήμερα πρέπει να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα για την πολιτική της ΕΕ, των κομμάτων του ευρωμονόδρομου. Για την αντιλαϊκή πολιτική που εφάρμοσαν όλα αυτά τα χρόνια και οδήγησε στο ξεκλήρισμα χιλιάδων αγροτικών νοικοκυριών, τον αφανισμό παραδοσιακών αγροτικών καλλιεργειών (καπνό, ντομάτα, τεύτλα κ.ά.), το κλείσιμο ή ξεπούλημα δεκάδων συνεταιριστικών βιομηχανιών με συνέπεια να χαθούν εκατοντάδες θέσεις εργασίας.

Σήμερα, μεσούσης της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, γίνεται ακόμα πιο επίκαιρη η πρόταση του ΚΚΕ για λαϊκή εξουσία και οικονομία, που τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής θα είναι λαϊκή περιουσία και θα υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός στην παραγωγή, αξιοποιώντας όλες τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, στα πλαίσια του οποίου θα λειτουργούν και αγροτικοί παραγωγικοί συνεταιρισμοί, με μοναδικό σκοπό την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και όχι την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων».

Εκδήλωση για την αγροτική ανάπτυξη

Οι Γραμματείες Μαγνησίας του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, του ΜΑΣ, καθώς και ο Σύλλογος Γυναικών Βόλου, διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα: «ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΓΙΑ ΦΤΗΝΑ, ΠΟΙΟΤΙΚΑ, ΝΤΟΠΙΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ», την Τετάρτη 27 Μάρτη, στο δημαρχείο του Βόλου. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΠΟΥΤΑΣ, στέλεχος της ΠΑΣΥ, και θα υπάρξουν παρεμβάσεις από εκπροσώπους σωματείων και αγροτικών συλλόγων της περιοχής.

ΕΛΠΕ
Αύξηση καθαρών κερδών

Σημαντικά κέρδη κατέγραψαν τα ΕΛΠΕ και το πρώτο 9μηνο του 2012, ενώ εντυπωσιακή ήταν η κερδοφορία τους το τρίτο τρίμηνο του έτους, έναντι ζημιών το 2011. Σε επίπεδο τρίτου τριμήνου, ο όμιλος καταγράφει: συγκρίσιμα καθαρά κέρδη 63 εκατ. ευρώ από ζημιές 17 εκατ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο του 2011. Συγκρίσιμα EBITDA 93 εκατ. ευρώ από 70 εκατ. ευρώ.

Σε επίπεδο 9μήνου: συγκρίσιμα καθαρά κέρδη 209 εκατ. ευρώ από 121 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο 9μηνο του 2012. Συγκρίσιμα κέρδη EBITDA 366 εκατ. ευρώ από 287 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο 9μηνο του 2011.

Παρά τη μείωση της εσωτερικής ζήτησης καυσίμων κατά 11%, τα ΕΛΠΕ προβλέπουν ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των εσόδων τους το τέταρτο τρίμηνο του 2012, καθώς θα βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία και οι νέες εγκαταστάσεις της Ελευσίνας, ενώ η υφιστάμενη εικόνα τους ενισχύθηκε τόσο από την αύξηση των περιθωρίων διύλισης, όσο και από τις συναλλαγματικές διαφορές στις αποτιμήσεις των δανείων, αλλά και από τη συνεισφορά των κλάδων ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου. Με απλά λόγια, όλα όσα κάνουν τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα να ανησυχούν και μειώνουν το εισόδημά τους αποτελούν βάση θετικής εξέλιξης για επιχειρήσεις με το μέγεθος και το αντικείμενο των ΕΛΠΕ, που εμφανίζουν και σημαντικές εξαγωγές.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ