ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Μάρτη 2013 - 1η έκδοση
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Καμία δέσμευση για τις θέσεις εργασίας

Οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες του κλάδου καλλιεργούν στάση αναμονής

Κινητοποίηση πραγματοποίησαν χτες εργαζόμενοι στην τράπεζα Κύπρου διεκδικώντας τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων τους. Νωρίς το πρωί έγινε συγκέντρωση στα κεντρικά γραφεία της τράπεζας στη Λ. Αλεξάνδρας. Κατά τη διάρκειά της έγινε γνωστό το σενάριο για το διαχωρισμό της τράπεζας Λαϊκή (πρώην «Μαρφίν») σε «καλή» και «κακή» τράπεζα και αποφασίστηκε να πάνε στο υπουργείο Οικονομικών για να ενημερωθούν για τις εξελίξεις.

Στο υπουργείο Οικονομικών αντιπροσωπεία του ΔΣ του Συλλόγου στην Τράπεζα Κύπρου και άλλη αντιπροσωπεία του ΔΣ του Συλλόγου στη Λαϊκή συναντήθηκαν με το διευθυντή του γραφείου του υπουργού. Σε αυτή δεν έγινε καμιά ενημέρωση και δεν υπήρξε καμιά δέσμευση για τις θέσεις εργασίας.

Χτες το απόγευμα είχε προγραμματιστεί να γίνει η συγκέντρωση στην οποία καλούσαν οι δύο παρατάξεις «Αγωνιστική Συνεργασία» στην τράπεζα «Λαϊκή» και «Αγωνιστικό Μέτωπο» στην Τράπεζα Κύπρου (συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ), στην κατεύθυνση συντονισμού της δράσης. Ακόμα, σήμερα το πρωί έχει ανακοινωθεί ότι θα γίνει νέα συγκέντρωση στα κεντρικά γραφεία της τράπεζας Κύπρου.

Σε ανακοίνωση της η «Αγωνιστική Συνεργασία» στη Λαϊκή επισημαίνει: «Αυτή την έσχατη στιγμή που έπρεπε ολόκληρος ο κλάδος να αντιδράσει, η ΟΤΟΕ είναι για άλλη μια φορά απούσα, περιμένοντας όπως λένε τις εξελίξεις. Αντίστοιχα, το επιχειρησιακό σωματείο «διαβουλεύεται». Στις επανειλημμένες μας προσπάθειες να συγκεντρώσουν τους εργαζομένους, για ενημέρωση αλλά κυρίως να συμμετέχουν οι ίδιοι στις αποφάσεις, να οργανώσουν οι ίδιοι τον αγώνα δήλωσαν ότι περιμένουν τις εξελίξεις»! Ακόμα, προβάλλει τα αιτήματα: καμιά απόλυση, κανένα παζάρι στα δικαιώματά μας.

Διασπαστικός ο ρόλος τους

Και η χτεσινή μέρα επιβεβαίωσε το διασπαστικό ρόλο του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού. Χτες ο Γ. Χιωτέλης, στέλεχος του ΠΑΜΕ και συνδικαλιστής στο Σύλλογο της «Λαϊκής», πήγε στην πρωινή συγκέντρωση στην τράπεζα Κύπρου και μοίρασε στους εργαζόμενους την ανακοίνωση - κάλεσμα για την απογευματινή συγκέντρωση των δύο παρατάξεων. Την ώρα που τις μοίραζε, ο πρόεδρος (ΣΥΡΙΖΑ) του ΔΣ του Συλλόγου της τράπεζας Κύπρου του είπε «τι θέλεις εσύ εδώ; Να πας στην τράπεζά σου και στο σύλλογο σου να βγάλεις τους εργαζόμενους έξω»! Μια αντίληψη που προφανή στόχο έχει να περιορίσει τη φωνή των ταξικών δυνάμεων και να βάλει εμπόδια στην ανάπτυξη κοινής δράσης των εργαζομένων όχι μόνο των δύο άλλα όλων των τραπεζών. Να πώς εννοούν τη «ενότητα» και τη «δημοκρατία» οι συνδικαλιστικές δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι ίδιες δυνάμεις μία μέρα πριν δε δέχθηκαν να παραβρεθεί σε συγκέντρωση των εργαζομένων η Αλ. Μπαλού, στέλεχος του ΠΑΜΕ και μέλος του προεδρείου της ΟΤΟΕ. Ακόμα, η πλειοψηφία στο Σύλλογο της «Λαϊκής» απέρριψε την πρόταση των ταξικών δυνάμεων να γίνει γενική συνέλευση αύριο με τη δικαιολογία ότι θα λείπει ο πρόεδρος!

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΦΟΡΕΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Απεργία ενάντια στους μηχανισμούς εκφοβισμού

Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Απεργία πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι στους φορείς που υπάγονται στο υπουργείο Εργασίας ενάντια σε διατάξεις νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην Κοινωνική Ασφάλιση. Οι διατάξεις αυτές ορίζουν ότι ακόμα και σε περίπτωση παράλειψης στην εργασία ο εργαζόμενος μπορεί να τιμωρηθεί με διαθεσιμότητα διάρκειας έξι έως δώδεκα μηνών. Στο πλαίσιο της απεργίας έγινε συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας. Σε συνάντηση με εκπρόσωπο της πολιτικής ηγεσίας υπήρξε η ενημέρωση πως θα αποσυρθούν οι επίμαχες διατάξεις (άρθρο 10 του νομοσχεδίου).

Υστερα από αυτή την εξέλιξη οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ υπογράμμισαν στους απεργούς ότι πρόκειται για ένα βήμα που ήρθε ως αποτέλεσμα της πίεσης που άσκησαν αλλά και ότι απαιτείται συνεχής αγωνιστική επαγρύπνηση, καθώς πολλές φορές έχουν δοθεί δεσμεύσεις που τελικά δεν τηρούνται. Ακόμα ότι υπάρχει το ζήτημα του νέου πειθαρχικού κώδικα για το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων που φθάνει να ποινικοποιεί ακόμα και τη συνδικαλιστική δράση ώστε να εκφοβίζει και να χειραγωγεί τους εργαζόμενους για λογαριασμό του κράτους και των επιχειρηματιών. Τέλος σημείωσαν ότι το νομοσχέδιο δεν αντιμετωπίζει τα οξυμένα προβλήματα αποδυνάμωσης του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και ότι αντιθέτως δίνει τη δυνατότητα στον εκάστοτε υπουργό να καταργεί τμήματά του, οδηγώντας στην παραπέρα υποβάθμισή του.

Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία στη Βουλή.

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ - ΟΙΥΕ»
Καταγγέλλει σχέδια αποκλεισμού της από το προεδρείο

Στην αναβολή της συνεδρίασης για τη συγκρότηση του προεδρείου της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας προχώρησαν οι παρατάξεις Αυτόνομη Παρέμβαση, «ΕΜΕΙΣ» (η πρώην ΠΑΣΚΕ που μετονομάστηκε) και η ΔΑΚΕ, μετά την άρνηση της Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ) να «συμμορφωθεί» με τις θέσεις της πλειοψηφίας.

Η συνεδρίαση είχε οριστεί την προηγούμενη Παρασκευή και όπως τονίζει η παράταξη σε σχετική ανακοίνωσή της «η ΔΑΣ απαίτησε το προεδρείο να συγκροτηθεί σε αντιπροσωπευτική αναλογική βάση. Η ΔΑΣ είναι δεύτερη δύναμη με μόνο 5 ψήφους διαφορά από την πρώτη δύναμη που είναι η "ΑΠ" με 150 ψήφους».

Καταγγέλλει ότι «οι παρατάξεις της Αυτόνομης Παρέμβασης, της ΕΜΕΙΣ (η πρώην ΠΑΣΚΕ που μετονομάστηκε) και της ΔΑΚΕ με διάφορες δικαιολογίες και προσχήματα και απαιτώντας από τη ΔΑΣ δήλωση υποταγής και συμμόρφωσης στις αντεργατικές τους θέσεις, δεν προχώρησαν στη συγκρότηση του προεδρείου, αναβάλλοντας τη συνεδρίαση. Από τις τοποθετήσεις τους, διαφάνηκαν οι προθέσεις τους να επιδιώξουν εκ νέου όπως και στο προηγούμενο συνέδριο τον αποκλεισμό της ΔΑΣ από το προεδρείο».

Η παράταξη προειδοποιεί ότι μια τέτοια μεθόδευση θα τους φέρει αντιμέτωπους όχι μόνο με τους αντιπροσώπους της ΔΑΣ, αλλά και με τους χιλιάδες εργαζόμενους που ψήφισαν ΔΑΣ και καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου σε ετοιμότητα.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΟΣΕ: Σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες προχωρούν αύριο, την Κυριακή και τη Δευτέρα οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ και στον Προαστιακό με αίτημα την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Οι απεργίες αποφασίστηκαν από τη διοίκηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών και αφορούν όλο το προσωπικό ΟΣΕ και Προαστιακού, και με οποιαδήποτε σχέση εργασίας, σε όλη τη χώρα.

ΚΟΙΝΩΦΕΛΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: Σε αποκλεισμό της ΔΕΥΑΜΒ στο Βόλο, προχώρησαν, χτες, εργαζόμενοι στα πεντάμηνα προγράμματα «Κοινωφελούς Εργασίας», διεκδικώντας την καταβολή δεδουλευμένων 2,5 μηνών.

ΔΡΑΜΑ: Σύσκεψη - συζήτηση για τα εργασιακά δικαιώματα, την κατάσταση που επικρατεί στις σχολές κατάρτισης του ΟΑΕΔ, για όσα σχεδιάζονται και για την ανάγκη οργάνωσης της αγωνιστικής απάντησης των εργαζομένων, διοργανώνει το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δράμας, αύριο Παρασκευή 22 Μάρτη, στις 7.30 μ.μ., στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας.

ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ: Σύσκεψη εκδήλωση με θέμα «κάτω τα χέρια από την κλαδική σύμβαση - οργανώνουμε την πάλη για μισθούς και δικαιώματα που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες μας», διοργανώνει το Σωματείο Οικοδόμων Κατερίνης, την Τετάρτη 27 Μάρτη στις 7 μ.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων του Εργατικού Κέντρου Κατερίνης.

Επίθεση σε εργαζόμενη

Στην εντατική του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης νοσηλευόταν μέχρι χτες η 35χρονη καθαρίστρια που το βράδυ της Τετάρτης έπεσε θύμα δολοφονικής επίθεσης, την ώρα που δούλευε, στο ΕΠΑΛ Νεάπολης. Η νεαρή γυναίκα, την ώρα που καθάριζε μια από τις αίθουσες του σχολείου, περίπου στις 10 το βράδυ, δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι από άγνωστο άνδρα. Σύμφωνα με πληροφορίες από τις μαχαιριές προκλήθηκαν τραύματα σε ζωτικά όργανα (πνεύμονα), στην πλάτη και στα πόδια.

Η 35χρονη εργαζόταν με 10μηνη σύμβαση στην καθαριότητα του σχολείου και δούλευε αργά το βράδυ καθώς στο κτίριο του ΕΠΑΛ λειτουργεί σε απογευματινή βάρδια το ΙΕΚ.

Την επίθεση καταδικάζει με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Προσωπικού Καθαριότητας Βόρειας Ελλάδας και Θεσσαλίας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ