ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Φλεβάρη 2020 - Κυριακή 23 Φλεβάρη 2020
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣ ΛΑΙΜΗΤΟΜΟΣ ΒΡΟΥΤΣΗ - ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Θωρακίζει τη συνεχή καρατόμηση των συντάξεων και την αύξηση των ορίων ηλικίας

Αποκαλυπτικά τα στοιχεία της αναλογιστικής μελέτης που συνοδεύει το νομοσχέδιο

Από την ογκώδη απεργιακή συγκέντρωση της περασμένης Τρίτης στην Αθήνα
Από την ογκώδη απεργιακή συγκέντρωση της περασμένης Τρίτης στην Αθήνα
Το γεγονός ότι το νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης ΝΔ συνεχίζει την ενιαία αντιασφαλιστική επίθεση από εκεί που την έφτασε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, θωρακίζοντας το νόμο Κατρούγκαλου και όλες τις προηγούμενες ανατροπές, κλείνοντας τα όποια νομικά κενά για την απρόσκοπτη εφαρμογή του και στρώνοντας το έδαφος για τα επόμενα χτυπήματα, έρχεται να επιβεβαιώσει η συζήτηση του νομοσχεδίου Βρούτση - Κατρούγκαλου από την περασμένη Τετάρτη στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής (η ψηφοφορία στην Ολομέλεια θα γίνει την Πέμπτη 27/2).

Οι ίδιες οι προβλέψεις του νομοσχεδίου και της αναλογιστικής μελέτης που το συνοδεύει, οι οποίες αναδεικνύονται στις παρεμβάσεις των βουλευτών του ΚΚΕ, ξεσκεπάζουν τα ψέματα της κυβερνητικής προπαγάνδας ότι «για πρώτη φορά δεν μειώνονται οι συντάξεις, αλλά δίνονται αυξήσεις». Ταυτόχρονα, αποκαλύπτεται η άθλια κοκορομαχία μεταξύ ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων αστικών κομμάτων, πίσω από την οποία επιχειρούν να κρύψουν το γεγονός ότι όλες οι κυβερνήσεις και τα κόμματα του κεφαλαίου «κόβουν και ράβουν» από κοινού όλα αυτά τα χρόνια για την προώθηση της αντιασφαλιστικής επίθεσης, ανοίγοντας το δρόμο για την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Ασφάλισης.

Καθεστώς η συνεχής τεράστια μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης

Χαρακτηριστικός ως προς τα παραπάνω είναι ο καβγάς ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ για το ποιο κόμμα έχει την... «πατρότητα» της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος, όπου η «βιωσιμότητα» είναι ο διαρκής «κόφτης» των συντάξεων και των παροχών με κριτήριο την κερδοφορία και τους στόχους του κεφαλαίου.

Ομως, όσες δόσεις προπαγάνδας και αν εκτοξεύσουν, όσες αλχημείες και αν κάνουν, η ταξική ουσία της πολιτικής τους επιβεβαιώνεται και από τα επίσημα στοιχεία, όπως αυτά που περιέχονται στην αναλογιστική μελέτη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής που συνοδεύει το κυβερνητικό νομοσχέδιο.

Μέσα από τα στοιχεία αυτά, και παρότι οι προβλέψεις που γίνονται σε τέτοιες μελέτες βάθους 50 χρόνων δεν συνυπολογίζουν τις περιοδικές οικονομικές κρίσεις, που βρίσκονται στο DNA του καπιταλιστικού συστήματος, επιβεβαιώνεται ότι ο νόμος Βρούτση - Κατρούγκαλου οδηγεί σε:

-- Παραπέρα μείωση των συντάξεων, η οποία στο πέρασμα του χρόνου μεγαλώνει.

-- Αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, τα οποία για τη νέα γενιά φτάνουν στο 70ό έτος.

-- Μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, που περιορίζεται στο ελάχιστο.

-- Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών προς όφελος των επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Εθνική Αναλογιστική Αρχή, με το νόμο Βρούτση η συνολική συνταξιοδοτική δαπάνη ως ποσοστό του ΑΕΠ μειώνεται φέτος στο 14,6%. Στη «βερσιόν» Κατρούγκαλου μειώνεται στο 14,8%, ενώ το 2016 που ψηφιζόταν ο νόμος, η συνταξιοδοτική δαπάνη ήταν στο 17,3% του ΑΕΠ. Αρα, στην περίπτωση του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ, με έτος βάσης το 2016, οι απώλειες για τους συνταξιούχους φέτος ανέρχονται σε 2,5 μονάδες του ΑΕΠ, ενώ στην περίπτωση του νόμου Βρούτση οι απώλειες φτάνουν σε 2,7 μονάδες του ΑΕΠ.

Το 2030, μετά από δέκα χρόνια, στη «βερσιόν» Βρούτση η συνταξιοδοτική δαπάνη μειώνεται παραπέρα, στο 12,9% του ΑΕΠ, ενώ στη «βερσιόν» Κατρούγκαλου επίσης μειώνεται, στο 13,1% του ΑΕΠ.

Το 2070, ο νόμος της ΝΔ οδηγεί σε παραπέρα μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης, που ως ποσοστό του ΑΕΠ φτάνει στο 11,9%, ενώ στην περίπτωση που ίσχυε ο νόμος Κατρούγκαλου, προβλεπόταν οι συνταξιούχοι να λάβουν το 11,6% του ΑΕΠ.

Κατά συνέπεια, και στις δύο εκδοχές η μείωση της συνολικής συνταξιοδοτικής δαπάνης - και άρα των συντάξεων - είναι τεράστια, ενώ οι διαφορές τους είναι πολύ μικρές. Κι όμως, ο ΣΕΒ, συνολικά το μεγάλο κεφάλαιο, διεκδικεί παραπέρα μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης, προκειμένου τα μονοπώλια να έχουν ακόμα μεγαλύτερα περιθώρια καταλήστευσης του παραγόμενου πλούτου...

Με δεδομένο μάλιστα ότι το 2070 ο αριθμός των συνταξιούχων εκτιμάται στα 2,685 εκατομμύρια άτομα, που σε ποσοστό θα αναλογούν στο 31% του συνολικού πληθυσμού, προκύπτει ότι σχεδόν το 1/3 του πληθυσμού της χώρας θα πρέπει να επιβιώνει με λιγότερο από το 12% του ετήσιου πλούτου που υπολογίζεται ότι θα παράγεται...

Τα παραπάνω στοιχεία απαντούν και σε διάφορα «παπαγαλάκια» που έσπευσαν να ισχυριστούν ότι το 2070 το σύστημα θα δίνει συντάξεις πάνω από 3.000 ευρώ, «ξεχνώντας» να πουν ότι η αναλογιστική μελέτη δίνει ποσά σε «τρέχουσες τιμές», αφού οι συντάκτες της δεν αποπληθώρισαν τα ποσά που καταγράφουν.

Αντίστοιχη συνεχής μείωση της κρατικής χρηματοδότησης

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στην κρατική χρηματοδότηση του συστήματος.

Και στις δύο εκδοχές το κράτος περιορίζει δραστικά τη στήριξη της δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης.

Συγκεκριμένα, με το νόμο Κατρούγκαλου η κρατική επιχορήγηση, που το 2016 ανερχόταν στο 6,8% του ΑΕΠ, το 2018 μειώθηκε στο 5,5%, φέτος θα έπεφτε στο 5,3% του ΑΕΠ, το 2030 στο 5%, για να υποχωρήσει τελικά μόλις στο 3,5% του ΑΕΠ το 2070.

Αντίστοιχα, στη «βερσιόν» Βρούτση, από το 5,5% το 2018 μειώνεται φέτος στο 5,1% του ΑΕΠ, στο 4,8% το 2030, για να φτάσει μόλις στο 3,3% του ΑΕΠ το 2070.

Αρα η συντριπτική μείωση της κρατικής χρηματοδότησης προς το σύστημα είναι κοινή πολιτική και στις δύο «βερσιόν» του ίδιου νόμου - λαιμητόμου.

Απάτη τα περί αυξήσεων και μη μείωσης των συντάξεων

Και, βέβαια, η μελέτη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής κάνει σκόνη τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς περί αυξήσεων και μη μείωσης των συντάξεων.

Συγκεκριμένα, η συνολική δαπάνη για τις κύριες συντάξεις το 2020 μειώνεται κατά 1,037 δισ. ευρώ σε σύγκριση με πέρυσι (από 25,816 σε 24,779 δισ. ευρώ), κι αυτό παρά την αύξηση των συντελεστών αναπλήρωσης για όσους έχουν πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης.

Ο λογαριασμός για τους συνταξιούχους παραμένει αρνητικός, ακόμα κι αν συνυπολογίσουμε την κατάργηση των περικοπών σε επικουρικές συντάξεις σε όσους είχαν άθροισμα κύριας και επικουρικής πάνω από 1.300 ευρώ. Συγκεκριμένα, για τις επικουρικές φέτος η συνολική δαπάνη αυξάνεται κατά 361 εκατ. ευρώ (από 2,875 δισ. ευρώ το 2019 σε 3,236 δισ. φέτος).

Ετσι η συνολική απώλεια για φέτος ανέρχεται στα 676 εκατομμύρια ευρώ.

Στα 70 χρόνια η ηλικία συνταξιοδότησης για τους νέους!

Επιπλέον, προκειμένου το σύστημα να υπηρετεί τη «βιωσιμότητα» για το κεφάλαιο, προβλέπεται «προσαρμογή» του στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής.

Από το 2024, με σημείο αναφοράς την ηλικία των 65 ετών, επιβάλλεται σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας κατά ένα ακέραιο έτος. Μετά το 2030 προβλέπεται αύξηση των ορίων ηλικίας πέραν του 67ου έτους που ισχύει σήμερα, έτσι ώστε μετά το 2059 αυτά να διαμορφώνονται στο 69ο έτος και το 2066 στο 70ό έτος!

Δηλαδή, η γενιά που αυτά τα χρόνια αρχίζει να μπαίνει στην παραγωγή και γεννήθηκε στις αρχές του αιώνα, θα συνταξιοδοτείται στο 70ό έτος της ηλικίας της! Και εδώ, ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ έχουν προετοιμάσει από κοινού αυτήν την εφιαλτική προοπτική, με αλλεπάλληλα νομοθετήματα που φέρουν την υπογραφή τους.

Η νέα γενιά των εργαζομένων, που έρχεται ακόμα περισσότερο αντιμέτωπη με την τεράστια ανεργία, την απογείωση της «ευελιξίας», την υποαπασχόληση και τους μισθούς πείνας, πέρα από τον άθλιο εργασιακό βίο που της επιβάλλεται για τα κέρδη του κεφαλαίου, θα υποχρεώνεται να εργάζεται μέχρι το 70ό έτος για να πάρει μια ακόμα πιο πετσοκομμένη σύνταξη!

Νέα «δώρα» στο κεφάλαιο - νέα επιβάρυνση για αυτοαπασχολούμενους και αγρότες

Επιπλέον, αρχίζοντας από φέτος με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,9 μονάδες, το νομοσχέδιο προβλέπει την παραπέρα μείωσή τους κατά 5 μονάδες την επόμενη τετραετία, γεγονός που ικανοποιώντας τις πάγιες αξιώσεις του κεφαλαίου θα οδηγήσει παράλληλα σε «πίεση» πάνω στα έσοδα του ΕΦΚΑ, κάτι που μπορεί να αποτελέσει και το πρόσχημα για νέες περικοπές στις συντάξεις τα επόμενα χρόνια, πέραν αυτών που έχουν ήδη δρομολογηθεί. Πρόκειται για μέτρο που στην πλήρη εφαρμογή του θα εξασφαλίσει, κυρίως για τις μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις, όφελος πάνω από 1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση από τον πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι.

Στον αντίποδα αυτής της πολιτικής, το 80% των αυτοαπασχολούμενων, των επαγγελματιών επιστημόνων και των αγροτών θα επιβαρυνθούν από φέτος, τουλάχιστον κατά 20% στο κόστος των ασφαλιστικών τους εισφορών.


ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Συλλαλητήρια την Πέμπτη, μέρα ψήφισης του νομοσχεδίου

Στις 6.30 μ.μ. στα Προπύλαια το συλλαλητήριο στην Αθήνα - Στις 7 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη

Σε συλλαλητήρια την Πέμπτη 27/2 σε όλη τη χώρα ενάντια στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο Βρούτση - Κατρούγκαλου, για αποκλειστικά δημόσια και καθολική Κοινωνική Ασφάλιση, προχωρούν Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα.

Στην Αθήνα το συλλαλητήριο θα γίνει στις 6.30 μ.μ., στα Προπύλαια.

Στη Θεσσαλονίκη η κινητοποίηση θα γίνει στις 7 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου.

«Η μεγάλη επιτυχία της απεργίας στις 18/2 και οι μαζικές απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα επιβεβαίωσαν ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει την αποδοχή και τη νομιμοποίηση των εργαζομένων όπως και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, των συνταξιούχων, της νεολαίας, για την ψήφιση του νέου αντιασφαλιστικού οδοστρωτήρα», σημειώνει το ΠΑΜΕ στο σχετικό κάλεσμά του.

«Οι εργαζόμενοι δεν θα μείνουμε με τα χέρια σταυρωμένα!», διαμηνύει το ΠΑΜΕ και απευθύνει κάλεσμα στους εργαζόμενους: «Παραμερίζουμε την ηγεσία της ΓΣΕΕ, που αντί να υπερασπίζεται τα εργατικά συμφέροντα οργανώνει συνέδριο - παρωδία με εισαγγελείς και ΜΑΤ, έχοντας ανταλλάξει τον ενταφιασμό της δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης με τη συνδικαλιστική της επιβίωση. Μια ηγεσία που όλοι οι κλάδοι που αγωνίζονται αυτή την περίοδο, στη ΛΑΡΚΟ, στα λιμάνια, στον ΟΤΕ, στις αστικές συγκοινωνίες, την είχαν απέναντι, μαζί με τους εργοδότες και την κυβέρνηση.

Οργανώνουμε τον αγώνα με όλες τις μορφές, με κινητοποιήσεις, με παραστάσεις διαμαρτυρίας, με συλλαλητήρια, με στάσεις εργασίας».

Το ΠΑΜΕ διεκδικεί: Κοινωνική Ασφάλιση για όλους, δημόσια, υποχρεωτική. Υγεία - Πρόνοια αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν. Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών μνημονιακών νόμων. Κατάργηση της αύξησης των ορίων ηλικίας στα 67 έτη. Ορια ηλικίας στα 60 για τους άνδρες, στα 55 για τις γυναίκες, 5 χρόνια λιγότερα για τα ΒΑΕ. Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης. Κατώτερη σύνταξη στο 80% του μισθού. Καμία σύνταξη κάτω από 600 ευρώ. Πλήρης κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων.

Συγκεντρώσεις - πικετοφορίες το Σάββατο

Σωματεία και φορείς της Αττικής διοργανώνουν επίσης συγκεντρώσεις - πικετοφορίες για το Ασφαλιστικό, το Σάββατο 22/2 στους εξής δήμους: Αθήνα, 11 π.μ., πλατεία Μοναστηρακίου. Γέρακας, 11 π.μ., κεντρική πλατεία. Καλλιθέα, 11.30 π.μ., πλατεία Δαβάκη. Λαύριο, 11 π.μ., Αγαλμα Μεταλλωρύχου. Νέα Ιωνία, 11 π.μ., πλατεία Σημηριώτη. Νίκαια, 11 π.μ., πλατεία Κουμπάκη. Περιστέρι, 11 π.μ., πλατεία Δημαρχείου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ