ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Φλεβάρη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να δυναμώσει η σύγκρουση με τη στρατηγική του κεφαλαίου για την «αξιοποίηση του λιμανιού»

Από την περιοδεία της Διαμάντω Μανωλάκου και του Γιάννη Πρωτούλη στην Πειραϊκή
Από την περιοδεία της Διαμάντω Μανωλάκου και του Γιάννη Πρωτούλη στην Πειραϊκή
Για προσφυγή στη διαιτησία και επανεξέταση της συνολικής στρατηγικής της για τον Πειραιά κάνει λόγο τώρα η COSCO μετά το μπλοκάρισμα της υλοποίησης του master plan της για το λιμάνι, από την Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ), εξέλιξη που αντανακλά τους σφοδρούς ανταγωνισμούς ανάμεσα στους μονοπωλιακούς ομίλους που ερίζουν για την εκμετάλλευση των λιμενικών υποδομών από το Θριάσιο έως την Ακτή Ξαβέρη της κρουαζιέρας. Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη η ΕΣΑΛ απέρριψε τις πιο εμβληματικές επενδύσεις που προέβλεπε το master plan του κινεζικού μονοπωλίου. Για παράδειγμα, απορρίφθηκε η κατασκευή κέντρου logistics που ήθελε ο ΟΛΠ στην πρώην περιοχή ΟΔΔΥ, με το σκεπτικό ότι η συγκεκριμένη «επένδυση ανατρέπει τον εθνικό στρατηγικό σχεδιασμό οργανωμένου δικτύου logistic centers», καθώς σε πολύ μικρή απόσταση, στην περιοχή του Θριασίου, έχει δρομολογηθεί η υλοποίηση ενός εμπορευματικού κέντρου διεθνούς εμβέλειας. Επιπλέον, η ΕΣΑΛ απέφυγε να πάρει απόφαση για την κατασκευή ναυπηγείου που είχε προγραμματίσει η COSCO στην περιοχή της Δραπετσώνας, για τη δημιουργία τριών ξενοδοχείων στο χώρο της παγόδας και την κατασκευή επιβατικού σταθμού κρουαζιέρας, επειδή εκκρεμεί απόφαση από το ΣτΕ, στο οποίο έχουν προσφύγει επιχειρηματικοί όμιλοι («ΤΕΡΝΑ» και «J&P - ΑΒΑΞ Α.Ε.»).

Σε σχόλιό της για την απόφαση της ΕΣΑΛ, η Τομεακή Επιτροπή Πειραιά του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η απόφαση της ΕΣΑΛ (Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων) επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις και θέσεις του ΚΚΕ για το λιμάνι του Πειραιά. Δηλαδή, ότι οι εργαζόμενοι, η νεολαία, τα λαϊκά στρώματα δεν έχουν να επωφεληθούν τίποτα από την καπιταλιστική ανάπτυξη του λιμανιού.

Συγκεκριμένα, από την απόφαση της ΕΣΑΛ για υποχρεωτικές και προαιρετικές επενδύσεις για την COSCO, επιβεβαιώθηκαν τα παρακάτω:

  • Υπάρχει ένα παζάρι σε εξέλιξη ανάμεσα σε ΗΠΑ - Κίνα και τα μονοπώλιά τους, παζάρι στο οποίο η κυβέρνηση κάνει τον "τροχονόμο", εξυπηρετώντας τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης. Αυτό το παζάρι εμπλέκει τη χώρα μας σε ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που μεγαλώνουν τους κινδύνους για το λαό μας και τα παιδιά μας.
  • Υπάρχει πλήρης σύμπνοια ανάμεσα σε δήμαρχο και τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ για το δήμο του Πειραιά, Περιφέρεια, κυβέρνηση. Αυτό δείχνει ότι συμφωνούν στη βασική στρατηγική της καπιταλιστικής αξιοποίησης του λιμανιού. Ανάπτυξη που με βάση την πείρα μας σημαίνει: Εργα με κριτήριο τις ανάγκες του κεφαλαίου, χτύπημα εργασιακών δικαιωμάτων, ατυχήματα σε χώρους δουλειάς, εντατικοποίηση, καταστολή.

Το ΚΚΕ έχει εκφράσει από την αρχή την αντίθεσή του τόσο στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού όσο και στο επενδυτικό σχέδιο (master plan) της COSCO, με καθαρές κουβέντες και χωρίς μισόλογα.

Το λιμάνι του Πειραιά, συνολικά τα λιμάνια και οι υποδομές της χώρας μπορούν να γίνουν μοχλός πραγματικής ανάπτυξης και ευημερίας για τους εργάτες και τις λαϊκές οικογένειες, μόνο όταν περάσουν στα χέρια του λαού και γίνουν κοινωνική περιουσία. Μόνο όταν η εργατική τάξη πάρει την εξουσία στα χέρια της και θέσει όλες τις παραγωγικές δυνάμεις με επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό στην υπηρεσία της ικανοποίησης των κοινωνικών αναγκών.

Καλούμε το λαό του Πειραιά να μη συμβιβαστεί με την καπιταλιστική βαρβαρότητα της φτώχειας και ανεργίας, αλλά να ενισχύσει τη φωνή του ισχυροποιώντας το ΚΚΕ».

Περιοδεία στην Πειραϊκή από τους υποψηφίους του ΚΚΕ σε δήμο και Περιφέρεια

Στο μεταξύ, τις έντονες ανησυχίες κατοίκων, εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων, για τα παζάρια και τους σχεδιασμούς γύρω από το λιμάνι του Πειραιά, εισέπραξε το κλιμάκιο του ΚΚΕ που περιόδευσε στην περιοχή της Πειραϊκής το απόγευμα της Τρίτης 19/2, την ώρα δηλαδή που ήταν σε εξέλιξη η συνεδρίαση της Επιτροπής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων για το master plan της COSCO.

Την περιοδεία πραγματοποίησαν ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ, βουλευτής και υποψήφια δήμαρχος Πειραιά με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και η Ελπίδα Παντελάκη, μέλος της ΚΕ και νυν δημοτική σύμβουλος Πειραιά.

Οι υποψήφιοι του ΚΚΕ εξέφρασαν την αντίθεση του Κόμματος στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού και στο επενδυτικό σχέδιο της COSCO. Ανέδειξαν ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ο υποψήφιος δήμαρχος που στηρίζει για τον Πειραιά συμφωνούν με τη σημερινή δημοτική αρχή Μώραλη στην ιδιωτικοποίηση. Ξεκαθάρισαν στους κατοίκους ότι το παζάρι που είναι σε εξέλιξη για το master plan δεν έχει να κάνει με τις λαϊκές ανάγκες, αλλά με ανταγωνισμούς που είναι αντιλαϊκοί και επικίνδυνοι. Κάλεσαν τους εργαζόμενους να στηρίξουν το ΚΚΕ και τη «Λαϊκή Συσπείρωση» σε δήμο και Περιφέρεια, που είναι η μόνη συνεπής δύναμη ενάντια σε αυτούς τους σχεδιασμούς, ώστε να δυναμώσουν η αντίσταση, η διεκδίκηση, η σύγκρουση με τη στρατηγική του κεφαλαίου για την «αξιοποίηση του λιμανιού».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ετοιμάζεται για τις επόμενες «αποστολές» των ΗΠΑ

Ευρεία «σύσκεψη εργασίας» χτες στο ΥΠΕΞ με τον Τζ. Πάιατ

Στην επόμενη φάση τους, όπως όλα δείχνουν, μπαίνουν οι αποστολές που αναλαμβάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην υλοποίηση του σχεδιασμού των ΗΠΑ στην περιοχή, στο πλαίσιο και του «Στρατηγικού Διαλόγου» με τις ΗΠΑ που εγκαινιάστηκε τον περασμένο Δεκέμβρη στην Ουάσιγκτον.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλος, συγκάλεσε χτες ευρεία σύσκεψη εργασίας με αντιπροσωπεία των ΗΠΑ, Τζ. Πάιατ, στο πλαίσιο του λεγόμενου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας - ΗΠΑ που εγκαινιάστηκε στην Ουάσιγκτον στις 13/12/18, και στόχος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είναι ο επόμενος γύρος να γίνει στην Αθήνα, με συναντήσεις αντιπροσωπειών στο ανώτερο δυνατό επίπεδο.

Σύμφωνα με το ελληνικό ΥΠΕΞ «οι δύο πλευρές έδωσαν έμφαση στην ανάπτυξη της συνεργασίας στους τομείς του εμπορίου και των επενδύσεων, της Ενέργειας, της περιφερειακής οικονομικής συνεργασίας και των επαφών μεταξύ των πολιτών (people-to-people)».

Συμφωνήθηκε, δε, να υπάρξει «στενή παρακολούθηση της προόδου», ενώ ορίσθηκε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα επόμενων συναφών συναντήσεων. Το ΥΠΕΞ προσθέτει ότι οι δύο πλευρές «εξήραν τη δυναμική των μεταξύ τους σχέσεων και επιβεβαίωσαν την αμοιβαία δέσμευσή τους να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους περαιτέρω».

Στο ίδιο πνεύμα οι Αμερικανοί μιλούν για διευρυμένες συνομιλίες σε συνέχεια του Στρατηγικού Διαλόγου, που προωθεί παραπέρα τη διμερή «συνεργασία» και «επιβεβαιώνει τη δύναμη των διμερών σχέσεων». Οτι η χτεσινή «σημαντική» συνάντηση αξιοποιεί το «μομέντουμ» για τη διεύρυνση των εμπορικών δεσμών και των επαφών μεταξύ των πολιτών.

Εξάλλου, την ερχόμενη Τρίτη, διοργανώνεται στην Αθήνα εκδήλωση με θέμα «Η Προστιθέμενη Γεωπολιτική Αξία της Ελλάδας και οι Ελληνοαμερικανικές Σχέσεις: Προκλήσεις και Ευκαιρίες», με τον πρέσβη Πάιατ να κάνει την εισήγηση και κεντρικούς ομιλητές τον ΥΠΕΞ Γ. Κατρούγκαλο και τον τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ Γ. Κουμουτσάκο.

Παραπέρα, ο Πάιατ είδε χτες και τον υφυπουργό Εξωτερικών Μ. Μπόλαρη.

Σύμφωνα με το υπουργείο, ο υφυπουργός εστίασε στις «πρωτοβουλίες» που έχουν αναληφθεί για «κοινές δράσεις πολιτισμού» με την Ιταλία, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Τουρκία, και υπογράμμισε το «θετικό αντίκτυπο» της τελευταίας επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Αγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη, επισημαίνοντας τις «θετικές προοπτικές» που δημιουργούνται για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Επίσης, σημείωσε την «ενίσχυση των προοπτικών συνεργασίας» με τη Βόρεια Μακεδονία, μετά την επίλυση του ονοματολογικού, σε θέματα οικονομίας, ανάπτυξης, Ενέργειας.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ υπογράμμισε, από την πλευρά του, τον «εξαιρετικά θετικό αντίκτυπο» στη διεθνή κοινή γνώμη, από την «επίλυση» του Σκοπιανού, παραπέμποντας σε «προοπτικές» που διανοίγει για την «ειρήνη» και την «ανάπτυξη» στην ΝΑ Ευρώπη.

Σε ένα δείγμα, εξάλλου, του πώς αξιοποιούν κάθε μέσο και πτυχή για να δρομολογήσουν τα σχέδιά τους, ο υφυπουργός ενημέρωσε τον πρέσβη σχετικά με Διημερίδα που διοργανώνει το ΥΠΕΞ στις 28/2 και 1/3, με θέμα την «Αποτύπωση Αρχών Πολιτικής και προτάσεις χάραξης Στρατηγικής για την άσκηση Θρησκευτικής και Εκκλησιαστικής Διπλωματίας», όπου θα συμμετάσχουν εκκλησιαστικοί φορείς όλων των θρησκειών που δρουν στην Ελλάδα, στην οποία και τον προσκάλεσε.

Ο πρέσβης αποδέχτηκε την πρόσκληση και εξέφρασε την «υποστήριξή του» στην εν λόγω Διημερίδα, παραπέμποντας και στο «μεγάλο ενδιαφέρον» που επιδεικνύει ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, στα θέματα «θρησκευτικής ελευθερίας».

Συνάντηση και με Μητσοτάκη...

Ο πολυπράγμων Αμερικανός πρέσβης φρόντισε να συναντήσει χτες το απόγευμα και τον Κυρ. Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν ήταν «η προσέλκυση διεθνών επενδύσεων στην Ελλάδα, η ενίσχυση των διμερών σχέσεων Ελλάδας - ΗΠΑ στον τομέα της Ενέργειας, αλλά και τα θέματα ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχής της χώρας».

Επίσης, ο πρέσβης ενημέρωσε τον Κυρ. Μητσοτάκη και για την πολυμελή αμερικανική αποστολή που θα έρθει την επόμενη βδομάδα στην Ελλάδα, για να συμμετάσχει στο Οικονομικό Forum των Δελφών, το οποίο, όπως διαχέεται, σκοπό έχει «να σκιαγραφήσει ένα νέο ρεαλιστικό πλαίσιο στόχων και δράσεων στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Συνεδριάζει σήμερα με βασικό μενού τα Ελληνοτουρκικά

Με κύριο αντικείμενο την ενημέρωση και συζήτηση για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, όπου όπως όλα δείχνουν δρομολογούνται επικίνδυνες ευρωατλαντικού χαρακτήρα διευθετήσεις και σχέδια «συνδιαχείρισης» σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, συνεδριάζει σήμερα το μεσημέρι στο ΥΠΕΞ το λεγόμενο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Κατρούγκαλου.

Οπως λέγεται αρμοδίως, η συζήτηση θα γίνει υπό το πρίσμα και της πρόσφατης επίσκεψης του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στην Τουρκία. Επισήμως θα συζητηθούν, επίσης, οι εξελίξεις στην ΕΕ με επίκεντρο το Brexit καθώς και άλλες τρέχουσες εξελίξεις.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ
Κύρια κυβερνητική επιλογή η στροφή στις ΗΠΑ

Κύρια επιλογή της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στην εξωτερική πολιτική ήταν η στροφή προς τις ΗΠΑ, που «την χαράξαμε μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα», ενώ η δεύτερη κατά σειράν επιλογή ήταν η προσέγγιση της Ελλάδας με Ισραήλ, Ιορδανία και Αίγυπτο διά της Κύπρου.

Τάδε έφη ο Π. Καμμένος, μιλώντας στο κανάλι TRT, προσθέτοντας ότι «η ασφάλεια και η σταθερότητα στη χώρα ήταν έργο των ΑΝΕΛ», αλλά και πως «γυρίσαμε τη χώρα προς τις ΗΠΑ, και η Ελλάδα έγινε ο πιο αξιόπιστος σύμμαχός τους σε όλη τη Μεσόγειο», επιβεβαιώνοντας την πρεμούρα τους να αναλάβουν τις βρωμοδουλειές του αμερικανικού ιμπεριαλισμού στην περιοχή.

Βάζοντας, εξάλλου, ως θέμα που χώρισε τους δύο πρώην κυβερνητικούς εταίρους το Σκοπιανό, ο μέχρι πρότινος ακροδεξιός κυβερνητικός εταίρος του ΣΥΡΙΖΑ έφτασε να προπαγανδίζει εισβολή στη γείτονα, λέγοντας ότι «τα Σκόπια είναι 20 λεπτά δουλειά. Αν αποφασίσει μια ίλη τεθωρακισμένων να περάσει μέσα θα φτάσει στην άλλη πλευρά των Σκοπίων. Θα φτάσει στη Σερβία».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ