ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Φλεβάρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΠΓΔΜ
Συνάντηση Μέρκελ - Ζάεφ στο Βερολίνο

Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των γερμανικών ομίλων για την ΠΓΔΜ και συνολικά για τα Δυτικά Βαλκάνια εξέφρασε η Γερμανίδα καγκελάριος

Η Α. Μέρκελ και ο Ζ. Ζάεφ κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο

Markus Schreiber

Η Α. Μέρκελ και ο Ζ. Ζάεφ κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο
ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΣΚΟΠΙΑ.--

Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Γερμανίας για τα Δυτικά Βαλκάνια και την ενταξιακή τους προοπτική σε ΕΕ και ΝΑΤΟ εκφράστηκε και κατά τη χτεσινή συνάντηση της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, στο Βερολίνο, όπου παραχώρησαν και κοινή συνέντευξη Τύπου.

Στη συνέντευξη τονίστηκε η έντονη δραστηριότητα των γερμανικών ομίλων στη χώρα, με «τη Γερμανία να είναι ο Νο 1 εμπορικός εταίρος της ΠΓΔΜ, καθώς οι γερμανικές εξαγωγές ξεπερνούν το 40% των συνολικών, και ένας από τους σημαντικότερους στρατηγικούς εταίρους της», κατά τα λόγια του Ζάεφ, που συνοδευόταν από αντιπροσωπεία επιχειρηματιών και συναντήθηκε με εκπροσώπους του Γερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.

Οι ετήσιες εμπορικές συναλλαγές των δύο χωρών υπολογίζονται σε 3,6 δισ. ευρώ και περίπου 200 γερμανικές εταιρείες λειτουργούν εκεί. Ο Ζάεφ κάλεσε τις γερμανικές επιχειρήσεις να συνεχίσουν να επενδύουν στην ΠΓΔΜ, λέγοντας πως η κυβέρνησή του θα τις στηρίξει προσφέροντάς τους «σταθερό και προβλέψιμο επιχειρηματικό περιβάλλον». Ο ίδιος ανέφερε σχετικά με την «αμυντική συνεργασία» ότι πάνω από 200 αξιωματικοί έχουν εκπαιδευτεί από τον γερμανικό στρατό, ενώ η αποστολή της ΠΓΔΜ στο Αφγανιστάν βρίσκεται υπό γερμανική διοίκηση.

Οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν και στο «παζάρι» για τους όρους της ένταξης της ΠΓΔΜ και των άλλων Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, με την Γερμανίδα καγκελάριο να τονίζει: «Στηρίζω τις προσπάθειες του πρωθυπουργού Ζάεφ για επέκταση και ενίσχυση των οικονομικών επαφών μεταξύ Γερμανίας και ΠΓΔΜ», και να εξαίρει το «φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων» της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ. Σημείωσε πως υποστηρίζει μεν αυτήν την προοπτική, αλλά «θέλουμε να δούμε να εφαρμόζονται μεταρρυθμίσεις (...) υπάρχουν όροι και κριτήρια που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή» για κάθε χώρα. Πρόσθεσε πως η «Διαδικασία του Βερολίνου» - με τη Γερμανία να πρωτοστατεί - στοχεύει ακριβώς στο να εντείνει τις επαφές μεταξύ των έξι χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Ερωτηθείς σχετικά με την «πιθανή επιρροή της Ρωσίας» κατά των φιλοδοξιών της ΠΓΔΜ για ένταξη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, ο Ζ. Ζάεφ απάντησε: «Είμαστε μια μικρή χώρα, θέλουμε να έχουμε σχέσεις με όλες τις χώρες και σίγουρα επιθυμούμε βελτίωση των σχέσεών μας με τη Ρωσία. Ομως δεν έχουμε άλλη εναλλακτική από την πλήρη ένταξή μας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ». Ο ίδιος τόνισε τη μεγάλη υποστήριξη της Γερμανίας σε αυτόν το στόχο και «αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε τις μεταρρυθμίσεις και να λύσουμε το θέμα του ονόματος με την Ελλάδα. Είναι δύσκολα θέματα αλλά θέλουμε να πετύχουμε αποτελέσματα, η αντιπολίτευση και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να συμμετέχουν σε αυτό, και βεβαίως θα καλέσουμε και τους πολίτες να πουν τη γνώμη τους».

Η Μέρκελ, απαντώντας σε ερώτηση για το ζήτημα της ονομασίας, σημείωσε πως «ποτέ άλλοτε τα τελευταία δέκα χρόνια δεν ήμασταν τόσο κοντά σε λύση». Η ίδια υποστήριξε την επίλυση του προβλήματος, όμως «η πίεση σε διαπραγματεύσεις τις περισσότερες φορές δε βοηθάει ιδιαίτερα. Εχω την εντύπωση - για πρώτη φορά εδώ και πολύ καιρό - ότι και οι δύο πλευρές έχουν ενδιαφέρον για την επίλυση αυτού του θέματος και αυτό είναι μια καλή προϋπόθεση». Εξέφρασε «εμπιστοσύνη και στις δυο πλευρές ότι θα χειριστούν το πρόβλημα με μεγάλη επιμέλεια και προσοχή» και συμπλήρωσε πως οι συμβιβασμοί είναι επώδυνοι, αλλά πρέπει να είναι και υλοποιήσιμοι.

Να σημειωθεί ότι αύριο Παρασκευή, ανάλογη συνάντηση αναμένεται να έχουν ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας με την καγκελάριο, στο περιθώριο της άτυπης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Επίσης ο Ζ. Ζάεφ συναντήθηκε με τον Γερμανό Πρόεδρο, Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

Συνάντηση με πρέσβεις χωρών της Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, είχε χτες συνάντηση με πρέσβεις και εκπροσώπους των διπλωματικών αποστολών των χωρών της Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής (Βενεζουέλα, Βραζιλία, Κούβα, Μεξικό, Ουρουγουάη, Παναμάς, Περού, Χιλή), κατά τη διάρκεια εκδήλωσης η οποία φιλοξενήθηκε από την πρέσβειρα της Κούβας Ζέλμις Ντομίνγκες Κορτίνα. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας παρουσίασε τις θέσεις του Κόμματος για τις εξελίξεις στη χώρα και την ευρύτερη περιοχή και απάντησε σε ερωτήσεις. Ο πρέσβης της Βενεζουέλας Φαρίντ Φερνάντες, που προεδρεύει της Ομάδας των Πρεσβευτών της Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής, ευχαρίστησε τον Γενικό Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ για την παρουσία του, την ενδιαφέρουσα συζήτηση και τη σταθερή αλληλεγγύη του ΚΚΕ στο λαό της Βενεζουέλας και σε όλους τους λαούς της περιοχής.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΣΤΟΚΧΟΛΜΗΣ
Η κυβέρνηση βάζει σε περιπέτειες τον ελληνικό λαό

Τις έντονες ανησυχίες του εκφράζει το ΔΣ της Ελληνικής Κοινότητας Στοκχόλμης για τις εξελίξεις στο Σκοπιανό και στο Αιγαίο, με το σοβαρό επεισόδιο στα Ιμια. Σε ψήφισμά του αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Ως ΔΣ της Ελληνικής Κοινότητας θεωρούμε ότι ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να ξεγελαστεί από την εθνικιστική υστερία συγκεκριμένων κομμάτων και ομάδων που τον θέλουν να παλεύει για συμφέροντα ξένα προς τα δικά του. Η όλη συζήτηση που έχει ανοίξει με τα συλλαλητήρια μέσα από τα οποία βρήκαν την ευκαιρία η ΧΑ και άλλες εθνικιστικές ομάδες να σπείρουν το δηλητήριο τους, θέλει να εγκλωβίσει τον ελληνικό λαό και να σταθεί μόνο στην ονοματολογία, που από μόνη της δεν λύνει τίποτα. Η όποια σύνθετη ονομασία πρέπει να ορίζεται με αυστηρό γεωγραφικό προσδιορισμό και όχι με "ήξεις αφήξεις", αλλιώς είναι δώρο άδωρο. Το βάρος θεωρούμε ότι πρέπει να δοθεί στα ζητήματα που συνιστούν αλυτρωτισμό και διεκδικήσεις σε βάρος της ιστορικότητας, αλλά και γενικότερα της σημερινής εποχής σε σχέση με τη γειτονική Δημοκρατία και άλλες γειτονικές χώρες.

Η πραγματική λύση σημαίνει εξάλειψη του αλυτρωτισμού, του εθνικισμού, των διεκδικήσεων, εξασφάλιση του απαραβίαστου των συνόρων, που αυτό σημαίνει αλλαγές τώρα στο Σύνταγμα. Πρέπει να ξεκαθαρίζεται ταυτόχρονα ότι δεν υπάρχει μακεδονικό έθνος, μακεδονική εθνότητα, μακεδονική γλώσσα, μακεδονικός λαός. Ολα αυτά είναι ανιστόρητα γιατί αυτά είναι η βάση του αλυτρωτισμού, αυτά εγείρουν και ζητήματα μειονότητας, άρα και διεκδικήσεων, δήθεν υπεράσπισης δικαιωμάτων.

Η επιλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να ανοίξει το θέμα της ονομασίας είναι καθαρό ότι καθοδηγείται από το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ για να ελέγξουν καλύτερα τους δρόμους μεταφοράς Ενέργειας στον ανταγωνισμό που υπάρχει με τη Ρωσία. Ενώ ταυτόχρονα με την "πολυδιάστατη" πολιτική της, όπως ισχυρίζεται, που κάνει στην περιοχή επίσης με την Τουρκία (επίσκεψη Ερντογάν) και την Αλβανία, βάζει σε περιπέτειες τον ελληνικό λαό».

ΕΕΔΥΕ - ΕΕΔΔΑ
Εκδήλωση για τις εξελίξεις στο Παλαιστινιακό

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη ΕΕΔΥΕ) και η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) διοργανώνουν εκδήλωση - συζήτηση για το Παλαιστινιακό και τις εξελίξεις σχετικά με αυτό, την Πέμπτη 1 Μάρτη 2018 και ώρα 6.30 το απόγευμα, με ομιλητή τον πρέσβη της Παλαιστίνης στην Ελλάδα, Μαρουάν Εμίλ Τουμπάσι. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ), στην αίθουσα του 1ου oρόφου (Μπουμπουλίνας 21, Πειραιάς).

Δραστηριότητα Επιτροπών Ειρήνης

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Νέας Σμύρνης διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Η συμμετοχή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους», την Κυριακή 25/2, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου (2ας Μαΐου 8, 3ος όροφος, κεντρική πλατεία Ν. Σμύρνης). Ομιλητής θα είναι ο Σταύρος Τάσσος, πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ.

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Αγίας Παρασκευής Αττικής διοργανώνει την Κυριακή 25/2, στις 11.30 π.μ., στο 2ο Γυμνάσιο (Νεαπόλεως 7), εκδήλωση με θέμα «Γιατί τέτοια βιασύνη; Τι στοχεύουν ΕΕ και ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή;». Θα μιλήσει ο Γιάννης Ντουνιαδάκης, υποναύαρχος ΠΝ ε.α., μέλος της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα.

Τουρκικές υπερπτήσεις

Υπερπτήσεις πάνω από το Αγαθονήσι και τις νησίδες Μακρονήσι και Ανθρωποφάγοι πραγματοποίησαν χτες τουρκικά μαχητικά, σε συνέχεια των προκλήσεων και διεκδικήσεων της τουρκικής αστικής τάξης στο Αιγαίο, σε πλαίσιο ΝΑΤΟ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, χτες, 2 σχηματισμοί από «F-16» και «F-4», συνολικά 6 αεροσκάφη με τα 4 οπλισμένα, προχώρησαν σε 44 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ