ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Φλεβάρη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Εντείνονται οι διεργασίες σε όλα τα επίπεδα

Με φόντο την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας στην κυπριακή ΑΟΖ, δυναμώνει ολόπλευρα η προσπάθεια να καλλιεργηθούν αυταπάτες για το αποτέλεσμα που μπορεί να έχει το παζάρι για «λύση» του Κυπριακού, μέσα στο πλαίσιο που ορίζουν τα μονοπωλιακά συμφέροντα. Πρώτα το χορό σε αυτήν την κατεύθυνση σέρνουν ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα που διατηρούν ατόφιες τις προσδοκίες τους για μια λύση βολική για τις δικές τους προτεραιότητες, προμηνύοντας και όξυνση των ανταγωνισμών που χρησιμοποιούν μια λύση του Κυπριακού για την προώθηση ευρύτερων γεωπολιτικών επιδιώξεων.

Ολα αυτά ενώ μέχρι και χτες, το πλοίο γεωτρύπανο «Saipem 12000» παρέμενε ακινητοποιημένο στην κυπριακή ΑΟΖ, έχοντας «παγώσει» τον πλου του προς το «οικόπεδο 3», όπου σχεδίαζε έρευνες για λογαριασμό του ιταλικού κολοσσού ΕΝΙ, καθώς η Τουρκία διατηρούσε πολεμικά πλοία στην περιοχή, μετά από παράνομη NAVTEX που εξέδωσε, αναγγέλλοντας ότι θα προχωρήσει σε στρατιωτικές ασκήσεις μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ, συνεχίζοντας δηλαδή προκλητικά να αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Χτες, η πρέσβειρα των ΗΠΑ Κάθλιν Ντόχερτι, μετά από συνάντηση που είχε με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, μην μπορώντας να κρύψει την ανυπομονησία της Ουάσιγκτον να προχωρήσει ένας συμβιβασμός ωφέλιμος για τα ενεργειακά και γεωπολιτικά σχέδια που ιεραρχεί, σημείωσε ότι «παρακολουθούμε τα γεγονότα που σημειώνονται στην κυπριακή ΑΟΖ και ενεργούμε ανάλογα», προσθέτοντας ταυτόχρονα ότι «ευελπιστούμε ότι το θέμα θα επιλυθεί ώστε να προχωρήσουμε και να αρχίσουμε ξανά τις συνομιλίες (για το Κυπριακό)». Σύμφωνα με τα κυπριακά ρεπορτάζ, η Ντόχερτι εξέφρασε ξανά το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τα θέματα που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο, επισημαίνοντας ότι οι εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ τέθηκαν και στην πρόσφατη συνάντηση του Αμερικανού ΥΠΕΞ Ρεξ Τίλερσον με την τουρκική ηγεσία, στην Αγκυρα.

Στο Λονδίνο, ο Βρετανός υφυπουργός Ευρώπης Αλαν Ντάνκαν δήλωσε ότι «αξιολογούμε τα όσα έχουν αναφερθεί τις τελευταίες μέρες για το τι ακριβώς συμβαίνει σε εκείνη την περιοχή».

Στο μεταξύ, ενδεικτικές της κινητικότητας σε διάφορα αστικά επιτελεία είναι και οι πληροφορίες που αναμετέδωσαν και ελληνοκυπριακά ΜΜΕ, σύμφωνα με τις οποίες ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΝΙ, Κλαούντιο Ντεσκάλτσι, συνάντησε στην Ιταλία τον «υπουργό Εξωτερικών» του ψευδοκράτους, Κουντρέτ Οζερσάι.

Την ίδια στιγμή, στα Κατεχόμενα, ο ηγέτης τους Μουσταφά Ακιντζί ανακοίνωσε ότι στις αρχές της ερχόμενης βδομάδας θα συναντήσει την Ελίζαμπεθ Σπέχαρ. Επιπλέον, ο Ακιντζί επανέλαβε την πρόταση για σύσταση κοινής Επιτροπής, που θα αναλάβει τη διαπραγμάτευση των θεμάτων του φυσικού αερίου και για το ενδεχόμενο επαφής του με τον Ν. Αναστασιάδη δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο «σε κατοπινό στάδιο» να έχει μαζί του συνάντηση.

Τέλος, στη Λευκωσία έγινε χτες συμβούλιο αρχηγών, με τη συμμετοχή των επικεφαλής όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων και πρώην Προέδρων της Δημοκρατίας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ότι «ομόφωνα το Συμβούλιο Αρχηγών καταδικάζει τις τουρκικές ενέργειες εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, στηρίζει τις προσπάθειες της κυβέρνησης για διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και την απρόσκοπτη συνέχιση των ενεργειακών της σχεδιασμών. Τα κόμματα διατηρούν τις απόψεις τους σε σχέση με τον τρόπο και τα μέτρα με τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η κατάσταση».

Ο υπουργός Ενέργειας, Γ. Λακκοτρύπης, είπε ότι για τις γεωτρήσεις της ΕΝΙ «δεν έχει λήξει τίποτα (...) συνεχίζονται τα διπλωματικά μέτρα προς όλες τις κατευθύνσεις και σε όλα τα επίπεδα».

Πριν τη συνάντηση, ο Κύπριος ηγέτης Νίκος Αναστασιάδης είχε κρίνει σκόπιμο να επισημάνει με γραπτή του δήλωση πως σχετικά με την εξερεύνηση και εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της Κυπριακής Δημοκρατίας «συνεχίζει να υφίσταται η σύγκλιση, που είχε επιτευχθεί κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων Χριστόφια - Ταλάτ», η οποία - όπως εξήγησε - προνοεί ότι οι αποφάσεις που αφορούν τις θαλάσσιες ζώνες (χωρικά ύδατα, συνορεύουσα ζώνη, υφαλοκρηπίδα, Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη) «θα αποτελούν ομοσπονδιακή αρμοδιότητα στην επανενωμένη Κύπρο». Μεταξύ άλλων, ο Ν. Αναστασιάδης κάλεσε ξανά την Τουρκία και την «τουρκοκυπριακή κοινότητα» να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, «νοουμένου ότι θα προηγηθεί ο τερματισμός της παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη».

  • Οπως έγινε γνωστό χτες, 24 με 27 Φλεβάρη μια υψηλόβαθμη τριμελής αντιπροσωπεία του Πολεμικού Ναυτικού της Κύπρου θα επισκεφτεί το Κάιρο, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων Αιγύπτου - Κύπρου, σε θέματα άμυνας και ασφάλειας, μέσα από κοινά προγράμματα. «Η Αίγυπτος και η Κύπρος αποτελούν δύο σύμμαχες χώρες που μοιράζονται κοινούς στόχους και οράματα και τρέφουν τις ίδιες ανησυχίες για την ειρήνη και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου», σημείωναν κυβερνητικές πηγές που επικαλούνταν ΜΜΕ όπως ο «Φιλελεύθερος».
ΣΥΡΙΑ
Συγκρούσεις σε Αν. Γκούτα και Αφρίν

Οι φιλοκυβερνητικές πολιτοφυλακές μπαίνουν στο Αφρίν
Οι φιλοκυβερνητικές πολιτοφυλακές μπαίνουν στο Αφρίν
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Οι κόντρες ιμπεριαλιστικών δυνάμεων γύρω από τα πεδία σφοδρών συγκρούσεων στη Συρία μεταφέρονται, για μία ακόμη φορά, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο αναμένεται να συνεδριάσει εκτάκτως μετά από ρωσικό αίτημα, με κεντρικό θέμα τους βομβαρδισμούς και την κατάσταση στο προάστιο της Δαμασκού Ανατολική Γκούτα.

Η περιοχή, που ελέγχεται από δυνάμεις αντικαθεστωτικών και τζιχαντιστών της «Αλ Νούσρα», έχει γίνει τις τελευταίες μέρες το επίκεντρο σφοδρών βομβαρδισμών, με αποτέλεσμα το θάνατο πολλών δεκάδων αμάχων και αντικαθεστωτικών. Η κατάσταση έδωσε το πρόσχημα για να εκφράσουν υποκριτικά ενδιαφέρον για την «ανθρώπινη τραγωδία» ηγέτες ιμπεριαλιστικών δυνάμεων όπως ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, που εξέφρασε «βαθιά ανησυχία», χαρακτηρίζοντας την κατάσταση στην περιοχή «κόλαση επί Γης». Ολοι αυτοί, ωστόσο, απέφυγαν να κάνουν την παραμικρή νύξη για τα θύματα που προκαλούν το ίδιο διάστημα οι όλμοι αντικαθεστωτικών από την Αν. Γκούτα στη Δαμασκό και τα περίχωρα, ή την κόλαση που εκτυλίσσεται από τις 20 Γενάρη στον κουρδικό θύλακα Αφρίν της βόρειας Συρίας από το συνεχές σφυροκόπημα της Τουρκίας, με αποτέλεσμα εκατοντάδες νεκρούς αμάχους και χιλιάδες εκτοπισμένους... Στο Αφρίν, πάντως, φαίνεται σύμφωνα με κουρδικά ΜΜΕ να παραμένουν οι φιλοκυβερνητικές πολιτοφυλακές, παρά τις διαψεύσεις της Τουρκίας που βάλλει εναντίον τους.

Στην Αγκυρα, πάντως, χτες ο εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, απέρριψε την προχτεσινή πρόταση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ για άμεσο «πολιτικό διάλογο» ανάμεσα στις κυβερνήσεις Τουρκίας και Συρίας, λέγοντας ότι «άμα χρειαστεί» οι μυστικές υπηρεσίες Τουρκίας και Συρίας «επικοινωνούν». Επίσης, ο Καλίν είπε πως η Αγκυρα παραμένει αισιόδοξη, αλλά επιφυλακτική για τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ, μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε την περασμένη βδομάδα στην Αγκυρα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον.

Ο Τούρκος Πρόεδρος νωρίτερα παίνεψε την εξέλιξη της τουρκικής χερσαίας εισβολής στη Συρία και τις αντοχές των τουρκικών αρμάτων μάχης. Είπε ακόμη πως διέταξε την κατασκευή και τουρκικών μη επανδρωμένων αρμάτων μάχης, ώστε να μειωθούν οι απώλειες για τους Τούρκους στρατιώτες, που χύνουν ακατάπαυστα το αίμα τους για τα συμφέροντα της τουρκικής αστικής τάξης.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Συμφωνία για εισαγωγή ισραηλινού φυσικού αερίου

ΚΑΪΡΟ.--

Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Σίσι χαρακτήρισε «σημαντικό επίτευγμα» τη συμφωνία που υπέγραψε τη Δευτέρα η αιγυπτιακή ιδιωτική εταιρεία «Dolphinus» με στόχο την εισαγωγή ισραηλινού φυσικού αερίου 64.000.000 κ.μ., αξίας 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για περίπου 10 χρόνια, με δύο μονοπώλια που εκμεταλλεύονται τα υποθαλάσσια ισραηλινά κοιτάσματα υδρογονανθράκων Ταμάρ και Λεβιάθαν.

Ο Σίσι υποστήριξε ότι η συμφωνία «έχει πολλά πλεονεκτήματα για την Αίγυπτο», τονίζοντας αφενός ότι η μεγαλύτερη ποσότητα από το εισαγόμενο ισραηλινό φυσικό αέριο θα καλύψει τις ανάγκες της αιγυπτιακής αγοράς και αφετέρου ότι θα μπορούσε να ανοίξει και το δρόμο «ευρύτερης συνεργασίας», κάνοντας αργότερα την Αίγυπτο «περιφερειακό κόμβο εξαγωγής φυσικού αερίου».

Οι δηλώσεις του Αιγύπτιου Προέδρου έρχονται μετά τις έντονες αντιδράσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης, που εκτίμησαν πως η συμφωνία της «Dolphinus» με την ισραηλινή εταιρεία «Delek» και τη «Noble» από το Τέξας των ΗΠΑ, που εκμεταλλεύονται τα ισραηλινά κοιτάσματα Ταμάρ και Λεβιάθαν, θα λειτουργήσει μακροπρόθεσμα σε βάρος της ντόπιας παραγωγής φυσικού αερίου όταν θα ξεκινήσει η εκμετάλλευση του τεράστιου αιγυπτιακού υποθαλάσσιου κοιτάσματος ΖΟΡ.

Η εξέλιξη σημειώνεται ένα 10μηνο μετά τη δημοσιοποίηση έκθεσης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ, στην οποία η Αίγυπτος κατονομάζεται ως η «μόνη χώρα στην περιοχή που μπορεί να εξαγάγει φυσικό αέριο στην Ευρώπη, ανεξάρτητα, λόγω του μεγέθους των δικών της κοιτασμάτων και της υπάρχουσας υποδομής για εξαγωγές». Αναφερόταν μάλιστα ως εναλλακτική και η περίπτωση δημιουργίας αγωγού που θα συνδέει το Ισραήλ με την Κύπρο και τη νότια Ευρώπη.

Οι συναντήσεις του Σίσι με στελέχη της «Siemens»

Το ίδιο 24ωρο ο Αιγύπτιος πρόεδρος συναντήθηκε στο Κάιρο με τον διευθύνοντα σύμβουλο της «Siemens», Τζο Καίζερ, συζητώντας επενδυτικές ευκαιρίες και «περαιτέρω συνεργασία». Σε σχετική ανακοίνωση της αιγυπτιακής προεδρίας, ο Σίσι φέρεται να εκφράζει την εκτίμησή του για «όσα έχει επιτύχει η γερμανική εταιρεία στην Αίγυπτο σε έργα ανάπτυξης και υποδομών», όπως οι τρεις σταθμοί Ενέργειας, που αναμένεται να λειτουργήσουν τον ερχόμενο Ιούλη, στο Μπάνι Σουέιφ, στο Μπορόλος και στη νέα, υπό κατασκευή πρωτεύουσα της Αιγύπτου, συνολικής αξίας άνω των 6 δισεκατομμυρίων ευρώ. Επιπλέον, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος εμφανίστηκε πρόθυμος να συνεργαστεί με το γερμανικό μονοπώλιο και στους τομείς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και των Μεταφορών, ενώ συζήτησε εκτενώς ακόμη και την ιδέα ίδρυσης «Πανεπιστημίου Βέρνερ φον Ζίμενς» στην Αίγυπτο, με στόχο την κατάρτιση εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού σε εφαρμογές υψηλής τεχνολογίας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ