ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Φλεβάρη 2017
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Πολύμορφη παρέμβαση με προσανατολισμό στις λαϊκές ανάγκες

Ο σχεδιασμός της δράσης για το επόμενο διάστημα, τα βήματα που έγιναν και πρέπει να γίνουν καθώς ξετυλίγεται η επίθεση ενάντια στους εργαζόμενους και στο μορφωτικό δικαίωμα με νέα μέτρα και με την υλοποίηση ήδη ψηφισμένων αντιλαϊκών νόμων, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης στη συνεδρίαση της Πανελλαδικής Γραμματείας Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ την περασμένη Κυριακή.

Ιδιαίτερα τονίστηκε το καθήκον των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στους εκπαιδευτικούς να δίνουν καθημερινά τη μάχη για την ανασύνταξη του κινήματος, κόντρα στους εκβιασμούς και τις παγίδες που στήνει η κυβέρνηση, κόντρα στη μοιρολατρία και τις δυνάμεις εκείνες που μπαίνουν εμπόδιο στην ανάπτυξη των αγώνων. Να οργανώνεται η πάλη γύρω από τα μεγάλα ζητήματα, κόντρα στον αποπροσανατολισμό που επιχειρείται να στηθεί στα επιμέρους με ευθύνη των πλειοψηφιών στις Ομοσπονδίες ΔΟΕ - ΟΛΜΕ, που με τη θέση και στάση τους βάζουν «πλάτη» στην υλοποίηση της αντιεκπαιδευτικής - αντιλαϊκής πολιτικής.

Ιεραρχώντας το περιεχόμενο της δράσης των σωματείων και των επιτροπών για το επόμενο διάστημα, βασική αιχμή του δόρατος για τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ στους εκπαιδευτικούς παραμένει η πάλη για την ανάκτηση των απωλειών στα εργασιακά, ασφαλιστικά, μισθολογικά δικαιώματα, η απόρριψη νέων ανατροπών και από την εισαγωγή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και στο Δημόσιο, που προωθείται. Επίσης, το δυνάμωμα της αντιπαράθεσης με την πολιτική και τα μέτρα της κυβέρνησης στην Εκπαίδευση, όπου μπορεί και πρέπει να συντονίζεται η πάλη με τους γονείς και τους μαθητές.

Τονίστηκε η ανάγκη άμεσα οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ να «οργώσουν» τα σχολεία, να οργανωθούν εκδηλώσεις, να επεκταθεί η συζήτηση για τα προβλήματα με ανάπτυξη πολύμορφων πρωτοβουλιών και με αιχμή ζητήματα όπως η Ειδική Αγωγή, τα νηπιαγωγεία, η διεκδίκηση μέτρων για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων μαζί με όλο το εργατικό κίνημα, τους μαζικούς μόνιμους διορισμούς που είναι ζήτημα άρρηκτα δεμένο με την πάλη για το σχολείο των σύγχρονων αναγκών.

Στα ζητήματα που ξεχωρίζουν είναι η πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και η αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη χώρα μας σε άθλιες συνθήκες, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην πρωτοβουλία της ΕΕΔΥΕ με τίτλο «Να σκέφτεσαι τους άλλους», που βρήκε θετική ανταπόκριση σε σχολεία. Τέλος, τονίστηκε η ανάγκη να δυναμώσει η προσπάθεια συμβολής των εκπαιδευτικών στη λειτουργία των λαϊκών φροντιστηρίων ως στοιχείο αλληλεγγύης στους μαθητές και κοινωνικής συμμαχίας.

Στη συνάντηση μεταφέρθηκε εμπειρία από τη δράση σωματείων και Επιτροπών Αγώνα από διάφορες περιοχές της χώρας, από το συντονισμό με γονείς και μαθητές για ζητήματα όπως π.χ. η σχολική στέγη, από την προσπάθεια να συσπειρωθούν γύρω από τα σωματεία οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί και να κάνουν τα σωματεία υπόθεσή τους τη διεκδίκηση μόνιμης σταθερής δουλειάς και μαζικών διορισμών.

Διώξεις συνδικαλιστών και πανεπιστημιακών

Για τις κινητοποιήσεις που έγιναν ενάντια στο νόμο - πλαίσιο (ν. 4009/2011) και στις εκλογές για την ανάδειξη του Συμβουλίου Διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου (ΑΠΘ) το 2012, δικάζονται συνδικαλιστές εργαζόμενοι και μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου, στις 28 Φλεβάρη και στις 17 Μάρτη. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού ΑΠΘ, Γιάννης Κουρμούλης, καθώς και τα μέλη ΔΕΠ Γ. Καλφακάκου, Γ. Κρεστενίτης, Α. Μπένος, Ν. Νικολάου και Γ. Τσιλιγκιρίδη, Χ. Αδάμου και Δ. Ραπτάκη δικάζονται με τις κατηγορίες της «διατάραξης υπηρεσιακής ειρήνης» και «παράνομης βίας τελεσθείσας κατ' εξακολούθηση και μη».

Το ΔΣ του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη στους διωκόμενους συνάδελφους, οι οποίοι έδρασαν υλοποιώντας αποφάσεις των συλλογικών τους συνδικαλιστικών οργάνων, υπερασπιζόμενοι το δημόσιο χαρακτήρα του Πανεπιστήμιου.

Καταγγέλλει τις διώξεις ως συνδικαλιστικές, γιατί είναι διώξεις που βάζουν στο στόχαστρο εκλεγμένους συνδικαλιστές. Επίσης, καταγγέλλει αυτές τις διώξεις και ως πολιτικές, γιατί όπως αναφέρει: «Πολιτική ευθύνη υπάρχει τόσο στη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ που τις ξεκίνησε όσο και στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που τις συνεχίζει. Συνδέονται με το πανεπιστήμιο που ονειρεύονται, το πανεπιστήμιο της αγοράς, όπου δεν χωράνε συνδικαλιστικές ελευθερίες, διεκδικήσεις, δικαιώματα για εργαζόμενους και φοιτητές. Επιδιώκουν να προετοιμάσουν το έδαφος για τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο, στην κατεύθυνση περιορισμού ή και πλήρους κατάργησης των δικαιωμάτων των εργαζομένων και ειδικά του δικαιώματος στην απεργία. Επιχειρούν να κάμψουν την αντίδραση των εργαζομένων στα νέα μέτρα - λαιμητόμο, όπως χρόνια έκαναν οι διάφορες (συγ)κυβερνήσεις σέρνοντας στα δικαστήρια αγωνιζόμενους απεργούς».

Από τις 6 Ιούνη οι πανελλαδικές εξετάσεις

Eurokinissi

Στις 6 Ιούνη ξεκινούν φέτος οι πανελλαδικές εξετάσεις για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ και στις 7 Ιούνη για τους υποψηφίους των ΓΕΛ, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας.

Για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων, οι Πανελλαδικές θα διαρκέσουν από τις 7 έως και τις 19 Ιούνη και για των ΕΠΑΛ από τις 6 έως τις 21 Ιούνη, ενώ τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 29 Ιούνη. Από 22 έως 30 Ιούνη θα γίνουν οι εξετάσεις στα ειδικά μαθήματα και από 21 έως 30 Ιούνη οι πρακτικές δοκιμασίες των υποψηφίων για ΤΕΦΑΑ κ.ά.

Οι απολυτήριες εξετάσεις για τα Λύκεια θα ξεκινήσουν στις 13 Μάη και τα αποτελέσματα θα εκδοθούν στις 31 Μάη. Υπενθυμίζεται πως το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε από φέτος να προηγούνται οι ενδοσχολικές εξετάσεις των Πανελλαδικών. Επίσης, στο χρονοδιάγραμμα που ανακοινώθηκε δεν υπάρχουν ημερομηνίες επαναληπτικών πανελλαδικών εξετάσεων, αφήνοντας το θέμα «ανοιχτό» αν αυτές τελικά θα γίνουν ή αν θα καταργηθούν, καταδικάζοντας τους υποψήφιους που αρρωσταίνουν να χάνουν μια ολόκληρη χρονιά...

Από το υπουργείο Παιδείας υπενθυμίζεται ότι από φέτος θα υπάρχει εξεταστική και στα τέλη Ιούνη και στις αρχές Σεπτέμβρη για τους μετεξεταστέους. Αναφέρεται επίσης σε μέτρα για την αύξηση του διδακτικού χρόνου στο Γυμνάσιο, σημειώνοντας πως «ανάλογες αλλαγές μελετώνται για την επόμενη σχολική χρονιά στη Β' και στη Γ' Λυκείου (τάξεις που θα συνεχίσουν με το ισχύον σήμερα σύστημα), π.χ. μείωση των μαθημάτων που θα εξετάζονται στις προαγωγικές - απολυτήριες εξετάσεις και αξιοποίηση των συνθετικών εργασιών στη διαδικασία αξιολόγησης».

Στο μεταξύ, συνεχίζεται σήμερα το πρωί η συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής για το Λύκειο και την πρόσβαση στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

Κινηματογραφική ημερίδα

Η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας - Camera Zizanio και ο Τομέας Πολιτιστικών Θεμάτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά διοργανώνουν αύριο, Πέμπτη, κινηματογραφική ημερίδα.

Η εκδήλωση, με στόχο την προαγωγή της κινηματογραφικής παιδείας στα σχολεία, θα γίνει στην αίθουσα εκδηλώσεων του 8ου Γυμνασίου Πειραιά (Κουμουνδούρου 91), στις 12.30. Θα μιλήσουν η υπεύθυνη του Τομέα Πολιτιστικών Θεμάτων της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ανθή Γουρουντή, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Camera Zizanio Νίκος Θεοδοσίου και... οι ίδιοι οι «μικροί κινηματογραφιστές», που θα προλογίζουν τις ταινίες τους πριν τις προβολές τους. Αναλυτικά, θα προβληθούν συνολικά εφτά ταινίες από τα σχολεία: 2ο Γυμνάσιο Δραπετσώνας, 2ο ΓΕΛ Δραπετσώνας, 1ο ΓΕΛ Κερατσινίου, ΠΠ ΓΕΛ Ιωνιδείου και των σχολείων που οι ταινίες τους βραβεύτηκαν στη φετινή διοργάνωση του Camera Zizanio, του ΓΕΛ Κυθήρων και 8ου Γυμνασίου Πειραιά.

Στο μηχανογραφικό 9 από τα «μεταβατικά» Τμήματα των ΤΕΙ

Την ένταξη στο μηχανογραφικό 9 Τμημάτων από τα 20 που χαρακτηρίστηκαν ως «μεταβατικά» από το σχέδιο «Αθηνά» και επρόκειτο να καταργηθούν ή να συγχωνευθούν, ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας, μετά από συνάντηση που είχε με προέδρους των ΤΕΙ.

Τα 9 Τμήματα που εντάσσονται από φέτος στο μηχανογραφικό δελτίο των πανελλαδικών εξετάσεων είναι τα εξής: Τουριστικών Επιχειρήσεων (Πάτρα) - Κοινωνικής Εργασίας (Πάτρα) - Οπτικής και Οπτομετρίας (Αίγιο) του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, Εμπορίας και Διαφήμισης του ΤΕΙ Αθήνας, Διεθνούς Εμπορίου (Καστοριά) του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, Αρχιτεκτονικής Τοπίου (Δράμα) του ΤΕΙ Αν. Μακεδονίας και Θράκης, Λογοθεραπείας (Καλαμάτα) του ΤΕΙ Πελοποννήσου, Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος (Καρδίτσα) του ΤΕΙ Θεσσαλίας, Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, Διακόσμησης και Σχεδιασμού Αντικειμένων (Σέρρες) του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org