ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Φλεβάρη 2017
Σελ. /24
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Καμπάνια για τα σύγχρονα δικαιώματα των γυναικών στην εργασία, τη μητρότητα, τον ελεύθερο χρόνο

Το εξώφυλλο του πρόσφατου Δελτίου της ΟΓΕ, που είναι αφιερωμένο στην καμπάνια
Το εξώφυλλο του πρόσφατου Δελτίου της ΟΓΕ, που είναι αφιερωμένο στην καμπάνια
Τα σύγχρονα δικαιώματα των γυναικών στην εργασία, τη μητρότητα και τον ελεύθερο χρόνο θέτει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) στο επίκεντρο της καμπάνιας που ξεκινά.

«Παλεύουμε μαζί για δημιουργική ζωή, με δικαιώματα στην εργασία και στη μητρότητα» είναι το σύνθημα της καμπάνιας, το οποίο αποφασίστηκε στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, την Κυριακή 12/2.

Μέσα από το τρίπτυχο εργασία - μητρότητα - ελεύθερος χρόνος, η ΟΓΕ επιδιώκει να αναδείξει όλες τις σύγχρονες πλευρές της ανισοτιμίας, να προβάλει τα αιτήματα που διεκδικεί με βάση τις σύγχρονες ανάγκες των γυναικών. Στόχος της ΟΓΕ είναι και μέσα από τη δραστηριότητα που σχεδιάζει, να συμβάλει στην ανάδειξη της σημασίας της συλλογικής δράσης στη συνείδηση περισσότερων γυναικών, να μετρήσει συγκεκριμένα βήματα στη συμμετοχή στους γυναικείους Συλλόγους και Ομάδες, στα εργατικά σωματεία, στις Ενώσεις αυταπασχολουμένων, στους Αγροτικούς Συλλόγους.

Η ΟΓΕ θα ξεκινήσει την καμπάνια την Τετάρτη 1 Μάρτη, με συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει στις 12 το μεσημέρι, στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 60).

Τα σύγχρονα δικαιώματα...

Στην απόφασή του, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΓΕ σκιαγραφεί τον τρόπο που αντιλαμβάνεται τα σύγχρονα δικαιώματα των γυναικών ως εξής:

«Σήμερα η πρόοδος της επιστήμης και της τεχνολογίας, η αύξηση της παραγωγικότητας μπορεί να εξασφαλίσει μια μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλες τις γυναίκες, με μισθό που θα καλύπτει τις ανάγκες μας, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Αυτή η πρόοδος μπορεί να μας εξασφαλίσει τη δυνατότητα να δουλεύουμε λιγότερες ώρες και να έχουμε περισσότερο ελεύθερο χρόνο που θα τον αξιοποιούμε δημιουργικά, ενώ ταυτόχρονα θα συμμετέχουμε και στην κοινωνική δράση, που αποτελεί στοιχείο για την ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητάς μας. Αυτή η πρόοδος μπορεί να μας δώσει τη δυνατότητα να φέρνουμε στον κόσμο υγιή παιδιά, να καλύψει τις δικές μας ιδιαίτερες βιολογικές ανάγκες, αλλά και τις ανάγκες της οικογένειας, των παιδιών και των ηλικιωμένων μελών της με τη δημιουργία και λειτουργία δημόσιων και δωρεάν κοινωνικών υπηρεσιών.

Το δικαίωμα των γυναικών στη δουλειά, στη μητρότητα, στον ελεύθερο χρόνο μπορεί να συνδυαστεί αρμονικά, να γίνει πραγματικότητα με τη γενική μείωση του εργάσιμου χρόνου, την κατοχύρωση σύγχρονων εργατικών δικαιωμάτων, τη δημιουργία και λειτουργία δημόσιων και δωρεάν κοινωνικών υπηρεσιών για τις ανάγκες της οικογένειας, των παιδιών και των ηλικιωμένων μελών της. Η ολόπλευρη και ουσιαστική προστασία της μητρότητας σημαίνει κάλυψη όλων των σύγχρονων αναγκών της γυναίκας κατά την εμβρυική, τη βρεφική, την παιδική, την εφηβική, την ενήλικη φάση της ζωής της, και όχι περιορισμένα μόνο στην περίοδο της εγκυμοσύνης, της γέννας και του θηλασμού».

...και οι προϋποθέσεις για να γίνουν πράξη

Παράλληλα, η ΟΓΕ αναδεικνύει τις προϋποθέσεις που υπάρχουν για να γίνουν οι παραπάνω δυνατότητες πραγματικότητα:

«Ο συνδυασμός της μητρότητας και της εργασίας χωρίς αντιφάσεις μπορεί να γίνει πράξη στο πλαίσιο μιας κοινωνίας όπου η προστασία της μητρότητας και η στήριξη της λαϊκής οικογένειας δε θα λογίζονται ως κόστος που περιορίζει τα κέρδη, αλλά ως κοινωνική ανάγκη που θα πρέπει να ικανοποιείται σε ανώτερο διαρκώς βαθμό. Σε μια κοινωνία στην οποία η εργασία των γυναικών δε θα αποτελεί εφεδρεία για την κερδοφορία του κεφαλαίου, αλλά η συμμετοχή τους στην κοινωνική παραγωγή θα γίνεται με σύγχρονα εργασιακά δικαιώματα, χωρίς τον εφιάλτη της ανεργίας, και η αύξηση του κοινωνικού πλούτου θα μεταφράζεται σε βελτίωση της ζωής των ίδιων των γυναικών και των οικογενειών τους. Αυτές είναι οι οικονομικές και κοινωνικές προϋποθέσεις για να κατακτήσουμε την ισοτιμία και χειραφέτησή μας».

Στον αντίποδα των δυνατοτήτων της σημερινής εποχής, οι γυναίκες των λαϊκών οικογενειών βλέπουν τη ζωή τους να χειροτερεύει. «Αντί για όλα αυτά, οι γυναίκες στη χώρα μας τον 21ο αιώνα αντιμετωπίζουν μια εργασιακή ζούγκλα», σημειώνει η ΟΓΕ και εξηγεί: «Η αιτία βρίσκεται στο γεγονός ότι κουμάντο στην οικονομία κάνουν οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές, οι τραπεζίτες και οι μεγαλέμποροι. Ολοι αυτοί που θέλουν ν' αυξάνουν τα κέρδη τους και να κάνουν πιο ανταγωνιστικές τις επιχειρήσεις τους, ξεζουμίζοντας τους εργαζόμενους, περισσότερο τις γυναίκες εργαζόμενες και την εργαζόμενη νεολαία. Να καθιστούν την προστασία της μητρότητας ατομική - οικογενειακή υπόθεση, πεδίο κερδοφορίας και πανάκριβο εμπόρευμα, όπως και τον ελεύθερο χρόνο, που είναι είτε ανύπαρκτος, είτε ψευδεπίγραφος».

Πείρα και σκέψεις για τα επόμενα βήματα

Το πρόγραμμα δράσης και οι πρωτοβουλίες που θα αναλάβει κάθε Σύλλογος και Ομάδα στο πλαίσιο της καμπάνιας, θα αποφασιστούν σε συνελεύσεις και συσκέψεις που οργανώνονται το επόμενο διάστημα. Εκεί θα συζητηθούν το περιεχόμενο της καμπάνιας, οι ιδέες για να φτάσει σε όσο το δυνατόν περισσότερες γυναίκες μέσα από εξορμήσεις, εκδηλώσεις, κινητοποιήσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας, πολύμορφες πρωτοβουλίες. Ηδη η συζήτηση στην πρόσφατη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου ανέδειξε τις δυνατότητες που υπάρχουν.

Το πρώτο βήμα στην οργάνωση της δουλειάς αυτής, όπως τόνισαν πολλά μέλη του ΔΣ, είναι η «χαρτογράφηση» της περιοχής μέσα στην οποία δρα κάθε Σύλλογος και Ομάδα: Χώροι δουλειάς που συγκεντρώνουν πολλές μισθωτές, σχολεία και παιδικοί σταθμοί, νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και άλλες δομές Υγείας, παιδικές χαρές και πλατείες, δεν λείπουν από το σχέδιο δράσης. Στον προσανατολισμό της η ΟΓΕ έχει συμπεριλάβει την οργάνωση κοινών πρωτοβουλιών με σωματεία, Ενώσεις ΕΒΕ, Αγροτικούς Συλλόγους, Ενώσεις Γονέων, όπου υπάρχουν τέτοιες δυνατότητες. Ανάμεσα στις πρωτοβουλίες που ξεχωρίζουν είναι η οργάνωση εκδηλώσεων μέσα σε σχολές, σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, αλλά και σε σχολές Κατάρτισης όπως σχεδιάζουν οι δυνάμεις της ΟΓΕ στη Χαλκίδα.

Οι Σύλλογοι και οι Ομάδες έχουν στραμμένη την προσοχή τους ιδιαίτερα στα αγωνιστικά «μέτωπα» που βρίσκονται σήμερα σε εξέλιξη ή που ενδεχομένως προκύψουν το επόμενο διάστημα. Π.χ. ο Σύλλογος της Καλλιθέας που απευθύνεται σταθερά στις εργαζόμενες στο ξενοδοχείο «Athens Ledra», είτε με την παρουσία του στις κινητοποιήσεις τους, είτε καλώντας τες στις δικές τους πρωτοβουλίες, θα αξιοποιήσει την καμπάνια για να διευρύνει τη συζήτηση και την κοινή δράση με τις εργαζόμενες αυτές. Αντίστοιχα, οι Σύλλογοι και οι Ομάδες της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας, που έχουν στηρίξει τα μπλόκα των μικρομεσαίων αγροτών, θα εντάξουν στη δράση τους τη συζήτηση με τις αγρότισσες, τόσο για τα προβλήματά τους, όσο και για την ανάγκη να παλέψουν μέσα από τους αγροτικούς και τους γυναικείους Συλλόγους.

Οσον αφορά την κοινή δράση με σωματεία και Συλλόγους Γονέων, αξιοσημείωτη είναι και η πρωτοβουλία του Συλλόγου της Νίκαιας. Ο Σύλλογος σχεδιάζει πρωτοβουλίες για το ζήτημα της Ειδικής Αγωγής και απευθύνει κάλεσμα στους Συλλόγους Γονέων των σχολείων της περιοχής.

Τεντωμένες έχουν οι Σύλλογοι και οι Ομάδες τις κεραίες τους για τα προβλήματα που προκύπτουν μέσα στους χώρους δουλειάς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η Ομάδα στη Ρόδο που έχει σταθερή συνεργασία με επιχειρησιακά σωματεία σε μεγάλα ξενοδοχεία, όπου οι εργαζόμενες, Ελληνίδες και μετανάστριες, τσακίζονται από την εντατικοποίηση της εργασίας και την απληρωσιά. Η Ομάδα δεν γνωρίζει απλώς τα προβλήματα, αλλά τις προηγούμενες μέρες στήριξε την κινητοποίηση ενός επιχειρησιακού σωματείου ενάντια στα σχέδια της εργοδοσίας για απολύσεις.

Από τις τοποθετήσεις στη συνεδρίαση του ΔΣ αναδείχτηκε η ανάγκη να μη χάνεται από το οπτικό πεδίο των Συλλόγων και των Ομάδων ότι στις γυναίκες δεν απευθύνονται μόνο οι δυνάμεις της ΟΓΕ. Από τις ομάδες δημόσιου θηλασμού, μέχρι τις δραστηριότητες που αναπτύσσουν Επιτροπές Ισότητας σε δήμους και περιφέρειες, είναι ευρύ το φάσμα των οργανώσεων και των δράσεων που στοχεύουν στις γυναίκες. Η ΟΓΕ πρέπει να λαμβάνει τη δραστηριότητα αυτή υπόψη, προκειμένου να είναι πιο στοχευμένη η παρέμβασή της γύρω από μια σειρά κοινωνικά ζητήματα που προκύπτουν στο πλαίσιο των σύγχρονων μορφών της γυναικείας ανισοτιμίας.

Στην προσπάθεια, τέλος, η καμπάνια να αποκτήσει χαρακτηριστικά πολύμορφης δραστηριότητας, συμβάλλουν οι ιδέες για κινητοποιήσεις σε δήμους και περιφέρειες, αναδεικνύοντας την έλλειψη κρατικών υποδομών για αθλητισμό, πολιτισμό, ιδιαίτερα στις επαρχιακές πόλεις.

Τα αιτήματα

-- Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλες και όλους με όλα τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα. Κατάργηση των νόμων που προωθούν τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και την κατάργηση της Κυριακής αργίας.

-- Επαναφορά της 5ετούς διαφοράς στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Να μην ξεπερνούν τα 55 χρόνια για τις γυναίκες και τα 60 για τους άνδρες, τα 50 και 55 αντίστοιχα για τους εργαζόμενους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

-- Αδεια κύησης, τοκετού, λοχείας δύο μήνες πριν και έξι μήνες μετά τον τοκετό, με πλήρεις αποδοχές και ασφαλιστικά δικαιώματα, ανεξαρτήτως εργασιακών σχέσεων.

-- Αδεια μητρότητας για ένα χρόνο, με πλήρη μισθό, ασφάλιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Δυνατότητα να γίνει χρήση της και από τον πατέρα.

-- Στη συνέχεια διευκόλυνση της επιστροφής της μητέρας στην εργασία με μειωμένα ωράρια κατά δύο ώρες για τα επόμενα δύο χρόνια και κατά μία ώρα για άλλα δύο, με δίκτυο δημόσιων και δωρεάν βρεφονηπιακών σταθμών και υποδομών για τη δημιουργική απασχόληση βρεφών, νηπίων, παιδιών.

-- Αδειες στο ζευγάρι για ασθένειες ή άλλες ανάγκες του παιδιού για τα επόμενα χρόνια. Μεγαλύτερη άδεια στις μονογονεϊκές οικογένειες και σε γυναίκες με αναπηρία ή με παιδιά ΑμΕΑ.

-- Εφαρμογή του νόμου για την προστασία της εργαζόμενης μητέρας, την απαγόρευση της απόλυσης.

-- Επίδομα τοκετού 1.000 ευρώ για κάθε γέννα, ανεξάρτητα από άλλες προϋποθέσεις, από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κάλυψη όλων των εξόδων προγεννητικού ελέγχου, ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και τοκετού από το κράτος. Ενιαίο, καθολικό αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, Προληπτικής και Επείγουσας ιατρικής για όλες και όλους, χωρίς καμιά άλλη προϋπόθεση. Δωρεάν χορήγηση φαρμάκων.

-- Μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς για τις εργαζόμενες. Εφαρμογή και επέκταση των ειδικών μέτρων προστασίας για τις εργαζόμενες εγκύους, λεχώνες και θηλάζουσες. Απαγόρευση της νυχτερινής εργασίας των γυναικών στη βιομηχανία και στη βιοτεχνία.

-- Ελεύθερο χρόνο για μας και τις οικογένειές μας, με δωρεάν και ποιοτικά προγράμματα και υποδομές αθλητισμού, πολιτισμού. Επέκταση του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού, με κρατικές και δωρεάν κατασκηνώσεις.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ