ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Φλεβάρη 2013
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
«Σοβατζής» του σάπιου πολιτικού συστήματος

Κοροϊδεύει για έξοδο από την κρίση προς όφελος του λαού με αλλαγές στις δομές του αστικού κράτους

Παπαγεωργίου Βασίλης

Το «πηλοφόρι» πιάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, για να «σοβατίσει» το αστικό κράτος και το πολιτικό σύστημα, συγκροτώντας ειδική Επιτροπή που θα διαμορφώσει προτάσεις για αλλαγές.

Παρεμβαίνοντας χτες στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής, ο Αλ. Τσίπρας δεν έκρυψε την αγωνία του για την απαξίωση του κοινοβουλίου και της αστικής δημοκρατίας στα μάτια ολοένα και μεγαλύτερου μέρους του λαού. Οπως δεν έκρυψε την πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να αποκαταστήσει στις λαϊκές συνειδήσεις την «αξιοπιστία» του συστήματος που θέλει να διαχειριστεί, αλλά και να προσαρμόσει τους κρατικούς θεσμούς, τις δομές τους και συνολικά το αστικό πολιτικό σύστημα στα νέα δεδομένα που διαμορφώνει η καπιταλιστική κρίση.

Ομολόγησε πως στο επίκεντρο της προσπάθειάς τους βρίσκεται η δημιουργία ενός «μαζικού συμμετοχικού ρεύματος» που θα στηρίξει την προσπάθεια για «παραγωγική, θεσμική και κοινωνική ανασυγκρότηση της χώρας». Πώς, δηλαδή, θα χειραγωγηθούν λαϊκές συνειδήσεις, προκειμένου να βάλουν πλάτη ή να ανεχτούν παθητικά το μερεμέτισμα του σάπιου καπιταλισμού, προσδοκώντας μάταια ότι μέσα από το ρετουσάρισμα των θεσμών του αστικού συστήματος και αλλαγή στην κυβέρνηση, η κρίση θα ξεπεραστεί προς όφελός τους.

Σ' αυτό ακριβώς το πνεύμα, παραδέχτηκε πως «μια μέγιστη κοινωνική ενεργοποίηση» είναι «απαραίτητη ώστε κάθε βήμα ανασύνταξης της χώρας να έχει όχι απλώς μια παθητική συναίνεση, αλλά να δίνει ισχυρές προωθήσεις στο πολιτικό υποκείμενο (...) δεν πρέπει να αναζητούμε μόνο ένα "πρόγραμμα", αλλά πολύ περισσότερο ίσως μια μεθοδολογία εμπλοκής των λαϊκών τάξεων στο σχεδιασμό και την υλοποίηση αυτού του "προγράμματος"».

Κρύβει την εξουσία του κεφαλαίου

Ο Αλ. Τσίπρας ισχυρίστηκε ακόμα ότι η «κρίση της πολιτικής» συνίσταται στην «υποχώρηση της πολιτικής έναντι της οικονομίας», κρύβοντας ότι αυτά τα δύο αποτελούν αδιαχώριστες όψεις του ίδιου νομίσματος. Κατήγγειλε «τη συστηματική μεταφορά των αποφάσεων στην οικονομική εξουσία», αποσιωπώντας ότι οι πολιτικές αποφάσεις ήταν πάντα σύμφωνες με τα συμφέροντα και τις ανάγκες της αστικής τάξης που ασκεί την εξουσία, μόνο που στις συνθήκες της καπιταλιστικής κρίσης δεν τηρούνται ούτε καν τα προσχήματα, που τους επέτρεπαν άλλοτε να ρίχνουν στάχτη στα μάτια του κόσμου μέσα από τον κοινοβούλιο και τους άλλους αστικούς θεσμούς.

Διαμαρτυρήθηκε ότι η ...ισορροπία χάλασε και σήμερα «η πολιτική και η δημοκρατία υποχώρησαν τόσο πολύ, ώστε να αμφισβητείται ακόμα και η πρωτογενής πολιτική βούληση του ελληνικού κράτους να αποφασίζει αυτόνομα για κρίσιμα εθνικά στρατηγικά ζητήματα» και ότι «αμφισβητείται η ίδια η κυριαρχία του κράτους που, σε συνάρτηση με την υποχώρηση της δημοκρατίας, συνιστά το ευρύτερο έλλειμμα λαϊκής και εθνικής κυριαρχίας»!

Ο Αλ. Τσίπρας παρουσιάζει το κράτος σαν ουδέτερο, αταξικό μηχανισμό, διαστρεβλώνοντας πλήρως την πραγματικότητα. Ο κρατικός μηχανισμός υπηρετεί την τάξη που εξουσιάζει, τα συμφέροντα της οποίας δεν ταυτίζονται με αυτά του λαού. Επιπλέον, δική της στρατηγική επιλογή ήταν η ένταξη στην ΕΕ και η συνειδητή εκχώρηση μέρους των κυριαρχικών δικαιωμάτων στα υπερεθνικά όργανα της ΕΕ.

Προσπαθώντας να διαφοροποιηθεί απ' τους νυν διαχειριστές της αστικής εξουσίας, ο Αλ. Τσίπρας υπονόησε ότι υπάρχει και «ηθικός» καπιταλισμός, κατηγορώντας τη συγκυβέρνηση ότι η δική της «ατζέντα καθορίζεται από τις προτεραιότητες που υπαγορεύουν οι ανάγκες του πιο σκληρού, του πιο ακραίου, του πιο "γκανγκστερικού" καπιταλισμού».

Στόχος η σταθερότητα της οικονομίας

Αντέταξε στη «θεσμική αποδόμηση» ένα «πρόγραμμα δημοκρατικής αναγέννησης των πολιτικών και κοινωνικών θεσμών», «μια νέα θεσμική πολιτειακή οργάνωση» και «μια ριζική δημοκρατική ανασυγκρότηση στις δομές του πολιτικού συστήματος», που όπως ισχυρίστηκε, είναι ικανά να ανακόψουν «τη διαρκή επέκταση των ορίων εξουσίας της οικονομικής ιδιωτικής εξουσίας», ακόμα και να επιβάλουν «τη δημοκρατία στους χώρους εργασίας», όπου οργιάζει η εργοδοτική τρομοκρατία, ακριβώς επειδή η προστασία της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής είναι ακρογωνιαίος λίθος κάθε αστικού Συντάγματος!

Συμπυκνώνοντας τα παραπάνω, ο Αλ. Τσίπρας υποστήριξε πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «θα αποτελέσει αλλαγή καθεστώτος», μια «νέα μεταπολίτευση» που θα κριθεί και απ' το αν θα μπορέσει να «σταθεροποιήσει την οικονομία», αλλά και απ' το αν θα μπορέσει να διαμορφώσει τους θεσμούς και μηχανισμούς, έτσι που να υπηρετούν αποτελεσματικότερα την καπιταλιστική οικονομία.

Απ' την ικανότητα - όπως το έθεσε ο ίδιος - «να αντικαταστήσουμε το παλιό και το σάπιο, όλες αυτές τις αποτυχημένες και διάτρητες δομές του πολιτικού μας συστήματος, με νέες υγιείς, σταθερές και αποτελεσματικές». Είναι αποκαλυπτικός ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, όταν λέει ότι στόχος της αλλαγής στις δομές του κράτους είναι η σταθεροποίηση της καπιταλιστικής οικονομίας, άρα και της αστικής εξουσίας, την οποία θέλει να διαχειριστεί από τη θέση της κυβέρνησης και γι' αυτό καταθέτει διαρκώς διαπιστευτήρια μέσα κι έξω από τη χώρα.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συνεχίζει να φέρνει τροπολογίες σε άσχετα νομοσχέδια

Χτες κατατέθηκαν για ψήφιση στη Βουλή πέντε ρυθμίσεις σε συζήτηση που αφορούσε την κύρωση διεθνούς σύμβασης!

Συνεχίζει η κυβέρνηση την προκλητική της στάση στη Βουλή. Χτες έφερε πέντε τροπολογίες, όχι μόνο σε παντελώς άσχετο νομοσχέδιο, αλλά σε κυρώσεις διεθνών συμβάσεων με το Μαυροβούνιο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα! Οπως ήταν αναμενόμενο, προκλήθηκαν έντονες αντιδράσεις και τελικά η κυβέρνηση αναγκάστηκε να αποσύρει τις τροπολογίες που ανάμεσα στα άλλα ρύθμιζαν θέματα όπως ποια δικαστήρια είναι αρμόδια για τις υιοθεσίες, ζητήματα των φορτηγών, της λαθροϋλοτομίας και της Αστυνομίας.

Ο παριστάμενος υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Τσιάρας είπε ότι οι εν λόγω τροπολογίες πρέπει να ψηφιστούν μέχρι τα τέλη Φλεβάρη και ανακοίνωσε ότι θα ξαναέρθουν την επόμενη εβδομάδα σε κατεπείγον νομοσχέδιο, χωρίς να πει ποιο θα είναι αυτό.

Στην παρέμβασή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θ. Παφίλης κατήγγειλε τέτοιου είδους πρακτικές, οι οποίες ακολουθούνται συστηματικά και κατ' εξακολούθηση από την κυβέρνηση. Κάθε μέρα, είπε, έχουμε στη Βουλή νομοσχέδια. Η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να φέρει τις τροπολογίες σε συναφή νομοσχέδια και όχι σε άσχετα. Δεν το κάνει, τόνισε, όχι γιατί είναι ανίκανη, αλλά γιατί θέλει να δείξει πως κάνει ό,τι γουστάρει και θα φέρνει ό,τι θέλει και όποτε το θέλει...

Τοποθετούμενος για τη διεθνή συμφωνία με το Μαυροβούνιο, που αφορά την επιτάχυνση των διαδικασιών για την ένταξή του στην ΕΕ, την καταψήφισε, τονίζοντας ότι είμαστε αντίθετοι με την ίδια την ΕΕ, που δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των λαών, αλλά του μεγάλου κεφαλαίου, είναι μια ιμπεριαλιστική ένωση και ως εκ τούτου, όπως ήμασταν αντίθετοι με την ένταξη της Ελλάδας, έτσι διαφωνούμε στην ένταξη και άλλων χωρών.

ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ ΓΙΑ «ΛΙΣΤΑ ΛΑΓΚΑΡΝΤ»
Κανείς δεν είδε και δεν άκουσε για το αρχικό CD

Εξετάστηκαν χτες 34 συνεργάτες του πρώην υπουργού Οικονομικών

Πλήρη άγνοια για την τύχη του αρχικού CD της «λίστας Λαγκάρντ» δήλωσαν χτες στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής που ασχολείται με το θέμα, 34 συνεργάτες του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, που την επίμαχη περίοδο υπηρετούσαν στο γραφείο του. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου έχει δηλώσει ότι αφού αντέγραψε το CD σε «στικάκι», προκειμένου να είναι πιο ασφαλές το περιεχόμενό του, στη συνέχεια το παρέδωσε για εμπιστευτική φύλαξη στο γραφείο του. Εκτοτε, το αρχικό CD έχει χαθεί, χωρίς να γνωρίζει κανένας πού βρίσκεται.

Οι 34 συνεργάτες του πρώην υπουργού εξετάστηκαν με διαδικασίες εξπρές στη χτεσινή συνεδρίαση. Στη μοναδική ερώτηση εάν κάποιος από αυτούς παρέλαβε από τον Γ. Παπακωνσταντίνου το CD για εμπιστευτική φύλαξη, όλοι τους, σύμφωνα με πληροφορίες, απάντησαν αρνητικά, δηλώνοντας άγνοια για το θέμα.

Στην κατάθεσή του στην Προανακριτική Επιτροπή ο Χ. Αθανασίου, που ήταν μέλος της επιχειρησιακής ομάδας του υπουργείου Οικονομικών για τον έλεγχο μεγάλου πλούτου, ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι υπήρχε αδράνεια για τον έλεγχο της είσπραξης φόρων του μεγάλου πλούτου από την πολιτική και επιχειρησιακή ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Φέρεται ακόμα να δήλωσε ότι η ηγεσία του υπουργείου θεωρούσε ανίκανους τους υπαλλήλους να διενεργήσουν τους σχετικούς ελέγχους και ανέφερε ότι ο ίδιος είχε προχωρήσει σε σχετικές αναφορές προς τους υφυπουργούς, που ήταν αρμόδιοι για το θέμα. Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, ο ίδιος είπε ότι είχε απευθυνθεί και σε κλιμάκιο του ΔΝΤ ζητώντας τη συνδρομή τους για να έρθει η «λίστα Λαγκάρντ» στην Ελλάδα, αλλά τα στελέχη του ΔΝΤ του απάντησαν ότι αυτό είναι θέμα της ελληνικής κυβέρνησης.

ΚΚΕ
Υπό διαμόρφωση ΠΑΣΟΚ ο ΣΥΡΙΖΑ

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιο για τη συγκρότηση απ' τον ΣΥΡΙΖΑ επιτροπής «σοφών», το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Το αστικό κράτος και το σάπιο πολιτικό του σύστημα επιχειρεί να φτιασιδώσει ο ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να το προσαρμόσει στις σύγχρονες απαιτήσεις της αστικής διαχείρισης. Επιβεβαιώνει και πάλι το ρόλο του ως ένα υπό διαμόρφωση ΠΑΣΟΚ».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ