ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Φλεβάρη 2011
Σελ. /40

Κλοτσηδόν

Εθνική - Αλφα

Η αντιεπιστημονικότητα πάει χέρι - χέρι με την μπαρουφολογία. Εδώ και τρία χρόνια, με αφορμή την κρίση, και τι δεν έχουμε ακούσει. Οι απολογητές του συστήματος, με πρώτα «τα άδεια κεφάλια» που έχουν αλώσει τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ, ό,τι σκονάκι τους σερβίρουν οι «από πάνω» το παπαγαλίζουν με το πιο βαρύγδουπο ύφος.

Με αφορμή, δε, τις εξελίξεις περί την Εθνική τράπεζα και την Αλφα, στο παρά ένα έφτασαν να καλέσουν τους τηλεθεατές τους να βγουν στους δρόμους και να κάνουν ...διαδήλωση υπέρ της συγχώνευσης. Οπως με περισπούδαστη σοφία εξήγησαν, μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν βάλσαμο για την κοινωνία, για την οικονομία και - κυρίως - για την ...ψυχολογία του λαού!

*

Αλλά για να δούμε:

Γιατί για ένα φαινόμενο μόνιμο στον καπιταλισμό, το φαινόμενο της συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης του κεφαλαίου, το οποίο επαναλαμβάνεται διαρκώς ειδικά σε συνθήκες κρίσης, το γεγονός δηλαδή ότι κάποιοι κεφαλαιοκράτες γιγαντώνονται έναντι κάποιων άλλων κεφαλαιοκρατών ανταγωνιστών τους, είναι μια εξέλιξη και ένα θέαμα για το οποίο ο λαός πρέπει να «πανηγυρίζει»;

***

Πριν έρθουμε στην Ελλάδα, ας ρίξουμε μια ματιά στις ΗΠΑ:

*

α) Κατά τη δεκαετία του '90, οι δέκα μεγαλύτεροι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί στις ΗΠΑ συγκέντρωναν το 10% των συνολικών αποθεμάτων του κλάδου. Το 2008, όμως, έφτασαν στο 60%. Αντίστοιχα, σε παγκόσμιο επίπεδο και πριν από την κρίση, το 2006, οι δέκα μεγαλύτερες τράπεζες συγκέντρωναν το 59% των παγκόσμιων τραπεζικών αποθεμάτων, αλλά το 2009 έφτασαν στο 70% («Wall Street Journal», 7/12/2009).

*

β) Αμέσως μετά τις εξελίξεις που ακολούθησαν τη χρεοκοπία της Lehman Brothers, από τις πέντε μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες της Γουόλ Στριτ έμειναν μόνο δυο «αρπακτικά», τα οποία «τρώγοντας» τις υπόλοιπες γιγαντώθηκαν περαιτέρω: Οι Goldman Sachs και Morgan Stanley.

*

Ρωτάμε:

Αυτές οι εξελίξεις σε τι βοήθησαν την «ψυχολογία» ενός λαού, του αμερικανικού λαού, που τις τρεις πρώτες βδομάδες από την κατάρρευση της Lehman είδε περίπου 2,5 εκατομμύρια Αμερικανούς να έχουν χάσει τα σπίτια τους και δυο χρόνια αργότερα, το 2010, είδε τον αριθμό των φακέλων που συμπληρώθηκε από τις τράπεζες για να προχωρήσει η διαδικασία κατάσχεσης να ανέρχεται στα 2,9 εκατομμύρια;

Σε τι τονώθηκε η «ψυχολογία» του λαού από τις συγχωνεύσεις και τα αλληλοφαγώματα μεταξύ των «λύκων», σε μια χώρα που μόνο μέσα στο 2009 οι εργαζόμενοι μέτρησαν την απώλεια 7,5 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας;

***

Ας έρθουμε τώρα στα δικά μας:

Τα καθαρά κέρδη των Εθνικής και Αλφα, από το 2008 μέχρι και το 9μηνο του 2010, δηλαδή μέσα στη δίνη της κρίσης, αθροιζόμενα φτάνουν τα 3,8 δισ. ευρώ!

*

Ρωτάμε:

Σε τι αυτή η απίθανη κερδοφορία απέτρεψε το κόψιμο μισθών και συντάξεων του λαού;

Σε τι απέτρεψε την ενίσχυση των τραπεζών με επιπλέον ζεστό κρατικό χρήμα, τη στιγμή που ο λαός λεηλατείται;

Σε τι απέτρεψε τα εκατοντάδες χιλιάδες λουκέτα στην αγορά;

*

Είναι απολύτως προφανές:

Εφόσον αυτά τα κέρδη ενωθούν, μέσα από την ένωσή τους οι τραπεζίτες επιδιώκουν τη θωράκιση και τον πολλαπλασιασμό τους.

Αλλά ο λαός από αυτήν την ένωση δεν έχει να κερδίσει τίποτα περισσότερο απ' όσα ακριβώς «κέρδισε» και πριν από τους «γάμους» ή τα «αλληλοφαγώματα» μεταξύ των τραπεζιτών.


Γράφει:
ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Ποδόσφαιρο

«Διδάξαμε ήθη» (!), δήλωσε ο πρόεδρος του Ολυμπιακού αμέσως μετά τα όσα συνέβησαν στο «Καραϊσκάκης» το Σάββατο. Πάλι καλά που ο κ. Μαρινάκης δε δίδαξε και ...έθιμα.

*

Η δήλωσή του, πάντως, είναι πολύτιμη. Για όλους εμάς που αγαπάμε το ποδόσφαιρο. Και το αγαπάμε γνωρίζοντας ότι, όπως κάθε τι λαϊκό, έτσι και το ποδόσφαιρο έχει κι αυτό αλωθεί. Το έχουν σφετεριστεί, το έχουν αμαυρώσει τα «αφεντικά» του. Με συνέπεια να κουβαλάει στις πλάτες του αυτά ακριβώς τα «ήθη και έθιμα». Τα «ήθη» των «αφεντικών» του.

*

Το ποδόσφαιρο δε θα μπορούσε να ξεφύγει από τη «μοίρα» όλων των ωραίων πραγμάτων που μέσα στο σύστημα της σαπίλας μετατρέπονται σε «εμπόρευμα». Το «αγόρασαν», δηλαδή το έκλεψαν, το βούτηξαν από το λαό, το έκαναν «κέρδος», το έκαναν «στοίχημα», το έκαναν «πρεστίζ», το έκαναν «νταβατζιλίκι», το έκαναν «πολιορκητικό κριό» στις οικονομικές και πολιτικές τους «μπίζνες» και τώρα το επιστρέφουν στο λαό με τη μορφή του «κατιμά». Αλλά με ό,τι φανταχτερό περιτύλιγμα κι αν πουλήσεις τον «κατιμά» παραμένει «κατιμάς».

*

Από παιχνίδι του λαού, το ποδόσφαιρο έγινε «προϊόν» για να κάνουν τα «παιχνίδια» τους και το «κέφι» τους οι εφοπλιστές, οι πετρελαιάδες και οι άλλοι, οι περιώνυμοι των λαμέ «καταγωγίων», που το ελέγχουν. Και στη μέση ο πιο πληρωμένος, ο πιο εξωνημένος «διαιτητής» που θα μπορούσε να υπάρξει: Το κράτος. Καθόλου τυχαία, αυτό το κράτος, όπως και το ποδόσφαιρο, ανήκει επίσης στους εφοπλιστές και στους πετρελαιάδες.

*

Από δω και πέρα όλα «επιτρέπονται»: Δολοφονίες (στη Λαυρίου), βανδαλισμοί (θέατρο Τέχνης), τσαμπουκαλίκια κουμπουροφόρων μεγαλοπαραγόντων, διαπλοκές, «στησίματα», ντόπα, «πόλεμος» μέσω των ΜΜΕ, «ιδιωτικοί στρατοί», χουλιγκάνοι, καφρίλα, οπαδιλίκι. Οπαδιλίκι που απέναντι στους πολλούς αξιοποιείται άλλοτε ως παραισθησιογόνο αφασίας και αποχαύνωσης, άλλοτε ως μοχλός για το ξεστράτισμα του αυθορμητισμού και της επαναστατικότητας της νιότης τους. Οπαδιλίκι, που, από τους λίγους, τους «ξύπνιους», λειτουργεί ως διαβατήριο για να χτίζουν «καριέρες», «ίματζ», «κοινωνικό εκτόπισμα» και, ορισμένοι, περιουσίες και φράγκα.

*

Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι το ποδόσφαιρο, ακόμα κι αν ανακατασκευαστεί η βιτρίνα του, θα αποπνέει από την κορυφή μέχρι τα νύχια, από τα σαλόνια μέχρι τα τελευταία τοπικά πρωταθλήματα της Ανωκατωμαγούλας, τη δυσωδία της παρακμής της τάξης που το έχει σφετεριστεί και για όσο διάστημα θα το έχει σφετεριστεί.

Ας μη νομίζουν, όμως, ότι θα παραιτηθούμε. Εμείς θα συνεχίσουμε να ψάχνουμε την μπάλα. Να ψάχνουμε το ΠΑΙΧΝΙΔΙ σε έναν κόσμο που οι νόμοι του δε θα υπαγορεύονται από το ωμό συμφέρον, εκεί που οι άνθρωποι δε θα σμίγουν τα χέρια για να ανταλλάξουν λεφτά και μετοχές, αλλά για να ανταλλάξουν φανέλες παίρνοντας ο ένας κουράγιο από τον τίμιο ιδρώτα του άλλου. Μιλάμε για έναν κόσμο που το ποδόσφαιρο θα είναι απλώς ένα παιχνίδι που θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με την ιερή σοβαρότητα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά τα παιχνίδια τους.

*

Οσοι σπεύσουν να χαμογελάσουν με το ρομαντισμό μας (ή όπως αλλιώς βαφτίζουν την άποψή μας), όσοι δηλαδή μας ζητούν να παραμείνουμε αιωνίως στιγματισμένοι και όμηροι ενός κοινωνικού κανιβαλισμού που ισχυρίζεται ότι «ο πρώτος είναι τα πάντα, ο δεύτερος δεν είναι τίποτα», ας γνωρίζουν ότι το ποδόσφαιρο μοιάζει πολύ με τη ζωή. Και καμιά φορά τα γκελ στη ζωή - όπως και στο ποδόσφαιρο - είναι απρόβλεπτα.


Γράφει:
ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

1821 Αρχίζει το κίνημα του Υψηλάντη στη Μολδοβλαχία.

1822 Οι πρόκριτοι της Νάουσας υψώνουν τη σημαία της Επανάστασης. Θα κρατήσουν λιγότερο από δύο μήνες.

1848 Η απαγόρευση ενός συμποσίου στο Παρίσι με θέμα την «καθολική ψηφοφορία» προκαλεί έντονες λαϊκές αντιδράσεις, που μετατρέπονται σε επαναστατική εξέγερση, η οποία με τη σειρά της οδηγεί στην ανατροπή της λεγόμενης «ιουλιανής μοναρχίας». Τα γεγονότα στο Παρίσι λειτουργούν σαν σπινθήρας για το ξέσπασμα εξεγέρσεων σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο.

1905 Ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ελλάδα. Οι δεληγιαννικοί κερδίζουν 142 έδρες, έναντι 78 των θεοτοκικών, 13 των ζαϊμικών και 2 ανεξαρτήτων. Ο Θεόδωρος Δεληγιάννης αναλαμβάνει πρωθυπουργός για τελευταία φορά.

1943 Στην κατεχόμενη από τους Γερμανούς Αθήνα, ξεκινάει η απεργία των μαθητών.

1949 Δολοφονείται από τις αρχές του εμφυλιοπολεμικού κράτους ο κομμουνιστής ηγέτης, συνδικαλιστής και πρωτοπόρος αγωνιστής του ελληνικού εργατικού κινήματος Μήτσος Παπαρήγας, ο πρώτος κομμουνιστής γραμματέας της ΓΣΕΕ, από το 8ο Συνέδριο της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας, το 1946, όπου τον είχαν εκλέξει αντιπρόσωπό τους οι εργάτες του Βόλου, όπου και γεννήθηκε το 1896.

1985 Φορτίζεται το πολιτικό κλίμα στην Κύπρο, καθώς η κυπριακή Βουλή καταδικάζει, με ψήφισμά της, τους χειρισμούς του Προέδρου Κυπριανού κατά τη συνάντηση κορυφής των ηγετών των δύο κοινοτήτων τον προηγούμενο μήνα στη Νέα Υόρκη.

Ελεγε ψέματα ο Παπανδρέου για το ΔΝΤ;

Είναι η κυβέρνηση αφερέγγυα;

Είναι το ΠΑΣΟΚ αναξιόπιστο;

Αλλα είχαν προαποφασίσει και άλλα έλεγαν;

Απίστευτο! Πέφτουμε από τα σύννεφα!
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org