ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Φλεβάρη 2007
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
Ο αγώνας για την Παιδεία είναι λαϊκή υπόθεση

Δυναμική απάντηση στους αντιεκπαιδευτικούς σχεδιασμούς έδωσε η χτεσινή κινητοποίηση που κάλεσαν η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ και η Ομοσπονδία Γονέων Αθήνας

Το μήνυμα από το χτεσινό συλλαλητήριο ήταν σαφές: Η Παιδεία είναι υπόθεση του λαού και της νεολαίας, είναι υπόθεση της εργατικής τάξης. Μια μέρα μετά την κατάθεση του αντιδραστικού νόμου - πλαισίου για την Ανώτατη Εκπαίδευση, οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις, οι εργαζόμενοι, φοιτητές, σπουδαστές, γονείς και καθηγητές απ' την Αθήνα και τον Πειραιά έδωσαν μια ηχηρή απάντηση σε όλους όσοι θέλουν η Παιδεία να είναι μια «κλειστή» υπόθεση κάποιων «ειδικών». Ηταν ενωμένοι και απαίτησαν μια Παιδεία των λαϊκών αναγκών, μια Παιδεία που δε θα υποτάσσεται στα κέρδη των επιχειρήσεων, όπως στοχεύουν με τα σχέδιά τους η κυβέρνηση της ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Η χτεσινή κινητοποίηση ήταν η συνέχεια των αγώνων των φοιτητών για να μην αναθεωρηθεί το άρθρο 16 και να μην περάσει ο αντιδραστικός νόμος - πλαίσιο. Ηταν η συνέχεια των αγώνων των μαθητών που απαιτούν ενιαίο 12χρονο σχολείο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν, χωρίς ταξικούς φραγμούς. Οι διαδηλωτές απ' το Σύνταγμα κάλεσαν όλη την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα να κάνουν δική τους υπόθεση τον αγώνα για την Παιδεία. Να εναντιωθούν στα σχέδια της κυβέρνησης και της ΕΕ και να μην έχουν καμία αυταπάτη στους ελιγμούς του ΠΑΣΟΚ, αλλά και στις κραυγές όλων όσοι μιλάνε για «νίκη», λες και ο αγώνας έχει τελειώσει.


Μαζικοί φορείς, ταξικά συνδικάτα, φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι έφτασαν λίγο μετά τις 7 το απόγευμα στην πλατεία Συντάγματος, φωνάζοντας δυναμικά συνθήματα. Η συγκέντρωση άνοιξε με λαϊκά τραγούδια από πολυμελή νεολαιίστικη ορχήστρα και χορωδία, ενώ στη συνέχεια ακολούθησαν ομιλίες. «Παλεύουμε για το σχολείο που έχουμε ανάγκη, συνεχίζουμε πιο μαζικά, πιο αγωνιστικά», σημείωσε ο μαθητής Νίκος Ζαχαρόπουλος, εκ μέρους του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Νέας Ιωνίας. Τόνισε πως οι μαθητές δε θέλουν ένα σχολείο «σούπερ μάρκετ», παλεύουν για ένα σχολείο των λαϊκών αναγκών. «Θα μας βρουν ξανά μπροστά τους», κατέληξε ο μαθητής.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Βασίλης Τόγιας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Αθήνας, ο οποίος υπογράμμισε ότι η «κινητοποίηση στέλνει μήνυμα σε όσους χέρι - χέρι προωθούν τις αντιδραστικές αλλαγές στην Παιδεία». Στέλνει μήνυμα σε όσους θέλουν να ιδρυθούν ιδιωτικά πανεπιστήμια, αλλά και να λειτουργούν τα δημόσια πανεπιστήμια σαν να είναι επιχειρήσεις. Οι γονείς, συνέχισε, στέκονται ενάντια στις αλλαγές που θέλουν το σχολείο και το Πανεπιστήμιο να είναι ένα ακόμα προϊόν.

Η κινητοποίηση είναι συνέχεια των αγώνων των φοιτητών και των σπουδαστών ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16 και το νόμο - πλαίσιο που κατέθεσε η κυβέρνηση, επισήμανε στο χαιρετισμό του ο Κίμωνας Αντωνακόπουλος, από το Σύλλογο Φοιτητών Μαθηματικού. Η κυβέρνηση, σημείωσε, έφερε ξανά το νόμο - πλαίσιο αφού οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να περιμένουν και θέλουν να εισβάλουν ακόμα περισσότερο στα Πανεπιστήμια. Οι φοιτητές όμως δεν πρόκειται να επιτρέψουν την ακόμα μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης, πρόσθεσε.


Στη συνέχεια ο Κώστας Παπαγεωργίου, πρόεδρος του κλαδικού συνδικάτου Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής, υπογράμμισε πως οι εργαζόμενοι είναι στο δρόμο μαζί τα παιδιά τους. Κάλεσε την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα να μαζικοποιήσουν αυτό τον αγώνα ώστε να μην περάσουν οι αντιδραστικές «μεταρρυθμίσεις» της κυβέρνησης. «Μας φοβούνται, γι' αυτό και μας λένε να μην ασχολούμαστε με το θέμα της Παιδείας. Ας μην περιμένουν να κουραστούμε», πρόσθεσε.

Τελευταίος μίλησε ο Χρήστος Μπάθας, πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων Περιστερίου «Ελλη Αλεξίου», ο οποίος τόνισε ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ θέλουν εργαζόμενους που «θα σκέφτονται για τον επιχειρηματία, πριν τον επιχειρηματία», γι' αυτό και θέλουν να φτιάξουν τέτοια σχολεία και τέτοια πανεπιστήμια. Θέλουν να μας πείσουν, επισήμανε, πως τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει. Οι εργαζόμενοι με τα ταξικά συνδικάτα και το ΠΑΜΕ μπορούν να αποδείξουν το αντίθετο. Η συγκέντρωση «έκλεισε» με αγωνιστικά τραγούδια και οι διαδηλωτές έδωσαν ραντεβού για το σημερινό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο.


ΝΕΑ ΒΙΒΛΙΑ
Πρόβλεψαν την ύπαρξη ιδιωτικών πανεπιστημίων

«Για παράδειγμα, μέχρι σήμερα θεωρείτο κανείς επιτυχημένος όταν κατάφερνε να περάσει τις εξετάσεις για το Πανεπιστήμιο, χωρίς συνήθως να έχει ερευνήσει αν οι σπουδές αυτές τον ικανοποιούσαν και για ποιο λόγο, αν έτσι θα κατάφερνε να έχει επαγγελματική επιτυχία κτλ. Σήμερα όμως υπάρχει μεγάλη ανεργία στους πτυχιούχους, οι πανελλαδικές εξετάσεις μάλλον θα καταργηθούν ενώ τα ιδιωτικά πανεπιστήμια δείχνει να αποτελούν μια πραγματικότητα που πλησιάζει. Τα δεδομένα αυτά δείχνουν ότι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε καθαρά γιατί θέλουμε να επενδύσουμε τέσσερα τουλάχιστον χρόνια από τη ζωή μας στις σπουδές αυτές».

(Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός - ΣΕΠ, Γ΄ Γυμνασίου, βιβλίο καθηγητή, σελίδα 79)

Μπροστά από ...την εποχή του το βιβλίο εκπαιδευτικού για τον ΣΕΠ στο Γυμνάσιο, έχει προβλέψει την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος πριν καλά καλά ξεκινήσει η όλη συζήτηση που σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη. Δεδομένο, λοιπόν, θεωρείται για το βιβλίο ότι οι μαθητές μετά το λύκειο θα μπορούν να επιλέξουν σπουδές και σε ιδιωτικά πανεπιστήμια, τα οποία, θυμίζουμε, μέχρι αυτή τη στιγμή απαγορεύεται από το Σύνταγμα να υπάρχουν και να λειτουργούν. Πέρα από την πραγματική ανεργία των πτυχιούχων, για την οποία υπεύθυνη είναι η πολιτική που υπηρετούν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ (που έφεραν και τα νέα βιβλία στα σχολεία), «διακηρύσσεται» εν είδει ...προγραμματικών δηλώσεων η κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων και η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Ως «δεδομένο», λοιπόν, θεωρείται η ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων και κρίθηκε σκόπιμο να συμπεριληφθεί στα σχολικά βιβλία όπως και η κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων, που βέβαια δε σημαίνει άνοιγμα του δρόμου της ανώτατης εκπαίδευσης για περισσότερους αφού νέοι φραγμοί μπαίνουν, ενώ η στροφή μεγάλης μάζας στην τεχνικοεπαγγελματική εκπαίδευση αποτελεί στρατηγικό στόχο.

Φαίνεται πως δεν τους φτάνει η προπαγάνδιση της «ελεύθερης αγοράς», της πολιτικής που υπηρετούν, με κάθε άλλο μέσον, την εντάσσουν και στα σχολικά βιβλία, προκειμένου μάλλον να γλιτώσουν από μία ακόμα γενιά «ενοχλητικών» που αγωνίζονται για Παιδεία δημόσιο αγαθό και όχι εμπόρευμα μέσα από πανεπιστήμια - επιχειρήσεις. Αυτή η πολιτική είναι η «πυξίδα» με την οποία θέλουν να «προσανατολιστούν» κατά τον τίτλο του μαθήματος οι μαθητές αλλά και οι εκπαιδευτικοί.Χωρίς καμεροχαφιέ...

Ούτε μία, ούτε δύο. Εξι διμοιρίες των ΜΑΤ έστειλε η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσουν μια ομάδα διαδηλωτών που έπραξε το αυτονόητο: Κατέβασε την κάμερα παρακολούθησης που έστελνε σήμα από το Σύνταγμα στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθήνας, την ώρα του συλλαλητηρίου.

Με αλλεπάλληλες κρούσεις, οι διμοιρίες των ΜΑΤ προσπάθησαν πότε από την πλευρά της Βουλής, πότε από το απέναντι πεζοδρόμιο στο υπουργείο Εξωτερικών και ύστερα από την πλευρά της Πανεπιστημίου να αποσπάσουν τον ηλεκτρονικό χαφιέ από τα χέρια των διαδηλωτών. Μάταιος κόπος. Κάθε απόπειρά τους προσέκρουε στο «τείχος» των διαδηλωτών που με αποφασιστικότητα και πείσμα δεν επέτρεψε στα ΜΑΤ σε καμιά στιγμή να προσεγγίσουν στο ...«θέατρο της επιχείρησης». Και στη ΓΑΔΑ έμειναν με την ...οθόνη στα χέρια να βλέπουν τα ...χιόνια, την ίδια στιγμή που ο καμεροχαφιές παραδιδόταν στη Βουλή από εκπροσώπους των μαζικών φορέων.

Κι όταν αργότερα τα ΜΑΤ προσπάθησαν να συλλάβουν τον οδηγό του γερανοφόρου, τη θέση του πήρε ο βουλευτής του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας, ο οποίος και οδήγησε το όχημα στη βάση του... Οπως σημείωσε χαρακτηριστικά εκ μέρους της Γραμματείας Αθήνας του ΠΑΜΕ ο Γιώργος Πέρρος «ήταν μια πολιτική, συμβολική πράξη των ταξικών σωματείων, του ΠΑΜΕ και της Δημοκρατικής Συσπείρωσης ενάντια στις χαφιεδοκάμερες, τους μηχανισμούς καταστολής, τον αυταρχισμό της κυβέρνησης και της προσπάθειάς της να παρεμποδίσει να εκφραστεί η αντίθεση του λαού στο νόμο - πλαίσιο για την ανώτατη Παιδεία».
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org