ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Φλεβάρη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Σταθερά στο πλευρό του κυπριακού λαού

Συνάντηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με τον Κύπριο Πρόεδρο

Eurokinissi

Με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλο, που στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στην Ελλάδα πραγματοποίησε επαφές με τους πολιτικούς αρχηγούς, συναντήθηκε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Αμέσως μετά η Αλ. Παπαρήγα δήλωσε: «Με τη συνάντηση που είχαμε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας μας δόθηκε, για άλλη μια φορά, η δυνατότητα να επαναλάβουμε ότι όχι μόνο είμαστε σταθερά στο πλευρό του κυπριακού λαού, αλλά με όλες τις δυνατότητες που έχουμε παρακολουθούμε ούτως ώστε το "σχέδιο Ανάν" να μην ξαναπεράσει από το παράθυρο. Υπάρχει αυτό το τρίγωνο Μ. Βρετανίας - ΗΠΑ - Τουρκίας που ενδιαφέρεται με κάθε ευκαιρία να επαναφέρει ένα παρόμοιο σχέδιο ή και το ίδιο. Αυτή είναι η θέση μας. Δυστυχώς ακόμα δεν υπάρχουν, κατά τη δική μας γνώμη, θετικές εξελίξεις. Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι σαν το σκοτσέζικο ντους. Ανάλογα με τη στάση που κρατάνε οι χώρες που παίζουν ιδιαίτερο ρόλο στην ΕΕ απέναντι στην Τουρκία, ανάλογα φέρονται και στο Κυπριακό. Ωστόσο, είναι θετικό το γεγονός ότι από πολλούς ομολογείται πως το "σχέδιο Ανάν" είναι κάτι το νεκρό».

Σε ερώτηση για το αν στη διάρκεια της συζήτησης με τον Πρόεδρο της Κύπρου θίχτηκε το ζήτημα των ερευνών για πετρέλαιο και για το αν ο ίδιος εξέφρασε την απόφαση να συνεχίσει, η Αλ. Παπαρήγα απάντησε: «Απ' ό,τι καταλαβαίνουμε πρόκειται για μια υπόθεση που δεν είναι τωρινή. Είναι μέσα στα πλαίσια των κυριαρχικών δικαιωμάτων κάθε χώρας να μελετά πώς θα εκμεταλλεύεται τον πλούτο που της ανήκει».

«Επί τάπητος» τα πετρέλαια της Κύπρου

Συναντήθηκαν χτες στο Μέγαρο Μαξίμου ο Κώστας Καραμανλής και ο Τάσσος Παπαδόπουλος

Ο συντονισμός μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο κρατών για το ζήτημα των ερευνών όσον αφορά τα πετρέλαια της Κύπρου σε συνάρτηση με τις απειλές της Τουρκίας, αποτέλεσε βασικό θέμα των συνομιλιών που είχαν χτες στο Μέγαρο Μαξίμου ο Κώστας Καραμανλής και ο Τάσσος Παπαδόπουλος.

Οπως προκύπτει από τις δηλώσεις που έκαναν οι δύο ηγέτες κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, έγινε ενημέρωση και «ανταλλαγή εκτιμήσεων και απόψεων», ενώ «διαλύθηκε» και η παρεξήγηση που είχε δημιουργηθεί για την «καθυστερημένη» ενημέρωση της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά τη συμφωνία που υπέγραψε η Κυπριακή κυβέρνηση με την κυβέρνηση του Λιβάνου για τον ορισμό αποκλειστικής οικονομικής ζώνης. Οι δύο κυβερνήσεις επιλέγουν να μην απαντήσουν με κάποιο άλλο τρόπο στην επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας παρά μόνο να την αφήσουν να εκτεθεί στα μάτια της «διεθνούς κοινότητας». «Δε νομίζω ότι είναι τώρα η ώρα ή έχει δημιουργηθεί θέμα ώστε να σχεδιαστούν τρόποι αντίδρασης. Εμείς ασκούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Αν η άλλη πλευρά θέλει να παραβεί το Διεθνές Δίκαιο σε μια εκδήλωση προκλητικότητας, πιστεύω και η Διεθνής Κοινότητα μπορεί να κρίνει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τ. Παπαδόπουλος. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυπριακή πλευρά εκτιμά ότι στο εξής η Τουρκία θα υποχρεωθεί να συνυπολογίσει και το «ενδιαφέρον» που έχει εκδηλωθεί από μεγάλες πολυεθνικές για τα κυπριακά πετρέλαια.

Ο Κύπριος πρόεδρος ανέφερε ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει ενημερώσει την ελληνική κυβέρνηση για το τι έχει γίνει μέχρι τώρα, υπογραμμίζοντας ότι «η Κύπρος στην άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων είναι σε θέση να εξετάσει και τις αιτήσεις που θα υποβληθούν και τους περαιτέρω χειρισμούς όσον αφορά την αξιοποίηση, την εκμετάλλευση κοιτασμάτων, αν βρεθούν και είναι σε εμπορεύσιμες ποσότητες».

Οσον αφορά τη συμφωνία με τον Λίβανο, ο Τ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι «οι εξελίξεις που οδήγησαν στην υπογραφή έγιναν γρήγορα και χωρίς να έχουν προσχεδιαστεί, όμως ταυτόχρονα με την υπογραφή ενημερώθηκε η ελληνική κυβέρνηση», συμπληρώνοντας ότι «δε νομίζω γι' αυτό να υπάρχει πρόβλημα».

Από την πλευρά του ο Κ. Καραμανλής επανέλαβε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία, όπως κάθε κυρίαρχο κράτος, μπορεί να ασκεί τα δικαιώματα της, που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες». Ειδικά για το ενδεχόμενο να καθοριστεί η υφαλοκρηπίδα μεταξύ των δύο κρατών και η μεταξύ τους αποκλειστική οικονομική ζώνη, ο Κύπριος πρόεδρος είπε ότι «δε νομίζω ότι χρειάζεται για την Ελλάδα - τονίζω τη λέξη "χρειάζεται" - να έχουμε συμφωνία γιατί οι σχέσεις μας είναι σε τέτοιο βαθμό συνεργασίας που δε χρειαζόμαστε τέτοια συμφωνία, που πιθανώς να δημιουργεί άλλες προεκτάσεις». Ο Ελληνας πρωθυπουργός συμπλήρωσε ότι για τα θέματα αυτά «οι εκτιμήσεις είναι κοινές, τα προωθούμε, αλλά βεβαίως, συνεκτιμώνται όλοι οι άλλοι παράγοντες στο ζήτημα αυτό».

Σε ό,τι αφορά τις δρομολογημένες διαδικασίες για μια συνολική επίλυση του Κυπριακού, οι δύο ηγέτες περιορίστηκαν να επαναλάβουν την προσήλωσή τους στις συμφωνίες της 8ης Ιουλίου στο πλαίσιο του ΟΗΕ, επικρίνοντας την Τουρκία για την καθυστέρηση που έχει σημειωθεί. Οσο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο Κ. Καραμανλής επανέλαβε ότι στόχος της πολιτικής της κυβέρνησης είναι η εξομάλυνση των σχέσεων, ενώ υποστηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της γειτονικής χώρας. Ομως, συμπλήρωσε, «δεν μπορούμε να βλέπουμε "πρόοδο" εκεί όπου δεν υπάρχει».

Αναφορικά με την αλλαγή του εμπορικού κανονισμού για τους Τουρκοκύπριους που προωθεί η γερμανική προεδρία, ο Κ. Καραμανλής επανέλαβε την υποστήριξή του στην «οικονομική ανάπτυξη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, πάντοτε όμως με σεβασμό στην κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας και με τρόπο που να μην διαιωνίζει τη διαίρεση του νησιού, να μη δίνει κίνητρα δηλαδή για τη συνεχιζόμενη de facto κατάσταση».

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΑΚΕΛ
Καταδικάζει τις απειλές εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας

Η Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, κατά τη διάρκεια της χτεσινής της συνεδρίασης, συζήτησε και εκτίμησε την κατάσταση στο Κυπριακό. Η συζήτηση διεξήχθη στη βάση σχετικής εισηγητικής ομιλίας του Γενικού Γραμματέα του κόμματος Δημήτρη Χριστόφια.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, η Ολομέλεια της ΚΕ κατέληξε σε ομόφωνη απόφαση, με την οποία μεταξύ άλλων απορρίπτει και καταδικάζει τις απειλές που εκτοξεύονται σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία και την ηγεσία της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας σχετικά με τις έρευνες για ανόρυξη πετρελαίου στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου.

Η ΚΕ του ΑΚΕΛ, αναφέρεται σε άλλο σημείο της απόφασης, απευθύνει για ακόμη μια φορά έκκληση προς την ηγεσία της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας και της Τουρκίας για συνεργασία, με στόχο τη δημιουργία προϋποθέσεων, που θα επιτρέψουν την έναρξη ουσιαστικού διαλόγου στο Κυπριακό.

Επίσης, η απόφαση σημειώνει ότι οι αλλεπάλληλες εκλογικές (προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία το 2007 και προεδρικές στην Κύπρο, το Φλεβάρη του 2008) αναμετρήσεις δυσχεραίνουν την προσπάθεια για επανέναρξη μιας πλήρους διαπραγματευτικής διαδικασίας του ΟΗΕ, με στόχο την επίτευξη συμφωνημένης λύσης στο Κυπριακό.

Ωστόσο, η ΚΕ του ΑΚΕΛ θεωρεί ότι το 2007 θα πρέπει να αξιοποιηθεί, ώστε να προετοιμαστεί το έδαφος και να σμικρυνθεί το χάσμα στις απόψεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Ανησυχεί...

Την «ανησυχία» του για τις εξελίξεις στο Κυπριακό εξέφρασε μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλο, ο Γιώργος Παπανδρέου.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε πως τον «ανησυχεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν ασχολείται ουσιαστικά με μια σοβαρή πολιτική, σε ό,τι αφορά το Κυπριακό», και πρόσθεσε πως «θα έπρεπε να υπάρχει μια εθνική στρατηγική, κάτι που σήμερα λείπει».

Ο ίδιος, επίσης, κάλεσε την Τουρκία «να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα των γειτόνων της και βεβαίως και των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ