ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Φλεβάρη 2007
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟ - ΠΛΑΙΣΙΟ
Σήμερα ξανά στην Αθήνα

Νέο πανελλαδικό πανεκπαιδευτικό παλλαϊκό συλλαλητήριο, σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, στα Προπύλαια

Ανυποχώρητα συνεχίζουν τον αγώνα τους ενάντια στο νέο νόμο - πλαίσιο και την αναθεώρηση του άρθρου 16, ενάντια σε όλα τα αντιδραστικά μέτρα ιδιωτικοποίησης της Παιδείας. Σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, στα Προπύλαια, μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές, εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων, γονείς και εργαζόμενοι διαδηλώνουν ξανά για την Παιδεία των λαϊκών αναγκών.

Σε μαζική συμμετοχή στο πανελλαδικό παλλαϊκό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια, καλεί η συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων της χώρας. Συμμετοχή στο συλλαλητήριο με συνέχιση των κινητοποιήσεων αποφάσισαν με νέες γενικές συνελεύσεις 34 σύλλογοι της Αθήνας, περισσότεροι από 34 σύλλογοι από τη Βόρεια Ελλάδα, 20 σύλλογοι από την Πάτρα και δεκάδες ακόμα σύλλογοι από κάθε γωνιά της χώρας.

Στο συλλαλητήριο καλούν και το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας και η Ομοσπονδία Γονέων Αθήνας, με προσυγκέντρωση στις 11 το πρωί στην Ομόνοια.

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στο συλλαλητήριο, με προσυγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στα Χαυτεία. Κάλεσμα για συμμετοχή στο σημερινό συλλαλητήριο με τρίωρη στάση εργασίας (από τις 11.30 μέχρι τη λήξη του ωραρίου) απευθύνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών και καλεί στη συγκέντρωση στα Προπύλαια, με προσυγκέντρωση στις 11.30 π.μ. στα Χαυτεία. Τη συμμετοχή της στη στάση εργασίας αποφάσισε η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και καλεί το μέλη της στην προσυγκέντρωση στις 12 μ. στα Χαυτεία.

Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας κήρυξε τρίωρη παναθηναϊκή πανεργατική στάση εργασίας (από τις 12 μ. έως τις 3 μ.μ.), τρίωρη στάση έχει κηρύξει και η ΑΔΕΔΥ (από τις 11.30 το πρωί έως τη λήξη του ωραρίου), ενώ εικοσιτετράωρη απεργία έχουν κηρύξει η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ.

Οι πανεπιστημιακοί συμμετέχουν στο συλλαλητήριο και συνεχίζουν την απεργία, ενώ αύριο, Παρασκευή, συνεδριάζει εκ νέου η Εκτελεστική Γραμματεία της ΠΟΣΔΕΠ για να εκτιμήσει την παραπέρα δράση του κλάδου. Στις χτεσινές τους συνεδριάσεις, οι σύλλογοι ΔΕΠ του Πολυτεχνείου και του Αριστοτελείου αποφάσισαν τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους και απέρριψαν το σχέδιο νόμου, ενώ χτες, σε συνέντευξη Τύπου, το προεδρείο της ΠΟΣΔΕΠ τοποθετήθηκε αρνητικά στο σχέδιο νόμου.

Πλούσια παράλληλη δραστηριότητα σε όλη τη χώρα

Στο δρόμο του αγώνα ενάντια στις αντιδραστικές αλλαγές που προωθούνται στην εκπαίδευση και το νόμο - πλαίσιο που κατέθεσε η κυβέρνηση, βγαίνουν και πάλι σήμερα οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης. Στις 11.30 π.μ., η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ και το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών οργανώνουν συγκέντρωση στο Αγαλμα του Βενιζέλου, στο πλαίσιο της πανελλαδικής απεργίας των εκπαιδευτικών και της 4ωρης στάσης εργασίας που έχουν κηρύξει η Ενωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης και το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Επίσης, στις 7 μ.μ., στο Αγαλμα του Βενιζέλου, διοργανώνεται μεγάλο συλλαλητήριο με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ και της Επιτροπής Φορέων Ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16, που καλούν τον εργαζόμενο λαό και τη νεολαία να στείλει δυνατό το μήνυμα συνέχισης και κλιμάκωσης του αγώνα απέναντι στις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις της ΕΕ και την αντιλαϊκή πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Ακόμα, πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο πραγματοποιείται σήμερα στο Αγρίνιο, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Δημοκρατίας από το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου και την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας. Για σήμερα το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας έχει κηρύξει 24ωρη απεργία και καλεί σε συγκέντρωση στις 11 π.μ. στον ΟΤΕ, ενώ 24ωρη απεργία κήρυξε και το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων.


Ερωτήματα & Απαντήσεις

Πώς δημιουργείται και πώς θα λυθεί το πρόβλημα των λεγόμενων αιώνιων φοιτητών;

Συνηθίζουμε να ονομάζουμε «αιώνιους» τους φοιτητές που καθυστερούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους ή που τις εγκαταλείπουν, γιατί ποτέ δε χάνουν τη φοιτητική ιδιότητα, δηλαδή το δικαίωμα να προσέλθουν για να δώσουν εξετάσεις στα μαθήματα που χρωστούν. Αυτής της κατηγορίας οι φοιτητές, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν κοστίζουν τίποτα απολύτως στο πανεπιστήμιο (ή το ΤΕΙ) και δε δημιουργεί κανένα πρόβλημα στο ίδρυμα το γεγονός ότι διατηρούν τη φοιτητική τους ιδιότητα. Ακόμα και η δικαιολογία της ανάγκης εκκαθάρισης των μητρώων των ιδρυμάτων από τους φοιτητές που εισήχθησαν πριν από μια ή περισσότερες δεκαετίες, ακούγεται αστεία σήμερα, που η τεχνολογία επιτρέπει την απλή και γρήγορη μηχανοργάνωση μητρώων με εκατομμύρια εγγεγραμμένους...

Ο ντόρος που γίνεται τώρα, λοιπόν, από την κυβέρνηση για τους «αιώνιους φοιτητές» δεν πατάει πάνω σε πραγματικά προβλήματα των ιδρυμάτων. Ο πραγματικός λόγος που θέλουν να βάλουν τέλος στο φαινόμενο των «αιώνιων» είναι η εναρμόνιση με τις ευρωαποφάσεις που έχουν συνυπογράψει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, με το μοντέλο του πανεπιστημίου που θα λειτουργεί σαν επιχείρηση, με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Σε ένα τέτοιο πανεπιστήμιο, οι ρυθμοί αποφοίτησης θα είναι κριτήριο αποδοτικότητας και οι φοιτητές θα πρέπει να «αδειάζουν» τις θέσεις του πανεπιστημίου σα να βγαίνουν από ένα ιδιωτικό νοσοκομείο με τον ορό στο χέρι!

Στην πραγματικότητα, όμως, ο αριθμός των αποφοίτων είναι ένα ποσοτικό κριτήριο που καμιά σχέση δεν έχει με το επίπεδο και την ποιότητα των σπουδών. Ισα ίσα, αυτού του τύπου τα κριτήρια - που ταιριάζουν περισσότερο σε μια φάμπρικα - σπρώχνουν τις σπουδές σε υποβάθμιση. Εχει παρατηρηθεί σε χώρες όπου ήδη εφαρμόζονται οι αναδιαρθρώσεις, να γίνονται εκπτώσεις στις σπουδές που απαιτούν πολλά μαθήματα και πολύ κόπο, προκειμένου να πιαστούν τέτοια κριτήρια.

Το φαινόμενο των φοιτητών που καθυστερούν ή δεν ολοκληρώνουν τις σπουδές τους δε θα υπήρχε αν οι σπουδές ήταν πραγματικά δωρεάν, αν εξασφαλίζονταν όλοι οι απαραίτητοι όροι ώστε οι νέοι να αφοσιώνονται απρόσκοπτα στις σπουδές τους για το αναγκαίο διάστημα που αυτές χρειάζονται. Αυτό σημαίνει να εξασφαλίζονται όλοι οι κοινωνικοί παράγοντες που απαιτούνται προκειμένου ο φοιτητής να μη χρειάζεται να δουλεύει, να μη χρειάζεται να διακόψει τις σπουδές του για να φροντίσει την οικογένειά του, κτλ. Να έχει επίσης δωρεάν σίτιση, στέγαση, συγγράμματα, συγκοινωνίες, εξασφαλισμένη φοιτητική μέριμνα που σήμερα είναι ανύπαρκτη.

Η κυβέρνηση, όμως, δεν εξασφαλίζει τίποτα από τα παραπάνω. Αντίθετα, με το νόμο - πλαίσιο που φέρνει στη Βουλή προτείνει στους φοιτητές να «φεσώνονται» με δάνεια για να καταφέρνουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Παράλληλα, φουσκώνει το θέμα των δήθεν «αιώνιων φοιτητών», προκειμένου να φανεί ότι βάζει «τάξη» στα πανεπιστήμια. Είναι εντελώς υποκριτικό να λέει η κυβέρνηση ότι θέλει να περιορίσει την «αιώνια» φοίτηση, την ίδια στιγμή που έχει ήδη νομοθετήσει το «διά βίου» κυνήγι καταρτίσεων και διαφημίζει σε κάθε ευκαιρία τη «διά βίου» περιπλάνηση από την ανεργία και την ημιαπασχόληση στην κατάρτιση και αντίστροφα.


ΚΡΗΤΗ
Εκδηλώσεις για την Παιδεία

-- Εκδήλωση - συζήτηση για την Παιδεία στα Χανιά, οργανώνει η ΚΟΒ Εκπαιδευτικών αύριο Παρασκευή 23 Φλεβάρη στις 7 το απόγευμα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων.

Τα θέματα που θα συζητηθούν είναι: «Περιεχόμενο σπουδών - Ευέλικτη ζώνη - Διαθεματικότητα - Διά βίου κατάρτιση» με εισηγητή τον Μάριο Μιχαηλίδη, σχολικό σύμβουλο, στέλεχος του ΠΑΜΕ και συνεργάτη του περιοδικού «Θέματα Παιδείας», καθώς και «Σχέση οικονομίας - παιδείας» με εισηγητή τον Κώστα Παπλωματά, γραμματέα του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, μέλος του ΔΣ της ΔΟΕ και συνεργάτη του Τμήματος Παιδείας του ΚΚΕ.

-- Εκδήλωση με θέμα «Το Ενιαίο 12χρονο Δημόσιο και Δωρεάν σχολείο» θα πραγματοποιήσουν αύριο Παρασκευή 23 Φλεβάρη οι ΟΒ Μαθητών Ρεθύμνου της ΚΝΕ, στο πλαίσιο της καμπάνιας - συζήτησης του Κόμματος για την Παιδεία.

Η εκδήλωση θα γίνει στο Κέντρο Νέων του Δήμου στις 8 το βράδυ και θα περιλαμβάνει προβολή ταινίας και συζήτηση για το σχολείο των αναγκών μας, καθώς και γλέντι με μουσική και τραγούδι.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ