ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Φλεβάρη 2007
Σελ. /32
Εντός πλαισίου όλα

Του Γιάννη Καλαϊτζή από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Του Γιάννη Καλαϊτζή από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Αμάν πια μ' αυτή τη μιζέρια...

Ο κόσμος πάει μπροστά!

Δες τους δείκτες στο χρηματιστήριο, πέταξαν ψηλά απ' τη χαρά τους.

Αλλά, έτσι είναι, άμα είσαι ΠΑΣΟΚ δεν μπορείς να χαρείς με την πρόοδο.

Σε τρώει το μαράζι που δεν είσαι χαλίφης στη θέση του χαλίφη. Μα να τους πάρει η ΝΔ το ψωμί από το στόμα;

Πάντως, τέλος καλό, όλα καλά!

Μακριά απ' τα κόμματα και κοντά στις επιχειρήσεις τα πανεπιστήμια.

Πρόκειται για άλμα που, εκτός των άλλων, δίνει και πραγματικό νόημα στη δημοκρατία που ζούμε.

Οπως η Ευρωπαϊκή Ενωση, που για να εγκρίνει ένα ευρωπαϊκό κόμμα ζητά να δηλώσει ότι όχι μόνο σέβεται την πολιτική της, αλλά και ότι θα την προωθεί, έτσι και στα πανεπιστήμια θέση θα έχουν πλέον μόνο όσοι αποδεικνύουν ότι είναι ικανοί να προωθήσουν τις αξίες του καθεστώτος. Και καθεστώς είναι οι επιχειρήσεις.

Κι εν πάση περιπτώσει, για όποιον δεν πείθεται, υπάρχει και η δημοκρατία του ταμείου: Δε συμφωνείς, δεν έχει χρήμα, άρα δεν υπάρχεις.

Πάνω απ' όλα η «ελευθερία της σκέψης», της αναζήτησης κ.λπ.

Αυτοί που είναι στην καλή χαρά, (όχι, βέβαια, οι φοιτητές), είναι σε κάτι σχολές σαν τη Φιλοσοφική. Κι αυτοί που είναι ήδη στα νερά τους είναι εκεί στην ΑΣΟΕΕ, όπου διάφορες «εταιρείες» ελέγχουν απόλυτα την κατάσταση...

Καλά πάμε: Από το «τι πουλάς» στο «πόσα πουλάς».

Οσο για κάτι παράξενους, που έχουν ανησυχίες για έρευνες όπως «από τον Αριστοτέλη στον Μαρξ», κανένα πρόβλημα: Δίνεται χρηματοδότηση για έρευνα πάνω στην πολυπολιτισμική ιστορία των Βαλκανίων. Με άμεση, μάλιστα, εφαρμογή του αποτελέσματος στη διδασκαλία της ιστορίας στο δημοτικό σχολείο.

Πά' να πει, δηλαδή, ότι ο υπολογισμός που κάνουν είναι απλός: Θα διαδηλώσεις μια, δυο, θα ψηφιστεί ο νόμος και θα αρχίσει η εφαρμογή του.

Ηδη όλοι τους τρίβουν τα χέρια τους.

Που πά' να πει, επίσης, ότι με δεδομένους αυτούς τους συσχετισμούς θα συνεχίσεις να χάνεις.

Εκτός κι αν το πάρεις εντελώς ανάποδα: Οπως χτες το βράδυ έξω από τη Βουλή...

Ασχετο: Να δεις που θα πεθυμήσουμε τον Χατζηνικολάου: Σύνθεση στο MEGA: Στάη, Τρέμη, Καψής, Πρετεντέρης! Με κερασάκι δηλώσεις Μπίστη - Πάγκαλου - Γρυσπολάκη! Τι φταίξαμε Θεέ μου... Οχι τίποτ' άλλο, αλλά έχει αρχίσει να γυαλίζει το μάτι ορισμένων εκεί στην «Αυγή», που δε βρίσκουν ψυχιατρική δομή στα μέτρα τους και τους βγαίνει στο ΚΚΕ η στέρηση...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


«ΧΑΡΒΑΡΝΤ» ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ

ΠΟΙΟΝ «ΚΑΙΝΕ»; «Η εισαγωγή του θεσμού του μάνατζερ, που ονομάζεται Γραμματέας του ΑΕΙ, ο καθορισμός από τις ίδιες τις πρυτανικές αρχές των χώρων οι οποίοι προστατεύονται από το άσυλο, η άσκηση ελέγχων νομιμότητας από το υπουργείο Παιδείας και η επιβολή κυρώσεων στα Πανεπιστήμια τα οποία δεν είναι συνεπή στις τετραετείς συμφωνίες τις οποίες συνάπτουν με το ΥΠΕΠΘ είναι τα σημεία του νομοσχεδίου που "καίνε"» (το ρεπορτάζ στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»).

ΠΤΥΧΙΑ, ΟΠΩΣ ΚΟΝΣΕΡΒΕΣ: «Θέλει η κυβέρνηση σύνδεση των σπουδών με την αγορά εργασίας και με διατάξεις του νομοσχεδίου ανοίγει τις πόρτες των πανεπιστημίων στις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Προβλέπεται συγκεκριμένα ο προγραμματισμός από τα πανεπιστήμια "της χρηματοδότησης από άλλες πηγές, εκτός του κρατικού προϋπολογισμού". Εχουν, λοιπόν, άδικο όσοι επισημαίνουν ότι δρομολογείται η εμπορευματοποίηση του πανεπιστημίου;» (από το κύριο άρθρο στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

Ο,ΤΙ ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΕΙ, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ: «Ολα τα τμήματα των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ θα λειτουργούν με τη λογική των επιχειρήσεων και με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και συνεπώς εφόσον δεν κρίνονται "βιώσιμα", "αποδοτικά" ή "ανταγωνιστικά" θα εξαφανίζονται από τον χάρτη της ελληνικής ανώτατης εκπαίδευσης» (το ρεπορτάζ στο «ΕΘΝΟΣ»).

ΜΕ «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΕΙΘΩ»: «Οι αλλαγές για το άσυλο εισάγουν καλομελετημένες ...ασάφειες οι οποίες δημιουργούν δικαιολογημένα υποψίες για πρόθεση ποινικοποίησης των καταλήψεων (...) και στο ζήτημα των μάνατζερ όμως, καθώς και των "συμβολαίων διαχείρισης" που θα υπογράφουν τα πανεπιστήμια, η σύνδεση των ρυθμίσεων με χρηματικές ποινές μοιάζει μελετημένη για να διασφαλίζει τον έλεγχο του υπουργείου και τον πειθαναγκασμό όσων διαφωνούν» (από το κύριο άρθρο στα «ΝΕΑ»).

«ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ...»: «Οποιος επιθυμεί να εκλεγεί πρύτανης εφεξής πρέπει να κάνει ανοιχτές συμφωνίες με το σύνολο των φοιτητών στα αμφιθέατρα πάνω από το τραπέζι και όχι συμφωνίες σε σκοτεινά κομματικά γραφεία (...) η περιφρούρηση της συνεχούς λειτουργίας ανατίθεται και στους φοιτητές οι οποίοι πρέπει να αποφεύγουν - εννοείται - τις καταλήψεις» (ο Μανώλης Κοττάκης στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΝΑ ΑΠΟΡΡΙΦΘΕΙ από το σύνολο του λαού

ΤΟ ΒΗΜΑ: Νόμος - πλαίσιο με ήπιες αλλαγές

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Νομοσχέδιο, κλειδί εξελίξεων

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Η εξουσία στους πρυτάνεις

ΤΑ ΝΕΑ: Αρπα - κόλλα η μεταρρύθμιση

ΕΘΝΟΣ: ΠΛΑΙΣΙΟ ομηρίας για τα ΑΕΙ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΝΟΜΟΣ εκτός πλαισίου

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΠΑΕΙ ΣΕ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΝ ΜΑΪΟ

Η ΧΩΡΑ: Κουκουλοφόροι και αιώνιοι φοιτητές εκτός πανεπιστημίων

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ του Πανεπιστημίου

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Η ΠΑΙΔΕΙΑ γυρίζει σελίδα

Η ΑΥΓΗ: Υποβαθμίζουν τα πανεπιστήμια σε επιχειρήσεις

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Αλμα στις 4.758 μονάδες

Ο ΛΟΓΟΣ: ΔΩΔΕΚΑ μεταρρυθμίσεις - τομές

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΝΟΜΟΣ - ΣΤΑΘΜΟΣ για την ανώτατη εκπαίδευση

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΠΤΥΧΙΑ ΜΕ ΑΞΙΑ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Αχρηστοι!

«Οπως το περιμέναμε. Πολύ κακό για το τίποτα! Ενας νόμος - πλαίσιο για τα ΑΕΙ κατώτερος των περιστάσεων. Με πρόχειρες και αποσπασματικές ρυθμίσεις. Χωρίς κανένα σοβαρό σχέδιο αναδιοργάνωσης των πανεπιστημίων. Νόμος - πλαίσιο... φούσκα!» (ο Παναγιώτης Δ. Παναγιώτου στο «ΕΘΝΟΣ»).

Εκαναν ό,τι ζητούσε το ΠΑΣΟΚ

«Ηπιες αλλαγές σε σχέση με τις αρχικές της προτάσεις αποφάσισε να κάνει η κυβέρνηση στα πανεπιστήμια, δίνοντάς τους μεγαλύτερη διοικητική και οικονομική αυτονομία, αλλά απαιτώντας μετρήσιμα αποτελέσματα» (το ρεπορτάζ στο «ΒΗΜΑ»).

Ασπλαχνοι πάνω από το κρεβάτι του πόνου

«Οι ίδιες μειοψηφίες ετοιμάζουν έναν (πολλοστό...) νέο γύρο και μια νέα σύγκρουση με προφανείς στόχους, άγνωστη έκβαση και δεδομένο αποτέλεσμα. Ουδείς δικαιούται σήμερα να αμφισβητεί ότι όλα αυτά είναι ασκήσεις επαναστατικής γυμναστικής πάνω στο κρεβάτι μιας βαθιά άρρωστης τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η οποία, αντί να κοιτάξει τα χάλια της, γυρεύει δηλώσεις αποκήρυξης της Ευρωπαϊκής Ενωσης» (ποιος άλλος; ο jpretenteris@ dolnet.gr / «ΤΟ ΒΗΜΑ»).

Ενώ ανθεί η νέα οικονομία

«Αποκαλυπτική έρευνα - ρεπορτάζ του "Αδέσμευτου": Επιχείρηση πορνείας στο Ντουμπάι. 2.000 ευρώ η βίζιτα. Και τα ναύλα πληρωμένα!...» (ευκαιρίες για εργασία στον «ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ»).

Κατάργησαν το «κοινωνικό κράτος»...

«Ζει χωρίς σύνταξη, στο νοίκι, με γυναίκα κατάκοιτη» (για τον φουκαρά Πατακό, το πρώτο θέμα στην «ΕΣΠΡΕΣΣΟ»).

...και διέλυσαν τις ψυχιατρικές δομές

«Σχιζοειδή πολιτική στη ζούλα επιθυμεί να ασκεί το ΚΚΕ στους μαζικούς χώρους» (πού αλλού; στην «ΑΥΓΗ»).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ