ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Φλεβάρη 2007
Σελ. /32
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Κινητοποιήσεις σ' ολόκληρη τη χώρα

Κλιμακώνουν την πάλη τους, με κορύφωση τον αγωνιστικό γιορτασμό του Κιλελέρ στις 18 Μάρτη

Από τις πρόσφατες αγροτικές κινητοποιήσεις στη Θεσσαλονίκη

Motion Team

Από τις πρόσφατες αγροτικές κινητοποιήσεις στη Θεσσαλονίκη
Σε πλήρη ετοιμότητα οι αγρότες της Θεσσαλίας, της Φθιώτιδας και άλλων περιοχών της χώρας βρίσκονται στην τελική ευθεία των προετοιμασιών για το νέο γύρο κινητοποιήσεων κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, με πιο προωθημένες μορφές πάλης και με κορύφωση τον αγωνιστικό γιορτασμό του Κιλελέρ στις 18 Μάρτη.

Στα χωριά της Καρδίτσας και της Λάρισας τα τρακτέρ έχουν ήδη βγει στις πλατείες περιμένοντας το σύνθημα εκκίνησης προς τους τόπους των αγωνιστικών ραντεβού που έχουν κλείσει οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων, που εκφράζονται από την ΠΑΣΥ. Το επόμενο αγωνιστικό βήμα έχει καθοριστεί για τις 26 Φλεβάρη, με συντονισμό της πάλης σε νομαρχιακό επίπεδο.

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι επαρχιακές συσκέψεις για την προετοιμασία των κινητοποιήσεων - χτες πραγματοποιήθηκε στην Γαλήνη της Λάρισας και σήμερα στο Δαμάσι Τυρνάβου - στις οποίες εκφράζεται η αγωνιστική διάθεση της μικρομεσαίας αγροτιάς για συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα.

Την επόμενη μέρα 27 Φλεβάρη, στον αγώνα μπαίνουν οι αγρότες των Τρικάλων οι οποίοι θα παρατάξουν τα τρακτέρ τους, στις 12 το μεσημέρι στο Δέλτα Φαρκαδόνας. Χτες αγρότες της Φθιώτιδας έβγαλαν πολλά τρακτέρ στο Δομοκό.

Σε άλλες πόλεις

Ανάλογες αγωνιστικές κινήσεις έχουν αποφασιστεί και στις άλλες αγροτικές περιοχές της χώρας, στο πλαίσιο της απόφασης της πανελλαδικής σύσκεψης της ΠΑΣΥ για πανελλαδικό συντονισμό του αγώνα. Ηδη έχουν ανακοινωθεί κινητοποιήσεις:

Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας ενάντια στην πολιτική της νέας ΚΑΠ πραγματοποιούν οι αγρότες της Θεσσαλονίκης στα πλαίσια των πανελλαδικών κινητοποιήσεων της ΠΑΣΥ, το Σάββατο 3 του Μάρτη, στις 11 το πρωί. Οι παραγωγοί του Νομού θα συγκεντρωθούν με τα τρακτέρ τους στη Χαλκηδόνα.

  • Στην Κέρκυρα στις 25 του Φλεβάρη (στις 5.30 το απόγευμα στους Αγίους Θεοδώρους Λευκίμμης) και στις 5 Μάρτη (στις 10.30 το πρωί στην πλατεία Σαρόκο).
  • Στην Αιτωλοακαρνανία στις 28 Φλεβάρη και ώρα 10.30 π.μ. στην πλατεία Δημοκρατίας Αγρινίου.
  • Στην Πρέβεζα, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων καλεί στην κινητοποίηση την 1η του Μάρτη, στις 10 το πρωί, στο Φόρο.
  • Στην Αρτα, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων διοργανώνει συγκέντρωση την Παρασκευή 23 Φλεβάρη και ώρα 10.30 π.μ. στην αίθουσα «Σκουφά», προκειμένου οι αγρότες της περιοχής να συντονίσουν τη δράση τους απέναντι στην αντιαγροτική πολιτική.
  • Η ΠΑΣΥ Λήμνου διοργανώνει συγκέντρωση στις 26 του Φλεβάρη με θέμα: «Γιορτασμός του Κιλελέρ - Τα προβλήματα των αγροτοκτηνοτρόφων και οι θέσεις της ΠΑΣΥ». Η συγκέντρωση θα γίνει στο παλιό δημοτικό σχολείο Ατσικής και ώρα 7 μ.μ., ενώ ομιλητής θα είναι ο Σταύρος Σκοπελίτης, εκπρόσωπος της πανελλαδικής επιτροπής της ΠΑΣΥ και βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ.
Δεν «τσιμπάνε» οι αγρότες

Κι ενώ η μικρομεσαία αγροτιά βρίσκεται ξανά σε αγωνιστική κινητοποίηση, η κυβέρνηση της ΝΔ επιμένει στην άρνησή της να ικανοποιήσει τα δίκαια και ζωτικά αιτήματα του αγροτικού κόσμου που μάχεται κατά της νέας ΚΑΠ και γενικότερα της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, η οποία ξεκληρίζει μαζικά τους μικρομεσαίους αγρότες και συγκεντρώνει τη γη και την παραγωγή στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών - επιχειρηματιών.

Στον πρώτο χρόνο εφαρμογής της νέας ΚΑΠ, οι μικρομεσαίοι αγρότες είδαν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται, καθώς περικόπηκαν καλλιέργειες και επιδοτήσεις και μειώθηκαν οι τιμές των αγροτικών προϊόντων. Και δεν έφταναν μόνο αυτά, αλλά ήρθαν και οι καταστροφές από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες - βροχοπτώσεις, πλημμύρες κ.ά. - να δώσουν το τελειωτικό χτύπημα στο αγροτικό εισόδημα. Η κυβέρνηση αρνείται την αναπλήρωση από τον κρατικό προϋπολογισμό του εισοδήματος που έχασαν οι αγρότες λόγω της εφαρμογής της νέας ΚΑΠ, όπως αρνείται επίσης και την ουσιαστική αποζημίωση των παραγωγών όλων των αγροτικών προϊόντων για τις καταστροφές από τις καιρικές συνθήκες. Ταυτόχρονα, επιχειρεί να ξεγελάσει τον αγροτικό κόσμο και να κατασιγάσει τις αγωνιστικές διαθέσεις του υποσχόμενη κάποια «ψίχουλα» κοροϊδίας.

Οι αγωνιζόμενοι αγρότες δεν «τσιμπάνε» στις κυβερνητικές παγίδες, ούτε και στην αποπροσανατολιστική δημαγωγία του ΠΑΣΟΚ και είναι αποφασισμένοι να κλιμακώσουν την πάλη τους για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Η ΠΑΣΥ ξεκαθαρίζει ότι η πάλη στοχεύει στην ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων και στο άνοιγμα του δρόμου για την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής, η οποία θα προωθεί την ολόπλευρη αγροτική ανάπτυξη, που θα στηρίζεται στον παραγωγικό συνεταιρισμό και θ' αξιοποιεί όλες τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας για την ικανοποίηση των διατροφικών αναγκών του ελληνικού λαού. Προϋπόθεση γι' αυτό αποτελεί η αλλαγή του συσχετισμού δύναμης σε βάρος της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και υπέρ των πολιτικών δυνάμεων που αντιμάχονται την ΚΑΠ, τον ΠΟΕ και την κερδοσκοπική ασυδοσία των εμποροβιομηχάνων.

ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ
Πολιτική εξαφάνισης αμπελιών και αμπελουργών

Κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της νέας ΚΑΠ ψηφίστηκε στο Ευρωκοινοβούλιο η εισήγηση για την αναθεώρηση της ΚΟΑ κρασιού

Υπερψηφίστηκε την προηγούμενη βδομάδα στη στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, η έκθεση πρωτοβουλίας της Ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κ. Μπατζελή για μεταρρύθμιση της ΚΟΑ για το κρασί με τις ψήφους Χριστιανοδημοκρατών - Σοσιαλδημοκρατών - Φιλελευθέρων. Η έκθεση, χωρίς να ξεφεύγει ουσιαστικά από τις κατευθύνσεις της Κομισιόν που θα οδηγήσουν στο ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αμπελουργών, συμπεριλάμβανε μέτρα άμβλυνσης των σκληρών συνεπειών σε μια μεγαλύτερη περίοδο εφαρμογής, επιφέροντας ωστόσο το ίδιο αποτέλεσμα.

Η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, σε παρέμβασή της αναφορικά με το θέμα, τόνισε ότι «η τελευταία αναθεώρηση της ΚΑΠ έχει βάλει σαν στόχο τη γρηγορότερη μείωση του γεωργικού τομέα και τη στήριξή του, προκειμένου να εξοικονομηθούν πόροι για άλλες αντιλαϊκές πολιτικές. Ταυτόχρονα, προωθείται το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς, ώστε να συγκεντρωθεί η γη, παραγωγή και εμπορία σε λίγα χέρια.

Από αυτό το στόχο δεν εξαιρείται ούτε το κρασί. Τι και αν η Ευρώπη είναι πρώτη σε παραγωγή, κατανάλωση και εξαγωγές στον κόσμο, χάρη στα καλά ποιοτικά κρασιά που παράγει».

Οπως σημείωσε η Δ. Μανωλάκου, «για την Επιτροπή το κύριο είναι ο ανταγωνισμός και η απελευθέρωση των εισαγωγών κρασιού και μούστου, σε βάρος της ευρωπαϊκής παραγωγής, υποβαθμίζοντας μάλιστα και την ποιότητα.

Γι' αυτό επιβάλλονται μαζικές εκριζώσεις 4 εκατομμυρίων στρεμμάτων με ισχυρά κίνητρα και πώληση των δικαιωμάτων των μικρομεσαίων αμπελουργών στους επιχειρηματίες του κλάδου, ευνοώντας έτσι τη δημιουργία καρτέλ.

Ως άλλοθι χρησιμοποιούνται τα διαρθρωτικά πλεονάσματα και η ανάγκη εξισορρόπησης της προσφοράς με τη ζήτηση στην κοινοτική αγορά που θα εξασφαλίζουν και καλύτερες τιμές. Είναι κοροϊδία το άλλοθι αυτό, γιατί η απελευθέρωση των εισαγωγών από τρίτες χώρες μούστου και κρασιού και η νομιμοποίηση της ανάμειξής τους με κοινοτικά, μαζί με την αναγνώριση οινολογικών πρακτικών που χρησιμοποιούν ξένες ύλες στην οινοποίηση, μετατρέποντας το κρασί από γεωργικό σε βιομηχανικό προϊόν, σημαίνει διευκόλυνση εισαγωγών φθηνών κρασιών και υποβάθμιση της ποιότητας. Το σίγουρο είναι ότι ο ευρωπαϊκός αμπελώνας θα συρρικνωθεί, οι μικρομεσαίοι αμπελουργοί θα ξεκληριστούν και οι εισαγωγές θα θριαμβεύσουν».

Η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι «το μέτρο εκρίζωσης δεν είναι καινούριο. Ξαναεφαρμόστηκε και πριν από μια 10ετία. Στην Ελλάδα ξεριζώθηκαν πάνω από 200.000 στρέμματα, προσωρινά μειώθηκαν τα πλεονάσματα. Με τις αθρόες εισαγωγές επανεμφανίστηκε το πρόβλημα και μάλιστα οδηγήθηκαν στην απόσταξη και κρασιά ανώτερης ποιότητας. Ομως ξεκληρίστηκαν χιλιάδες μικρομεσαίων αμπελουργών».

Καταλήγοντας, η Δ. Μανωλάκου υπογράμμισε ότι δεδομένων αυτών, «η πρόταση της επιτροπής δεν μπορεί να αποτελέσει βάση για συζήτηση, γιατί δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα της αμπελουργίας. Οπως δε θα συμφωνήσουμε και με την προτεινόμενη έκθεση γιατί ουσιαστικά προτείνει μεγαλύτερη μεταβατική περίοδο εφαρμογής του νέου κανονισμού με ορισμένες τροποποιήσεις στα προτεινόμενα μέτρα για να αμβλυνθούν λίγο οι συνέπειες».

Τα αιτήματα των αγροτών

Τα άμεσα αιτήματα που προβάλλουν οι μικρομεσαίοι αγρότες με την πανελλαδική κινητοποίησή τους είναι:

ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗ, από τον κρατικό προϋπολογισμό του εισοδήματος που έχασαν οι αγρότες στην περασμένη καλλιεργητική περίοδο, λόγω εφαρμογής της νέας ΚΑΠ.

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ, από τον ΕΛΓΑ, στους παραγωγούς όλων των αγροτικών προϊόντων για τις καταστροφές στην αγροτική παραγωγή και στο αγροτικό κεφάλαιο, εξαιτίας των αντίξοων καιρικών συνθηκών.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ του συνόλου του ΦΠΑ που πλήρωσαν οι αγρότες για την αγορά αγροτικών μέσων και εφοδίων.

ΚΑΤΩΤΕΡΕΣ τιμές εγγύησης σε όλα τα αγροτικά προϊόντα, που θα διασφαλίζουν βιώσιμο αγροτικό εισόδημα.

ΜΕΙΩΣΗ του κόστους παραγωγής με έλεγχο στις τιμές των αγροτικών εφοδίων και την κατασκευή των έργων αγροτικής υποδομής.

ΠΛΗΡΗΣ ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής και του αγροτικού κεφαλαίου από τον ΕΛΓΑ, που θα είναι αποκλειστικά δημόσιος και θα επιχορηγείται σταθερά από το κράτος.

ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ των αγροτικών συντάξεων και μείωση του ορίου συνταξιοδότησης των αγροτών στα 60 χρόνια για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ