ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 22 Φλεβάρη 2004
Σελ. /32
Τύφλα να 'χει η Θάτσερ... !

Παπαγεωργίου Βασίλης

Είναι γνωστό ότι τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα αποδείχτηκαν καλύτεροι διαχειριστές της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, από τους ίδιους τους νεοφιλελεύθερους. Το μαρτυρούν τα στοιχεία της τελευταίας δεκαετίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Την εκτίμηση αυτή επισφραγίζει ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ. Ιδού, το τελευταίο του «κατόρθωμα»:

Την περασμένη Τρίτη, ο Βρετανός πρωθυπουργός έδωσε στη δημοσιότητα το σχέδιό του για την απόλυση 80.000 δημοσίων υπαλλήλων!

Στο σχέδιο αυτό αναφερόταν πρωτοσέλιδο άρθρο της γνωστής εφημερίδας «Financial Times», την περασμένη Τρίτη. Στο άρθρο γίνεται λόγος για τη «μεγαλύτερη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα στη Βρετανία από την εποχή των ιδιωτικοποιήσεων της Μάργκαρετ Θάτσερ, τη δεκαετία του '80».

Επισήμως, η απόλυση των 80.000 εργαζομένων, ονομάζεται «μετάταξη». Η αλήθεια, όμως, αποκαλύπτεται στο απόσπασμα του σχεδίου, όπου αναφέρεται ότι έτσι «θα εξοικονομηθούν 15 δισ. στερλίνες ετησίως», ποσό που είναι ίσο με τις αποδοχές των απολυμένων.

Σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, το σχέδιο αυτό, το οποίο περιλαμβάνεται σε μία έκθεση 195 σελίδων, προτάθηκε στον κ. Μπλερ και στον υπουργό του των Οικονομικών, Γκόρντον Μπράουν, από τον σερ Πίτερ Γκέρσον, επικεφαλής του Γραφείου Κρατικού Εμπορίου.

O τελευταίος φέρεται να συνεργάζεται επί τη βάσει αυτού του σχεδίου με αξιωματούχους των υπουργείων, ώστε να καταλήξουν σε λεπτομερείς προτάσεις, οι οποίες με τη σειρά τους θα χρησιμεύσουν κατά την κατάρτιση του προϋπολογισμού των κονδυλίων τους έως και το 2007, όταν «όπως έχει προγραμματιστεί» θα πραγματοποιηθούν οι γενικές εκλογές στη χώρα.

Η βρετανική κυβέρνηση μελετά την ένταξη των απολυμένων σε «προγράμματα μετεκπαίδευσης», ώστε να επανδρώσουν ορισμένους τομείς βοηθητικών υπηρεσιών, όπως δασοφύλαξη, παραϊατρική φροντίδα, βοήθεια σε ηλικιωμένους κλπ. Φυσικά, με όρους μερικής απασχόλησης και «ελαστικών» εργασιακών σχέσεων και με δυσμενείς όρους αμοιβών και ασφάλισης.

Φαίνεται όμως ότι το «σχέδιο Μπλερ» δεν αφορά μόνο στη Βρετανία. Η «Financial Times», στο συγκεκριμένο άρθρο, αναφέρει ότι παρόμοια σχέδια «αναμόρφωσης» του δημόσιου τομέα έχουν εκπονήσει και οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας. Αυτή η πληροφορία επιβεβαιώνεται και από τις δηλώσεις μετά τη συνάντηση Σρέντερ, Σιράκ και Μπλερ, την περασμένη Τετάρτη στο Βερολίνο. Οι τρεις ηγέτες αποφάσισαν να αναλάβουν κοινή δράση για την προώθηση των «αποφάσεων της Λισαβόνας», οι οποίες μεταξύ άλλων προβλέπουν τη μείωση των δημόσιων δαπανών, τον περιορισμό του κράτους και τη μερική απασχόληση, με στόχο τη βελτίωση της «ανταγωνιστικότητας».

Τα αποτελέσματα αυτής της «κοινής δράσης» θα τα δούμε να αποτυπώνονται στη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει τον επόμενο μήνα στην Ιρλανδία, όπου η προώθηση των «αποφάσεων της Λισαβόνας» θα είναι το πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη.

Ανάπτυξη (;) στην Ιαπωνία

Τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης των τελευταίων 13 ετών σημείωσε η ιαπωνική οικονομία στο τρίμηνο Οκτώβρη - Δεκέμβρη χάρη στην οικονομική ανάκαμψη σε HΠA και Κίνα που, παρά την ενίσχυση του γεν, οδήγησε σε αύξηση των εξαγωγών και τόνωση των επιχειρηματικών επενδύσεων.

Ειδικότερα, το ιαπωνικό AEΠ αυξήθηκε κατά 1,7% σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ανάπτυξη από το τρίμηνο Απρίλη - Ιούνη του 1990 και υπερβαίνοντας τις προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών για ανάπτυξη της τάξης του 1,1%. Σε ετήσια βάση, άλλωστε, η οικονομική ανάπτυξη έφθασε το 7,0% υπερβαίνοντας τις προβλέψεις για 4,6%, τη στιγμή που το ίδιο χρονικό διάστημα η ανάπτυξη στις HΠA ήταν 4,0%. Καθοριστική για την ανάπτυξη θεωρήθηκε η εξωτερική ζήτηση, η αύξηση των επιχειρηματικών δαπανών, αλλά και η ανάκαμψη της ιδιωτικής κατανάλωσης.

Οπως επισημαίνουν οι οικονομικοί αναλυτές, επρόκειτο για το τέταρτο συναπτό τρίμηνο ανάπτυξης, δηλαδή για τη μακροβιότερη περίοδο ανάπτυξης που έχει γνωρίσει η χώρα μετά τα εννέα συναπτά τρίμηνα ανάπτυξης που έληξαν στις αρχές του 1997. «Το σημαντικότερο είναι ότι στα τέλη του 2003 βελτιώθηκε δραματικά η ταχύτητα της οικονομικής ανάπτυξης χάρη στις εξαγωγές και τις επιχειρηματικές επενδύσεις», σχολίασε σχετικά ο Ρίτσαρντ Τζεράμ, οικονομικός αναλυτής της «ING Securities». O ίδιος εκτιμά ότι η εικόνα είναι θετική και για το τρέχον έτος.

Βεβαίως, πρέπει να περάσει ένα τουλάχιστον εξάμηνο ακόμη για να διαπιστωθεί αν η εξέλιξη στην ιαπωνική οικονομία είναι σταθερή ή πρόσκαιρη. Η επιφυλακτικότητα, εξάλλου, επιβάλλεται γιατί και το 2002 φάνηκαν σημάδια ανάκαμψης, τα οποία όμως δεν απέτρεψαν μια επιστροφή στη στασιμότητα.

ΠΕΝΤΕ από τις μεγαλύτερες χρηματιστηριακές εταιρίες στις αίθουσες συναλλαγών του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης (NYSE) συμφώνησαν να πληρώσουν περίπου 240 εκ. δολάρια για τη διευθέτηση κατηγοριών για παράνομες χρηματιστηριακές συναλλαγές, σύμφωνα με προσκείμενες πηγές. Η αρχική διευθέτηση, η οποία επιτεύχθηκε ανάμεσα στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ και το νομικό τμήμα του NYSE, πιστεύεται ότι αντιπροσωπεύει την πιο αυστηρή ποινή που επιβάλλεται στη χρηματιστηριακή ελίτ του NYSE, στους λεγόμενους αντικριστές.

TO ΙΡΑΝ επισφράγισε την Τετάρτη συμφωνία με την Ιαπωνία για την εκμετάλλευση πετρελαϊκού κοιτάσματος, συμφωνία που είχε «σκοντάψει», λόγω κατηγοριών από τις ΗΠΑ πως η Τεχεράνη επιδιώκει την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων. Με συνολική αξία δύο δισ. δολαρίων, το συμβόλαιο που αφορά μέρος του κοιτάσματος Αζαντεγκάν και αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες διεθνείς συμφωνίες για την Τεχεράνη από την ισλαμική επανάσταση του 1979 και ενισχύει σημαντικά τις προσπάθειες του Ιράν για την προσέλκυση ξένου κεφαλαίου.

ΠΑΝΩ από τα 35 δολάρια ανά βαρέλι διατηρήθηκαν την περασμένη βδομάδα οι τιμές του πετρελαίου στην αμερικανική αγορά, κυμαινόμενες γύρω από τα επίπεδα των 35,40, ενώ εκείνες του Brent ανέρχονταν στο Λονδίνο -αργά το απόγευμα - πάνω από τα 31 δολάρια, καθώς αναμενόταν να ανακοινωθούν νέα στοιχεία για τον περιορισμό των αποθεμάτων βενζίνης στην αμερικανική αγορά. Οι τιμές του πετρελαίου στην αμερικανική αγορά πλησιάζουν τα υψηλά επίπεδα των 36 δολαρίων ανά βαρέλι, που κατεγράφησαν μετά τον πόλεμο στο Ιράκ, ως αποτέλεσμα και της απόφασης του OΠEK την περασμένη βδομάδα να μειώσει στο εγγύς μέλλον την παραγωγή του.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ