ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Φλεβάρη 2019
Σελ. /24
ΥΓΕΙΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΙΔΩΝ «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ»
Μέχρι και τις 8 ώρες έχει φτάσει η αναμονή για εξέταση μικρών παιδιών

Σε κινητοποίηση για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι

Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και κλάδων, για να εξασφαλίζεται η έγκαιρη διάγνωση - νοσηλεία - θεραπεία των μικρών ασθενών, επαρκή στελέχωση των κλινικών, να μην κλείσει - συγχωνευτεί κανένα τμήμα με κρατική χρηματοδότηση του νοσοκομείου, άμεσα μέτρα προστασίας και ασφάλειας των εργαζομένων, δημιουργία και στελέχωση επαρκών δομών ΠΦΥ, διεκδίκησαν χτες εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία».

Οπως επισημαίνει η Επιτροπή Ειδικευόμενων της Α' Πανεπιστημιακής Κλινικής του νοσοκομείου, «η αναμονή στα επείγοντα του ΓΝΑ Παίδων "Αγία Σοφία", ειδικά τους χειμερινούς μήνες, έχει εκτοξευτεί στα ύψη, χρόνο με το χρόνο, δυσχεραίνοντας το έργο του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στις υπηρεσίες Υγείας που θα έπρεπε να απολαμβάνουν οι ασθενείς. Συγκεκριμένα, η αναμονή για εξέταση έφτασε φέτος μέχρι και τις 8 ώρες, προκαλώντας αναταραχή και εκνευρισμό στους γονείς και τα άρρωστα παιδιά τους. Αυτό το φαινόμενο είναι αποτέλεσμα αφενός της έλλειψης προσωπικού (ειδικευόμενων - ειδικών ιατρών, νοσηλευτών, τραυματιοφορέων κ.ά.) και αφετέρου της ελλιπούς ενημέρωσης για τη λειτουργία των ιατρικών μονάδων ΠΕΔΥ.

Ιατρικών μονάδων οι οποίες δεν λειτουργούν όπως θα έπρεπε, δηλαδή σε 24ωρη βάση, με τις βασικές ιατρικές ειδικότητες και με ακτινολογικό/εργαστηριακό έλεγχο, με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος των ασθενών, μην έχοντας άλλη λύση, να προσεγγίζει τα ΤΕΠ με περιστατικά που χρήζουν Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης.

Στόχος λοιπόν είναι η επαρκής στελέχωση των Επειγόντων του Νοσοκομείου αλλά και των Κέντρων Υγείας, αλλά και η συνεχής ενημέρωση του κόσμου για τις Δομές Υγείας, έτσι ώστε να μπορεί το εκάστοτε προσωπικό να παρέχει τις ιατρικές του υπηρεσίες σε ανθρώπινες συνθήκες και όχι εν μέσω πίεσης, φωνών και τσακωμών».

«Δεν ανεχόμαστε την άθλια κατάσταση για εμάς και τους ασθενείς μας...»

Αποτέλεσμα της άθλιας κατάστασης και αποκορύφωμα των τελευταίων ημερών ήταν τα περιστατικά βίας που σημειώθηκαν στο νοσοκομείο. Εργαζόμενη δέχτηκε επίθεση από γονιό στα ΤΕΠ και βρέθηκε βαριά τραυματισμένη σε εφημερεύον νοσοκομείο. Αντίστοιχα, στην Καρδιοχειρουργική Μονάδα Παίδων, τη μοναδική σε όλη την Ελλάδα, γονιός επιτέθηκε σωματικά σε ιατρό λόγω της μεγάλης αναμονής της λίστας χειρουργείων.

Απέναντι σ' όλα αυτά, η διορισμένη από την κυβέρνηση διοίκηση του νοσοκομείου καλεί τους εργαζόμενους ...να κάνουν υπομονή και προτείνει ως «λύση» την αύξηση της Ασφάλειας.

Οπως όμως τονίζει μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» η Σοφία Ζώρη, μέλος της Επιτροπής Ειδικευόμενων και υποψήφια με τη ΔΗΠΑΚ στις αρχαιρεσίες της ΕΙΝΑΠ,«προφανώς η ενίσχυση της φύλαξης του νοσοκομείου δεν επαρκεί από μόνη της για να αντιμετωπίσει τα αίτια της ταλαιπωρίας των ασθενών, των οικογενειών τους, που είναι οι ελλείψεις σε προσωπικό και η απαράδεκτη κατάσταση στην ΠΦΥ. Οσο παραμένουν οι μεγάλες ελλείψεις όλων των ειδικοτήτων και κλάδων, μεγαλώνει η εντατικοποίηση για τους υγειονομικούς και η ταλαιπωρία για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους. Είναι πολιτική επιλογή εν έτει 2019, με την τεράστια ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, να μην μπορούν οι εργαζόμενοι να έχουν πρόσβαση σε δωρεάν, υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας. Με τόσο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που κάθε χρόνο αποφοιτεί από τις σχολές, να μην γίνονται προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Δεν ανεχόμαστε ούτε να δουλεύουμε κάτω από αυτές τις συνθήκες, ούτε να μην μπορούν να απολαμβάνουν οι ασθενείς την Υγεία που τους αξίζει».

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΑΓΝΗ
Πλούσια δράση για τη μονιμοποίηση των ελαστικά εργαζόμενων

Από την κινητοποίηση στη διοίκηση του ΠΑΓΝΗ
Από την κινητοποίηση στη διοίκηση του ΠΑΓΝΗ
Με κεντρικό αίτημα να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος, το Σωματείο Εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου, μαζί με συμβασιούχους του νοσοκομείου από τους τομείς της σίτισης, των πλυντηρίων και της καθαριότητας, πραγματοποίησε την περασμένη Τετάρτη μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στη διάρκεια της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου.

Απαίτησαν να μην απολυθούν οι 34 εργαζόμενοι από τους συγκεκριμένους τομείς, οι συμβάσεις των οποίων με το νοσοκομείο λήγουν σταδιακά στα τέλη Φλεβάρη και στα μέσα Μάρτη. Κατά την πάγια τακτική απέναντι στο συγκεκριμένο αίτημα, η διοίκηση του νοσοκομείου επικαλέστηκε το σχετικό άρθρο του Συντάγματος περί μη ανανέωσης των συμβάσεων. Παρουσίασαν ως «λύση» στο πρόβλημα το ότι οι συγκεκριμένοι συμβασιούχοι θα μπορούν να πάρουν μέρος σε διαγωνισμό προσλήψεων προσωπικού που θα προκηρυχτεί από το νοσοκομείο το επόμενο διάστημα, εφόσον υπάρχουν η σχετική έγκριση και τα απαραίτητα κονδύλια...

Από την πλευρά τους, το Σωματείο και οι εργαζόμενοι εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για την κυβερνητική κοροϊδία και τη διαιώνιση της ομηρίας των συμβασιούχων, αναφέροντας ότι αν η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση ήθελαν να δώσουν λύση στο πρόβλημα, τότε θα προχωρούσαν στην κατάργηση του σχετικού άρθρου του Συντάγματος, όπως άλλωστε αγωνιστικά απαιτήθηκε πρόσφατα από χιλιάδες συμβασιούχους και εργαζόμενους του Δημοσίου, με μαζικές κινητοποιήσεις στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις.

Παράλληλα, έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα κλιμάκωσης του αγώνα ενάντια στις απολύσεις, με νέα κινητοποίηση τη Δευτέρα 25/2, με συγκέντρωση στα γραφεία της 7ης ΥΠΕ Κρήτης στο Ηράκλειο, στη 1 μ.μ., στο πλαίσιο τρίωρης στάσης εργασίας που έχει προκηρύξει από τις 12 μ. το Σωματείο.

Σήμερα Παρασκευή, το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ καλεί τους νοσηλευτές σε σύσκεψη στη 1 μ.μ., στο γραφείο του.

Σύσκεψη σωματείων για τους συμβασιούχους

Η ανάγκη να κλιμακωθεί η πάλη για τους συμβασιούχους εργαζόμενους αναδείχθηκε κατά τη διάρκεια σύσκεψης σωματείων, που έγινε με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν αντιπροσωπείες από τα Σωματεία Εργαζομένων των Νοσοκομείων Αγίου Νικολάου και Ιεράπετρας, της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, της ΕΛΜΕ Ηρακλείου, και μέλος της διοίκησης της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών.

Μεταφέρθηκε η εικόνα από τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, αλλά και από την κατάσταση που βιώνουν χιλιάδες συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί κάθε χρονιά. Κοινός παρανομαστής όλων των παρεμβάσεων υπήρξε το αίτημα για παραμονή και μονιμοποίηση των συμβασιούχων, με την παράλληλη προκήρυξη των κενών οργανικών θέσεων, ως τη μόνη απάντηση που μπορεί να καλύψει τις σύγχρονες ανάγκες ασθενών και υγειονομικών.

ΔΗΠΑΚ ΓΙΑΤΡΩΝ
Εγκατάλειψη και κλείσιμο κλινών στο Νοσοκομείο «Σωτηρία»

Την εγκατάλειψη και το κλείσιμο κλινών στο Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος «Σωτηρία» καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» (ΔΗΠΑΚ) Γιατρών.

Οπως αναφέρει:

«Μέχρι το 2013 διέθετε περίπου 450 κλίνες στις 12 Πνευμονολογικές Κλινικές. Μετά τις συγχωνεύσεις και στο πλαίσιο συνολικής υποβάθμισης έχουν μειωθεί κατά 150! Τον τελευταίο μόνο χρόνο "χάθηκαν" 70 κλίνες. Αποτέλεσμα: Ράντζα στους διαδρόμους, συνεχώς άρρωστοι σε διασπορά ή να νοσηλεύονται ασθενείς με λοιμώξεις αναπνευστικού μαζί με καρδιολογικούς.

Οι Πνευμονολογικές Κλινικές από 12 έχουν μειωθεί στις 9 (!) χωρίς να έχει γίνει εγκατάσταση - μεταφορά κάποιων κλινικών σε άλλα Νοσοκομεία. Απόλυτη κατάργηση κλινικών και κλινών.

Οι οργανικές θέσεις ειδικευομένων γιατρών σε πλήρη ανάπτυξη είναι 115. Σήμερα υπηρετούν 35 ειδικευόμενοι με κανονική θητεία και λίγοι ακόμα που είναι σε παράταση, των οποίων η θητεία λήγει στο επόμενο διάστημα.

Δεκάδες οι κενές θέσεις ειδικευμένων γιατρών πνευμονολόγων, καθώς και νοσηλευτικού προσωπικού. Με μαθηματική ακρίβεια θα κλείσουν και άλλες κλίνες και άλλες κλινικές.

Η εξουθένωση του προσωπικού εδώ και καιρό έχει ξεπεράσει τα όρια. Υπάρχουν επίσημα έγγραφα διευθυντών στη Διοίκηση και στην Α΄ ΔΥΠΕ που εδώ και καιρό κρούουν τον κώδικα εγκατάλειψης!

(...) Μήπως η υπάρχουσα κατάσταση είναι ο "καλύτερος τρόπος" να αντιμετωπίσουμε και την έξαρση της γρίπης, αφού οι περισσότερες επιπλοκές της αφορούν λοιμώξεις του αναπνευστικού;

Το γαϊτανάκι της βαρβαρότητας συνεχίζεται αμείωτο: ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ και διάφοροι υπερυπουργοί και υπουργάρες έχουν αποκλειστική ευθύνη. Από αυτούς ας μην περιμένουμε πια. Θυσίασαν και θυσιάζουν την υγεία του λαού στο βωμό υπεράσπισης των συμφερόντων του κεφαλαίου. Η μόνη ελπίδα ο οργανωμένος ταξικός αγώνας λαού και υγειονομικών στο πλευρό του ΠΑΜΕ».

ΕΠΙΔΗΜΙΚΗ ΕΞΑΡΣΗ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ
Στους 74 ανέβηκε ο αριθμός των νεκρών

Συνεχίζει να μεγαλώνει ο τραγικός απολογισμός με τους ανθρώπους που χάνουν τη ζωή τους από την επιδημική έξαρση της γρίπης, μια έξαρση αναμενόμενη και προβλέψιμη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, μόνο την τελευταία βδομάδα άλλοι 18 άνθρωποι κατέληξαν από επιπλοκές του ιού της γρίπης, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των νεκρών σε 74.

Οι 64 νεκροί αφορούν κρούσματα που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ, ενώ 10 δεν νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ (χωρίς να διευκρινίζεται ο λόγος, για δεύτερη βδομάδα).

Η πλειονότητα των θανατηφόρων κρουσμάτων (84,7%) οφείλεται στον Η1Ν1.

Τα 64 από τα 74 προαναφερθέντα κρούσματα ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου, για την οποία συνιστάται εμβολιασμός.

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, τη βδομάδα 11 - 17 Φλεβάρη 27 ασθενείς χρειάστηκαν νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Συνολικά, από τον Οκτώβρη του 2018, έχουν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ 264 άνθρωποι, μεταξύ αυτών και τουλάχιστον 13 παιδιά ηλικίας μέχρι 9 ετών. Εμβολιασμένοι ήταν μόλις οι 36 (14%), παρότι συνολικά τα 200 από τα 264 κρούσματα (75,8%) με νοσηλεία σε ΜΕΘ ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου.

Στο μεταξύ, οι επιπλέον 50.000 δόσεις αντιγριπικού εμβολίου που είχε παραγγείλει ο ΕΟΦ παραδόθηκαν στα φαρμακεία αυτήν τη βδομάδα.

Η κυβέρνηση κατηγορεί τους ίδιους τους ασθενείς που δεν εμβολιάστηκαν, επιχειρώντας να συσκοτίσει την πολιτική αυτής και των προκατόχων της, στην οποία οφείλονται οι διαχρονικές και εντεινόμενες ελλείψεις σε ενημέρωση, προσωπικό, εξοπλισμό αλλά και σε δημόσιες υποδομές. Υπενθυμίζεται ότι το αντιγριπικό εμβόλιο βρίσκεται εκτός του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού, ενώ ακόμα και οι άνθρωποι που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, για τους οποίους είναι δωρεάν, έρχονται αντιμέτωποι με τις προαναφερθείσες ελλείψεις (π.χ. σε απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές, όπου δεν υπάρχουν δημόσιες μονάδες και πολλές φορές ούτε και ιδιώτες αυτοαπασχολούμενοι γιατροί κ.λπ.).

Με αφορμή όσα επιβεβαιώνονται και από την επιδημική έξαρση της γρίπης, το ΚΚΕ υπογραμμίζει την ανάγκη «χωρίς καθυστέρηση να γίνουν μαζικές προσλήψεις γιατρών, να στελεχωθούν και να λειτουργήσουν τα κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ, να εφοδιαστούν οι δημόσιες μονάδες Υγείας με επαρκή αριθμό εμβολίων, κατάλληλων διαγνωστικών μέσων, αντιικών φαρμάκων, και να παρέχονται δωρεάν σε όλο τον πληθυσμό, χωρίς "πλαφόν" και περικοπές».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ