ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Φλεβάρη 2018
Σελ. /24
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ
Κάτω τα χέρια απ' του λαού το βιος!

Συγκεντρώσεις και συντονισμένες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν χτες σε πόλεις όλης της χώρας

ΤΡΙΚΑΛΑ
ΤΡΙΚΑΛΑ
Με σύνθημα «Κάτω τα χέρια από τη λαϊκή κατοικία», εργατικά Συνδικάτα, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα, και μαζί τους Ενώσεις αυτοαπασχολουμένων, αγροτικές Ομοσπονδίες και Σύλλογοι, Σωματεία Συνταξιούχων, Σύλλογοι Γυναικών και άλλοι φορείς πραγματοποίησαν χτες συγκεντρώσεις και πολύμορφες κινητοποιήσεις στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και πόλεις όλης της χώρας, ενάντια στους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις σε βάρος λαϊκών νοικοκυριών.

Την πρωτοβουλία για τις χτεσινές συντονισμένες κινητοποιήσεις, οι οποίες αποτέλεσαν συνέχεια και κλιμάκωση μιας πολύμορφης δραστηριότητας όλο το προηγούμενο διάστημα, πήρε το ΠΑΜΕ, ενώ κάλεσμα συμμετοχής απηύθυναν η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ), Σωματεία και Ενώσεις επαγγελματιών - βιοτεχνών - εμπόρων κ.ά.

Συγκέντρωση στο υπουργείο Οικονομικών

Στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση μπροστά από το υπουργείο Οικονομικών, στο Σύνταγμα.

Προηγήθηκαν προσυγκεντρώσεις στις πλατείες Κάνιγγος, Ομονοίας και Εθνικής Αντίστασης, οι οποίες ενώθηκαν σε μια μαζική πορεία. Οι διαδηλωτές, μέσω της οδού Σταδίου, πορεύτηκαν προς το υπουργείο.

ΛΑΜΙΑ
ΛΑΜΙΑ
«Οργάνωση και αγώνας ενάντια στις κατασχέσεις σπιτιών και καταθέσεων των λαϊκών νοικοκυριών. Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», ανέγραφε το κεντρικό πανό του ΠΑΜΕ στην κεφαλή της πορείας, ενώ οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως «Οχι στα χαράτσια και τη φοροληστεία, να πληρώσει τώρα η πλουτοκρατία», «Κάτω τα χέρια απ' του λαού το βιος, όλοι στον αγώνα, κανείς συμβιβασμός» και «Των εργατών τα σπίτια δεν παραχωρούμε, όσο κι αν χτυπάτε δεν υποχωρούμε».

Στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα ομιλίες έκαναν ο Βάλσαμος Συρίγος, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου, ο Θανάσης Καλαμπαλίκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας, και η Γιώτα Ταβουλάρη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο Φάρμακο.

Η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με μια συμβολική κίνηση των διαδηλωτών, οι οποίοι κόλλησαν ξανά στην είσοδο του υπουργείου την επιγραφή «ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ - ΦΟΡΟΛΗΣΤΕΙΑΣ - ΧΑΡΑΤΣΙΩΝ».

Στη Βόρεια Ελλάδα

Στη Θεσσαλονίκη, με αφετηρία ανατολικά το πάρκο Αγίου Θεράποντα και δυτικά την πλατεία Δημαρχείου στον Εύοσμο, πραγματοποιήθηκαν δύο μαχητικές συγκεντρώσεις και πορείες. Οι διαδηλωτές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, υπογραμμίζοντας την απόφασή τους να συνεχίσουν την πάλη ενάντια στους πλειστηριασμούς με οργάνωση και αγώνα σε κάθε γειτονιά, στους τόπους δουλειάς, παντού.

ΧΑΝΙΑ
ΧΑΝΙΑ
Μαχητικές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ και των ταξικών σωματείων πραγματοποιήθηκαν επίσης στην Αλεξανδρούπολη, στη Δράμα, στη Βέροια και την Κοζάνη.

Χτες το πρωί, πραγματοποιήθηκαν επίσης κινητοποιήσεις έξω από τις Εφορίες σε σειρά πόλεων της Βόρειας Ελλάδας: Στην Ορεστιάδα, στην Καβάλα, στην Κατερίνη, στην Κοζάνη, στα Γιαννιτσά. Στη Νάουσα πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση στο Ειρηνοδικείο.

Στην υπόλοιπη χώρα

Με τη συμμετοχή εργαζομένων, ανέργων, συνταξιούχων, μικρομεσαίων αγροτών, μικρών ΕΒΕ, νέων και γυναικών των λαϊκών οικογενειών πραγματοποιήθηκαν χτες δυναμικές κινητοποιήσεις κατά των πλειστηριασμών στις πρωτεύουσες των τεσσάρων νομών της Θεσσαλίας.

Στη Λάρισα έγινε, το απόγευμα, συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία, που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο. Μίλησε ο Πάρις Λιόλιος, γραμματέας του ΕΚΛ, και χαιρέτισαν ο Ρίζος Μαρούδας από την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, ο Δ. Παληγιάννης από την Ομοσπονδία ΕΒΕ και ο Αγις Τρυγάζης από τον Εμπορικό Σύλλογο. Ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Στην Καρδίτσα, παρά τη βροχή, συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στη Δημοτική Αγορά της πόλης. Μίλησε ο Θωμ. Νταής, μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου Οικοδόμων, και χαιρέτισε ο Γ. Τσιούτρας, μέλος του ΔΣ της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων. Στον Βόλο και στα Τρίκαλα πραγματοποιήθηκαν κινητοποιήσεις στις Εφορίες από εργατικά σωματεία, αγροτικούς συλλόγους κι άλλους μαζικούς φορείς.

ΣΥΝΤΑΓΜΑ
ΣΥΝΤΑΓΜΑ
Στην Πάτρα, υπό βροχή, έγινε το απόγευμα συγκέντρωση από σωματεία και φορείς μπροστά στο Εργατικό Κέντρο. Χαιρέτισε ο Γιώργος Τσαπάρας, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ, ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο Βασίλης Βασιλείου, πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού και Τουριστικών Επιχειρήσεων Αχαΐας. Στην κινητοποίηση παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, και άλλα μέλη της δημοτικής αρχής, υπογραμμίζοντας σε δηλώσεις τους πως ο δήμος με ό,τι μέσα διαθέτει στηρίζει τον αγώνα για να μη βγει σε πλειστηριασμό το βιος του λαού. Αμέσως μετά ακολούθησε δυναμική πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Στο Αγρίνιο πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Εφορία. Ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Στην Αρτα, κινητοποίηση στην Εφορία πραγματοποίησαν το Εργατικό Κέντρο και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων.

Στη Χαλκίδα, ταξικά σωματεία και η Ομάδα Γυναικών Χαλκίδας πραγματοποίησαν κινητοποίηση στην Εφορία. Στη Λαμία, το Εργατικό Κέντρο ανάρτησε γιγαντοπανό στην Εφορία ενάντια στις κατασχέσεις σπιτιών και καταθέσεων λαϊκών νοικοκυριών, ενώ στην κινητοποίηση συμμετείχε και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας με πανό, το οποίο ανέγραφε «Κάτω τα χέρια απ' τα χωράφια και τα σπίτια της φτωχής αγροτιάς». Στην Αμφισσα το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας, Σωματεία Συνταξιούχων, ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος και η ΕΛΜΕ συγκεντρώθηκαν έξω από την Εφορία, όπου αντιπροσωπεία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου επέδωσε ψήφισμα στον προϊστάμενο.

ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΙΟΥ ΘΕΡΑΠΟΝΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

MotionTeam

ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΙΟΥ ΘΕΡΑΠΟΝΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στη Σπάρτη, μέλη του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Λακωνίας, της Ομάδας Γυναικών Σπάρτης και του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΕΦΚΑ, παρά τη βροχή, συγκεντρώθηκαν έξω από την Εφορία. Στο Αργος έγινε κινητοποίηση στην Εφορία ύστερα από κάλεσμα του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου. Στην Τρίπολη έγινε παράσταση διαμαρτυρίας από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, ενώ ακολούθησε παρέμβαση στον διευθυντή της Εφορίας. Στην Καλαμάτα εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι συγκεντρώθηκαν έξω από την Εφορία Καλαμάτας, όπου επέδωσαν σχετικό ψήφισμα στην έφορο και απαίτησαν να μεταβιβαστεί στο υπουργείο Οικονομικών.

Στο Ηράκλειο, οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, αγροτικοί σύλλογοι, αυτοαπασχολούμενοι προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό της Εφορίας.

Στην Κέρκυρα, με πρωτοβουλία των ταξικών σωματείων πραγματοποιήθηκε, παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες, παράσταση διαμαρτυρίας στην Εφορία. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν επίσης η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων και ο Παγκερκυραϊκός Σύνδεσμος Αυτοαπασχολούμενων - Επαγγελματιών - Βιοτεχνών - Εμπόρων.

Κινητοποιήσεις έγιναν ακόμα σε Σάμο, Χανιά, Ρέθυμνο, Λευκάδα, Κόρινθο, Πύργο, Πρέβεζα κ.α.


Από τη... μετονομασία του υπουργείου
Από τη... μετονομασία του υπουργείου

Συντονίζουμε τη δράση μας, συνεχίζουμε τη μάχη για την προστασία της λαϊκής κατοικίας

Αποσπάσματα από τις ομιλίες στη συγκέντρωση της Αθήνας

Ο Βάλσαμος Συρίγος, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου, επισήμανε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να υλοποιήσει όλες τις επιθυμίες των μονοπωλίων. Απαντώντας στα κυβερνητικά στελέχη που «βγαίνουν και σαν να μην ξέρουν τίποτα για το φόνο, λένε "βρείτε μας έναν που χάνει το σπίτι του"», ανέφερε ότι δεν υπάρχει καμιά ουσιαστική νομική προστασία της πρώτης κατοικίας, ενώ ακόμα και στο νόμο Κατσέλη «συνεχώς μπαίνουν επιπρόσθετα μέτρα, για τον αποκλεισμό ακόμα περισσότερων». Οπως υπογράμμισε, «γνωρίζουν πολύ καλά ότι η πολιτική τους έχει στόχο τη λαϊκή κατοικία και ο λόγος που δεν παίρνουν κανένα μέτρο είναι επειδή οι 150.000 πλειστηριασμοί που έχουν σκοπό να προχωρήσουν δεν είναι οι βίλες της Εκάλης αλλά χιλιάδες λαϊκά σπίτια».

Απαντώντας και στην άποψη που λανσάρεται και λέει ότι «από το να μειωθούν οι συντάξεις και οι μισθοί σε ένα ενδεχόμενο πρόβλημα των τραπεζών, καλύτερα να χαθούν κάποια σπίτια, άλλωστε και αυτοί που τα έφτιαξαν δεν μερίμνησαν να είναι εντάξει με τα δάνειά τους», ο Β. Συρίγος σημείωσε: «Για σκεφτείτε, πώς φτιάχτηκε το σπίτι της εργατικής - λαϊκής οικογένειας; Πώς βγήκαμε από τις τρώγλες, τα χαλάσματα, τους τσίγκους και τον αμίαντο που το ελληνικό κράτος μάς είχε χωμένους, είτε τους εσωτερικούς μετανάστες ή την προσφυγιά; Μέσα από τη σκληρή ταξική πάλη, την κατάκτηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των Συλλογικών Συμβάσεων, βελτιώθηκε έως ένα βαθμό η τιμή πώλησης της εργατικής μας δύναμης, από αυτήν τη μικρή βελτίωση ήταν ανάγκη να βελτιωθεί το βιοτικό επίπεδο της οικογένειάς μας. Ζήτημα ζωτικής σημασίας και ποιότητας ζωής ήταν να βγούμε από την υγρασία και τη μούχλα και βάλαμε τον ένα τσιμεντόλιθο πάνω στον άλλο, άλλοτε νόμιμα και άλλοτε με αυθαίρετα χτίσματα, μπροστά στην αδιαφορία του κράτους για μέριμνα βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης του λαού. Και εκεί, ανάλογα με τα πολιτικά φρονήματα, ερχόσουν αντιμέτωπος με τη μπουλντόζα και τη χωροφυλακή. Οι πατεράδες μας ήταν αυτοί που για να ζήσουν τα παιδιά τους σε σπίτια και όχι παράγκες, να 'χουν κάποια τετραγωνικά παραπάνω, το δικό τους δωμάτιο, τρώγανε παξιμάδια και ελιές, είχαν μείνει χωρίς δόντια, θυσία στο μέλλον για το καλό των παιδιών τους. Τα όποια δάνεια μπήκαν στη ζωή του λαού ήταν στην ίδια ρότα, να φτιάξουν το βιοτικό επίπεδο της κοινωνίας, βάζοντας υποθήκη τα μελλοντικά μεροκάματα για να αφήσουν στα παιδιά τους ένα κεραμίδι. Και αφού βγήκαμε από τις παράγκες, από την υγρασία και τα χαλάσματα, έρχονται αυτοί που κανονικά έπρεπε να μεριμνούν για την κατοικία του λαού (...) και μας κουνάνε το δάχτυλο και μας υπενθυμίζουν τη σκληρή πραγματικότητα, ότι στον καπιταλισμό τα πάντα είναι εμπορεύματα, όλα αγοράζονται και πουλιούνται και άρα όλα κατάσχονται και πλειστηριάζονται. (...) Δεν βάζουμε στην ζυγαριά από τη μία τους μισθούς και τις συντάξεις και από την άλλη τα σπίτια μας. Και τα δύο είναι αδιαπραγμάτευτα, αποκτήθηκαν με ιδρώτα και αίμα και δεν χαρίζουμε τίποτα, μας χρωστάνε, δεν τους χρωστάμε».

Και υπογράμμισε: «Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις, το ταξικό κίνημα, τα σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και άλλα που δεν ανέχονται αυτήν την κατάσταση, μαζί με τους αυτοαπασχολούμενους, προχωράμε σε συντονισμό της δράσης για την προστασία της λαϊκής κατοικίας. (...) Θα συνεχίσουμε τη μάχη σε κάθε ειρηνοδικείο, σε κάθε συμβολαιογραφείο, σε κάθε γειτονιά. (...) Με το σημερινό μεγάλο συλλαλητήριο, απαιτούμε από την κυβέρνηση την προστασία της λαϊκής κατοικίας με νόμο. Κάτω τα χέρια από του λαού το βιος».

Αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ να δώσουν το δικό τους «παρών» στη μάχη

Ο Θανάσης Καλαμπαλίκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ), ξεκίνησε την ομιλία του σημειώνοντας: «Με την παρουσία μας στη σημερινή συγκέντρωση, 5 ομοσπονδίες και 25 σωματεία αυτοαπασχολούμενων, μικρών επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων, ενώνουμε τη φωνή μας με όσους δίνουν το αγωνιστικό "παρών" και διεκδικούν το δικαίωμά τους στην επιβίωση. Και από αυτό το βήμα καταδικάζουμε την αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ, που αποδεικνύεται βαρέλι δίχως πάτο για τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ, τους εργαζόμενους, τη λαϊκή οικογένεια».

Επεσήμανε ότι εκτός από τα χρέη που έχουν να αντιμετωπίσουν οι αυτοαπασχολούμενοι, τώρα «απειλείται άμεσα το σπίτι της οικογένειάς μας, τα εργαλεία της δουλειάς μας, τα μαγαζιά που βγάζουμε το ψωμί μας. Η απαράδεκτη θεσμοθέτηση της δυνατότητας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακόμα και για χρέη 500 ευρώ προς το Δημόσιο από 1η Μαΐου, αποτελεί νέο εφιάλτη για τους πάνω από 500 χιλιάδες οφειλέτες του πρώην ΟΑΕΕ, τους χιλιάδες που χρωστούν στην εφορία».

Για τις 120 δόσεις σημείωσε ότι από αυτές «αποκλείονται πρώτα και κύρια αυτοί που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη, αυτοί δηλαδή που δηλώνουν ζημίες τα τελευταία χρόνια, αυτοί που έκλεισαν ή ετοιμάζονται να κλείσουν. Και για αυτούς όμως που θα καταφέρουν τελικά να ενταχθούν στις 120 δόσεις, θα είναι πολύ δύσκολο να ανταπεξέλθουν, μιας και κάποιος με χρέη 30.000 ευρώ, σημαίνει ότι μόνο για παλιές οφειλές και τρέχουσες υποχρεώσεις θα πρέπει να πληρώνει περίπου 600 - 700 ευρώ το μήνα. Αν βάλουμε και τα υπόλοιπα τρέχοντα έξοδα, λειτουργικά και άλλα, τότε εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι το φορτίο είναι βαρύ και δεν σηκώνεται».

«Καλούμε τους αυτοαπασχολούμενους να πυκνώσουν τις γραμμές των σωματείων τους, να πάρουν οι ίδιοι τα κατάσταση στα χέρια τους, να πρωτοστατήσουν να αλλάξουν οι συσχετισμοί. Να οργανώσουν την αντίστασή τους με κάθε τρόπο», απαιτώντας:

«Καμιά κατάσχεση, κανένας πλειστηριασμός στην πρώτη κατοικία, την επαγγελματική στέγη, τα εργαλεία και τα μέσα εργασίας από δάνεια που βρίσκονται στο "κόκκινο". Ακατάσχετος τραπεζικός λογαριασμός που να καλύπτει τις απαραίτητες λειτουργίες κάθε μικροεπιχείρησης. Διαγραφή τόκων και προσαυξήσεων για τα χρέη προς τις τράπεζες. Αποσύνδεση των ασφαλιστικών οφειλών από την πρόσβαση σε παροχές Υγείας - Πρόνοιας, περίθαλψης. Δωρεάν πρόσβαση για όλους τους αυτοαπασχολούμενους και τις οικογένειές τους σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και υπηρεσίες υψηλού επιπέδου. Να ενταχθούν όλοι οι αυτοαπασχολούμενοι στη ρύθμιση των 120 δόσεων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Αφορολόγητο όριο».

Κουρνιαχτός για τα σκάνδαλα, την ώρα που βάζουν χέρι στη λαϊκή κατοικία

Η Γιώτα Ταβουλάρη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο Φάρμακο (ΟΕΦΣΕΕ), με αφορμή την υπόθεση «Novartis», σημείωσε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, «που νομοθέτησε και θέτει σε εφαρμογή τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, για να βάλει στο χέρι τη λαϊκή κατοικία προς όφελος των τραπεζιτών, σηκώνει κουρνιαχτό με τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής για τη διερεύνηση του "μεγάλου" σκανδάλου "Novartis", προβάλλει τη δήθεν σύγκρουσή της με τα μεγάλα συμφέροντα. Ρίχνουν στάχτη στα μάτια του λαού, ψάχνουν το άλλοθι που θα ξεπλύνει την αντιλαϊκή πολιτική (...) Η "δίκαιη" και "υγιής" ανάπτυξή τους σπρώχνει "κάτω από το χαλί" τις πραγματικές αιτίες που γεννούν και αναπαράγουν τα σκάνδαλα και τη διαφθορά. Πολύ περισσότερο, βυθίζει στο σκοτάδι τις πραγματικές αιτίες της κρίσης και των αντεργατικών - αντιλαϊκών μέτρων, που στόχο έχουν τη θωράκιση της κερδοφορίας του κεφαλαίου, μέσα κι έξω από τα μνημόνια».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ