ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Φλεβάρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σύννεφο ψεύτικων προσδοκιών για να κρύψει τα νέα βάρβαρα μέτρα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος

Eurokinissi

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος
Το μαύρο άσπρο επιχειρούν να κάνουν από χτες τα επιτελεία κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στο Eurogroup, αλλοιώνοντας το βαθιά ταξικό αντιλαϊκό της πρόσημο και επιχειρώντας να κρύψουν τα επόμενα βαριά αντιλαϊκά μέτρα που συμφώνησαν για τσεκούρωμα του αφορολόγητου, των συντάξεων και των εργασιακών για τα επόμενα πολλά χρόνια, πίσω από ένα «σύννεφο» ψεύτικων προσδοκιών για φιλολαϊκά «αντίμετρα» και καπιταλιστική ανάκαμψη που θα συμβαδίζει τάχα με τις κοινωνικές ανάγκες.

Τον «τόνο» των τέτοιων παρεμβάσεων έδωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, κατά την τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, επιχειρώντας να «κωδικοποιήσει» το κυβερνητικό «αφήγημα» γύρω απ' το τι συμφωνήθηκε.

«Ανευ αιρέσεως» τα αντιλαϊκά μέτρα, υπό αίρεση τα «αντίμετρα»

Η κυβέρνηση που - ανεξάρτητα από το τελικό ύψος του λογαριασμού που θα συμφωνήσουν τα τεχνικά κλιμάκια - συμφώνησε προχτές στη μείωση του αφορολόγητου και των συντάξεων, για να πιάνονται οι στόχοι των «πλεονασμάτων» για τα επόμενα πολλά χρόνια, παλεύει από χτες να μετατοπίσει τη συζήτηση από την προνομοθέτηση των αντιλαϊκών μέτρων που συμφώνησε για μετά το 2019, στο ότι αυτά θα συνοδεύονται και από κάποια μέτρα που βαφτίζει «αντίμετρα» και τα οποία υποτίθεται θα εξισορροπούν τις αντιλαϊκές παρεμβάσεις. Πάντως, δεν πρέπει να διαφεύγει ότι ήδη «τρέχουν» αντιλαϊκά μέτρα που απορρέουν από το 3ο μνημόνιο που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και θα υλοποιηθούν το 2018 και το 2019 όπως η περαιτέρω μείωση ή η κατάργηση του ΕΚΑΣ.

Ενδεικτικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωνε χτες ότι «η θέση της ελληνικής κυβέρνησης για ούτε ένα ευρώ επιπλέον λιτότητα, έγινε σεβαστή και αποδεκτή από όλους. Η νομοθέτηση μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμοστούν από 1.1.2019 γίνεται υπό την προϋπόθεση ότι αυτές θα έχουν μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για κάθε ευρώ επιβάρυνσης θα υπάρχει και ένα ευρώ ελάφρυνσης», ενώ και τα υπόλοιπα κυβερνητικά στελέχη έλεγαν χτες σε παρεμβάσεις τους στα ΜΜΕ ότι «θα παίρνουν 100 και θα δίνουν 100» από το λαό.

Πρόκειται για «αφήγημα» - άξιο... παπατζή, αφού η κυβέρνηση πέρα από τον ισχυρισμό που δεν αντέχει κριτικής ότι τάχα θα «απαλύνει» τις πληγές των λαϊκών στρωμάτων που η ίδια αντιλαϊκή πολιτική θα ανοίγει, κρύβει ότι:

  • Το μόνο δεδομένο που υπάρχει με βάση τη συμφωνία του Γιούρογκρουπ (και το ότι δεν έχουν κλείσει μια σειρά παράμετροι όπως π.χ. το ακριβές ύψος των πλεονασμάτων κ.τ.λ.) είναι τα μέτρα που περιλαμβάνουν τσεκούρωμα αφορολόγητου - συντάξεων και νέες «διαρθρωτικές αλλαγές» στα Εργασιακά (ύψος ομαδικών απολύσεων κ.ά.), αλλά και η δέσμευση ότι σε περίπτωση που οι αντιλαϊκοί «στόχοι» δεν πιάνονται θα παίρνονται και νέα μέτρα.

Χαρακτηριστικά, ο Δ. Τζανακόπουλος απαντώντας χτες σε σχετικές ερωτήσεις σημείωσε: «Τόσο τα μέτρα, όσο και τα αντίμετρα θα ισχύουν άνευ αιρέσεως από την 1.1.2019. Από εκεί και πέρα, το σύνολο της δημοσιονομικής πολιτικής της χώρας εξαρτάται από το αν και κατά πόσο θα επιτευχθούν οι στόχοι οι οποίοι έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές. Προφανώς, αν δεν πετύχουμε τους στόχους μας, τότε αυτό σημαίνει ότι με κάποιον τρόπο θα πρέπει να συμπληρωθεί το κενό που θα δημιουργηθεί (...) προϋπόθεση για την ισχύ όχι μόνο αυτών των μέτρων, αλλά του συνόλου της δημοσιονομικής πολιτικής, η οποία είναι νομοθετημένη, έχει να κάνει με το αν και κατά πόσο η ελληνική οικονομία θα επιτύχει τον στόχο για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα το 2018. Αν δεν το επιτύχει (...) μπορεί να χρειαστεί να κάνουμε περικοπές από κάπου αλλού». Δηλαδή, τα μέτρα που θα προνομοθετηθούν τώρα είναι «κάβα» και από εκεί και πέρα, με βάση την «απόδοση» των αντιλαϊκών μέτρων θα παίρνονται και επιπλέον αν χρειάζεται. Κι όμως, η κυβέρνηση, αναποδογυρίζοντας την πραγματικότητα πανηγυρίζει γιατί η «κάβα» των μέτρων που θα ψηφιστούν τώρα «θα έχουν άμεση ισχύ και δεν θα υπάρξουν μέτρα υπό αίρεση», όπως έλεγε χτες ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Ρήγας!

  • Τα λεγόμενα «αντίμετρα» δεν θα αφορούν κατά βάση τα λαϊκά στρώματα, αλλά την εκ νέου στήριξη της κερδοφορίας του κεφαλαίου, μαζί βεβαίως με ορισμένα μέτρα διαχείρισης της ακραίας φτώχειας - διατήρησης της «κοινωνικής συνοχής» τα ονομάζει η κυβέρνηση - δηλαδή προς ενσωμάτωση της λαϊκής δυσαρέσκειας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η κυβέρνηση παρότι αρνείται να περιγράψει με ακρίβεια το ύψος των αντιλαϊκών παρεμβάσεων που θα συζητηθούν στο πλαίσιο των «τεχνικών διαπραγματεύσεων» που θα ξεκινήσουν την ερχόμενη βδομάδα, σπεύδει να προκαταλάβει ότι τα «αντίμετρα» θα αφορούν επανασχεδιασμό του ΕΝΦΙΑ, προσαρμογή του ΦΠΑ σε τομείς όπως τα τρόφιμα, την Ενέργεια κ.ο.κ., κρύβοντας πως συμφώνησε ότι τα λεγόμενα «αντίμετρα» δεν θα ψηφιστούν από τώρα, θα εγκρίνονται σε κάθε φάση από δανειστές και θεσμούς που σταθερά ζητάνε μόνο «αναπτυξιακά» μέτρα (ζήτημα στο οποίο συμφωνεί και η κυβέρνηση που σε προηγούμενη φάση μίλαγε για 1% των πλεονασμάτων που θα πηγαίνουν ως «βοήθημα» στις επιχειρήσεις), ενίσχυσης δηλαδή της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου (με φοροαπαλλαγές, εισφοροαπαλλαγές κ.ο.κ.) και πάντα υπό την αίρεση ότι οι στόχοι των ματωμένων πλεονασμάτων που θα φορτώνονται στο λαό, πιάνονται.

Εποχή «μετα - λιτότητας» για το κεφάλαιο

Το ότι οι δηλώσεις περί «τέλους της λιτότητας» και «εποχή μετα - λιτότητας» αφορούν βασικά το εγχώριο κεφάλαιο, και την προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση για μέτρα στήριξης της ανταγωνιστικότητάς του και θωράκισης της κερδοφορίας του ώστε να περάσει σε φάση καπιταλιστικής ανάκαμψης, αποτυπώνεται και στα όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για το ότι:

-- Ζητούμενο παραμένει ο φτηνός δανεισμός για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

«Τώρα» - είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος - «εισερχόμαστε σε μια εξίσου κρίσιμη φάση της διαπραγμάτευσης. Εκείνη που σχετίζεται με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και τον προσδιορισμό των πρωτογενών πλεονασμάτων (...) ώστε να καταστεί εφικτή μια συμφωνία για την μεσοπρόθεσμη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Αυτός εξάλλου είναι και ο τρόπος ... που θα ανοίξει και το δρόμο για την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ».

Ο Δ. Τζανακόπουλος περιέγραψε, εξάλλου, μια τέτοια εξέλιξη ως «απαραίτητη ώθηση στην ελληνική οικονομία έτσι ώστε η Ελλάδα να βγει από τον κύκλο των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής, να επιστρέψει σταδιακά στις αγορές χρήματος και να αποκτήσει τη δυνατότητα με τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, να αναχρηματοδοτεί το χρέος της χωρίς δανεισμό από τον επίσημο τομέα».

-- Η επιχείρηση καπιταλιστικής ανάκαμψης θα πηγαίνει χέρι - χέρι με την ένταση της εκμετάλλευσης.

Παρότι η κυβερνητική προπαγάνδα παλεύει να πείσει ότι η καπιταλιστική ανάκαμψη σημαίνει «επενδύσεις και αύξηση της απασχόλησης» όπως είπε χτες (στον ΑΝΤ1) ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης, αξιοποιώντας και «πυροτεχνήματα» τύπου προγραμμάτων «3 δισ. και 100.000 νέες θέσεις εργασίας» προσπαθεί να αποσιωπήσει το γεγονός ότι η καπιταλιστική ανάκαμψη για την οποία πασχίζει θα βασιστεί πάνω στα συντρίμμια των εργατικών δικαιωμάτων. Μάλιστα, ακόμα πιο προκλητικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ισχυρίστηκε χτες πως με τη συμφωνία: «Διαμορφώνεται η δυνατότητα επιστροφής της εργασιακής κανονικότητας, με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, πριν το τέλος του τρέχοντος προγράμματος, στη βάση του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου». «Βάφτισε», δηλαδή, επιστροφή της «εργασιακής κανονικότητας», τη... συζήτηση για τις συλλογικές συμβάσεις που το «ευρωπαϊκό μοντέλο» θεωρεί «βαρίδι» στα «πόδια» των επιχειρηματικών ομίλων, εμπόδιο στην «κούρσα» για κερδοφορία και ανταγωνιστικότητα, κρύβοντας ταυτόχρονα και όλο το υπόλοιπο αντεργατικό πλαίσιο που έχουν στα χέρια τους οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Κατόπιν όλων αυτών, ο Δ. Τζανακόπουλος έκλεισε το μάτι στο κεφάλαιο διαβεβαιώνοντας ότι «το βασικό μήνυμα έχει δοθεί και είναι η επαναφορά της σταθερότητας, το οριστικό τέλος των κινδυνολογικών και καταστροφικών σεναρίων και η εμπέδωση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία».

Συνεδρίασε η ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ

Εως αργά το βράδυ βρισκόταν σε εξέλιξη η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ παρουσία του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα. Το περιεχόμενο της συμφωνίας στο Eurogroup ήταν το βασικό θέμα συζήτησης, καθώς στον κομματικό μηχανισμό εναπόκειται η προσπάθεια χειραγώγησης του λαού για την αποσόβηση αντιδράσεων, αλλά και ο εξοπλισμός κομματικών μελών και στελεχών, μεταξύ των οποίων και οι βουλευτές, με προπαγανδιστικά εφόδια για την υπεράσπιση της αντιλαϊκής συμφωνίας.

Νωρίτερα, ο Αλ. Τσίπρας συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ζ. Κ. Γιούνκερ. Λεπτομέρειες δεν έγιναν γνωστές, ωστόσο ο πρόεδρος της Κομισιόν φέρεται να επικοινωνεί με όλους τους αρχηγούς κρατών - μελών της ΕΕ μπροστά στη Σύνοδο της Ρώμης.

ΝΔ
Ζητάει να «τρέξει» η «αξιολόγηση» με μέτρα για το κεφάλαιο

Στην ανάγκη να κλείσει γρήγορα η «αξιολόγηση», αλλά και να μην πληγεί η καπιταλιστική ανάκαμψη από τα μέτρα που προωθούν κυβέρνηση με εταίρους και δανειστές της ντόπιας αστικής τάξης στο εξωτερικό, εστιάζει η ΝΔ την κριτική της στην κυβέρνηση, με αφορμή τα αποτελέσματα του προχτεσινού Γιούρογκρουπ.

Χαρακτηριστικά, ο τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ, Χρ. Σταϊκούρας, δήλωσε: «Δυστυχώς, οι εξελίξεις είναι, για ακόμα μία φορά, δυσάρεστες (...) Συμφωνία χτες δεν υπήρξε. Για να επιστρέψουν απλώς οι θεσμοί στην Ελλάδα, η κυβέρνηση έδωσε τα πάντα. Ούτε καν πολιτική συμφωνία δεν υπήρξε, όπως ψευδώς υποστηρίζει η κυβέρνηση. Ολα παραπέμπονται για το μέλλον, την ώρα που η πραγματική οικονομία βουλιάζει». Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση «εγκλωβίζει τη χώρα σε πολιτική λιτότητας για πολλά ακόμα χρόνια» και αναλαμβάνει την υποχρέωση για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, «χωρίς καμία αναφορά σε μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Και χωρίς ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης». «Κυβέρνηση και εταίροι πετάνε "το τενεκεδάκι παρακάτω", την ώρα που η εκκρεμότητα παρατείνεται, η χώρα σέρνεται και η αβεβαιότητα παραμένει», κατέληξε ο τομεάρχης της ΝΔ.

Στο ίδιο μοτίβο, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Αδ. Γεωργιάδης, μιλώντας στο ρ/σ «Αθήνα 9.84», μίλησε για «Βατερλό»: «Πρώτα απ' όλα, δεν έκλεισε η αξιολόγηση. Αυτό που αποφασίστηκε είναι ότι θα έρθει η τρόικα, την επόμενη εβδομάδα, στην Αθήνα, για να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο της αξιολόγησης».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ