ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Φλεβάρη 2013
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΝΙΚΑΙΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ
Συνεχίζουν και δυναμώνουν τον αγώνα τους

Την ερχόμενη Δευτέρα, 25 Φλεβάρη, θα γίνει συνάντηση της Συντονιστικής Επιτροπής των μπλόκων με κυβερνητικό κλιμάκιο

Στιγμιότυπο από την Πανελλαδική Σύσκεψη των αγροτών
Στιγμιότυπο από την Πανελλαδική Σύσκεψη των αγροτών
Να συνεχιστεί και να δυναμώσει η πάλη της μικρομεσαίας αγροτιάς, με στόχο η τρικομματική συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ να ικανοποιήσει τα δίκαια και ζωτικά αιτήματα της μεγάλης αγροτικής κινητοποίησης, αποφασίστηκε στη σύσκεψη εκπροσώπων των μπλόκων, που πραγματοποιήθηκε, χτες το μεσημέρι, στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Νίκαιας, στη Λάρισα.

Οπως ανακοινώθηκε, την ερχόμενη Δευτέρα, 25 Φλεβάρη, στις 2 μετά το μεσημέρι, θα γίνει, τελικά, η συνάντηση της Συντονιστικής Επιτροπής των μπλόκων με διευρυμένο κυβερνητικό κλιμάκιο, όπως, μέρες τώρα, ζητούσαν με επιμονή οι αγωνιζόμενοι αγρότες.

Στη συνάντηση που, όπως ανέφερε ο Β. Μπούτας, κλείστηκε με παρέμβαση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, στον υπουργό Οικονομικών, το κυβερνητικό κλιμάκιο θα αποτελείται από τους υπουργούς Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθ. Τσαυτάρη, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Ευ. Λιβιεράτο, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Γ. Βρούτση.

Οι εκπρόσωποι των μπλόκων θα θέσουν στο κυβερνητικό κλιμάκιο το διεκδικητικό πλαίσιο με τα 16 σημεία που τέθηκε και στη συνάντηση που έγινε, πριν αρχίσει η αγροτική κινητοποίηση, με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, επισημαίνοντας, για μια ακόμα φορά, ότι ζητούν να ικανοποιηθούν, τώρα, τα άμεσα και ζωτικά αιτήματα - ιδιαίτερα αυτά που σχετίζονται με το υπέρογκο και δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής - γιατί, αλλιώς, δε θα μπορέσουν να ξεκινήσουν τη νέα καλλιεργητική χρονιά, τον ερχόμενο Μάρτη. Κι όπως υπογράμμισε ο Β. Μπούτας, η συζήτηση με την κυβέρνηση μόνο επ' αυτών των αιτημάτων μπορεί να γίνει, καλώντας τα κόμματα και τους φορείς της Τοπικής Διοίκησης που αρκούνται σε γενικές δηλώσεις υπέρ των αγροτών, να πάρουν σαφή θέση και καθαρή υποστηρίζοντας το συγκεκριμένο διεκδικητικό πλαίσιο.

Από τις απαντήσεις επί των συγκεκριμένων αιτημάτων που θα πάρει η Συντονιστική Επιτροπή και τις δεσμεύσεις που θα αναλάβει η κυβέρνηση, θα εξαρτηθεί η πορεία της κινητοποίησης, η οποία, έτσι κι αλλιώς, θα συζητηθεί και θα αποφασιστεί από τους ίδιους τους αγρότες που βρίσκονται στα μπλόκα.

Κι όπως, χαρακτηριστικά, ειπώθηκε στη χτεσινή σύσκεψη, οι αγωνιστές της αγροτιάς έχουν αποδείξει, στη διάρκεια των πολύχρονων αγώνων, ότι δεν κουράζονται εύκολα, ούτε απογοητεύονται γρήγορα. Αν η συγκυβέρνηση επιμένει στην τακτική της ολικής άρνησης, οι αγρότες είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τη μάχη, με πολλές και διάφορες μορφές. Σ' αυτήν την κατεύθυνση, παραμένει ανοιχτό και το ενδεχόμενο να οργανωθεί πανελλαδική συγκέντρωση στην Αθήνα, που μπορεί να συνδυαστεί και με τον αγωνιστικό γιορτασμό της επετείου του Κιλελέρ.

Τα κέρδη του αγώνα

Στη συζήτηση που αναπτύχθηκε στη σύσκεψη, πολλοί χαρακτήρισαν ως «επιτυχία του αγώνα» το γεγονός ότι η κυβέρνηση υποχώρησε και δέχτηκε τη συνάντηση με τη Συντονιστική Επιτροπή των μπλόκων, ενώ στο προηγούμενο διάστημα εμφανιζόταν αδιάλλακτη και επιχειρούσε να διασπάσει και να υπονομεύσει τον αγώνα της αγροτιάς, οργανώνοντας, επιλεκτικά, ξεχωριστές συναντήσεις με κάποια μπλόκα κι αξιοποιώντας τους «προθύμους» που θέλουν να «αναστήσουν» τις «πεθαμένες» και τριτοβάθμιες αγροτικές οργανώσεις.

Απέδιδαν, δε, την κυβερνητική υπαναχώρηση στην επιμονή των αγωνιζομένων αγροτών να δυναμώσουν την πάλη τους και να σφυρηλατήσουν την ενότητά τους και, βεβαίως, στη μεγάλη λαϊκή πίεση που ασκεί προς τους κυβερνώντες η αγωνιστική συμπαράσταση αγροτών - εργατών, αυτοαπασχολουμένων - νεολαίας, όπως, με μεγαλειώδη τρόπο, εκφράστηκε και στην προχτεσινή μέρα της πανελλαδικής απεργίας, ιδιαίτερα στο μπλόκο των Θεσσαλών αγροτών στον κόμβο της Νίκαιας, αλλά και σε πολλές άλλες περιοχές.

Ταυτόχρονα, επισημάνθηκε πως δεν πρέπει να καλλιεργούνται και να περνούν αυταπάτες ότι μπορεί σε μια συνάντηση με κυβερνητικό κλιμάκιο να δρομολογηθούν οριστικές λύσεις στα πολλά και πολύ οξυμένα προβλήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς, που δημιουργεί και οξύνει η ΚΑΠ της ΕΕ.

Η τρικομματική συγκυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, υπηρετεί, με συνέπεια, την ΚΑΠ, η οποία, αν δεν ανατραπεί, δεν πρόκειται η φτωχή αγροτιά να δει στον ήλιο μοίρα και, πολύ γρήγορα, θα οδηγηθεί στον Καιάδα του ξεκληρίσματος.

Γι' αυτό - τονίστηκε - ο αγώνας για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής πρέπει να συνεχιστεί και να δυναμώσει η αγωνιστική, λαϊκή συμπαράταξη, με προοπτική μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη στη χώρα μας, υπέρ των συμφερόντων της μικρομεσαίας αγροτιάς και προς όφελος του ελληνικού λαού.

Σε Πελοπόννησο - Στερεά

Aμετακίνητοι στις θέσεις τους παραμένουν οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι στα πιο βασικά και δυναμικά μπλόκα της Πελοποννήσου, συντονίζοντας και κλιμακώνοντας τη δράση τους με τα μπλόκα της υπόλοιπης χώρας όπως αποφάσισε χτες η Συντονιστική των μπλόκων στη Νίκαια.

Στην Αργολίδα, στο κόμβο στο Ανυφί παραμένουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι της περιοχής και οργανώνουν νέα σύσκεψη αγροτοκτηνοτρόφων για σήμερα Παρασκευή το βράδυ στο μπλόκο. Στη Λακωνία, στο μπλόκο στη διασταύρωση των Καρυών, συμμετέχουν μικρομεσαίοι αγρότες από Λακωνία και Αρκαδία, ενώ στον κόμβο της Νεστάνης συμμετέχουν αγρότες από την Ανατολική και Βόρεια Αρκαδία.

Την ίδια στιγμή παραμένουν στις «θέσεις» τους οι αγρότες στον κόμβο της Αχαγιάς (Αχαΐα), και στην Ηλεία στους κόμβους της Μαραθιάς και του Κουρτεσίου.

Στην Ανατολική Στερεά τα τρακτέρ συνεχίζουν να παραμένουν στους δρόμους του αγώνα:

Στη Φθιώτιδα: Στην Αλαμάνα (είσοδος της Λαμίας), στην ΠΑΘΕ, στο Δομοκό, στην εθνική Λαμίας - Καρδίτσας, στην Ελάτεια, διασταύρωση Μοδίου, στις Λιβανάτες, στο 148ο χλμ. της ΠΑΘΕ και στον Μπράλο.

Στη Βοιωτία: Στην Περιφερειακή Ορχομενού - Κάστρου, όπου χτες έγινε συμβολικός αποκλεισμός του δρόμου, στη Θήβα, στο 90ό χλμ. της ΠΑΘΕ και στη διασταύρωση Βαγίων της εθνικής Θήβας - Λιβαδειάς.

Στη Εύβοια: Στο Μαντούδι, στη θέση Παλιουριά και στην Ιστιαία.

Συνεχίζεται η κυβερνητική κοροϊδία

Συνεχίστηκε και χτες το παιχνίδι δημιουργίας ψευτοεντυπώσεων και κοροϊδίας της αγροτιάς από την τρικομματική κυβέρνηση. Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μ. Χαρακόπουλος είχε χτες το πρωί συνάντηση με εκπροσώπους αγροτών από μπλόκα της Αχαΐας και της Ηλείας και το βράδυ με εκπροσώπους από το λεγόμενο Πανελλαδικό Συντονιστικό.

Οι συναντήσεις αυτές εντάσσονται στο σχέδιο της κυβέρνησης να απαλλαγεί από τα αγωνιστικά μπλόκα, ώστε να συνεχίσει απρόσκοπτα η εφαρμογή της ολέθριας πολιτικής της. Ο Μ. Χαρακόπουλος, αντί να δώσει λύσεις και απαντήσεις, δήλωσε: «Πράγματι οι αγρότες, όπως και κάθε κοινωνική ομάδα καταβάλλουν βαρύ φορτίο στο πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής. Δεν έχει νόημα, όμως, να είμαστε σε αντιπαράθεση για χρήματα που δεν υπάρχουν. Αντιθέτως, θα πρέπει με συνεννόηση, με διάλογο να σχεδιάσουμε το αύριο της ελληνικής γεωργίας». Δυστυχώς, όμως, όσο συνεχίζεται αυτή η ολέθρια πολιτική που υπηρετεί και ο Μ. Χαρακόπουλος, δεν υπάρχει αύριο για τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους.

Χτες, επίσης, εκπρόσωποι του Πανελλαδικού Συντονιστικού είχαν συνάντηση με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλη, ο οποίος εξέφρασε τη στήριξή του... Δεν του κοστίζει και τίποτα άλλωστε... Αλλά το να στηρίζει κανείς μια τέτοια βάρβαρη πολιτική και να δηλώνει ταυτόχρονα ότι στηρίζει και τους αγωνιζόμενους αγρότες, αποτελεί μέγιστη υποκρισία και κοροϊδία. Επίσης, οι εκπρόσωποι του «Πανελλαδικού» συναντήθηκαν χτες και με τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη, όπου και αυτός, ανέξοδα, εξέφρασε τη συμπάθειά του. Το αίτημα που προτάχθηκε ήταν η χορήγηση φτηνού αγροτικού πετρελαίου.

Η συντριπτική πλειοψηφία, όμως, των μπλόκων και της μαχόμενης αγροτιάς συνεχίζει αταλάντευτα το δίκαιο αγώνα και δε χρειάζεται «λαγούς» και υποτακτικούς συνομιλητές με τους κυβερνώντες. Την ερχόμενη Δευτέρα θα τεθούν τα πραγματικά αιτήματά της και ο κάθε κατεργάρης θα κάτσει στον πάγκο του.

Επικοινωνία της Αλ. Παπαρήγα με τον Γ. Στουρνάρα

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, ανταποκρινόμενη στο αίτημα που της είχαν θέσει οι εκπρόσωποι των αγροτικών μπλόκων για συνάντησή τους με τη Διυπουργική Επιτροπή και επειδή αυτό δεν είχε υλοποιηθεί μέχρι χτες από την κυβέρνηση, επικοινώνησε τηλεφωνικά χτες με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ζητώντας να ικανοποιηθεί το αίτημα των αγροτών. Ο υπουργός δεσμεύτηκε για τη συνάντηση, η οποία τελικά θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 25 Φλεβάρη με τη συμμετοχή τεσσάρων υπουργών.

Πρόγραμμα ελέγχων από τον ΕΦΕΤ

Πρόγραμμα ελέγχου ψάχνοντας να βγάλει... άκρη στο θέμα που έχει ανακύψει και έχει πάρει έκταση με τη χρήση κρέατος αλόγου σε κρεατοσκευάσματα που προωθούνται ως «μοσχαρίσια» υιοθέτησε η ΕΕ, αντιμέτωπη με μια από τις συνέπειες της ασυδοσίας και της κερδοσκοπικής επιχειρηματικής δράσης της «ελεύθερης αγοράς». Το πρόγραμμα, που περιλαμβάνει και την Ελλάδα, θα υλοποιηθεί με δύο δράσεις και θα έχουν αρχική χρονική διάρκεια ένα μήνα. Η πρώτη δράση αφορά ελέγχους DNA αλόγου σε τρόφιμα που στην ετικέτα αναφέρεται ότι περιέχουν βόειο κρέας, όπως κιμάς, προϊόντα κρέατος, παρασκευάσματα κρέατος και θα πραγματοποιηθούν στο λιανεμπόριο και σε μονάδες μαζικής εστίασης. Η δεύτερη δράση αφορά ελέγχους για πιθανή ανίχνευση της ουσίας phenylboutazone σε κρέας αλόγου που προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση και θα διεξαχθούν τόσο σε σφαγεία όσο και κατά το πρώτο στάδιο της εισαγωγής. Η δημοσίευση των αποτελεσμάτων έχει προγραμματιστεί για τις 15 Μάρτη. Στο μεταξύ, ο ΕΦΕΤ ανακοίνωσε ότι έχουν γίνει έλεγχοι σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα των παρασκευασμάτων κρέατος, των παρασκευασμάτων με βάση το κρέας και σε ψυκτικές αποθήκες, στη διάρκεια των οποίων ελήφθησαν δείγματα για εργαστηριακές δοκιμές.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ