ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Φλεβάρη 2013
Σελ. /32
ΥΓΕΙΑ
ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Τελικά μειώθηκαν κατά 774 κλινικές και τμήματα

Στη ζητιανιά οι άρρωστοι, για να εξασφαλίσουν τα φάρμακά τους

Οι ελλείψεις προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία κρατούν κλειστά 137 κρεβάτια ΜΕΘ (φωτ.)

Eurokinissi

Οι ελλείψεις προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία κρατούν κλειστά 137 κρεβάτια ΜΕΘ (φωτ.)
Κατά 113 περισσότερες - απ' τις 661 αρχικώς σχεδιασθείσες - είναι οι συγχωνεύσεις κλινικών και τμημάτων στα δημόσια νοσοκομεία, ώστε να επιτευχθούν οι «οικονομικοί στόχοι» που έχει συνδιαμορφώσει η συγκυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ με την τρόικα στο χώρο της Υγείας, ενόψει της επίσκεψης των τεχνικών κλιμακίων την ερχόμενη βδομάδα και την εκταμίευση της δόσης του Μάρτη.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την ενημέρωση που έκανε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά «οι συνολικές ενοποιήσεις είναι 774» και προήλθαν απ' τη συγχώνευση 80 τμημάτων και 33 κλινικών. Δηλαδή, συγχωνεύτηκαν ομοειδή τμήματα (π.χ. ορθοπεδικό με ορθοπεδικό) και μικρές κλινικές (π.χ. μια μικρή ρευματολογική κλινική συγχωνεύτηκε σε μια παθολογική κλινική του αντίστοιχου νοσοκομείου). Συνολικά, έμειναν 2.673 - από 3.447 - τμήματα και κλινικές στα δημόσια νοσοκομεία.

Με τις συγχωνεύσεις επιχειρείται η κάλυψη των δραματικών κενών ιατρονοσηλευτικού προσωπικού: Από έγγραφο του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λυκουρέντζου, προς τα υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομικών προκύπτει ότι οι κενές οργανικές θέσεις γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία ανέρχονται σε 3.806, οι οποίες εκκρεμούν στα Συμβούλια Επιλογής Γιατρών, ενώ τα έτη 2011 και 2012 συνταξιοδοτήθηκαν 1.453 γιατροί. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γιατρών Ελλάδας τα κενά των γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία ανέρχονται σε 6.000, τη στιγμή που ο υπουργός Υγείας ζητά την πρόσληψη 600 μόνιμων και 800 επικουρικών γιατρών.

Επίσης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) υπάρχουν 22.000 κενές θέσεις νοσηλευτών και παραϊατρικού προσωπικού, με αποτέλεσμα, μεταξύ των άλλων, αυτή τη στιγμή να είναι κλειστά 137 - απ' τα 655 - κρεβάτια στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Για να λειτουργήσουν τα κλειστά κρεβάτια χρειάζονται 108 γιατροί και 330 νοσηλευτές και σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας δόθηκε απ' τον πρωθυπουργό το «πράσινο φως» για την κάλυψη αυτών των κενών.

Στα μεγάλα κενά του προσωπικού έρχεται να προστεθεί ο οικονομικός στραγγαλισμός των δημόσιων νοσοκομείων, με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται απίστευτες ελλείψεις υλικών και ασφυκτικές συνθήκες λειτουργίας.

Για το 2013, οι προβλεπόμενες λειτουργικές δαπάνες των δημόσιων νοσοκομείων ανέρχονται σε 2 δισ. εκ των οποίων το 1 δισ. θα καταβληθεί απ' τον κρατικό προϋπολογισμό και το άλλο 1 δισ. θα καταβληθεί απ' τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). Οι λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων είχαν την παρακάτω εξέλιξη: 2009 2,9 δισ. ευρώ, 2010 2,6 δισ., 2011 2,4 δισ. και 2012 2,2 δισ.

«Κόβουν» τα φάρμακα

Στη ζητιανιά για να εξασφαλίσουν ακόμα και τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη οδηγεί η συγκυβέρνηση τους ασθενείς με τις αλλεπάλληλες περικοπές, για να «πιάσει τους στόχους, που έχουν συνομολογηθεί» με την τρόικα.

Το 2012, η συμφωνηθείσα με την τρόικα δαπάνη του ΕΟΠΥΥ ήταν 2,88 δισ. ευρώ ή 240 εκ. ευρώ το μήνα. Για το 2013, η πρόβλεψη είναι 2,44 δισ. ευρώ ή 203 εκ. ευρώ το μήνα. Και σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χτες στη δημοσιότητα ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς το Γενάρη του 2013 η δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για φάρμακα μειώθηκε σε 200 εκ. ευρώ, αναγκάζοντας τους ασφαλισμένους και τους ανασφάλιστους να βάζουν πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη για να έχουν στοιχειώδη περίθαλψη.

Πρόσδεση της έρευνας στις φαρμακευτικές εταιρείες

Με κοινή απόφαση των συναρμόδιων υπουργών η κλινική έρευνα στα δημόσια νοσοκομεία προσδένεται στις επιδιώξεις των φαρμακευτικών εταιρειών, καθώς θα χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από αυτές, ενώ το κράτος δε θα έχει καμιά συμμετοχή.

Η χρηματοδότηση θα γίνεται μέσω των Ειδικών Λογαριασμών στα πανεπιστήμια και στα νοσοκομεία από εταιρείες ή από ιδιώτες χορηγούς. Ως δέλεαρ, ώστε να «μπουν στο παιγνίδι» και οι διοικήσεις των νοσοκομείων, 15% των εσόδων θα πηγαίνουν γι' αυτά - με προσαύξηση 5% κατόπιν αιτιολογημένης απόφασης - και 5% για τις υγειονομικές περιφέρειες.

ΑΙΜΟΚΑΘΑΙΡΟΜΕΝΟΙ 3ου ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟΥ
Να μη διαλυθεί η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού

Να μη διαλυθεί η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού (ΜΤΝ) του 3ου Θεραπευτηρίου του πρώην ΙΚΑ με τη συγχώνευσή της με την αντίστοιχη μονάδα του «Ευαγγελισμού» ζητούν οι αιμοκαθαιρόμενοι σε αυτή τη Μονάδα.

Με τη συγχώνευση του 3ου Θεραπευτήριου χάνονται 40 νοσηλευτικές κλίνες μεταξύ των οποίων 5 κλίνες ΜΕΘ και 16 νεφροπαθών. Σε επιστολή τους προς τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο οι αιμοκαθαιρόμενοι επισημαίνουν ότι η ΜΤΝ του 3ου Θεραπευτηρίου -που έγινε με δαπάνες των ασφαλισμένων- είναι «εδώ και μια εικοσαετία, μια από τις μεγαλύτερες και άρτια οργανωμένες Δημόσιες μονάδες χρόνιας αιμοκάθαρσης, με εξαιρετική συνολική λειτουργία».

«Οι συνθήκες λειτουργίας της ΜΤΝ, επισημαίνουν οι αιμοκαθαρόμενοι, είναι ιδανικές, καθώς από την πολύ καλή αντιμετώπισή μας έχει δημιουργηθεί μεταξύ ασθενών και προσωπικού ένα, χωρίς υπερβολή, οικογενειακό κλίμα που βοηθάει να ξεπερνάμε τα προβλήματα με το λιγότερο "επώδυνο" τρόπο. Θυμηθείτε ότι αρκετοί από εμάς βρισκόμαστε στη Μονάδα για 10 και πλέον χρόνια. Μιλάμε, δηλαδή, για ένα Τμήμα, που όχι μόνο στο παρελθόν επί εποχής ΙΚΑ αλλά και τελευταία, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς αναγνωρίζουν την άψογη λειτουργία του με τις μαρτυρίες, όχι μόνο των αιμοκαθαιρομένων αλλά και των νοσηλευομένων και των ασθενών του εξωτερικού ιατρείου. Για όλα αυτά, η ενοποίηση με τη ΜΤΝ του Ευαγγελισμού αποτελεί για εμάς ένα πραγματικό ξεσπίτωμα».

«Στην πρώην ΜΕΘ του Ευαγγελισμού, συνεχίζουν οι αιμοκαθαιρόμενοι, που μετατρέπεται σε ΜΤΝ, οι χώροι είναι περιορισμένοι, τμηματικοί και όχι ενιαίοι, προκαλώντας αισθήματα απομόνωσης και "γκετοποίησης" των ασθενών. Το γεγονός αυτό, κάθε άλλο παρά τονώνει την ψυχολογία μας, καθώς ο αιμοκαθαιρόμενος αναζητά στη ΜΤΝ, εκτός από τη σωματική θεραπεία και την ψυχική ισορροπία, μέσα από την επικοινωνία, τη συνδιαλλαγή και την κοινωνικότητα με τους άλλους ασθενείς. Η αιμοκάθαρση σε περιορισμένους, μικρούς χώρους δημιουργεί συνθήκες "φυλακής" και απομόνωσης και επιτείνει τα φαινόμενα κατάθλιψης που λόγω της αρρώστιας υπάρχουν σε αρκετούς από εμάς. Το πρόβλημα γίνεται ακόμα μεγαλύτερο, καθώς ο αριθμός των δημιουργούμενων θέσεων αιμοκάθαρσης είναι μικρός (14 συνολικά), με αποτέλεσμα να είμαστε αναγκασμένοι να διεκδικούμε καθημερινά τη θέση μας και την ώρα της αιμοκάθαρσης λόγω των πολλών έκτακτων περιστατικών που αποτελούν τη μέγιστη πλειοψηφία των αιμοκαθάρσεων στον Ευαγγελισμό. Αυτό επιβεβαιώνεται από το μικρό αριθμό των μόνιμα αιμοκαθαιρομένων ασθενών διαχρονικά. Για τους μόνιμους ασθενείς χρειάζονται ξεχωριστοί χώροι με σύγχρονες προδιαγραφές. Αυτό εμείς το έχουμε εξασφαλίσει εδώ και χρόνια στο Νοσοκομείο του ΙΚΑ και τώρα κινδυνεύουμε να το χάσουμε».

Και η επιστολή καταλήγει: «Μπορούν να επιλεγούν ανέξοδες και ουσιαστικές εναλλακτικές λύσεις που ασφαλώς υπάρχουν, για να μην οδηγηθούμε στη διάλυση αυτής της ΜΤΝ».

ΘΑΝΑΤΟΙ ΑΠΟ ΓΡΙΠΗ
Πρώτα θύματα οι ανεμβολίαστοι

Στους 12 έχουν ανέλθει οι θάνατοι και στα 42 τα σοβαρά κρούσματα επιβεβαιωμένης γρίπης που νοσηλεύθηκαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (15 εξακολουθούν να νοσηλεύονται) μέχρι προχτές. Θύματα της γρίπης είναι όσοι δεν είχαν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα του ΚΕΕΛΠΝΟ «η χώρα βρίσκεται σε φάση υψηλής δραστηριότητας της γρίπης. Η πλειοψηφία των περιστατικών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ πάσχουν από γρίπη Α και κυρίως από το πανδημικό στέλεχος της γρίπης Α "Η1Ν1 2009". Στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί παρά το γεγονός πως ήταν υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσο από γρίπη».

Οι εκτιμήσεις των επιστημόνων του ΚΕΕΛΠΝΟ σημειώνουν πως η δραστηριότητα της νόσου θα εξακολουθήσει για τις επόμενες βδομάδες και αναμένεται να συνεχιστεί η εμφάνιση σοβαρών κρουσμάτων: «Η επανεμφάνιση του πανδημικού στελέχους μπορεί να σχετιστεί με αυξημένο αριθμό σοβαρών περιστατικών ιδιαίτερα σε άτομα που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου και δεν έχουν εμβολιαστεί». Ωστόσο, το ζητούμενο είναι αν θα παρθούν μέτρα ώστε να εμβολιαστεί το σύνολο του πληθυσμού που έχει ανάγκη.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ