ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Φλεβάρη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Δε συμμορφωνόμαστε προς τας υποδείξεις
  • Δεν περνάνε τα κυβερνητικά σχέδια για τον περιορισμό των διαδηλώσεων
  • Το προσεχές ραντεβού μας στους αγώνες...

Το προεδρείο της Συνέντευξης Τύπου
Το προεδρείο της Συνέντευξης Τύπου
Κάλεσμα σε πολιτική ανυπακοή για την υπεράσπιση του δικαιώματος στη συνάθροιση, κάλεσμα στους μαζικούς φορείς του λαού να μην ανταποκρίνονται στις κλήσεις των αρχών που εφαρμόζουν τη σχετική κυβερνητική εγκύκλιο - για τάχα συνεργασία, προκειμένου στην πράξη να περιορίζονται οι λαϊκές αντιδράσεις, οι διαδηλώσεις - απηύθυναν χτες, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη» η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας και το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας.

Αναπτύσσοντας το θέμα («Η νέα κλιμακούμενη κυβερνητική επίθεση στην ελευθερία των συναθροίσεων και η ανάγκη υπεράσπισης των δημοκρατικών ελευθεριών»), ο λέκτορας του Παντείου Πανεπιστημίου Δ. Καλτσώνης περιέγραψε τα βήματα που έχουν γίνει (ήδη από το 2001 και το προσχέδιο νόμου της τότε κυβέρνησης, του ΠΑΣΟΚ) στην προσπάθεια εφαρμογής της σημερινής, διαβόητης εγκυκλίου Πολύδωρα. Ενα κείμενο που ουσιαστικά αποτελεί προσπάθεια νεκρανάστασης του χουντικού διατάγματος 794/71. «Δε θα επιτρέψουμε την εφαρμογή του χουντικού πλαισίου και τον περιορισμό του δικαιώματος στη διαδήλωση και τους αγώνες. Προς τούτο οι μαζικοί φορείς πρέπει να υψώσουν το ανάστημά τους. Να αντιταχθούν στο νέο αντιδημοκρατικό ολίσθημα», υπογράμμισε, ζητώντας την κατάργηση της εγκυκλίου, όπως και άλλων αντιδραστικών νομοθετημάτων και μέτρων.

Ο Κ. Μυτιληνιού, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αθήνας, χαρακτήρισε φυσιολογικό επακόλουθο μια αντεργατική πολιτική να συνοδεύεται από κατασταλτικά μέτρα, μέτρα αποτροπής της συσπείρωσης των εργαζομένων στα συνδικάτα και τους αγώνες. Επεσήμανε ότι ο υπ' αριθμόν 1 τρομοκράτης είναι ο φόβος της απόλυσης, η ουσιαστική απαγόρευση της συνδικαλιστικής δράσης, οι ίδιες οι απολύσεις ακόμα και συνδικαλιστών. «Παίρνουν μέτρα εφ' όλης της ύλης, για να περιορίσουν το δικαίωμα αντίστασης στην ταξική τους πολιτική. Αλλά σίγουρα η προσπάθειά τους θα αποτύχει. Καμία απόλυση ή κάμερα παρακολούθησης που έστησαν στους χώρους εργασίας, δεν απέτρεψε τους λαϊκούς κι εργατικούς αγώνες», τόνισε.

Η νομικός Αλ. Ζορμπαλά ανέλυσε τα τελευταία κρούσματα αστυνομικής αυθαιρεσίας και καταστολής, όπως αυτά εντοπίστηκαν (και) στα πρόσφατα, μεγαλειώδη πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια. Τη ρίψη χημικών, τη χρήση βίας, τις προληπτικές προσαγωγές ατόμων ακόμα κι από τα σπίτια τους, ώρες πριν ξεκινήσουν οι πορείες.

Ο Μπ. Μηνάς, από το ΔΣ της ΟΒΣΑ, κατήγγειλε την προσπάθεια της κυβέρνησης και άλλων να στρέψουν τους μικρομεσαίους αυτοαπασχολούμενους εναντίον των άλλων εργαζομένων. Αν οι εργαζόμενοι δεν έχουν χρήματα, ούτε τα μικρά καταστήματα έχουν δουλιά, σημείωσε. Πρόσθεσε ότι ο τζίρος μειώνεται και στην περιφέρεια και στις συνοικίες, παντού και όχι μόνο όπου γίνονται διαδηλώσεις που δήθεν απαγορεύουν την εμπορική δραστηριότητα. Η πτώση του τζίρου, είπε, είναι κι αυτή αποτέλεσμα της ασκούμενης πολιτικής και αυτήν πρέπει να αντιπαλέψουμε.

Στη συνέντευξη παραβρέθηκε ο πρ. υπουργός Γ.Α. Μαγκάκης, ο πρ. αντιπρόεδρος της Βουλής Π. Κρητικός, πλήθος συνδικαλιστές και νομικοί, ενώ χαιρετισμούς έστειλαν το προεδρείο της ΠΟΣΔΕΠ και το Ιδρυμα Μαραγκοπούλου για τα δικαιώματα του ανθρώπου.

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Συνέδριο στα μέσα Μάρτη

Τη σύγκληση του διαρκούς Συνεδρίου (απαρτίζεται από τους συνέδρους του τελευταίου τακτικού) στις 17 - 18 του Μάρτη αποφάσισε χτες κατά πλειοψηφία η ΠΓ του Συνασπισμού, προκαλώντας την αντίδραση της ανανεωτικής πτέρυγας (Αριστερή Ανανέωση, Ανανεωτική Συσπείρωση, Παρέμβαση), η οποία με ανακοίνωσή της κατήγγειλε την «επιλογή της πλειοψηφίας της ΠΓ να οδηγήσει το κόμμα σε Διαρκές Συνέδριο μέσα σε ασφυκτικές χρονικές προθεσμίες», κάτι που, κατά τη γνώμη τους, «είναι απαγορευτικό για ένα ουσιαστικό προσυνεδριακό διάλογο με τη συμμετοχή των κομματικών μελών στις συνελεύσεις των οργανώσεων».

Υπενθυμίζουμε ότι η προσφυγή στο συνέδριο ήταν αίτημα της ανανεωτικής πτέρυγας, που το κατέθεσε στην τελευταία συνεδρίαση της ΚΠΕ και έγινε αποδεκτό, προκειμένου το σώμα να αποφανθεί για την εκλογική διακήρυξη, τη συνεργασία με τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ και όλα τα συναφή με τις εκλογές ζητήματα, τα οποία αποτέλεσαν στη διάρκεια της ΚΠΕ αντικείμενο αντεγκλήσεων.

Ωστόσο, η επίσπευση του συνεδρίου - που σχετίζεται με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών - βρίσκει αντίθετη τη μειοψηφία, που συν τοις άλλοις στην ανακοίνωσή της έκανε λόγο για περιφρόνηση της «αναγκαίας - και με χρονική άνεση - δημοκρατικής διαδικασίας προκειμένου να επιλυθούν τα σοβαρά εσωκομματικά ζητήματα που προέκυψαν μετά την τελευταία ΚΠΕ και να αναζητηθούν οι ενδεδειγμένες λύσεις για την κοινή πορεία του ΣΥΝ», δηλώνοντας παρά ταύτα ότι «καμία μεθόδευση δεν μπορεί να εμποδίσει την ανανεωτική πτέρυγα του κόμματος στην επικοινωνία της με τη βάση του κόμματος».

Να σημειώσουμε, βέβαια, ότι η δοσμένη σύνθεση του συνεδρίου προδικάζει τα αποτελέσματα των εργασιών του, ανεξαρτήτως του χρόνου διεξαγωγής του.

Στην πρώτη γραμμή του πυρός του ΝΑΤΟ

Πρόσφατα στη Σεβίλλη της Ισπανίας ο κύριος ΥΕΘΑ εκθείαζε περιχαρής τις «χάρες» της Δύναμης Αντίδρασης του ΝΑΤΟ (NRF). Οπως προκύπτει από ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του υπουργείου, ο ΥΕΘΑ αναφέρθηκε για την NRF θεωρώντας την «.. σημαντικό εργαλείο για τη βελτίωση των δυνατοτήτων του ΝΑΤΟ, που εγγυάται την ενίσχυση της συνοχής της Συμμαχίας και τη δυνατότητά της να εκτελεί όλο το φάσμα των αποστολών της...». Προφανώς τον έχουν ενημερώσει οι επιτελείς του για τον συγκροτημένο ήδη, ΝΑΤΟικό, αυτό στρατό και έχει μείνει πολύ ικανοποιημένος ο κύριος υπουργός.

Ας ενημερώσει, λοιπόν, και ο ίδιος τον ελληνικό λαό: Θα μπορεί να περιορίζει, όπως κάνει προς το παρόν στο Αφγανιστάν, σε «ακίνδυνους» τομείς τους εκατοντάδες Ελληνες στρατιωτικούς, τα πολεμικά πλοία και τα αεροπλάνα που κάθε φορά θα διαθέτει στη δύναμη αυτή, για να πολεμά όπου Γης; ΄Η μήπως το πώς θα αξιοποιηθούν οι ελληνικές στρατιωτικές μονάδες θα είναι στην κρίση του ΝΑΤΟικού διοικητή της Δύναμης Αντίδρασης του ΝΑΤΟ (NRF) και επομένως θα μπορούν να σταλούν και στην πρώτη γραμμή του πυρός;

Κάτι αντίστοιχο βέβαια όπου να 'ναι θα συμβεί και στο Αφγανιστάν, αφού έτσι συμφώνησε ο Ελληνας πρωθυπουργός κατά τη Σύνοδο Κορυφής στη Ρίγα της Λετονίας. Ετσι σε περίπτωση που ο ΝΑΤΟικός διοικητής στο Αφγανιστάν κηρύξει κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» (σύμφωνα με τα συμφέροντα των ΑμερικανοΝΑΤΟικών), θα μπορεί να χρησιμοποιεί τις μονάδες όλων των χωρών, όπου και όπως κρίνει!

Οχι, βέβαια, ότι παίρνει «συγχωροχάρτι» ο ΥΕΘΑ όσο οι Ελληνες στρατιωτικοί είναι στα μετόπισθεν των ΝΑΤΟικών επεμβάσεων! Πολύ σωστά έχει ειπωθεί ότι ανεξάρτητα αν συμμετέχεις σαν μάγειρας, είτε σαν νοσοκόμος και όχι σαν «κομάντος», όλοι αξιοποιούνται σε καταστροφικούς πολέμους σε βάρος λαών και για το συμφέρον των ιμπεριαλιστών και της νέας τάξης πραγμάτων.


Γιάννης ΝΤΟΥΝΙΑΔΑΚΗΣ
Υποναύαρχος ε.α., μέλος της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ)

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ο χορός του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου

Τον ετήσιο χορό του πραγματοποιεί το Σάββατο 24 Φλεβάρη, ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 48 χρόνων από τη νίκη της Κουβανικής Επανάστασης. Η εκδήλωση θα γίνει στο κέντρο «Μάνθος» στην Πολίχνη. Θα παραβρεθούν ο πρέσβης της Κούβας στην Αθήνα και η πρέσβειρα της Βενεζουέλας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ