ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Δεκέμβρη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ
Αναζήτηση «διευθετήσεων» στο ναρκοπέδιο των «ζωνών επιρροής» και των ιμπεριαλιστικών παρεμβάσεων

Η επιτάχυνση του διμερούς παζαριού ώστε να υπάρξει ένας συμβιβασμός που θα επιτρέψει να κατατεθεί το συνυποσχετικό στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για το θέμα της οριοθέτησης της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε χτες στα Τίρανα ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, με την Αλβανίδα ομόλογό του, Ολτα Χάκα. Εξέλιξη που σκοπεύουν να την αξιοποιήσουν ως μπούσουλα για αντίστοιχες «διευθετήσεις» και στα Ελληνοτουρκικά, ώστε να επιταχυνθούν οι μπίζνες του κεφαλαίου από την Αδριατική ως την Ανατ. Μεσόγειο και η συνεκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου, με «σφραγίδα» ΝΑΤΟ και ενεργειακών ομίλων.

Χαρακτηριστικά, ο Ελληνας υπουργός δήλωσε ότι συζήτησαν «στο πολιτικό επίπεδο για ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, την επιτάχυνση του διαλόγου στη βάση της υφιστάμενης πολιτικής συμφωνίας επί της αρχής που πετύχαμε εδώ, στα Τίρανα, πριν από δύο χρόνια, ώστε να καταλήξουμε σε έναν συμβιβασμό που θα μας επιτρέψει να καταθέσουμε συνυποσχετικό στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για το θέμα της οριοθέτησης της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας».

Αποσιωπώντας ότι τέτοιες εξελίξεις εντάσσονται στο ευρύτερο καπιταλιστικό παζάρι, από το οποίο έχουν καεί η Βαλκανική και η ευρύτερη περιοχή, αλλά και ότι, όπως αποδεικνύεται αυτές τις μέρες στην περιοχή, ο κάθε πρόσκαιρος συμβιβασμός σε αυτά τα πλαίσια ανοίγει «νέες παρτίδες» ανταγωνισμού, πρόσθεσε ότι «η επίλυση αυτού του ζητήματος, η επίλυση του εμπολέμου και οι δύο άλλες συμφωνίες, οι συμφωνίες για την αποφυγή των συνοριακών επεισοδίων και για τη συντήρηση των μεθοριακών πυραμίδων, θα στείλει ένα μήνυμα προς τη διεθνή κοινότητα ότι το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας αποτελούν τη βάση για την επίλυση όλων των διακρατικών διαφορών».

Ταυτόχρονα, εκφράζοντας βλέψεις της ντόπιας αστικής τάξης για τοποθετήσεις στη «βαλκανική ενδοχώρα», όπως έχουν χαρακτηρίσει την περιοχή, προέβαλε την «ανάγκη εμβάθυνσης της συνεργασίας» σε εμπόριο και επενδύσεις. Εστίασαν δε στην Ενέργεια, ενώ γενικά συμφώνησαν ότι «υπάρχει εύφορο έδαφος για περισσότερες ελληνικές επενδύσεις στην Αλβανία».

Ακόμη υπογράμμισε «τη μεγάλη προτεραιότητα που δίνει η ελληνική κυβέρνηση (...) στη γειτονιά της Ελλάδας, σε μία περιοχή τεράστιας σημασίας για εμάς», βάζοντας προτεραιότητα στην παρούσα φάση «την αποκλιμάκωση της έντασης στο βόρειο Κόσοβο. Χρειάζεται όλοι να επιδείξουν πραγματισμό, εποικοδομητική στάση, να προβούν στις κινήσεις που πρέπει», με συνέχιση του διαλόγου Βελιγραδίου - Πρίστινας, «με στόχο να επιτευχθεί μια συνολική λύση», όπως είπε, με τη σφραγίδα πάντα των ευρωατλαντικών σχεδίων.

Δήλωσε άλλωστε «ένθερμος υποστηρικτής» της ευρωατλαντικής ενσωμάτωσης σύσσωμων των Δυτικών Βαλκανίων, διαβεβαιώνοντας σε αυτό το πλαίσιο για την «απόλυτη ετοιμότητα» της κυβέρνησης «να παράσχει κάθε ενταξιακή αρωγή στην Αλβανία».

Παρουσίασε αυτήν την επιλογή ως μονόδρομο με «τεράστια σημασία στη σημερινή συγκυρία, κατά την οποία έχουν κάνει την εμφάνισή τους αναθεωρητικές δυνάμεις» που «προσεγγίζουν τα Δυτικά Βαλκάνια με απώτερο στόχο (...) τη δημιουργία ζωνών επιρροής που δεν συνάδουν ούτε με το ευρωπαϊκό κεκτημένο ούτε με την ευρωπαϊκή προοπτική ούτε με τις ευρωπαϊκές αξίες», «φωτογραφίζοντας» τη σύγκρουση με Κίνα - Ρωσία στην περιοχή, όπως και την αυξανόμενη επιρροή της Τουρκίας.

Διόλου τυχαία, λίγες ώρες πριν φτάσει στα Τίρανα, η τουρκική πλευρά ανακοίνωσε ότι υπέγραψε με τα Τίρανα σύμβαση εξαγωγής για το οπλισμένο UAV Bayraktar TB2. Ο Χαλούκ Μπαϊρακτάρ, διευθύνων σύμβουλος της κατασκευάστριας «Baykar Technologies», δήλωσε χαρακτηριστικά ότι υπέγραψαν συμβόλαιο με την Αλβανία, «μια χώρα με την οποία περπατήσαμε για αιώνες και μοιραζόμαστε ισχυρούς ιστορικούς, πολιτιστικούς και ανθρωπιστικούς δεσμούς».

Τέλος, με την Χάκα συζήτησαν και «για τον ρόλο που διαδραματίζει η ελληνική εθνική μειονότητα εδώ στην Αλβανία, καθώς και η αλβανική κοινότητα στην Ελλάδα», τις οποίες ο Δένδιας παρουσίασε ως «γέφυρες μεταξύ των δύο λαών μας» και «πολύτιμο συνδετικό κρίκο μεταξύ των δύο χωρών».

Σημειωτέον, ο Κυρ. Μητσοτάκης επισκέπτεται σήμερα Χιμάρα, Λιβαδειά και Δερβιτσάνη, όπου θα έχει συναντήσεις με μέλη και εκπροσώπους της μειονότητας.

Νωρίτερα, μιλώντας στο «Euractiv» και σχολιάζοντας την πορεία των ελληνο-αλβανικών σχέσεων και τη διμερή συμφωνία για οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας (του 2009) που μετέπειτα ακύρωσε το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας του, ο πρώην πρωθυπουργός της Αλβανίας (και πρώην ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος) Σαλί Μπερίσα είπε ότι «η Τουρκία δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ γι' αυτήν τη συμφωνία και έκανε ισχυρή παρέμβαση».

Ο ίδιος χαρακτήρισε πάντως την Τουρκία «αναμφίβολα φίλο, εταίρο» αλλά «με ένα δόγμα νεο-οθωμανισμού που δεν θα δεχτώ», ενώ μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «οι Ελληνες εταίροι μας βοήθησαν πολύ την Αλβανία. Υποστήριξαν τον δρόμο προς το ΝΑΤΟ και την Ευρώπη και είχαν σοβαρές επενδύσεις στη χώρα».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επιβεβαιώνει το παζάρι με ΗΠΑ για αποστολή S-300 στην Ουκρανία

Επιβεβαιώνει η κυβέρνηση το παζάρι της με τις ΗΠΑ για αποστολή αντιαεροπορικού συστήματος «Patriot», ώστε με τη σειρά της να στείλει τους S-300, που αναπτύσσονται σήμερα στην Κρήτη, στην κυβέρνηση Ζελένσκι, για χρήση ενάντια στις ρωσικές Ενοπλες Δυνάμεις, με ό,τι κινδύνους συνεπάγεται αυτό για τον λαό μας. Πόσο μάλλον όταν τη Δευτέρα η Ρωσία χαρακτήρισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο «ανοιχτά εχθρική ενέργεια», ενώ το ΝΑΤΟ ετοιμάζεται για «πλήρη πόλεμο» συγκεντρώνοντας πρόσθετες δυνάμεις σε όλη την Ανατ. Ευρώπη.

Θυμίζουμε, προχτές ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαίωνε εμμέσως πλην σαφώς τις συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση για την αποστολή των S-300 (καθώς και άλλων πολύτιμων αντιαεροπορικών συστημάτων από τα νησιά, όπως τα TorM1) στο Κίεβο.

Συγκεκριμένα, στο φόντο διαρροών και δημοσιευμάτων των προηγούμενων ημερών, ο Νεντ Πράις δήλωνε σχετικά ότι «κάθε χώρα θα πρέπει να αποφασίσει μόνη της τι είναι σε θέση να προετοιμάσει και να παράσχει στην Ουκρανία. Και σίγουρα εκτιμούμε τους πολλούς τρόπους με τους οποίους η διεθνής κοινότητα, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, έχει δείξει την υποστήριξή της. Υπήρξαν περιπτώσεις που μερικές φορές αναφερθήκαμε σε αυτές δημόσια. (...) Υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις όπου χώρες το κάνουν αυτό και δεν το συζητάμε δημοσίως, αλλά εξετάζουμε τρόπους μέσω της άμεσης παροχής βοήθειας για την ασφάλεια στην Ουκρανία, τα περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια που έχουμε παράσχει από την αρχή αυτής της κυβέρνησης ή σε ορισμένες περιπτώσεις τι μπορούμε να κάνουμε, τι μπορούμε να παρέχουμε σε άλλες χώρες, ώστε αυτές με τη σειρά τους να μπορούν να παρέχουν τον (αμυντικό) εξοπλισμό και τις προμήθειές τους στην Ουκρανία».

Χτες στην Αθήνα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου, ερωτηθείς σχετικά στην ενημέρωση των δημοσιογράφων, έλεγε επί λέξει: «Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάτι στο τραπέζι. Οποιαδήποτε κίνηση αντικατάστασης πάντοτε συνοδεύεται με αυτό που λέει και η λέξη: Αντικατάσταση με κάτι πιο λειτουργικό, πιο αποτελεσματικό, πιο σύγχρονο», πρόσθεσε, βάζοντας ανοικτά την παράμετρο της ανταλλαγής μόλις προκύψει κάτι άμεσα διαθέσιμο, όπως έγινε και με τα BMP-1 που αποσύρθηκαν από τα νησιά και αντικαταστάθηκαν από τα «Marder», που πήγαν στον Εβρο.

Και βέβαια κανένα «αντάλλαγμα» δεν υπάρχει για τον λαό από την παραπέρα εμπλοκή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που ανοίγει «πόρτες και παράθυρα» σε μεγάλους κινδύνους.

Αλλωστε, μόλις τη Δευτέρα με ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μ. Ζαχάροβα, καλούσε «την ελληνική κυβέρνηση, προτού να είναι πολύ αργά, να εγκαταλείψετε τα επικίνδυνα σχέδια. Για άλλη μια φορά προειδοποιούμε την ελληνική ηγεσία να επιδείξει υπευθυνότητα», λέγοντας πως «θεωρούμε τα προκλητικά σχέδια για εφοδιασμό του καθεστώτος του Κιέβου με S-300 και άλλα συστήματα αεράμυνας ρωσικού/σοβιετικού τύπου ως ανοιχτά εχθρικά προς τη Ρωσία».

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ
Εναποθέτει την ανακουφιστική φροντίδα σε παντός είδους ιδιώτες

Ψηφίστηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, με τίτλο «Ολοκληρωμένο Σύστημα Παροχής Ανακουφιστικής Φροντίδας», με το οποίο η κυβέρνηση παραδίδει την παροχή ανακουφιστικής φροντίδας σε παντός είδους «αρπακτικά» του ιδιωτικού τομέα, από κοινωφελή ιδρύματα, ΝΠΙΔ, μέχρι ΜΚΟ και Ενώσεις Προσώπων.

«Προφανώς, θα υπάρχει και η επενδυτική πρωτοβουλία, η οποία θα δραστηριοποιείται με μια επιχειρηματική δραστηριότητα που πάλι θα αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ», ανέφερε με σαφήνεια ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης, δείχνοντας και ποιο είναι το ζητούμενο για την κυβέρνηση.

Αλλωστε, αυτό είναι και το κοινό σημείο με τα άλλα αστικά κόμματα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αν και καταψήφισε, πουθενά δεν αμφισβήτησε την επιχειρηματική δράση σε βάρος της Υγείας, απλά ο ρόλος να είναι «συμπληρωματικός».

Στο ίδιο νομοσχέδιο συνεχίζονται οι μετακινήσεις υγειονομικών, οι ανανεώσεις συμβάσεων και διάφορα άλλα «μπαλώματα» που ανοίγουν μεγαλύτερες τρύπες.

Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο επί της αρχής. Ο ειδικός αγορητής του Κόμματος, Γιώργος Λαμπρούλης, ανέδειξε ότι απέναντι στην αναγκαιότητα των υπηρεσιών ανακουφιστικής φροντίδας, από πλήρως ανεπτυγμένες δημόσιες δομές, πλήρως στελεχωμένες με προσωπικό και εξοπλισμό για να αντιμετωπίζουν με όλα τα μέσα και τις επιστημονικές γνώσεις τις διάφορες περιπτώσεις των ασθενών, η κυβέρνηση αναθέτει την ανακουφιστική φροντίδα σε «παντός είδους πρωτοβουλία του ιδιωτικού τομέα». Στόχος είναι, δηλαδή, υπογράμμισε, να περιορίζει την ευθύνη στη δημιουργία ενός πλαισίου λειτουργίας με βασικό κριτήριο όχι τις ανάγκες του λαού αλλά να μην επιβαρυνθεί στο ελάχιστο ο κρατικός προϋπολογισμός.

Οσον αφορά τα υπόλοιπα άρθρα, για τις χρονικές παρατάσεις συμβάσεων διαφόρων εργαζομένων, επισήμανε ότι αναδεικνύουν τα επικίνδυνα όρια που βάζει ο καπιταλισμός στην Υγεία, που την περιορίζει στα «βασικά πακέτα», με τους όρους εργασίας για τους εργαζόμενους να επιδεινώνονται και να ενισχύεται η δράση των επιχειρηματικών ομίλων.

Η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη τόνισε ότι ανοίγει «μια καινούργια αγορά, αυτή του πόνου», αναδεικνύοντας ότι το πλαίσιο που δημιουργείται θα μείνει ένα ευχολόγιο που θα μοιράζει χρήμα σε αυτούς που θα είναι σε θέση να πουλήσουν θεραπεία στον πόνο. «Θα πρέπει να υπάρχει μια προσέγγιση», υπογράμμισε, ότι «το τελευταίο πράγμα που μπορεί να μπει σε εμπόριο, το τελευταίο πράγμα που θα πέσει σε χέρια ιδιώτη να είναι ο πόνος, να μη διανοείται η εμπορευματοποίηση του πόνου».

Οτι η κυβέρνηση εναποθέτει τη φροντίδα σε διάφορους φορείς, όπως ΜΚΟ και ιδιώτες, ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.

Στον ΣΥΡΙΖΑ μία ακόμα πρώην βουλευτής του ΜέΡΑ25

Στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ προσχώρησε και η ανεξάρτητη βουλευτής Φωτεινή Μπακαδήμα, η οποία είχε εκλεγεί με το ΜέΡΑ25 του Γ. Βαρουφάκη.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ